Nieuwe Richtlijnen Goede voeding 2015

 

Er zijn nieuwe richtlijnen opgesteld wat betreft de aanbevelingen voor een gezond voedingspatroon. Deze zijn online hier terug te vinden, maar ik heb voor jullie de nieuwe aanbevelingen op een rijtje gezet. De nieuwe richtlijnen zijn opgesteld door de Gezondheidsraad, een adviesorgaan die als taak heeft de regering voor te lichten over de laatste stand van zaken ten aanzien van vraagstukken op het gebied van volksgezondheid. Een commissie van deskundigen heeft de relatie tussen voeding en chronische ziekten op een rij gezet en vertaald in aanbevelingen voor een gezond voedingspatroon. In dit advies zet de Gezondheidsraad op een rij welke voedingsmiddelen en patronen leiden tot gezondheidswinst.

De richtlijnen zijn bedoeld voor de algemene bevolking en richten zich met name op ‘gezonde mensen'. Voor bepaalde groepen zijn aparte richtlijnen nodig, denk aan zwangere vrouwen en kinderen van 0-2 jaar. Het Voedingscentrum zal naar aanleiding van deze adviezen nieuwe voedingsvoorlichting opstellen die naar verwachting in het voorjaar van 2016 zal verschijnen. Deze nieuwe adviezen zullen dan worden verwerkt in de nieuwe Schijf van 5. Ofwel het voedingscentrum vertaald de Richtlijnen Goede Voeding (RGV) naar nieuwe richtlijnen Voedselkeuze.

pasta
bron foto

Nieuwe adviezen:
Eet volgens een meer plantaardig en minder dierlijke voedingspatroon conform de onderstaande richtlijnen:

 • Eet dagelijks ten minste 200 gram groente en ten minste 200 gram fruit
 • Eet dagelijks ten minste 90 gram brood, volkorenbrood of andere volkorenproducten
 • Eet wekelijks peulvruchten (onder peulvruchten wordt verstaan: (soja)bonen, linzen, kikkererwten en spliterwten)
 • Eet ten minste 15 gram ongezouten noten per dag
 • Neem enkele porties zuivel per dag, waaronder melk of yoghurt
 • Eet 1 keer per week vis, bij voorkeur vette vis
 • Drink dagelijks 3 koppen thee (groene en zwarte thee)
 • Vervang geraffineerde graanproducten voor volkorenproducten
 • Vervang boter, harde margarine en bak en braadvetten door zachte margarine, vloeibaar bak en braadvet en plantaardige oliën
 • Vervang ongefilterde door gefilterde koffie
 • Beperk de consumptie van rood vlees en met name bewerkt vlees
 • Drink zo min mogelijk suikerhoudende dranken (dranken met toegevoegd suiker zoals frisdranken maar ook fruitsap)
 • Drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan een glas per dag
 • Beperk de inname van keukenzout tot maximaal 6 gram per dag
 • Het gebruik van voedingssupplementen is niet nodig, behalve voor mensen die tot een specifieke groep behoren waarvoor een suppletieadvies geldt

Het verschil met vorige adviezen uit 2006
De eerdere aanbevelingen werden gegeven in voedingsstoffen zoals vetzuren en niet in voedingsmiddelen in tegenstelling tot het nieuwe advies wat het voor de consument makkelijker moet maken om de juiste keuzes te maken. Verder werd er aandacht besteed aan activiteiten waar minimaal 30 minuten aan beweging per dag werd geadviseerd. En aandacht voor een gezonde gebitsgezondheid en aanvullende richtlijnen voor een te hoog lichaamsgewicht.

