Onbeperkt sushi eten?

 

Het wordt steeds bekender en je ziet ze overal verschijnen: de sushi restaurants waar je onbeperkt sushi kan eten. Wat is sushi eigenlijk, hoe werkt dat onbeperkt eten en hoe ga je hiermee om als je een eetstoornis hebt? Sushi is een Japans gerecht. Sushi bestaat vooral uit rijst, zeewier (nori), vis en overige. Rijst komt bijna altijd in elk gerecht terug en wordt verfraaid met vooral vis, maar ook verschillende soorten groenten zijn populair.

sushi

Er zijn verschillende soorten sushi:

  • Inari: hierbij is rauwe vis afwezig. Sushi rijst wordt in een klein zakje tofoe gestopt. Dit geheel wordt gefrituurd. 
  • Maki: rijst met overige ingrediënten wordt op een velletje nori (zeewier) gelegd en dit wordt strak opgerold tot een rolletje. Daarna wordt de rol in plakjes gesneden.
  • Oshi: de sushi wordt hierbij in een houten bakje tot rechthoekige blokjes geperst. In het midden komt tussen de rijst wordt vaak groente en een reepje nori, bovenop dit geheel komt de vis of een andere zeevrucht.
  • Nigiri: hierbij wordt een klein beetje rijst tot een bolletje gekneden. Op dit bolletje wordt een stukje rauwe vis gedrukt. Om dit geheel bij elkaar te houden wordt er soms een sliertje nori gebruikt
  • Chirashi: een kom met rijst wordt gevuld en de overige ingrediënten worden toegevoegd.

Topping en vulling van sushi kan zijn: garnalen, gele vinvis, surfmossel, sint jakobsschelp, inktvis, zalmkuit, tofu, krab, komkommer, tonijn, augurk, makreel, zalm, zeebaars, octopus, ei, vliegviskuit en paling.

Sojasaus
Sushi wordt vaak gedipt in sojasaus, wat je in een apart bakje kan doen. Dit geeft de sushi net wat meer smaak.

Wasabi
Ook krijg je vrijwel altijd wasabi bij je eten. Dit is een scherpe groene mosterdachtige pasta.

Sushi wordt met stokjes gegeten, dit is al een hele kunst op zich. Een uitleg hoe dat nou moet, zie je hier:

Sushi restaurants
Als je een keer uit eten wil gaan: ga dan eens naar een sushi restaurant (tip: reserveer wel eerst van te voren, het kan nogal druk zijn!). De bekendste zijn misschien wel Sushi Qube, Sumo en Shabu Shabu.

Bij deze restaurants is het all you can eat. Voor een vast bedrag zoveel eten als je wil. Bij deze vaste prijs zitten dan natuurlijk niet de drankjes.

Op een kaart zie je de verschillende sushi die het restaurant serveert. Dit hoeven niet enkel de sushi's te zijn die ik hierboven benoemd heb. Vaak zijn er ook kipvleugeltjes, gebakken groenten en ander soort gerechtjes zonder de (rauwe) vis. Dus ook als je niet van vis houdt: Sushi is er dan ook voor jou.

Op een bestellijstje moet je invullen welke sushi je wilt. Deze worden dan geserveerd. Vaak heb je maar een bepaalde tijd waarbinnen je moet eten. Bijvoorbeeld 2.5 uur. En vaak mag je maar een bepaald aantal gerechtjes per persoon bestellen. En als je een gerechtje niet op eet, betaal je daar een prijs voor. Dit om dus voedselverspilling tegen te gaan.

Sushi en een eetstoornis
Ga je een keer sushi eten, of ga je een keer uit eten met familie en vrienden? Ga dan naar een sushi restaurant. Jij bepaalt wat je eet, je kan zelf kijken: durf ik dat, lust ik dat.. wat neem ik, waar heb ik trek in. Van te voren kun je dus bijvoorbeeld en plannetje maken met wat je gaat eten. Vaak zijn de keuzekaarten online op de site van het restaurant te vinden. 

