Nitraat in je voeding

 

Regelmatig krijg ik vragen over nitraat in voeding. Nitraat komt voor in drinkwater en in veel soorten groente. Nitraat is op zichzelf niet schadelijk voor je lichaam. Nitraat kan echter omgezet worden in nitriet. Nitriet kan invloed hebben op de beschikbaarheid van zuurstof in je lichaam. Nitriet kan onder bepaalde omstandigheden ook omgezet worden in nitrosaminen en dit is een verbinding waarvan lange tijd werd gedachte dat deze schadelijk kon zijn voor je lichaam. Om die reden werd in het verleden vaak geadviseerd om geen eiwitrijke voedingsmiddelen samen met nitraatrijke groente te eten.

Denk bijvoorbeeld aan de combinatie vis met spinazie. Vis zou je dan beter kunnen combineren met bijvoorbeeld worteltjes. In oktober 2014 herzag het Voedingscentrum echter dit advies. Deze gezondheidsrisico's zouden zo klein zijn dat deze verwaarloosbaar zijn en als gevolg daarvan komen te vervallen.

broccoli
Bron

De volgende groenten zijn rijk aan nitraat:
• Andijvie
• Bleekselderij
• Chinese Kool
• Paksoi
• Rode bietjes
• Sla, alle soorten
• Spinazie
• Spitskool
• Venkel
• Waterkers

groenten
Bron

De overheid heeft overigens een maximum gesteld aan de hoeveelheid nitraat dat er in drinkwater en groenten mag zitten. Daarnaast is het nitraatgehalte ook seizoensafhankelijk. In de winter en lente zit er vaak meer nitraat in drinkwater en groenten.

De volgende groenten zijn nitraatarm:
• Aubergine
• Asperges
• Bloemkool
• Broccoli
• Doperwten
• Knolselderij
• Komkommer
• Koolraap
• Paprika
• Prei
• Snijbonen
• Sperziebonen
• Spruiten
• Tomaten
• Tuinbonen
• Uien
• Witlof
• Wortelen

spinazie
Bron

Er werd eerder tevens geadviseerd om niet vaker dan tweemaal per week nitraatrijke groente te eten. Natuurlijk is het ook bij groenten belangrijk om lekker te variëren, maar in principe ziet het inmiddels Voedingscentrum ook af van dit advies. Je kunt dus prima vaker dan twee keer per week groente eten dat rijk is aan nitraat. Hiermee loopt gezondheid geen enkel risico. 

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

aagje - Woensdag 7 januari 2015 12:21
klopt het ook dat je deze groenten dan niet meer mag opwarmen?
Miku - Woensdag 7 januari 2015 12:48
Daar ben ik ook benieuwd naar. Mijn docente voor mijn opleiding zei dat je bijvoorbeeld spinazie niet meer opnieuw (in de magnetron) mag opwarmen nadat het bereid is. Maar ik blijf toch vaak berichten tegenkomen, dat het wél mag.
Silent-Tears - Woensdag 7 januari 2015 13:18
Naar mijn weten zijn ze ook van het niet mogen opwarmen teruggekomen.
Just - Woensdag 7 januari 2015 14:12
^ Ook al zeggen ze dat het wel zou mogen, ik ga het niet doen.
Er wordt zoveel gezegd; de ene keer mag het wel, de andere keer niet. Ik weet niet zo goed meer wat ik moet geloven.
Fleurtje - Woensdag 7 januari 2015 14:28
Fijn :)
*** - Woensdag 7 januari 2015 14:52
Leuk dat er wat vaker iets geschreven wordt door de diëtiste. Op het forum komen namelijk erg vaak dezelfde vragen terug dus 't lijkt me wel fijn dat deze hier wat uitgebreider beantwoord worden. :-)
M - Woensdag 7 januari 2015 15:37
Maar wat is dan het gevolg van nitriet in je lichaam? Je bloed krijgt minder zuurstof ofzo? Word je benauwd?
ano - Woensdag 7 januari 2015 15:51
oh goed dat het dan blijkbaar toch niet zo schadelijk is.
ik ben echt dol op vis met spinazie.
miri - Woensdag 7 januari 2015 17:28
wat is er zo slecht aan nitriet?
Star* - Woensdag 7 januari 2015 18:33
vraag ik me idd ook af.
Emma - Donderdag 8 januari 2015 15:24
Nog nooit van Nitraat gehoord...
QQQ - Zaterdag 10 januari 2015 18:23
Het is wel degelijk gevaarlijk om bepaalde voeding te combineren, combineer spinazie of rode koolmet een stukje witvis en je zult zien dat de vis gaat verkleuren waarin kankerverwekkende stoffen zitten!!
@QQQ - Zaterdag 10 januari 2015 18:35
Laat me raden: als bij spinazie verkleurt de witvis groen en bij rode kool verkleurt het rood..?

Lees de blog nog eens goed: "Deze gezondheidsrisico's zouden zo klein zijn dat deze verwaarloosbaar zijn en als gevolg daarvan komen te vervallen." Niks gevaarlijks dus, zaai niet zo'n paniek!