In 2006:

 • Was de aanbeveling om dagelijks 150-200 gram groente en 200 gram fruit te eten
 • 2 maal per week vis te eten waarvan 1 maal vette vis
 • Alcohol: voor vrouwen de inname te beperken tot 1 glas en voor mannen 2 glazen
 • De inname van verzadigde vetzuren te beperken tot minder dan 10 en% (energieprocent) en van enkelvoudig trans-onverzadigde vetzuren tot minder dan 1 energieprocent
 • Het gebruik van voedingsmiddelen en dranken te beperken met gemakkelijk vergistbare suikers en dranken met een hoog gehalte aan voedingszuren tot 7 eet/drinkmomenten per dag (inclusief hoofdmaaltijden)
 • Een voeding te gebruiken met dagelijks 30-40 gram vezels

 

Fabels en Feiten:
Je hoeft slechts 3 boterhammen per dag te eten.
Fabel: Er wordt geadviseerd om ten minste 90 gram volkorenproducten te nuttigen. Denk aan de hoeveelheid jodium die je lichaam ook nodig heeft en waar brood een belangrijke bron van is.

Suikerhoudende voedingsmiddelen zijn slecht en moet ik dus vermijden.
Fabel: Er wordt geadviseerd om suikerhoudende dranken te beperken. Maar dat betekent niet dat suiker in het algemeen wordt ontraden. Je hebt op een dag voldoende vocht nodig maar het is niet verstandig deze enkel uit suikerhoudende dranken te halen.

Je kan het beste vegetariër worden gezien de nieuwe aanbevelingen.
Fabel: Er wordt aangeraden om niet te vaak bewerkt rood vlees te nuttigen. Maar vlees levert ook goede bouwstoffen zoals eiwitten en mineralen zoals ijzer.

Het is niet nodig om iedere avond vlees te eten bij de avondmaaltijd
Feit: Peulvruchten zijn gezond en kunnen ter variatie ook prima als vleesvervanger dienen, echter leveren ze geen vitamine B12, waardoor het niet een volwaardige vleesvervanger is. Dus blijf ook hier variëren.

Op mijn eetlijst staat 3 maal een portie zuivel. Het advies is enkele porties dus dit hoeft niet per se 3 te zijn maar mag ook minder.
Fabel: Het advies is voor volwassenen maar voor een andere leeftijdscategorie kan er een ander advies gelden. Daarbij is wat er op een eetlijst staat leidend en afgestemd op ieder zijn behoefte dus belangrijk om deze te blijven aanhouden.

Als ik meer dan 2 stuks fruit eet op een dag is helemaal niet erg.
Feit: Er wordt aangeraden om minimaal 2 stuks fruit te eten op een dag, ongeveer 200 gram, dus eet je meer fruit op een dag dan kan dat ook. Hou alleen in de gaten dat je ook aan je andere basis voedingsmiddelen komt.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Merizz - Maandag 18 januari 2016 19:21
Er is veel veranderd sinds 2006.. Wel beter dat mn steeds bewuster wordt op de inname van gezonde voedingsstoffen. Ook dat noten en peulvruchten nu genoemd worden.

Is het trouwens niet: Nieuwe richtlijnen goede voeding 2016?
Sabine - Maandag 18 januari 2016 19:30
Als veganist ben ik in ieder geval al blij dat het wordt aangeraden om minder rood vlees te eten.. nu de rest vd dierlijke producten nog ;)
Miekio - Maandag 18 januari 2016 19:45
Wat is harde margarine en wat is zachte margarine?

En wekelijks peuovruchten, is dat ook op te vatten als minstens wekelijks? Of is 1x per week beter?
Daniëlle - Maandag 18 januari 2016 20:49
Ik zou hier graag meer uitleg over willen. ik begrijp deze niet.
????
Je hoeft slechts 3 boterhammen per dag te eten.
Fabel: Er wordt geadviseerd om ten minste 90 gram volkorenproducten te nuttigen. Denk aan de hoeveelheid jodium die je lichaam ook nodig heeft en waar brood een belangrijke bron van is.

Astrid - Maandag 18 januari 2016 21:34
@Daniëlle Om genoeg jodium binnen te krijgen heb je meer dan drie sneetjes brood nodig, ondanks dat de richtlijn voor volkoren (minstens) 90 gram (=3 boterhammen) is..

