Negatieve Calorieen

 

tomaatEr werd mij een vraag gesteld over wat zijn nou precies negatieve calorieën. Om deze vraag te beantwoorden zal ik eerst iets meer uitleggen over calorieën. Want wat zijn calorieën nou precies. Calorieën is de hoeveelheid energie die een voedingsmiddel oplevert. En verschillende voedingsmiddelen leveren dus ook een verschillende hoeveelheid energie.

De bouwstoffen in een voedingsmiddel leveren dus de energie. Bouwstoffen zijn eiwitten, vetten en koolhydraten. Je hebt ook nog een aparte groep alcohol, welke tevens energie levert. Dit maakt meteen duidelijk dat het niet uitmaakt waar deze energie vandaan komt, bijvoorbeeld 1000 kcal aan bananen, marsen of brood, een calorie is een calorie. Je krijgt door een Mars natuurlijk wel andere voedingsstoffen, vitamines en vetzuren binnen dan door brood. De energie die vrijkomt in het lichaam wordt voornamelijk gebruikt voor je stofwisseling, je vertering, ademhaling, allerlei belangrijke processen in je lichaam. Ook wel je basaal metabolisme genoemd. Maar wat heeft dit technische verhaal nou met negatieve calorieën te maken?

Er wordt tegenwoordig veel gesproken over negatieve calorieën, dit zouden voedingsmiddelen zijn die meer energie kosten dan opleveren. Je zou dan door het eten of drinken van deze voedingsmiddelen meer energie kwijt raken dan dat ze opleveren en op die manier gewicht kwijtraken. Mijn mening is dat dit niet bestaat.

koffie

Er wordt wel energie gebruikt om voeding te verteren maar dat is altijd minder dan dat een voedingsmiddel aan energie oplevert. Nou leveren bepaalde voedingsmiddelen (groente en fruit) van nature natuurlijk weinig energie maar je zal er geen gewicht mee kwijtraken als je deze zou eten of drinken. Het betekent ook niet dat je ze juist zou moeten laten staan. Groente en fruit zijn bijvoorbeeld belangrijk omdat deze naast vitamines en mineralen ook vezels leveren. Voordeel van vezels is onder andere dat ze verzadiging geven en voor een goede stoelgang zorgen. Dus lekker blijven eten maar ook niet alleen groente en fruit eten natuurlijk, want dan heb je een veel te eenzijdig voedingspatroon waardoor je weer veel belangrijke andere bouwstoffen mist.

Dus de eindconclusie is: groente en fruit blijven eten maar niet omdat het negatieve kcal zou opleveren. N.b. Het voedingscentrum ontkent eveneens het bestaan van negatieve kcal.

Foto Tomaten

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

// - Donderdag 17 januari 2013 13:08
Negatieve calorieën bestaan niet. De energie die je lichaam gebruikt bij de verbranding is al berekend in het aantal calorieën van een product. Ik weet dit niet 100% zeker. Maar hier las ik eens een artikel over.
groentetuin - Donderdag 17 januari 2013 13:29
fout. negatieve calorieen bestaan wel degerlijk! als je bijv een paar x per dag een stukje fruit of cherrytomaten en kommer gaat eten en je meer kwijt. je stofwisseling blijft aan het werk , dus geen spaarstand, maar moet te veelmoeite doen om er iets mee te doen, dus.
iesje - Donderdag 17 januari 2013 13:37
tomaten en komkommers bestaan uit water. als je veel water drinkt ga je ook niet ineens veel meer calorien verbranden
@Groentetuin - Donderdag 17 januari 2013 13:43
Je stofwisseling blijft datnidd aan het werk waardoor je volgens mij meer verbrand, maar heeft niets te maken met de (negatieve) calorieën die in een tomaat of komkommer zitten.

Het lijkt me heel raar als negatieve calorieën zouden bestaan. En anders had ik gehoopt dat ze in chocolade zouden zitten :P
Maan - Donderdag 17 januari 2013 14:14
Omg ik was hier 'verslaafd' aan.. de hele dag producten met negatieve calorieen eten haha.. moet bekennen dat ik er niet in geloof overigens ;)
Doritos12 - Donderdag 17 januari 2013 14:27
Geloof dat de enige negatieve kcal die echt bestaat bleekselderij is..
Sara - Donderdag 17 januari 2013 14:35
@doritos

nee dus, die bestaan dus niet... even het stuk goed lezen ;)
sterke_ik - Donderdag 17 januari 2013 14:35
Eens met Doritos.

Waarom schrijft de diëtist dat het alleen haar mening is...? Wat hier staat is dus geen feit.

Ik maak me er liever gewoon geen zorgen over
Repelsteeltje91 - Donderdag 17 januari 2013 14:48
de enige negatieve calorie zit in chocola :P
was dat maar zo....

negatieve calorien bestaan inderdaad niet!
Sandra - Donderdag 17 januari 2013 14:49
Lekker bleekselderij blijven eten dan meiden ;) jammer (?) alleen voor jullie dat dit een fabel is en jullie dus geen ons zullen afvallen van die vieze stengels ;)

Het voedingscentrum zegt immers hetzelfde over negatieve kcal:

