Melk en een eetstoornis

 

Melk past in een gezond eetpatroon en is opgenomen in de schijf van 5 onder het vak zuivel. Er zijn veel verschillende soorten melk waardoor ik regelmatig de vraag krijg welke melk je het beste kunt nemen. Ook vragen veel mensen zich af of en waarom melk eigenlijk goed voor je is. In deze blog zal ik je onder andere wat meer uitleggen over de voedingsstoffen in melk en wat feiten en fabels doornemen. 

Voedingsstoffen in melk
Melk levert drie belangrijke voedingsstoffen, namelijk: eiwitten, vetten en koolhydraten. Naast deze drie basisvoedingsstoffen levert melk ook belangrijke vitamines zoals: B12, B6, B2, B11 en vitamine A en D. Ook zitten in melk verschillende mineralen zoals calcium, magnesium, zink en fosfor.  

Als we kijken naar eiwitten in koemelk kunnen we vaststellen dat deze van een hoge eiwitkwaliteit is. De kwaliteit van eiwit hangt af van de verteerbaarheid van een eiwit en de verhouding van essentiële aminozuren in een eiwit. Essentiële aminozuren zijn eiwit bouwstenen die het lichaam niet zelf kan maken. Koemelkeiwit is in verhouding goed verteerbaar en levert veel essentiële aminozuren in een goede verhouding.


Bron

Verschillende soorten melk
We kennen natuurlijk allemaal de bekende magere, halfvolle en volle melk en karnemelk. Tegenwoordig zijn er echter ook varianten melk die bijvoorbeeld gemaakt worden van rijst, amandelen, haver en soja. Dit zijn goede alternatieve voor reguliere melk als je een koemelkeiwitallergie hebt of je kan lactose (melksuiker) niet goed verdragen. Melk gemaakt van kokosnoot, rijst en amandelen is van nature vrij van melk-eiwit en lactose.

Kinderen die allergisch reageren op koemelkeiwitten kunnen vaak ook minder goed tegen melk afkomstig van andere diersoorten zoals van geiten, paarden of schapen. Baby's met een koemelkeiwitallergie wordt het gebruik van melk op basis van soja, geitenmelk of schapenmelk tevens afgeraden als vervangende voeding.

Melk en een eetstoornis
Omdat melkproducten passen in een gezond eetpatroon worden deze producten ook meegenomen in de voedingsadviezen. Je kunt verschillende soorten melk kiezen, afhankelijk van je voedingsadvies en waar je staat in je proces. Vraag jezelf af bij de keuze van de melk of je deze maakt uit gezondheidsoverwegingen of uit eetstoornisoverwegingen. Bekijk vooral wat je lekker vindt en wat goed voor je is. Ook is het altijd belangrijk om te variëren zodat je voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt.


Bron

Fabels en feiten over melk
Er zijn veel verschillende fabels en feiten over melk en sowieso over zuivel in het algemeen. Ik zal een aantal bekende fabels en feiten bespreken en deze toelichten.  

''Iedereen heeft evenveel zuivel op een dag nodig''

FABEL
De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid zuivel is niet voor iedere leeftijdsgroep gelijk. Zo heeft iemand van 16 jaar oud gemiddeld drie porties zuivel nodig per dag, terwijl iemand van 43 jaar oud gemiddeld twee porties per dag nodig heeft.

''Melk bevat voornamelijk eiwitten''

FABEL
Melk bestaat voornamelijk uit water. Als voedingsstof bestaat melk wel voornamelijk uit eiwitten.

''Amandelmelk bevat geen calcium''

FABEL
Amandelmelk van bijvoorbeeld het merk Alpro bevat evenveel calcium als een beker volle melk.

''Sojamelk bevat evenveel essentiële aminozuren als gewone melk''

FABEL
Hoewel sojamelk een goede vervanger is voor gewone melk bevat deze wel een andere samenstelling wat betreft essentiële aminozuren. Melkeiwit heeft een hogere eiwitkwaliteit en daarbij ook een betere verteerbaarheid.

''Amandelmelk levert minder eiwitten dan gewone melk''

FEIT
Amandelmelk levert gemiddeld per 100 ml 0.9 gram eiwit terwijl gewone halfvolle melk 3.4 gram eiwit levert per 100 ml

''Vitamine B12 komt van nature alleen voor in dierlijke melkproducten''

FEIT
Let op: als je een vervanging kiest voor koemelk, kies er dan één waar vitamine B12 aan toegevoegd is.

''Plantaardige eiwitten hebben een hogere biologische waarde''

FABEL
Juist eiwitten afkomstig van melk en eieren bevatten veel essentiële aminozuren. Plantaardige eiwitten hebben een lagere biologische waarde. Soja-eiwitten zijn plantaardige eiwitten die wel een hoge eiwitwaarde heeft.

''Volle melk bevat de meeste vitamine D''

FEIT
Alleen volle melk bevat nog het vetoplosbare vitamine D. In halfvolle, magere en karnemelk komt nagenoeg geen vitamine D meer voor.

''Veganisten hebben meer verschillende bronnen van eiwit nodig om aan voldoende essentiële aminozuren te komen''

FEIT
Omdat plantaardige eiwitbronnen een minder hoge eiwitkwaliteit hebben, is het goed om te variëren met de verschillende eiwitbronnen om zo wel voldoende essentiële aminozuren binnen te krijgen.