Als je alleen de jodium uit brood zou halen, zou je zes sneetjes per dag moeten eten om geen tekort te krijgen, maar aangezien het ook in veel vis, gekookte eiren, kaas, melk, sommige soorten vlees, bepaalde keukenzout en kelptabletten zit, is 6 boterhammen ook weer geen must (lijkt me). Zou zeggen dat je met ongeveer 4 boterhammen ook wel goed zit. Ik ken in ieder geval geen meiden in mijn omgeving die meer dan 4 boterhammen per dag eten terwijl het voedingscentrum altijd 6 zegt voor mijn leeftijd. :')
N - Maandag 18 januari 2016 21:50
capucijners zijn toch ook peulvruchten..?
Q-girl - Maandag 18 januari 2016 21:52
nou ik eet al 8 boterhammen op een dag met me lijst, fruit haal ik groente niet eet daar maar 100gr van op een dag ookal kan je me vleesvervanger wel meetellen denk ik :P melk is meeste wat ik drink en 2 bekertjes fruitsap gemaakt van alleen fruit. en alles is volkoren. volkoren brood ontbijtkoek ontbijtgranen pasta rijst egt alles anders word ik helemaal ziek en misselijk dus moet ik het egt (heb prikkelbare darmsyndroom) maar met wat ik nu eet voel ik me wel gezond (heb nog veel moeite met jha "lekkere dingen"..... maarjha 1 stap tegelijk denk ik en me moeder anders struikel je nog
Robin - Maandag 18 januari 2016 22:00
Ik ben vast niet de enige die 15 g noten heeft afgewogen om te kijken hoeveel (of eerder hoe weinig) dat is.

In het 8 uur journaal zeiden ze per ongeluk dat je hooguit 3 boterhammen moet eten maar dat klopt dus niet. Het is ten minste.

Ik voldoe er redelijk aan, alleen groente, fruit en peulvruchten haal ik de hoeveelheden niet van. Peulvruchten al vleesvervangers vind ik ook maar niks.
miss.atelophobia - Maandag 18 januari 2016 23:00
Is het nu dan maximaal 1x per week vis en maximaal 3 koppen thee per dag?