Voor iemand met een eetstoornis dus eigenlijk ideaal. Daarbij is het ook allemaal erg gezond. Er wordt vooral gewerkt met rauwe ingrediënten.  

Maar, het eten is natuurlijk wel 'anders', en 'anders' is vaak eng of moeilijk. Maar ook daarmee is  het goed om te varieren. Sushi is misschien wel 'anders' maar sushi is wel 'anders gezond'! Varieren maakt je sterker in de strijd tegen je eetstoornis. 

Vind je het lastig om te bepalen hoeveel sushi eten normaal is? Daar zegt de Proud2Bme dietist het volgende over: 'Het leuke van sushi is dat er zoveel keus is en dat je inderdaad lekker kunt nemen waar je zin in hebt. Volg je een eetlijst en heb je nog moeite om te bepalen hoeveel hapjes je gaat nemen dan is minimaal 10 wel een goed aantal, met nog iets van soep of salade erbij.'

Een echte aanrader, zeker een keer de moeite waard! Ook wanneer je een eetstoornis hebt. Dan juist, omdat je zelf kan kiezen wat je eet! En het is nog een dubbele uitdaging ook: met stokjes eten is al een uitdaging op zich!

Wat vind jij van sushi?

Foto's: Sharon

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

N - Zondag 19 mei 2013 19:25
Ik heb het nog nooit geprobeerd, maar ben er erg nieuwsgierig naar!
Hoshi - Zondag 19 mei 2013 19:28
Haha, ik moest meteen aan de reclame van Hi denken toen ik dit zag. Ik hou niet zo van sushi, maar het ziet er wel altijd héél lekker uit! (Ook vaak de reden dat ik me toch laat verleiden om er wat van te eten, maar altijd weer een domper helaas)
anoniem - Zondag 19 mei 2013 19:36
jammiee sushii
Wendy - Zondag 19 mei 2013 19:46
Ik hou van sushi
Marloes - Zondag 19 mei 2013 19:47
Ik ben dol op sushi en vind het kiezen van je eigen hapjes in dit soort restaurants heel fijn en veilig.
l - Zondag 19 mei 2013 19:52
Ik wilde nooit sushi eten, omdat ik vrijwel geen vis lust, maar ik lees nu dat ik er ook zonder vis kan eten, dus misschien dat ik toch maar een keertje ga!
Jenn - Zondag 19 mei 2013 20:19
Ben het aan het maken ^^
Chaya - Zondag 19 mei 2013 20:22
Hahahah Hoshi ik had precies hetzelfde, ik dacht gelijk aan Hi :')
Nerveus - Zondag 19 mei 2013 20:34
Ik snap heel die hype om sushi niet, want ik vind het totaal niet lekker xD
JustMeXx - Zondag 19 mei 2013 20:35
I loooooove sushi!
Goed dat de diëtist een aantal geeft, ik vind het namelijk ook altijd moeilijk om in te schatten hoeveel ik ervan 'mag' eten ;)
Puoli - Zondag 19 mei 2013 21:09
SUSHIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII

*geweldigextreemblijemoticon*
. - Zondag 19 mei 2013 21:30
Het valt best mee hoe gezond het is hoor.
BeBeautiful - Zondag 19 mei 2013 21:59
Nog een aanvulling/tip: er is ook sushi met fruit, zeker een aanrader als vis niet helemaal jou ding is de je die smaak wat de overheersend vindt.

En nog een vraagje: er staat dat eerst dat je voor 1 prijs onbeperkt kan eten en iets verder staat dat je maar een bepaald aantal gerechtjes per persoon mag, huh?
believe - Zondag 19 mei 2013 22:07
Ik vind het superlekker maar door mijn es is het toch wel minder genieten geworden. Maar bij de restaurants bij mij in de buurt zijn er maar 5 rondes en mag je per ronde maar 4 dingen p.p. bestellen, eigenlijk dus niet heel erg all you can eat vind ik...
Ellie - Zondag 19 mei 2013 22:10
Sushi ziet er altijd zo leuk uit, maar ik lust geen rauwe vis..