Bron

Drink jij graag melk?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Sanne - Woensdag 11 november 2015 10:06
interessant artikel, wel komisch dat vrijwel exact een jaar geleden een idem artikel is verschenen ;)
@tessa - Woensdag 11 november 2015 10:30
Ik vind niet dat wij egoïstische mensen niet het recht hebben om de melk van een koe af te nemen die ze voor haar EIGEN kinderen maakt. Wij mensen laten een koe zwanger worden of maken haar soms zelf zwanger door middel van een staafje. Dit gebeurd jaren achter elkaar, bevalling na bevalling, net zo lang tot de koe het niet meer volhoud. Als de koe bevalt mag het kalfje maar heel kort bij de moeder blijven. De mensen wachten tot het kalfje is schoongelikt, en halen het dan onmiddellijk weg bij de moeder zodat het kalfje geen melk kan drinken. Het kalfje heeft al binnen 5 (!!) minuten een band opgebouwd met de moeder, en wordt later pas weggehaald. Stel je voor dat je net een kind krijgt en daar even naar mag kijken, en dan wordt het kind gewoon uit je handen getrokken en zie je het nooit meer! vreselijk. Vervolgens moeten de moederkoeien melk geven. Sommige moederkoeien worden zo ontzettend mager, het zijn topsporters geworden. Bij campina bijvoorbeeld komen de koeien niet eens meer buiten, want dat is te veel moeite. Bij kleine boeren bedrijven natuurlijk wel, maar bij de grote niet meer. Alles wat de koeien doen is 5 x per dag melken bij een melkmachine. Goede koeien zouden rond de 41 liter melk per dag geven, maar de beste koeien soms wel 61 !!! De koeien worden zo mager omdat ze allemaal de zelfde hoeveelheid voedsel krijgen, maar er enorm veel van ze gevraagd wordt. We gebruiken ze als melkmachine, in plaats van het als een gewoon dier te beschouwen en niet voor onze eigen behoeftes te gebruiken. De koeien die wat ronder zijn (zoals een koe hoort te zijn) willen de boeren niet hebben en worden naar de slacht gebracht. Deze rondere koeien onderhouden zichzelf beter en geven ook minder melk, en de boeren beschouwen het als slecht wanneer de koeien voor zichzelf zorgen. De kalfjes krijgen kunstmatige poedermelk in plaats van moedermelk, en moeten de eerste 6 weken helemaal alleen in een klein hokje zitten, omdat ze enorme zuigneigingen hebben en anders de urine van andere kalfjes zouden gaan drinken! soms schuren de kalfjes zich helemaal kapot aan de hokken, en er worden veel ziektes opgelopen. De runderen worden vetgemest, soms zo erg dat ze door hun poten zakken en ondraaglijke pijn hebben. Bovendien is koemelk gemaakt voor de kalfjes om zo snel mogelijk te groeien en zwaarder te worden, en dat drinken wij...
Lara - Woensdag 11 november 2015 10:40
touché! helemaal mee eens tessa!
Sarah - Woensdag 11 november 2015 10:43
Dat was precies wat ik wilde zeggen Tessa!
Melk is voor kalfjes! Kaas dus ook.
Bovendien heeft het voor de gezondheid meer risico's dan voordelen en neem je calcium juist slechter op als je melk drinkt.
Anneroos - Woensdag 11 november 2015 11:21
inderdaad. Het zou veel milieu en diervriendelijker zijn als we onze calcium en eiwitten vaker uit plantaardige bronnen zouden halen. We hoeven natuurlijk niet meteen te stoppen met melk, en het zou al heel wat helpen als we alleen nog maar biologische melk zouden kopen (maar 20 cent duurder en weet je tenminste zeker dat het niet vol zit met antiobiotica). Maar aangezien er nu zoveel meer alternatieven zijn voor melk lijkt het me prima om wat te minderen. Bovendien, welke andere diersoort dringt er nou zijn hele leven melk? Eigenlijk best wel raar...
greenbutterfly - Woensdag 11 november 2015 11:27
Melk is voor kalfjes.. niet voor mensen. Melk afpakken van een ander zoogdier doesn't make any sense to me.. Dit is nou een van de redenen dat ik veganist ben. :)
dees - Woensdag 11 november 2015 11:32
O nee niet weer dat geleuter over melk en kalfjes. Kom op!
Dadelijk krijgen we nog medelijden met tomaten en broccoli (want planten hebben ook gevoelens :( )
Ik ben vegetarier, ik vind dieren heel belangrijk.. Maar je kan ook overdrijven
De calcium uit melk wordt GOED opgenomen. Ik ben voeding en dietetiek student, kom op , geloof niet alles wat je in blogs leest. Het meeste is daar nog niet eens wetenschappelijk bewezen. Sommige blogs hebben al duizend keer voorspeld dat de euro zou vallen en dat de wereld zou vergaan. Allemaal bangmakerij.
Als je geen melk wilt drinken, prima. Maar ga niet andere anorexiapatiënten angst aanpraten dat het ´ongezond´ zou zijn. Want dan ben je ECHT VERKEERD bezig.
nono - Woensdag 11 november 2015 11:38
Ik vind het een beetje jammer dat er op deze blog - over de voedingswaarde van melk! - als reactie een ideologische discussie komt. Ik heb respect voor mensen die bezorgd zijn om het milieu, om dierenwelzijn en dergelijke en hun persoonlijk handelen daarnaar aanpassen, maar evengoed voor mensen die daar niet zo mee bezig zijn.
Zelf ben ik aan veel voedingsmiddelen allergisch, maar niet aan melkproducten, en ik heb wel wat aan deze blog. Bedankt!
ano - Woensdag 11 november 2015 11:45
@tessa: ik kon het niet beter verwoord hebben!!!!!! topper!

@dees: dus wat je wil zeggen is, een plant 'leeft' ook dus als we die 'doden' laat ons dan maar meteen een dier MET gevoelens LET een kloppend hard gaan mishandelen en vermoorden? kom op, een beetje realistisch blijven!

calcium uit melk word niet goed opgenomen en de landen waar het mest melk word gedronken komt het meeste osteoporose voor, ... !

ik vind totaal niet dat we verkeerd bezig zijn door te zeggen dat melk ongezond is, want dat is de waarheid. melk is niet gemaakt voor mensen om te drinken, we zijn de enige dieren op aarde die de moedermelk van een ander dier drinken, hoe natuurlijk denk je dat het is? ooit al eens een mens aan de uier van een koe zien drinken?