En is senseo ook gefilterde koffie?😏
E. - Dinsdag 19 januari 2016 05:01
Ik vind dit heel verwarrend. Ik las ook ergens dat deze richtlijnen te weinig energie bevatten voor normale mensen en dat je daarom ook snacken moet/mag om genoeg binnen te krijgen.Wat is nu eigenlijk de bedoeling ???
E. - Dinsdag 19 januari 2016 05:11
Ik verdaagd lang niet alles ook al is het nog zo gezond en ik word zo moedeloos van algemene richtlijnen, ik heb het gevoel dat ik steeds faal.
E. - Dinsdag 19 januari 2016 05:22
Dieren zijn zelf ook niet veganistisch ,sommige soorten wel, anderen niet.
konijntje - Dinsdag 19 januari 2016 09:42
Wij hebben een espressoapparaat met verse bonen. Dat is minder gezond dan met een filter?
Annoniem - Dinsdag 19 januari 2016 10:02
Het is maar een richtlijn, neem het niet allemaal zo letterlijk. De ene keer iets meer van dit rn de andere keer van dat.
Ellie-x - Dinsdag 19 januari 2016 10:30
Vind de nieuwe richtlijnen opzich wel goed, maar vind het ook nog niet heel duidelijk allemaal. Ik denk dat het duidelijker word wanneer het voedingscentrum het heeft verwerkt!
Le Penseur - Dinsdag 19 januari 2016 10:31
s_90 - Dinsdag 19 januari 2016 10:58
Ik vreesde er al voor, dat deze reacties zouden komen, van mensen die voelen dat ze 'falen' als ze de richtlijnen niet tot op de letter volgen. Kom op mensen, het is een RICHTLIJN. Ze zeggen ook dat roken niet mag of niet goed is, maar hoeveel % van de bevolking rookt? Pin je er aub niet te hard op vast en laat het geen andere eetgestoorde obsessie worden. Niemand is perfect. Balans en evenwicht is het codewoord :-). Ik vind het héél goed dat proud op het einde ruimte laat in de blog voor deze feiten en fabels, want inderdaad, anders gaan mensen zich hier op het forum daar weer té hard aan vastklampen (aan 90 gram brood, 1 keer vis, 15gram noten....). LEEF EN GENIET VAN ETEN!!
Honeychild - Dinsdag 19 januari 2016 11:42
Eens met s_90, het zijn richtlijnen, en ik ga mezelf niet in honderd bochten wringen om aan alle voorschriften te voldoen! Ik eet de ene dag meer zuivel dan de andere dag, en elke dag 15 gram noten? Ik eet nootjes wanneer ik daar zin in heb, of dat nou één keer in de week of drie keer per dag is, daar maak ik me niet druk om! Luister naar je lichaam, en naar mijn mening ben je goed bezig als je de 20-80 regel een beetje aanhoudt; 20 procent puur jummie, en 80 procent gezond :)
S, - Dinsdag 19 januari 2016 12:53
Toch vraag ik me of mensen zich nu heel serieus aan die richtlijnen gaan houden. Goed dat ze er zijn, daar niet van, maar wat is het doel? Mensen bewust maken/aanzetten tot verandering? Daar gaat dan best wat mis volgens mij, gezien het percentage van de bevolking dat overgewicht heeft. Geen idee of het echt iets uithaalt...
xxxm - Dinsdag 19 januari 2016 15:49
Dan kun je toch net zo goed in één keer 105 gram noten eten (nog niet super veel)?
xxxm - Dinsdag 19 januari 2016 18:06
Ik vraag me af hoe het zit met fruit eten. Moet je dat meetellen bij de 2000kcal per dag of valt dat erbuiten? Want stel dat je vier stuks fruit eet, dan zou dat betekenen dat je minder mag eten van andere dingen dan mensen die maar twee stuks eten. En in fruit zit toch suiker? Dus je mag daar toch geen 6 stuks van bijvoorbeeld?
miss.atelophobia - Dinsdag 19 januari 2016 18:13
En btw als je als je aan moet/wikt komen moet je sowieso meer eten
noa - Woensdag 27 januari 2016 00:20
"neem enkele porties zuivel per dag" hahaha zijn er nog steeds mensen die deze onzin geloven, absurd. met name kaas is hartstikke ongezond. ik hou het in ieder geval lekker bij mijn sojamelk.
ad - Dinsdag 25 september 2018 22:33
Top, dankjewel om te delen :-)
Xandra luking - Maandag 17 augustus 2020 20:37
Ik ben een vrouw van bijna 70 jaar,
Ik eet ,smorgens 3 volkoren raqottes met pindakaas en een mok thee
Tussen de middag 2 volkoren bolletjes met gezond beleg,en 1 craqotte
,savonds eet ik verschillend,maar gezond
Drink,voldoende,en voor ik naar bed ga ,2 craqottes
Is dit teveel?
Xandra luking - Maandag 17 augustus 2020 20:39
Hierboven heb ik beschreven watik per dag eet!
NN - Woensdag 19 augustus 2020 22:20
Dit is juist te weinig en dus totaal niet teveel, ook zou je bijv volkoren brood of ontbijtgranen kunnen kiezen. Er zitten vrij weinig vezels in craqottes. Kijk bijvoorbeeld eens naar de voedings basislijst en vergelijk daar eens mee, ook tussendoortjes zie ik niet op je dag staan en dus is het beter om bijvoorbeeld 6x iets te nemen dan maar 3x iets op een dag maar wat je nu beschrijft bevat maar heel weinig energie en kcal