Lunchen met Lonneke 2
Normaal gesproken staat er elke dinsdagmiddag een gloednieuwe video voor je klaar. Helaas is het ons deze week door ziekte niet gelukt om de camera op de juiste plek te krijgen. Daarom staat er voor vandaag een lunchblog voor je klaar.
In de video's zie je natuurlijk een momentopname. Van hoe een dag kan verlopen, maar hoe verhoudt zo'n dag ten opzichte van de andere dagen? Als ik kijk naar mijn eigen video's, geven ze een redelijk goed beeld weer van hoe veel dagen gaan, maar de variatie zit hem in mijn geval juist in de verschillen die ik per dag aanbreng. Pin je daarom niet te veel vast op hoe zo'n dag eruit ziet. Het is een leidraad, geen blauwdruk.
Maandag
Vandaag bestaat mijn lunch uit boterhammen. Twee daarvan beleg ik met appelstroop en twee met boter en pindakaas. Thuis aten wij nooit boter met pindakaas, dat heb ik in de kliniek leren eten, en stiekem vind ik dat nu veel lekkerder dan zonder boter!
Dinsdag
Normaal eet ik dinsdags op kantoor, maar vandaag was ik een dagje vrij. Ik at restjes aardappel met kerrie, kookte twee eitjes en nam for some reason al een foto voordat ik mijn toast besmeerde met appelstroop.
Woensdag
Weer brood! Dit keer allemaal met appelstroop en kaas. Dubbel beleggen vond ik tijdens mijn eetstoornis onnodig en vooral heel spannend, terwijl het juist zo lekker is!
Donderdag
Geen zin in brood, dus ik keek wat verder nog in de vriezer lag. Ik vond een aangebroken pak met quinua en groenten. Ik gooide er nog wat extra boontjes bij en roerbakte dit in de pan. Ik kookte er ook een eitje naast.
Vrijdag
De zon maakt veel mooi, maar mijn bord pasta ziet er nog steeds als een chaotische bende uit. Olijfolie, citroen, Parmezaanse kaas en kalamata olijven. Afgemaakt met wat verse peterselie. Onder de pasta zitten nog wat in de oven gebakken cherrytomaatjes.
Zaterdag
Een bittere groene salade met een paddenstoelenragout. Hmmm!
Zondag
Vandaag op het menu: volkorentoast met gebakken zuurkool, geroosterde pompoenpitjes en versierd met zelfgemaakte labne (een yoghurtsausje met kruiden).
Waar ik tijdens mijn eetstoornis erg vast zat in bepaalde producten, eet ik nu waar ik zin in heb (of wat ik in huis heb). Brood vond ik destijds heel spannend en het idee dat ik het dagen na elkaar zou eten vond ik ondenkbaar, maar nu heb ik daar absoluut geen problemen meer mee. Herken jij die gedachte, die angst? Misschien dat deze blog van Nathalie dan prettig is om te lezen.
Hopelijk vond je het leuk om weer eens een inkijkje te krijgen in mijn middageten. Wil je graag toch een video bekijken? Alle dagjes mee-eten, proefvideo's en ProudPraats vind je op ons YouTube kanaal.
Tot snel!
Gerelateerde blogposts
Reacties
wat lief, dankjewel!
x
ja heel vervelend, maar het zat er helaas logistiek niet in. Bedankt voor je mooie compliment! Goeie vraag. Op actieve dagen eet ik vaak wat meer, ook wanneer ik weet dat ik later op de dag ga sporten, eet ik in de aanloop daar naar toe ook al wat meer. Dat kan inderdaad bij de lunch, maar ook tussendoor. Net wat ik in huis heb en waar ik trek in heb. :)
Liefs en hopelijk is het een beetje te doen geweest voor jou!
goeie vraag. Ik let er op een dag wel op dat ik binnenkrijg qua vitamines etc wat mijn lichaam nodig heeft, maar ik eet verder waar ik trek in heb of in huis heb. Vandaar dat het ook enorm kan wisselen per dag.
Ik snap dat het lastig kan zijn om spontaan te eten, om iets 'anders' te doen dan wat je gewend bent, en daar mag je ook mee oefenen. Ik had ook beleg dat ik veilig vond, en door mezelf uit te dagen (bijvoorbeeld de helft van mijn brood met iets anders te beleggen of hetzelfde product van een ander merk te kiezen), zette ik daar steeds meer stapjes in.
Daarnaast had ik, net als jij dat hebt, heel erg de neiging om het per dag te bekijken. Het eten, leven, is zoveel breder te trekken. Je lichaam zal niet uit balans raken door een keer wat meer te eten, door andere producten te kiezen. Het gaat om het algehele plaatje. Misschien helpt die gedachte jou iets, dat je jezelf dingen mag toestaan - ongeacht wat je die dag al hebt gegeten.
Liefs
dankjewel voor het compliment! Heel eerlijk: in het begin deed ik dat wel, en nog steeds zit het wel eens in mijn achterhoofd en doe ik soms iets meer best om een bordje 'mooi' op te maken, maar het eten is wel een heel eerlijk beeld van wat ik - ook zonder er foto's van te maken - ook zou eten.
Liefs!
Fijn om te zien dat je zo veel variaties kan maken op een gewone lunch die
Vreemd toch dat wij allemaal zulke problemen met brood.hebben. Is dat om wat er over geschreven en gezegd wordt,of is er iets anders wat brood tot zo'n moeilijk product maakt?
Kunnen jullie eens iets schrijven over hoe je de gedachtes rondom het eten kunnen veranderen. Juist dit soort dingen :dat brood slecht voor je zou zijn en dergelijke.En hoe jullie zo ver kwamen dat je nu alles durven te eten.Er wordt zo veel over de psychologische factoren, zelfzorg e.d geschreven. Maar zo weing over het geworstel met het eten zelf.
Als we die worsteling over het hoofd zien vind ik dat we de hele clou van het hebben van een eetstoornis een beetje overslaan. Andere mensen hebben ook moeilijke dingen meegemaakt, hebben ook een slecht zelfbeeld, zijn ook depressief etc. Maar het geworstel met het eten is juist specifiek voor hier en ik mis daar meer support en aandacht voor. Niet iedereen kan naar een kliniek.
Het heeft niet zoveel zin brood te analyseren want een eetstoornis gaat niet over brood.
Het gaat over jezelf.
Het was niet specifiek brood wat ik bedoelde, maar juist het denkproces en hoe dat om te buigen. Want ik zie zo vaak dat er leuke recepten en eetideetjes gegeven worden, maar hoe kom je zo ver om het zo te doen? Het doorbreken van alles?
Maar bedankt voor je uitleg. Het hielp mij werkelijk.
dankjewel voor je berichtje! De broer van mijn vriend maakte zoiets een tijd geleden, daar ken ik het van, voor mij was het tot toen ook nieuw!
Bedankt voor je feedback en vraagstuk. Ik zag dat je al mooie reacties hebt gekregen op het 'brood' stukje. Daar hebben we zeker ook meer blogs over geschreven. Als je zoekt op de tag 'eten', kom je veel blogs tegen die praktische tips meegeven voor eetmomenten. Hopelijk kan je daar iets mee.
Liefs!