vergeet je ook niet dat wat je leert in school niet altijd klopt... je leert ook maar wat er in je boeken staat en die gaan mee met de schrijf van vijf, de schijf van vijf word heel hard gesponsord door de melk industrie...
AnaMan - Woensdag 11 november 2015 11:49
Dronk vroeger heel veel melk. Vooral die van de boer gekocht (onbewerkt) is ergggg lekker! Maar tegenwoordig houd ik het bij alleen maar kraanwater.
melkmeisje - Woensdag 11 november 2015 12:06
Laten we het wel even bij de feiten houden. A er bestaan geen boerenbedrijven waar alle koeien dezelfde hoeveelheid voedsel krijgen. (ik kan niet letterlijk voor alle bedrijven spreken maar ik heb op veel bedrijven stage gelopen en ik ken veel boeren) Koeien die veel melk geven, krijgen ook meer voer, allereerst om de melkproductie op gang te houden en daarnaast om de koe gezond te houden. B Koeien worden op de meeste bedrijven 2 x per dag gemolken, op bedrijven waar een melkrobot is en waar de koeien dus zelf mogen bepalen hoe vaak ze gemolken willen worden ligt het gemiddelde op 2.8, ver onder de 5 x dus. C Sommige koeien horen "mager" te zijn. Dit is ras, koe en leeftijdgebonden. Er word een etiketje "mager" opgeplakt omdat men het er ongezond vind uitzien als je bijvoorbeeld de ribben van een koe kunt zien. Ook al zou je deze koeien niet melken en in de wei laten staan, dan nog kun je de ribben zien. Dat is geen indicatie van hoe gezond de koe is. D Op veel bedrijven krijgen de kalfjes gewoon warme koemelk, er word tijdens het melken wat melk achtergehouden voor de kalfjes.
Daarnaast is er een verschil tussen koeien en mensen. Koeien hebben een andere belevingswereld en andere behoeften. Een kalfje bij een koe weghalen is niet hetzelfde als een baby bij zijn moeder weghalen. Iedereen kan makkelijk 20 verschillen tussen koeien en mensen opnoemen maar in emoties zouden we ineens hetzelfde zijn? Vaak merk je helemaal niets aan een koe waarbij het kalf net is weggehaald. Vrij snel herkennen ze hun eigen kalf niet eens meer.
Over dat we koeien gebruiken om in onze behoeften te voorzien. Dat klopt. Net als dat we bijvoorbeeld katten of honden daarvoor gebruiken. Wij willen graag een huisdier en dieren die daarvoor geschikt zijn worden gebruikt. Betekent dat dan automatisch dat alle katten en honden een slecht leven hebben?
Het is ieders goed recht om geen melk te willen drinken en er bestaan boerderijen waar de koeien slecht behandeld worden maar om de hele zuivelindustrie zwart te maken...
Ik heb zelf een boerderij met melkkoeien en ik ben iedere dag de hele dag bezig om koeien en kalfjes goed te verzorgen en dit geldt voor het grootste gedeelte van de boeren. Het doet pijn dat boeren steeds vaker worden neergezet als boemannen die geen hart voor hun dieren hebben.
Aniek - Woensdag 11 november 2015 12:07
@Dees Sorry maar noem je dat geleuter? Het is de waarheid. Wat belachelijk om dieren met planten te vergelijken.

Verder leuk artikel! En ook leuk dat er aandacht is voor de plantaardige varianten van melk :)
M. - Woensdag 11 november 2015 12:18
Nee ik drink geen melk. Heb er nooit van gehouden. Sinds ik weet wat voor leed er achter melk zit (melk is bestemd voor kalfjes en niet voor mensen) ben ik veganistisch gaan leven.
Heb geen last van 'gebreken' omdat ik geen dierlijke melk drink o.i.d.
M. - Woensdag 11 november 2015 12:26
@tessa: ooit op een boerderij geweest? Denk het niet, want ik ben op het platteland opgegroeid en heb iets totaal anders gezien. Boeren die heel veel om hun beesten geven, ten tijde van de mkz (ik woonde in de plaats waar het uitbrak) heb ik velen zien huilen om hun beesten die werden afgemaakt.

Onzin over het slechter opnemen van calcium. Uit dierlijke voeding haal je voldoende calcium en dit neem je prima op. Zoek het maar na op een fatsoenlijke, wetenschappelijke site (ik heb dat gedaan, medische literatuur maar daar kan niet iedereen bij).

Geloof toch niet alles wat op internet gepleurd wordt over voeding (superfoods bijvoorbeeld: klinklare onzin waar mensen miljoenen mee verdienen) en wat die vreselijke organisatie 'Wakker dier' probeert te vertellen.

Daarnaast, koeien zouden niet eens bestaan als wij ze niet als vee zouden houden.
Laurarara - Woensdag 11 november 2015 12:44
Wat een leuk item!

Ik had het er laatst nog over met papa, hij vond het raar dat ik nog steeds melk drink (hij kan zelf vanaf zijn 20ste niet meer tegen, iets met hormonen ofzo. Hij kan wel gewoon kaas eten en doet dat graag). Met mamma kan ik daar wel over lachen ("alleen iemand die geen melk drinkt zou zoiets zeggen haha"). Wel jammer dat sommige mensen een beetje overstuur raken als ze het woord "melk", "kalfjes" en "drinken" zien.

Ik vind het vooral erg lekker in mijn koffie en thee. Wel heb ik als ik thee met melk drink, ik geen yoghurt of kaas-beleg als ontbijt neem (had het 1x gedaan, niet zo lekker was dat).

Verder erg leuke blogs! Ik hoop dat ik ook een keertje zo'n leuke mag schrijven!

