Morning! Eet jezelf wakker

 

Echt uitgerust wakker worden is soms een hele opgave. Zeker na slapeloze nachten is het moeilijk om 's morgens afscheid te nemen van je bed, waarin je juist op dat moment zo lekker ligt. Ik kan mezelf maar moeilijk uit bed krijgen. Dit komt ook wel omdat ik vrij laat ga slapen. Er wordt al snel naar cafeïne gegrepen maar teveel hiervan is niet heel gezond. Er zijn gelukkig ook andere voedingsstoffen die (over)vermoeidheid tegen kunnen gaan en ervoor kunnen zorgen dat je uitgerust aan de nieuwe dag begint.

Slapen
Bron

Omdat ik zelf moeilijk mijn bed uit kom en vaak ook erg moe ben als ik wakker word, heb ik eens extra gelet op de invloed van voeding en drinken op de energie die ik heb. Ik merk bij bepaalde producten echt dat het werkt. Soms vind ik het bijvoorbeeld wel moeilijk om voldoende water te drinken of van een bepaald product te eten, maar ik blijf het proberen omdat ik mij er fitter door voel en om de ochtend strijd tegen te gaan.

Voedingsstoffen die vermoeidheid tegen kunnen gaan.

♥ Water
Heel saai en vanzelfsprekend, maar water helpt goed tegen vermoeidheid. Vermoeidheid kan namelijk een teken zijn van uitdroging. Ons lichaam bestaat voor tweederde uit water en veel lichaamsfuncties hebben dit nodig om goed te kunnen functioneren. Zelf merk ik dat dit wel echt werkt. Ik voel mij fitter als ik meer drink. Ik vind het wel moeilijk om voldoende water te drinken, soms vergeet ik het gewoon. Maar iedere keer probeer ik mijzelf te wijzen op het belang ervan. Ik neem nu standaard altijd een flesje water mee en dat helpt wel. Verder drink ik wel vaak water met een smaakje, bijvoorbeeld lekkere limonade of water met een beetje citroen en verse munt.

water water
Bron Bron

♥ Vitamine B1
Vitamine B1 is onmisbaar voor de energievoorziening van het lichaam. Deze vitamine (Thiamine) zit in volkoren granen zoals zilvervliesrijst en volle tarwe, gist, noten, peulvruchten, andere groenten zoals asperges, spruitjes en spinazie, sinaasappels, zuivelproducten en sommige soorten vlees en gevogelte. Daarnaast kun zijn er ook voedingssupplementen verkrijgbaar waar vitamine B1 in zit.

♥ Citrusvruchten 
Limoenen, citroenen en sinaasappels inslaan! Ze zijn heel lekker, ze zijn te verwerken in heel veel gerechten en ze zijn ook rijk aan vitamine C. Dit is natuurlijk heel gezond maar daarnaast kan het ook helpen tegen (chronische) vermoeidheid. De geur van de citrusvruchten zou al effectief zijn.

 

 Koolhydraten
Koolhydraten zijn voedingsstoffen die een belangrijke energiebron vormen voor het lichaam. Vooral voor de hersenen en rode bloedcellen zijn koolhydraten erg belangrijk. Om vermoeidheid tegen te gaan is het van belang om koolhydraten te eten. Deze zijn te vinden in graanproducten zoals pasta en brood, maar ook in aardappelen en peulvruchten.

 

 Inuline 

Inuline helpt ook tegen vermoeidheid. Daarnaast zorgt het ervoor dat je lichaam voldoende ijzer op kan nemen en het helpt tegen bloedarmoede. Inuline zit bijvoorbeeld in havermout, tarwe, uien, knoflook, prei, artisjokken, zoete aardappelen en aardperen.

Oatmeal
Bron

 Eiwitten
Eiwitten die bijvoorbeeld zitten in vis zijn heel belangrijk om een energietekort tegen te gaan. Het zijn ook de bouwstenen van het lichaam en bevatten aminozuren die je scherp houden en depressies tegen gaan. Eiwitten zijn te vinden in vlees, vis, melk, eieren en kaas. Dit zijn de dierlijke eiwitten. Daarnaast zijn er nog plantaardige eiwitten. Deze zitten vooral in graanproducten, brood, noten en peulvruchten.

 Magnesium 
Magnesium is één van de belangrijkste mineralen in het lichaam. Het is van essentieel belang voor de energieproductie in het lichaam. Magnesium werkt ook al een natuurlijke tranquilizer, een soort anti stress middel. En daarnaast is het noodzakelijk voor een optimale werking van zenuwcellen en spieren. Om voldoende magnesium in je lichaam te hebben en dus genoeg energie te hebben, is het goed om producten te eten die dit bevatten. Magnesium zit bijvoorbeeld in groenten, brood en andere graanproducten, melkproducten, vlees, noten en zaden en tofu.

 Pure chocolade 

Klinkt misschien gek, maar een stukje pure chocola kan wonderen doen. Het is namelijk uit onderzoek gebleken dat kleine hoeveelheden pure chocola vermoeidheid tegengaan. Daarnaast kun je je er ook mentaal beter door voelen. Pure chocola bevat namelijk het stofje polyfenolen. Dit zorgt ervoor dat de hersenen serotonine aanmaken, waardoor je je beter voelt.

Chocola
Bron

Daarnaast helpt het mij heel erg om iedere ochtend te ontbijten, ondanks dat ik dat soms heel moeilijk vind. Een ontbijtje geeft zoveel energie en het kan echt een goed gevoel bij mij teweeg brengen. Het gevoel dat ik de dag aan kan, terwijl ik dat voor het ontbijt nog niet had. De douche helpt mij om mijn ogen open te krijgen en mij fitter te voelen en het ontbijt vult dit aan.