@bebeautiful Het is inderdaad niet letterlijk onbeperkt, maar dat aantal gerechtjes waar het over gaat zijn er wel héél veel, ik geloof iets van 25.
Ellie - Zondag 19 mei 2013 22:10
edit: verschilt natuurlijk wel per restaurant
madworld - Zondag 19 mei 2013 22:19
Sumo en Shabu Shabu ben ik beide vaker geweest, ik vind het inderdaad altijd erg fijn omdat je veel losse keuzes kunt maken en van alles wat kan nemen.
Maar vooral vind ik het gewoon heel erg lekker.
La Joie - Zondag 19 mei 2013 22:22
Ik vind het niet lekker :')
Believe - Zondag 19 mei 2013 22:49
Ik haat sushi :')
Mijn oom had dat gisterennacht (ja ze gingen tot 1 uur door) voor zijn verjaardag, 3 koks die sushi maakten, was ik blij dat er ook een paar loempia's bij waren^^
R. - Zondag 19 mei 2013 23:06
Meestal mag je maar een beperkt aantal items per ronde bestellen (bv 5 per persoon) maar is het aantal ronden wel onbeperkt. Mits je binnen de tijd blijft natuurlijk. Er staan vaak 4 of 5 rondes op het invulformulier maar als je er meer wil, dan krijg je een nieuw formulier (hebben we al eens uitgeprobeerd)