Xxx
Aniek - Woensdag 11 november 2015 13:07
@M
Ik ben voor mijn studie veel op boerderijen geweest. Ik ben bij de geboorte van kalfjes geweest: het beestje lag te rillen op de grond en de boer deed niets. Voor het kalf uberhaubt de kans had om op te staan werd het al weggedragen in een kruiwagen en alleen weggezet in een hokje.
Er zijn boeren die van hun dieren houden, maar wel op hun manier. En dat gaat niet erg ver als je de dieren naar de slacht stuurt.
@M
Het probleem met koeienmelk is niet zozeer de opname maar het feit dat je lichaam erdoor verzuurt en er daardoor meer calcium uit je botten wordt onttrokken, dit plas je uit.
@M
"koeien zouden niet eens bestaan als wij ze niet als vee zouden houden." --> Nog nooit schotse hooglanders gezien in de nederlandse natuur? En ook al zouden er anders geen koeien bestaan, dan is dat nog altijd beter dan dat ze een rotleven hebben in de industrie.
JenniferRS - Woensdag 11 november 2015 13:49
Koemelkeitwitallergie.
Al neem k dat niet altijd heel serieus.. want tjaa chocolade is toch wel heel lekker ;)
sabine - Woensdag 11 november 2015 14:23
Ik vind melk het beste smaken,als het maar ijskoud is.
JustMe - Woensdag 11 november 2015 14:36
Hou allemaal is effe op, prima als je veganist bent, prima als je dat niet bent maar het lijkt me niet zo slim om hier, een website over eetstoornissen, een discussie te gaan beginnen en uitvoerog te bespreken wat er wel of niet gezond is aan melk. Daarnaast vind ik het bijzonder raar om mensen 'egoïstisch' te noemen wanneer ze melk 'afpakken' van het kalfje. Ik moet melk drinken, voedingslijst en shizzle, dus ik ben egoïstisch?!
L.me - Woensdag 11 november 2015 14:50
Ik ben veganist en het eens met het leed van de kalfjes etc. daarbij, ik ben het helemaal eens met melkmeisje dat het niet zo kort Door de bocht is, en dat kalfjes/koe relatie inderdaad heel anders is dat moeder/kind bij mensen. ook houden de meeste boeren idd veel van hun koeien op hun eigen manier. Verder wil ik me helemaal aansluiten bij nono, dit is geen juiste plek voor ideologische principes. ik heb mijn sterke principes over dierenleed, een boer beleeft dat anders en iedereen hier beleeft dat allemaal anders. Ik kies om veganistisch te eten, maar dat wil niet zeggen dat ik iemand anders egoïstisch vind die dat niet doet. Daarbij, ik denk helemaal niet dat melk ongezond is. het bevat idd veel goede vitamines en zeker volle melk heeft echt hoge concentraties van goede stoffen. idd doet geen enkel ander dier het, melk drinken van andere dieren, maar ik denk wel Dat het gezond is. of het ook goed is voor dieren, de planeet of wat dan ook is een heel ander issue, wat hier inderdaad niet relevant is. Daarom wol ik graag mijn excuses aanbieden voor mijn eerste reactie op tessa. het is alleen geen geleuter, dat is dan ook weer minachtend naar mij toe.
Lost girl - Woensdag 11 november 2015 15:04
Ik ben niet voor en ben niet tegen alleen verwonderd. Wat maakt het dat er zoveel mensen met een eetstoornis veganistisch worden. Zit daar ook iets anders achter dan alleen dierenwelzijn? Het is ook een legitieme reden om bepaalde misschien enge dingen te hoeven eten. Van het ene extreme naar het andere alsof er hoe dan ook een fixatie op eten moet zijn. Nogmaals ik vraag het me alleen af. Zijn er veganisten die zich hierin (een beetje) herkennen?
Lost girl - Woensdag 11 november 2015 15:05
Ik bedoel enge dingen níet te hoeven eten:)
Liadan - Woensdag 11 november 2015 15:24
Bedankt voor deze blog. (Volle) zuivel was voor mij echt het moeilijkste product om weer te gaan eten/drinken na mijn eetstoornis. Er is zo veel tegenstrijdige informatie over tegenwoordig dat het heel erg moeilijk is om daar een weg in te vinden, vooral als je een eetstoornis hebt. Je ziet het al aan de reacties hier.
Jupz - Woensdag 11 november 2015 15:29
Ik ben gestopt met melk, omdat m'n huid een probleem werd (flinke acné) en dat lijkt serieus van invloed te zijn. Je hoort het vaker en ik geloof het echt.
Niet omdat melk an sich slecht is, maar omdat de melk van tegenwóórdig slecht is. Er wordt van alles gedaan om die koeien zoveel mogelijk melk te laten produceren, waardoor er allerlei troep in de melk komt (antibiotica-resten, verkeerde vetten, resten van ontstekingen van uier van koe, enz.).
Dus ik geloof in amandelmelk, havermelk enz. :)
En dat van koe en kalfjes, tja dat weet ik niet hoor. Ik vind wel al dat gemanipuleer fout, maar voor de rest geloof ik het wel. Haha.
Aniek - Woensdag 11 november 2015 15:38
@Lost girl
Ik werd zelf veganist alvorens ik een eetstoornis kreeg.
Ik heb ook wel het idee dat er onder mensen met een eetstoornis meer vegetariers/veganisten zijn dan gemiddeld. Er zullen er vast een aantal zijn die het gebruiken als excuus om bepaalde dingen niet te hoeven eten. Maar zelf denk ik dat het in veel gevallen komt doordat bepaalde type persoonlijkheden gevoeliger zijn voor het ontwikkelen van een ES en gevoeliger zijn voor dierenleed. Bijv. gevoelige personen met een sterk inlevingsvermogen en gevoel voor rechtvaardigheid. Zo is het iig in mijn geval.
jjoyde1 - Woensdag 11 november 2015 15:58
Goede blog!
Ik respecteer alle veganisten en niet-veganisten. Maar als ik een aantal van de reacties lees krijg ik de indruk dat als je melk drinkt een slecht mens ben. Ik klinkt misschien bot zoals ik het nu zeg, maar het is wel zo. Ikzelf vermijdt melkproducten zoveel mogelijk, maar af en toe eet ik ook wel eens yoghurt. Dan ben ik toch geen slecht mens? Dan zijn mijn vader moeder, broer en duizenden andere mensen toch ook niet slecht? Ik krijg namelijk wel die indruk als ik door de reacties scrol.
Aniek - Woensdag 11 november 2015 16:15
@jjoyde1
Ik denk niet dat er word bedoeld te zeggen dat iedereen die koeienmelk producten gebruikt een slecht mens is. Maar met gebruik van dierlijke producten betaal je wel anderen (de industrie) om op een bepaalde manier met dieren om te gaan. Zoals dus kalfjes direct bij de moeder weghalen, koeien op 4-5 jaar naar de slacht brengen omdat ze minder melk gaan produceren, etc etc. Het is misschien niet leuk om te horen maar het is de waarheid. Het is aan iedereen zelf om te bepalen of dit slecht met dieren omgaan is of niet. Niet iedereen is zich hiervan bewust, bijv. als je een pak melk koopt in de winkel. Het is denk ik wel belangrijk om de waarheid onder ogen te zien en dan kan iedereen zijn eigen keuze maken.
M. - Woensdag 11 november 2015 16:33
@M
Ik ben voor mijn studie veel op boerderijen geweest. Ik ben bij de geboorte van kalfjes geweest: het beestje lag te rillen op de grond en de boer deed niets. Voor het kalf uberhaubt de kans had om op te staan werd het al weggedragen in een kruiwagen en alleen weggezet in een hokje.

-->Ja het wordt weggehaald, maar een kalf is niet hetzelfde als een baby en hoeft dus niet op dezelfde wijze behandeld te worden. Dat rillen op de grond zou ie ook doen als er geen boer bij stond en is helemaal niet slecht voor 'm, hij heeft gewoon even nodig om op te warmen en dat doet ie door te rillen.

Er zijn boeren die van hun dieren houden, maar wel op hun manier. En dat gaat niet erg ver als je de dieren naar de slacht stuurt.

--> Dat is het hele punt van een boerderij. Ze willen die beesten een goed leven geven en vervolgens gaan ze dood inderdaad.

@M
Het probleem met koeienmelk is niet zozeer de opname maar het feit dat je lichaam erdoor verzuurt en er daardoor meer calcium uit je botten wordt onttrokken, dit plas je uit.

---> Niet waar. Het calciummetabolisme is een ingewikkeld proces wat ik hier niet helemaal ga uitleggen, maar wat erover gezegd wordt met betrekking tot melk en verzuring is niet waar. (Geef me 1 wetenschappelijk verantwoorde bron). Wat wel bestaat is het melk-alkali-syndroom, hierbij worden hoge (maar dan echt hoge) concentraties calcium ingenomen, door het gebruik van calciumtabletten (of liters melk per dag) en daarnaast het gebruik van alkalische stoffen (maagzuurremmers). Daarbij zou je torenhoge calciumlevels in je bloed hebben met daarbij nierfalen en dergelijke. Maar dan moet je het wel heel bont maken.
Sowieso 'verzuurt' je lichaam nauwelijks, de ph wordt heel erg nauw gereguleerd, zodra iets buiten de normaalwaarden (ph 7.35-7.45) komt ben je vrij snel dood.