Het Voedingscentrum maakt helaas korte metten met het fenomeen negatieve calorieën. "Van een aantal voedingsmiddelen wordt wel beweerd dat zij 'negatieve calorieën' bevatten. De vertering van deze voedingsmiddelen zou meer energie vragen dan de energie die ze toevoegen aan het lichaam. Dit zou betekenen dat het gewicht daalt, naarmate meer van deze producten wordt gegeten. Er is inderdaad wel energie nodig om voedsel te verwerken, maar die hoeveelheid is gering in vergelijking met de energie die het eten levert. Negatieve calorieën bestaan dus niet. Als het gewicht afneemt, dan heeft dit andere oorzaken, zoals verandering van eetgewoonten en meer lichaamsbeweging."
Caro - Donderdag 17 januari 2013 15:33
Geen handig artikel om op proud te plaatsen lijkt me. Net omdat er geen definief besluit uit getrokken kan worden denk ik dat de kans kan zijn dat sommigen gaan denken: stel dat ze wel bestaan... dan moet ik...
Ik begrijp dat het uit de weg gaan van onderwerpen ook geen oplossing is, maar ik zie niet zo hoe dit positief kan bijdragen? Kan bij mij liggen dus als iemand die vraag kan beantwoorden, graag.
@Caro - Donderdag 17 januari 2013 15:43
Er is wel een heel definitief antwoord: het bestaat niet. Staat duidelijk in de slot van het artikel.
YeahDude - Donderdag 17 januari 2013 16:55
Wat de diëtiste vind hoeft niet persé waar te zijn. Ik denk dat een calorie uit een appel sws beter is dan een calorie uit chocola bijvoorbeeld.
Een auto is een auto. Wat wil je liever, een glanzende Mercedes of een 30 jaar ouwe rammelbak? Gezond is gezond, ongezond is ongezond. Vind ik dan weer.
@yeahdude - Donderdag 17 januari 2013 17:27
klopt, maar gezien het voedingscentrum dit ook zegt, zou ik er maar vanuit gaan dat de diëtiste gelijk heeft ;) Wat betreft die choco en appel, dat zegt de dietist volgens mij zelf ook: 'Je krijgt door een Mars natuurlijk wel andere voedingsstoffen, vitamines en vetzuren binnen dan door brood.'
xXxpaula - Donderdag 17 januari 2013 17:49
Ik weet het niet hoor. Echt negatief kan dan miss niet, klinkt ook wel te mooi om waar te zijn, maar toch miss 0 of heel weinig cal doordat het lastig te verbranden is. Ik geloof dat dat heust wel kan.
Glynis - Donderdag 17 januari 2013 19:16
Er bestaan denk ik geen negatieve en positieve kcal. Dat zijn gewoon getallen. Het belangrijke is gewoon dat je evenwicht vind in je voeding. Niet de hele dag frieten maar ook niet de hele dag sla of selder :p alles met een te ervoor is slecht te veel en te weinig. Dus mijn goede raad. Eet gewoon wat je lekker vind en met evewicht stop met die cijfertjes te tellen want . Wie heeft dat eigenlijk bedacht? Er moet tog iemand zijn die heeft gezegd oke die appel bevat zo veel en dat zoveel hoe doen ze dat :p
h0neybee - Donderdag 17 januari 2013 19:37
jongens, je éét iets dus NATUURLIJK zit er altijd iéts van voedingsstoffen in, ja, bij tomaat is dat indd heel weinig en je moet het toch verteren dus in dat opzicht zou het voor sommigen een reden kunnen zijn om het te eten. maar negatieve kcals kunnen gewoon echt niet bestaan, tenzij er iets zou bestaan wat letterlijk -100 kcals heeft xd
Glynis - Donderdag 17 januari 2013 21:39
oo ik ben dom
ik moet leren hele artikels lezen
nee negatief in de zin van -100 kan niet

voor de rest ben ik akkoord met honeybee :)
lil - Donderdag 17 januari 2013 23:00
negatieve kcal bestaan inderdaad niet.. wel is het zo dat je lichaam van bv 100 kcal aan groente minder opneemt dan 100 kcal aan chocola.. van die 100kcal van chocolade neemt je lichaam er misschien 98 op terwijl het van de groente 85 opneemt ofzo.. maarja.. dan blijft het toch nog positief xD en jummie, chocolade kan wel heul lekker zijn zo op zn tijd :)
Lamp - Donderdag 17 januari 2013 23:58
hahaha zou lekker worden dan: dan zouden mensen die enkel negatieve calorieen zouden eten dus niet overleven XD lol. anti-evolutie, dit idee.
m - Vrijdag 18 januari 2013 02:13
er bestaan wel positieve caloreën, als je er daar teveel van neemt, werkt het langer negatief door, zoals bv. in alcohol, want je gaat langer slapen bv. omdat je moe bent of kater hebt,
als je dezelfde caloriën bv. in fruit zou nemen, zou je bv. fitter wakker kunnen worden en de energie ervan dus sneller verbruikt hebben dan wanneer je ze nam in de vorm van alcohol.
hoshi - Vrijdag 18 januari 2013 08:26
Energie is energie, klopt. 1000 kcal bananen is op je bord evenveel kcal dan 100 kcal marsen. Echter is de structuur totaal anders? Bananen zijn planten, deze hebben een celwand van cellulose. Het menselijk lichaam kan zelf geen cellulose verteren, bepaalde bacterien wel maar deze bevinden zich (bijna) niet in de maag van de mens. Het lichaam moet dan op andere manieren die celwand kapot breken. Dit kost meer energie dan een mars, chocola is niet opgebouwd uit cellen en heeft dus ook geen celwand. De calorieen uit chocola worden makkelijker opgenomen. Per 1000 kcal bananen blijft daar netto minder van over dan van 1000 kcal mars. Natuurlijk blijft er zoals de dietist zegt wel wat over want het kost altijd minder energie om iets op te nemen dan wat er in zit. Maar verschillende producten kunnen in die zin wel 'minder positief' zijn.
Glynis - Vrijdag 18 januari 2013 11:16
deze discussie is eindeloos xp

ik wil gewoon weten wie heeft de term kcal bedacht :p
Cindy - Vrijdag 18 januari 2013 14:59
Die beginafbeelding met die lepel, geniaal!