Ik vind het erg lekker, vooral de hapjes met rauwe vis. De vleesdingen niet zo, vaak is dat ook veel meer per hapje dus dan kan je er minder op.
R. - Zondag 19 mei 2013 23:07
Het lijkt me ook wel leuk om zelf sushi te maken, vooral die rolletjes.
Anoniem - Zondag 19 mei 2013 23:12
Ik heb het nog nooit gegeten, maar ik zou het ooit wel eens willen eten. Ben wel benieuwd :)
elies - Zondag 19 mei 2013 23:55
Sushi is echt mijn lievelings eten. Soms bestellen we bij ons in de buurt was voor later op de avond. Of ik maak het zelf.
MamaT - Maandag 20 mei 2013 09:21
Ik lust zelf echt geen sushi, ja de vegetarische varianten wel een beetje, maar vis ben ik niet gek op. Aan de andere kant is het ontzettend gezond, je hoeft niet bang te zijn dat je daar dik van wordt, kijk hoe dun die Japanners zelf zijn? Rijst en zeewier zijn licht verteerbaar.Vis is enorm gezond, zitten goede vetten in. Dus iets waar je niet bang voor hoeft te zijn. Jammer alleen dat ik geen vis lust, het ziet er wel altijd heel lekker uit.
E. - Maandag 20 mei 2013 10:02
De edamame bonen vind ik altijd erg lekker en ook veilig. Het zijn jonge sojabonen, je moet ze wel met je handen eten (meteen een goede oefening), want de sojabonen zitten nog in de schil als ze worden opgediend.
Sugar! - Maandag 20 mei 2013 10:05
Ik ben dol op sushi! Maar helaas is sushi toch niet zo gezond als dat iedereen denkt. De rijst wordt namelijk bij elkaar gehouden door suiker! Bij de grotere ketens wordt vaak goedkopere rijst gebruikt en meer suiker. En dat zorgt er weer voor dat je meer gaat eten dan je eigenlijk wilt. Als je sushi gaat eten, zoek dan eerder de kleinere authentieke restaurants op, zijn miss iets duurder, maar wel gezonder en lekkerder! Of zelf maken! Kost tijd, maar ook lekkerder en veel gezonder!
suzanne - Maandag 20 mei 2013 10:12
ik hou van sushi en ga eigenlijk elke maand wel een keer naar een sushi restaurant (anders krijg ik afkick verschijnselen hihi XD)
ik ga er ook niet bij nadenken wat gezonder of beter is...op een gegeven moment gaat het om wat je lekker vind en zal je de rest echt los moeten laten.
tuurlijk baal ik wel eens als te vol zit, toch teveel heb gegeten, maar wat maakt het uit als je een leuke avond hebt gehad??
zelf sushi maken is trouwens ook leuk, doe ik ook wel eens. er zijn sites waar je pakketten kan bestellen, bij de albert heijn hebben ze ook (bijna) alles wat je nodig hebt, ook zeker een aanrader!
L - Maandag 20 mei 2013 10:24
Sushi is lekker. En wat nou als het dan niet zo gezond is? Als je het met mate eet, is er niets aan de hand.
M - Maandag 20 mei 2013 10:28
Sushi sushi sushi! Ik maak het vaak zelf met een vriendin. 1x hebben we het gemaakt met onze DJC; 1 meisje wist niet wat wasabi was: "Lief, neem een hele grote lepel en doe die op je Sushi en eet hem dan in 1x op!" Dat geloofde ze toch niet :P
Chaya 2 - Maandag 20 mei 2013 10:30
Mijn eerste keer sushi was in een japans restaurant in Canada 2 jaar geleden. Zo leil en lekker. Ik denk dat ik het vandaag zelf ga maken :)
groentetuin - Maandag 20 mei 2013 10:56
Sushi is lekker maar een homp witte rijst is echt niet gezond
groentetuin - Maandag 20 mei 2013 10:57
Doe mij maar sashimi
groentetuin - Maandag 20 mei 2013 10:57
Doe mij maar sashimi
\\\'Metaphor - Maandag 20 mei 2013 11:11
Ik vind het ppersoonlijl heel 'dom' dat men erubij heeft gezet dat '10' een normaal aantal is...
PluiS - Maandag 20 mei 2013 12:08
Oeh griezel, dat lijkt me dus drie keer niks. Hoe gezond het ook moge zijn!
Colour - Maandag 20 mei 2013 13:59
Minimaal 10?
Als ik bij shabu uit eten ga eet ik minstens 20 sushi's hoor..
Roos - Maandag 20 mei 2013 14:58
Het is zo heerlijk... ik eet er wel altijd teveel, maar omdat ik weet dat het gezond is sta ik het mezelf meestal wel toe. Al moet ik eerlijk zijn dat ik de volgende dag of op de dag zelf wel iets meer ga sporten.
Roos - Maandag 20 mei 2013 14:59
Het is zo heerlijk... ik eet er wel altijd teveel, maar omdat ik weet dat het gezond is sta ik het mezelf meestal wel toe. Al moet ik eerlijk zijn dat ik de volgende dag of op de dag zelf wel iets meer ga sporten.
Rebecca - Maandag 20 mei 2013 15:03
Ik ben gek op vis,
maar sushi, dat lust ik echt niet haha.
angstig meisje. - Maandag 20 mei 2013 19:27
heb nog nooit Sushi op, lijkt me opzich wel lekker!
coulditbeme - Dinsdag 21 mei 2013 19:50
Ooh ik kan me zo schandalig te buiten gaan aan sushi. Heeerlijk. Zelfs op mijn dieptepunt ben ik me twee keer te buiten gegaan. Hmm zwaar genieten ♥
blauwwolkje97 - Donderdag 23 mei 2013 19:10
lievelingseten!!

Ik moest het wel 'leren' eten. eerst vond ik het vies... Nu standaard 1x per week op vrijdag!
Nevergiveup - Donderdag 23 januari 2014 04:00
Als ik dan uit eten moet.Waar ik echt een hekel aan heb. Is dit het liefste waar ik naar toe ga. Maar alsnog.. Calorieën....
Maar ik ga dus morgen. En ik wil helemaal niet. Maarja, dan maar 2 uur un de sportschool en hardlopen op zeker 500 kcal te verbranden. Ben bang dat ik daarna weer rare dingen in mn hoofd ga halen. En dat het helemaal uit de hand zal gaan lopen. Maar zo ver laat ik het niet komen.