@M
"koeien zouden niet eens bestaan als wij ze niet als vee zouden houden." --> Nog nooit schotse hooglanders gezien in de nederlandse natuur? En ook al zouden er anders geen koeien bestaan, dan is dat nog altijd beter dan dat ze een rotleven hebben in de industrie.

--> Schotse hooglanders zijn hele andere beesten dan de standaard melkkoe. En ik vind dat voornamelijk mensen uit de stad die niet weten waar ze over praten niet mogen oordelen over hoe blij een koe al dan niet is voor ze het zelf gezien hebben.
Eef - Woensdag 11 november 2015 16:43
Tessa, ik ben het volledig met je eens. Ik ben het ook met mensen hier eens dat iedereen zelf moet beslissen of ze wel of niet melk drinken. Het maakt iemand ook niet persé een slecht persoon als je wel dierlijke producten eet. Misschien slechts onwetend of minder empathisch. Ik denk ook dat dat de reden is dat mensen met een eetstoornis (verleden) sneller kiezen voor vegetarisme of veganisme, omdat zij veel van eten en de industrie weten en vaak een hoog empathisch vermogen en verantwoordelijkheidsgevoel hebben.

Desalniettemin wordt er wel al decennia door de overheid gepropageerd dat melk gezond is, terwijl dat (misschien) niet zo is. Bij mij is daarom melk letterlijk mijn strot ingegoten vroeger door mijn ouders, terwijl ik het eigenlijk niet wou drinken. Ik neem het hen niet kwalijk (zij dachten dat het gezond was), maar de overheid wel, het voedingscentrum wel en de reguliere diethiek ook.

Ik denk tevens dat deze dietist zich even bij moet scholen en wellicht een boeren bedrijf bezoeken.

Ikzelf ben ook bij melkveehouderijen geweest in Nederland, Amerika en Frankrijk. De megafarm die ik in Amerika heb bezocht was echt afschuwelijk, de omstandigheden in Nederland zijn iets beter, maar naar mijn mening nog steeds niet ethisch verdedigbaar. De biologisch dynamische boerderij in Frankrijk stemde mij positiever, alhoewel ik zelf alsnog nooit meer dierlijke producten zou willen eten/drinken.

Ik denk dat dit juist wel een plek is om ideologische gesprekken te kunnen voeren. Waarom mag de diëtist hier wel vertellen dat melk gezond is en nodig voor een goed herstel, en zouden andere mensen niet iets anders mogen beweren? De meningen over melk lopen nou eenmaal uit een... Alhoewel de wetenschap toch steeds meer (maar eigenlijk al heel lang) neigt te concluderen dat melk niet gezond is. Plus dat het ethisch wellicht niet verdedigbaar is.

Misschien is het een tip voor mensen die geïnteresseerd zijn om cowspiracy, earthlings, got milk en de lecture van gary yourofsky te kijken? De mooie verhaaltjes van de voedingsindustrie en het voedingcentrum over melk is gezond en blije koeien kennen we allemaal wel, maar de andere kant van het verhaal kent niet iedereen. Een goede beslissing maken kan alleen als je daadwerkelijk ook goed geïnformeerd bent.

Kijk verder ook eens naar de duurzaamheidskant... wil jij je kinderen en kleinkinderen opzadelen met (water)schaarste problemen, vervuiling en natuurrampen, omdat jij zo nodig vlees, eieren en melkproducten moet eten (terwijl je dat fysioligisch gezien niet nodig hebt en er genoeg alternatieven zijn)?

Ik weet mijn eigen antwoorden hierop.
d - Woensdag 11 november 2015 16:45
We hebben geen melk nodig, we zouden het eigenlijk niet moeten drinken uit respect voor mens en dier. Het is even wennen de overgang, maar het zal vast wennen. Ik kom zelf van een boerderij. Mijn broer zal het me niet in dank afnemen, maar ik hoop dat er langzaam verandering inkomt zodat alle groene weilanden plaats maken voor enorme eco-tuinen, waar we lekker dichtbij huis van kunnen eten, dat is mijn wens.
BT - Woensdag 11 november 2015 17:20
ik wist niet dat mensen zo diep konden denken over melk!
jeumig zeg! melk hoort toch bij de evenwichtige voeding?
maar oke, iedereen kan zelf beslissen of je wel of niet melk drinkt.
Melkatariërs?! x
S. - Woensdag 11 november 2015 17:22
Quote van Aniek van hierboven:
''Ik heb ook wel het idee dat er onder mensen met een eetstoornis meer vegetariers/veganisten zijn dan gemiddeld.''

Zou heel goed kunnen ja. Ik ben wel erg benieuwd of die mensen op andere gebieden ook zo idealistisch zijn. (Ik vind het bij mezelf moeilijk om vegetarisme/idealisme/eetstoornis van elkaar te scheiden, vandaar.)

Of melk gezond is of niet: geen idee, je hoort elke keer wat anders. Wel denk ik dat het goed is om niet te veel ervan te consumeren, om de problemen die Eef ook al genoemd heeft. Feit is nu eenmaal dat die dierenindustrie het meest vervuilend is van alles, meer nog dan het verkeer. Dus het kan geen kwaad, ook ongetwijfeld voor je gezondheid niet, om het eens wat rustiger aan te doen qua vlees- en zuivelconsumptie. Plantaardige alternatieven zijn er genoeg.
Miekio - Woensdag 11 november 2015 17:24
Ik vind het lekker maar ik krijg er altijd last van. Rommelige buik en soms zelfs diarree hoewel ik helemaal geen gevoelige buik heb. Ik heb geen lactose intolerantie maar gek genoeg is melk voor mijn lichaam niet geschikt.
Als het ergens in verwerkt is, is het geen probleem. Maar echt een glas melk of die hoeveelheid in bijvoorbeeld een cake dat is buikpijn.
D - Woensdag 11 november 2015 17:31
Je kan ook fruitarier worden; alleen fruit eten dat van de boom is gevallen. Plukken is bomenmishandeling.
Alle veganisten; kijk maar eens op een shampoofles en schrik maar hoeveel dierlijke producten daarin zitten. Zelf met het vingertje wijzen naar anorexia patiënten, ge moet ge schamen
Aniek - Woensdag 11 november 2015 17:37
@D Planten zijn niet te vergelijken met dieren. Van dieren is bewezen dat ze net als mensen pijn kunnen voelen en angst kunnen ervaren, van planten niet (ik dacht dat iedereen dat wel wist..).
Er zijn genoeg plantaardige en dierproefvrije shampoo's gelukkig.
Het is gewoon een stukje bewustwording, van mij uit iig niet bedoeld als "vingertje wijzen".
M. - Woensdag 11 november 2015 17:39
@D: als je veganist bent, gebruik je helemaal geen producten waar dierlijke ingrediënten in zitten, dus ook niet shampoo waar dierlijke ingrediënten in zitten. Als je louter plantaardig eet en qua non-food wel dierlijke ingrediënten gebruikt, noem je het 'plant based' .
M. - Woensdag 11 november 2015 17:53
En als veganist kun je net zo goed 'enge' dingen eten (er is genoeg vegan chocolade, snoepgoed etc. Vego chocolade is zeeeer smakelijk, dat even terzijde,). Dus het is niet zo dat je dan kunt vluchten voor/in je eetstoornis/dekmantel hebt.