Wat helpt jou tegen vermoeidheid?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

x - Donderdag 2 januari 2014 10:41
Appel schijnt ook goed te werken
Sanne - Donderdag 2 januari 2014 10:50
Lekker, aardpeer bij het ontbijt haha!
Chananja - Donderdag 2 januari 2014 11:04
Hoe toepasselijk om dit artikel liggend vanuit m'n bed te lezen ;-)
Flower - Donderdag 2 januari 2014 11:11
Wat toevallig, ik dacht er vanochtend nog aan wat ik kon doen om wat sneller energie te krijgen na het slapen. Zo frusterend als je lang hebt geslapen en nog steeds wordt je erg moe wakker. Ik ga zeker wat van deze tips proberen!
Valerie - Donderdag 2 januari 2014 11:31
Koffie werkt ook nog steeds wel goed :-).
Liadan - Donderdag 2 januari 2014 11:48
Ik begin elke dag met een glas citroenwater. Lekker fris en het is goed voor je lever.
En wat heel slecht werkt voor mij is suiker, daar krijg ik altijd een dip van.
MIO? - Donderdag 2 januari 2014 11:51
Ik merk de laatste tijd dat ik extreem moe ben en ook echt belachelijk lang slaap. Ik ga ook wel aan de late kant naar bed, maar goed... Heb dus al deze dingen op internet ook voorbij zien komen, maar het nadeel is: Een heel aantal van de producten lust ik gewoon echt niet. En daarbij... Ik weet ook niet of ik een tekort heb of zo
Latifa - Donderdag 2 januari 2014 11:59
Havermout is een hele goede! Toen ik nog met brood ontbeet kreeg ik daarna altijd zo'n gigantische dip waardoor ik me nóg vermoeider voelde. Ik merk ook dat waneer ik met eiwitrijke producten zoals kwark ontbijt, met een goede mix van koolhydraten en eiwitten zoals havermout ik me veel fitter voel. Vooral als ik het combineer met gedroogde vruchten of gewoon fruit. Mijn diëtiste vertelde me dat koolhydraten erg belangrijk zijn in de ochtend en ze helpen bij een vermoeid gevoel mits de bouwstoffen goed zijn verdeeld (een mix van koolhydraten, vetten en eiwitten)Wat ook helpt bij mij is koffie met een theelepel honing & kaneel. Water met citroendruppels werkt ook goed. Brood en ik zijn 's ochtends niet zo'n goede match :p dus mijn bammetjes bewaar ik voor in de middag.
Wiezz - Donderdag 2 januari 2014 12:57
Voor mij werkt het erg goed om geen suiker en geen gluten meer te eten. Daarvan wordt ik erg moe omdat het mijn lichaam veel moeite kost om gluten te verteren en van suiker krijg ik een snelle dip in mijn bloedsuikerspiegel.
Ik ontbijt elke dag met een groene smoothie van (blad)groenten en fruit, met vaak wat kaneel (houd de bloedsuikerspiegel stabiel) en vaak wat superfoods (chiazaad en hennepzaad, voor de omega 3 en vezels).
Dwarrel - Donderdag 2 januari 2014 13:02
S'ochtends neem ik nu OatMeal, dat is een soort havermout. Het zit in voor-verpakte-porties, waardoor ik nu zeker weet dat mijn ontbijt volledig is. De smaak is suf en saai, maar wanneer je er gedroogd fruit, kokos of noten in mikt, is het echt lekker!

En thee, in alle smaken. Nu is winterglow 'het' even helemaal, maar cranberry thee vind ik ook heel lekker :)
Maan. - Donderdag 2 januari 2014 17:57
Ik denk niet dat een bepaald soort eten mij tegen vermoeidheid helpt, maar wel regelmaat en ´s ochtends een eindje fietsen. (En natuurlijk een ontbijtje.)
EB91 - Donderdag 2 januari 2014 18:20
Ik begin de dag met beweging. Dat is voor mij de ideale manier om energie op te doen en om mijn lichaam op te warmen. En daarna volgt een kop thee met een ontbijt. Wat ik dan eet als ontbijt verschilt.
Justmarr - Donderdag 2 januari 2014 18:36
Ik moet meestal vroeg mijn bed uit (04:30 soms eerder) om te gaan werken en ik vind het zo lastig om goed te ontbijten. Ik neem 0,5 liter drinkyoghurt om 05:00 en om 8 uur veel water en fruit. Voor mijn gevoel word mijn lichaam dan pas wakker. Niet echt goed maar ik krijg smorgens echt niet veel meer naar binnen dan drinkyoghurt. Ik neem er ook niet echt de tijd voor..
Ik ga soms smiddags sporten na mijn werk en daar krijg ik energie van, als ik dat niet doe val ik thuis in slaap.. :-s

Ik vind het vrij lastig om mijn energie geduurde de dag goed te verdelen dus ik hoop dat ik wat tips kan halen uit deze blog,

Bedankt weer! :-)

Liefs Marja
Kay - Donderdag 2 januari 2014 21:42
Havermoutpap met een appeltje!
anoniem - Donderdag 2 januari 2014 22:37
Lang uitslapen lijkt goed voor je lichaam, maar dat is het niet! 8 uur slapen is het beste.
anoniem - Donderdag 2 januari 2014 22:39
Verschilt wel per persoon, maar te lang en te kort slapen is beide slecht voor je.
me - Vrijdag 3 januari 2014 09:12
appels eten!