Wat ik wel vermoed is dat mensen met een eetstoornis vaak bewuster bezig zijn met voeding en überhaupt meer na denken over de dingen des levens. Als je wat research doet, kom je er al snel achter dat achter een heleboel ('vanzelfsprekende' zaken (glas melk, stukje kaas, winegums etc.) een hoop (dieren)leed schuilt. Een groot deel van de samenleving sluit echter de ogen voor dit leed. Noem het conformisme of onwetendheid. Ieder zijn ding. Maar uit eigen schuldgevoel anderen afkraken omdat ze wel dit stukje besef hebben dat vind ik ronduit scheef!
Aniek - Woensdag 11 november 2015 17:57
@M
"Ja het wordt weggehaald, maar een kalf is niet hetzelfde als een baby en hoeft dus niet op dezelfde wijze behandeld te worden." --> dat je een kalf zo kunt behandelen dat is jouw mening.
"Dat rillen op de grond zou ie ook doen als er geen boer bij stond en is helemaal niet slecht voor 'm, hij heeft gewoon even nodig om op te warmen en dat doet ie door te rillen." --> Hij rilde omdat hij nat was van het geboortewater. Normaal had moeder hem droog gelikt, maar daar kreeg ze de tijd niet voor.
@M
"Het probleem met koeienmelk is niet zozeer de opname maar het feit dat je lichaam erdoor verzuurt en er daardoor meer calcium uit je botten wordt onttrokken, dit plas je uit. ---> Niet waar. (Geef me 1 wetenschappelijk verantwoorde bron)." --> Ik zal je er 3 geven:
- Hegsted, M., Schuette et al. 1981. Urinary calcium and calcium balance in young men as affected by level of protein and phosphorus intake. The Journal of nutrition 111 (3): 553–562.
- Kerstetter, J.E., Allen, L.H., 1990. Dietary protein increases urinary calcium. Journal of Nutrition 120 (1): 134–6.
- Feskanich, D., Willett, W.C., Stampfer, M.J., Colditz, G.A., 1996. Protein consumption and bone fractures in women. American Journal of Epidemiology 143(5):472-79.
Eef - Woensdag 11 november 2015 19:06
@ D. Inderdaad M. Veganisme is een levenstijl die al het gebruik en uitbuiting van dieren probeert te vermijden. Alleen een plant based diet volgen maakt je nog geen veganist. Plantaardig eten wordt vaak gedaan vanuit gezondheidsoverweging, als trend of misschien eetgestoorde overwegingen. Een veganistische levenstijl is meer een levensovertuiging waarnaar mensen proberen te leven. Beetje te vergelijken met een geloof. Bovendien gaat veganisme ook niet om perfectie of jezelf regels opleggen, je probeert op jou manier je best te doen om ethische keuzes te maken in je leven. Als een tijger mij aanvalt ga ik ook heus wel in de verdediging, maar als hij lekker ligt te slapen laat ik hem gewoon met rust. :)

T - Woensdag 11 november 2015 20:27
Oh mijn hemel prima als je geen melk wil drinken omdat je het zielig vindt of slecht voor het milieu. Respect voor je keuze. Maar dram je mening niet zo vreselijk door tegen mensen die wel melk lusten en graag drinken.
Anoniem - Woensdag 11 november 2015 21:06
Krijg gelijk zin in melk! Hmmm, heerlijk!
@anoniem - Woensdag 11 november 2015 21:31
Ja, ik dus ook! En yoghurt en kaas, lekkerrrr
mariska - Woensdag 11 november 2015 22:27
Ik ben veganistisch omdat ik tegen elke manier van uitbuiting van dieren ben, en daarbij is melk ook ongezond. Logisch dat er zo'n discussie ontstaat omdat dit artikel reclame is voor melk.
Kan tal van dingen opnoemen maar de kern is dat de slechte stoffen in melk niet opwegen tegen dat beetje calcium en zgn goede stoffen die erin zitten (osteoporose, groeien van kankercellen etc)
En als je het toch ook uit plantaardige voeding kunt halen waarom dan idd het van een koe afnemen.
En ook koeien voelen emoties, onzin dat dit niet zo is, ze roept niet voor niks hele
dag om haar kalf als het weg is genomen... pure dierenmishandeling...

Dus doe je het niet voor de dieren, doe het dan voor je gezondheid. Melk de witte sloper... lees dat maar..
Eef - Woensdag 11 november 2015 22:33
@T, en de diëtist dramt haar mening niet op?
dragonfly1991 - Woensdag 11 november 2015 22:33
Oef, wat een reacties.. Ehm.. Of ik melk drink..
Nee, ik heb het nooit lekker gevonden. Mijn dochter krijgt nog Nutrilon, maar mag binnenkort wel met melk beginnen. Ben benieuwd wat ze ervan vind.

Aniek - Woensdag 11 november 2015 22:40
Ik denk dat er wel nog een belangrijk punt is te maken. Mocht je nog in je eetstoornis zitten en geen koeienmelkproducten meer willen gebruiken. Dan is het denk ik wel goed voor je eigen herstel om je hier iets flexibel in op te stellen. Je kunt vrij gemakkelijk de melk in je eetlijst vervangen door bijv. sojamelk. Maar vooral bij sociale gelegenheden is het toch vaak zo dat er iets van melk ergens doorheen zit (taart bij een verjaardag bijv.). Ik eet dit dan vaak wél. Omdat het voor mij anders voelt dat ik mijzelf teveel beperk en teveel met eten bezig ga. Af en toe een uitzondering maken maakt het een stuk luchtiger en makkelijk vol te houden, zonder dat je er zelf last van krijgt ivm je eetprobleem.
d - Woensdag 11 november 2015 22:52
Ik denk idd. dat veel mensen met een eetstoornis dieper nadenken over alles om hun heen, omdat ze het beste voor hebben met het leven, daarin zo goed mogelijk willen doen of hun verantwoordelijkheid zo goed mogelijk willen nemen. Het is dan soms heel pijnlijk om te zien dat anderen totaal niet op die manier überhaupt al denken of ingesteld zijn en jij moet dan met lede ogen aanzien.. hoe die anderen leven en consumeren en dus daardoor veel leed veroorzaken, maar omdat je een eenling bent, veelal (hoewel gelukkig steeds minder) moet je vaak het onderspit delven. Ik hoop dat het anders wordt, misschien voelen mensen dan ook minder de behoefte om een eetstoornis überhaupt te krijgen, omdat ze zich iig dan wel gehoord voelen in hun denken.
@mariska - Woensdag 11 november 2015 22:53
"En als je het toch ook uit plantaardige voeding kunt halen waarom dan idd het van een koe afnemen."

Omdat ik dat lekkerder vind? Ben jij dol op soja of amandelmelk? Mooizo! Drink jij lekker dat.

Aniek - Woensdag 11 november 2015 23:10
De smaak van sojamelk (of een andere plantaardige variant, er zijn er zoveel!) daar wen je gemakkelijk aan. In het begin vond ik het ook niet lekker maar na een tijdje is het andersom, dan is koeienmelk echt niet lekker meer.

@d Erg herkenbaar. Dat is ook waarom er hier zo veel word gereageerd (iig door mij), het raakt een gevoelige snaar.
@Aniek - Woensdag 11 november 2015 23:19
Kijk, en dat is nou het mooie van een vrij land als Nederland: ik heb geen zin om te wennen aan de smaak van sojamelk of een of ander ander plantaardig goedje. Ik kan namelijk overal gewoon lekker verse melk kopen. Heerlijk! En jij kan inderdaad gelukkig ook kiezen uit heel veel plantaardige varianten.
B - Donderdag 12 november 2015 00:04
Na het lezen van de reacties onder deze blog gewoon buikpijn gekregen en misselijk zeg. Wat Eem reacties..tis maar melk. Wehjo..laat aub iedereen in z'n waarde.. Sommige moeten melk drinken vanwege bepaalde dingen. Sommige vinden het niet lekker em vgm zijn de meeste hier veganist geworden door omstandigheden. Er zijn zoveel dingen dat van koeien worden gemaakt. Boter, kaas, ei, yoghurt, etc melkeiwittem zit im zoveel dingen .. Als je zo oo kalfjes em koeien denkt.. Is jet heel moeilijk om met Eem es om te gaan.. Want ja.. Alles komt uiteindelijk uit de natuur.. Bem overigens geen dieren hater.. Maar om een koe met een mens en baby te vergelijken .. En melk drinken ja of nee.. Vind k echt misselijk makend.. Al die reacties.. Wat een meningen.. Em dan anderen egoïstisch noemen omdat ze melk drinken. Ja ik drink zelf ook melk. En nee k ben geen koeien hater.. Mijn tante heeft zelf ook koeien. Die worden met de hand gemolken. Ze hebben gewoon een normaal goed leven. Nee.. Ik praat niet over allleeeee boeRderijen.. Ugh ik word er nu te draaierig van. Ik stop. Geen idee of dit berichtje te volgen is.
Oké
B - Donderdag 12 november 2015 00:07
Ben ik nu ook egoïstisch ? Zal vanaf vandaag tien duizend scenario's weer in m'n hoofd krijgen hoe melk word behandeld en in mijn glas komt. Komt vast en zeker weer de was bak in. Maar goed. ..
B - Donderdag 12 november 2015 00:07
Ben ik nu ook egoïstisch ? Zal vanaf vandaag tien duizend scenario's weer in m'n hoofd krijgen hoe melk word behandeld en in mijn glas komt. Komt vast en zeker weer de was bak in. Maar goed. ..
Anne - Donderdag 12 november 2015 00:54
Deze melk discussie is zo OUD !
En het getwist over wat wel en niet goed is om te eten is al bijna zo oud als de mensheid zelf !
Ik vind ook dat dieren goed behandeld moeten worden ,zeker.en ik drink zelf ook geen melk ,mar wie het wel kan en wil doen ,moet, vind ik, dat in vrede kunnen doen.
Trouwens ,mensen diehelemaal geen dierlijke eiwitten eten ,dus ook geen eieren,vlees en vis eten raken veel sneller uit balans hormonaal,en krijgen stress,laag zelfbeeld,depressie ,angsten,obsessies,eetbuien enz,enz.Die krijgen dan anti-depressiva voorgeschreven ,terwijl het een voedingstekort is.Dit heb ik niet van een of andere voedingsstroming ,maar het is iets wat al vaak is waargenomen en ik geloof het ,want ik voel mij zeer slecht wanneer ik alleen plantaardig eet,hoe gezond het ook mag zijn.Je moet voeding niet als een religie zien !! Ik denk dat mensen met een es zich beter op andere manieren dan met hun voeding kunnen richten om de wereld beter te maken .
sabine - Donderdag 12 november 2015 10:01
LAAT LOS!!!!!
.. - Donderdag 12 november 2015 14:30
Die van de B12 klopt niet, van nature zit er B12 in de grond, maar tegenwoordig zit dat niet meer op onze groenten. Koeien krijgen wel B12 binnen omdat ze gras eten en daarom zit het dus wel in hun vlees/melk!
.. - Donderdag 12 november 2015 14:30
Die van de B12 klopt niet, van nature zit er B12 in de grond, maar tegenwoordig zit dat niet meer op onze groenten. Koeien krijgen wel B12 binnen omdat ze gras eten en daarom zit het dus wel in hun vlees/melk!
:p - Vrijdag 13 november 2015 08:55
Ik drink melk van Alpro omdat ik het zielig vind voor de dieren en een beetje vies dat het uit zo'n uier komt... ewww
Chantal Hergt - Vrijdag 13 november 2015 13:59
Wij zijn de enige dier op deze aardkloot die melk op volwassen leeftijd drinken. En dan nog van een andere soort ook. Hoe gestoord is dat?! Koeienmelk is voor koeien mensen!

De andere melken zijn erg lekker. :)
iemand die het even beu is - Zaterdag 14 november 2015 22:44
Ik word nogal kwaad van deze onzin discussie..
Dit is al een forum waar iedereen bij alles zoveel nadenkt en dan ben je plots zo slecht als je melk drinkt..

Denk niet zo zwart / wit

Alles is dubbel echt alles

ik hoorde dat soja ook al niet oké was
wat dan wel ?
Niets..

Maar goed ga door met jullie onzin gesprek en laat iedereen maar weten hoe slecht alles is..

Ga op straat en protesteer ofzo..
of denk ook eens aan meer

ik denk dat veel mensen blij zouden zijn als ze melk konden drinken..

Ik heb ooit een Russisch vakantiekindje op bezoek gekregen. Ze konden thuis geen melk betalen of het was gewoon niet oke om te drinken.
Hier was het goud voor haar..

Moeten we dat ook afnemen ?
Nog iemand die het beu is - Maandag 16 november 2015 22:02
Oh jemig...
Interessant blog over melk; leuk, zo dacht ik. En dan krijg je me een bult reacties... Geheel misplaatst hier vind ik, want dit is een site voor herstel van eetstoornissen, niet voor propaganda tot veganisme en het lekker weer aanpraten van een nieuw schuldgevoel.
Man; ben zelf vegetariër (één met respect voor mensen die wel vlees eten overigens), omdat ik me rot voelde om dieren te eten en me dat wat te ver ging voor mij persoonlijk en nu kan ik me ook rot gaan voelen over het drinken van melk of eten van yoghurt?
Over hoe het op boerderijen gaat; zo wreed als hier beweerd wordt ging het in mijn herinnering op boerderijen helemaal niet (ben als kind meerdere dagen per week bij mijn oppas op een boerderij geweest, en die familie ging heel liefdevol met hun koeien om, evenals met hun andere dieren). Ik vind dat boeren wel eens wat meer respect zouden mogen krijgen; zo gemakkelijk hebben ze het momenteel namelijk niet.
En waarom lees je en reageer je op een blog over melk als je het zelf niet eens drinkt? Echt; ga een andere doelgroep zoeken om je idealen te promoten. Niet op een site waar tig mensen melk(producten) op hun eetlijst hebben staan en niet kunnen slapen vannacht. De klinieken voor herstel van eetstoornissen zien je aankomen; ja hoor wil best genezen, maar ben veganistisch, dus eet dit, dit, dit en dit niet. Echt, dat kan toch niet? Denk even na welke doelgroep hier zit voor je een reactie plaatst. Sorry, maar kan niet geloven dat je zulke idealen hebt en "gerechtigheidsgevoel" hebt, maar niet nadenkt over de gevolgen van je reacties voor andere mensen die een eetstoornis hebben of herstellende zijn. Waar is dat inlevende gerechtigheidsgevoel dan ineens gebleven? Prima dat je die keuze maakt voor jezelf, maar veganisme is toch ook gewoon echt wel extreem eetgedrag in mijn ogen, waar veel mensen hier gevoelig voor zijn. Maar doe lekker wat je zelf wil; ik zie wel hoe je er uit ziet op je 45e na jaren tekort van bepaalde stoffen. Want zelfs als vegetariër weet ik; de mens is oorspronkelijk geboren als omnivoor, anders hadden we wel vier magen gehad.
DQ - Dinsdag 17 november 2015 04:27
Wat een interessante reacties allemaal. Ik ben zelf veganist en zit echt met kromme tenen en knarsende tanden een aantal reacties te lezen waar ik verder niet op in ga.

Ik wil jullie meegeven dat veganisme NIET alleen om eten gaat. Het is geen dieet en totaal niet restrictief. (Halloooo, ooit de Dutch Weed Burger geprobeerd?? Vegoreep (ja, veganistische 'melk'chocolade met hele hazelnoten!!)? VEGAN MARSHMELLOWS? Ja, het bestaat allemaal. En ik eet het, ook al had/heb ik een eetstoornis).

Veganisme is een levensstijl dat ook gaat om het niet dragen van bijvoorbeeld bont of leer, en ook om producten die stoffen van dierlijke afkomst kunnen bevatten, zoals make-up.

Iedereen die zich persoonlijk aangevallen voelt: GO FRUIT YOURSELF! En vegucate. :) Bekijk documentaires als Cowspiracy en Earthlings. Als je eenmaal bepaalde dingen hebt gezien of weet, kun je het niet meer on-zien en on-weten.
Ik zie geen glas melk, maar een koe die met een machine geforceerd zwanger wordt gemaakt en een kalfje dat na de geboorte meteen wordt weggehaald.
Ik zie geen ei, maar mannelijke kuikentjes die niet nodig zijn voor deze industrie en in de vermalingsmachine woren gegooid.
Als je dit eenmaal gezien hebt en je hebt een groot empathisch vermogen... Dan kun je echt niet meer terug.

En ohja: Veganisme heeft mij eigenlijk ontzettend geholpen met het herstellen van mijn eetstoornis. Ik vond een reden om te eten, namelijk 'hier doe ik geen dieren mee pijn'. Ik kon het me op die manier toestaan om te eten en dit is uiteindelijk ook gegroeid naar: 'Ik moet voor mezelf kunnen zorgen als ik op wil komen voor de dieren'. Veganisme geeft me ontzettend veel voldoening en de enige reden waarom ik mensen erover vertel is omdat ik ze dat zorgeloze gevoel ook gun.

DQ - Dinsdag 17 november 2015 04:28
Het moeilijkste deel aan het zijn van een veganist is wel het melken van de amandelen iedere ochtend om 5:00....
Beste Dq - Donderdag 19 november 2015 19:37
Empathisch = rekening met de gevoelens houden van andere mensen. In de zin van inlevingsvermogen in iedereen.. Dus wat jij nu zo even hebt gedaan is NIET empathisch zijn. Wat ik lees in jou tekst is -> Voel je schuldig want hoe durf je vlees te eten en aan te raken en melk ...

Als je enkele reacties boven je even zou lezen... Dan zou je misschien beseffen dat er hier voor 98 procent mensen met een eetstoornis zitten en die moeten nu vaak een eetlijst met melkproducten en eieren enz... eten..

Deze mensen staan niet wachten nu op jou preek en de nodige schuldgevoelens..

Voor je me nu gaat uitschelden voor dierenbeul..
Ik eet zelf ook geen vlees en vis.. Wou zelf ook even vegan worden.. Dus ik doe al wat ik zelf kan.. En eerlijk het lukt me niet.. Waarom? Het is te moeilijk. Ja idd.. Want dan denk je dat je al zo veel mogelijk goed doet. Word er overal op vegan blogs nog eens om je oren geslagen dat dit en dat ook al niet mag...

Ik wil die documentaires niet kijken want: 1. Ik vind het te erg en kan er niet tegen 2. Heb geen zin in nog meer schuldgevoel in dingen waar ik bijna niets aan kan veranderen 3. Die documentaires zijn alleen de negatieve dingen want ze gaan vast niet naar de boeren die wel moeite steken in het verzorgen van hun dieren..

Dus gelieve u amandelen ergens anders te gaan melken want je hebt me niet bepaald blij gemaakt.