Lekker eten voor je buik

 

Een eerstoornis heeft een hoop gevolgen. Als je beter aan het worden bent en je lichaam wat herstelt, kun je alsnog bepaalde problemen ervaren met je lijf. Misschien zitten bijvoorbeeld je darmen wel steeds verstopt of ben je vaak misselijk. Om je spijsvertering gezond te houden op een lekkere manier, helpen je we je graag met wat ideetjes! Eet dit niet als enige, maar als aanvulling of in plaats van een ontbijt of tussendoortje! 

Een gezond darmstelsel is belangrijk voor een goede weerstand. Je weerstand wordt namelijk voor het grootste deel beinvloed door hoe het er in je buik aantoe gaat. Nog meer reden om dus goed te eten!

Zelf wilde ik graag vezelrijk ontbijten voor mijn darmen, maar vond ik All Bran vaak toch iets tè vezelrijk. Creusli was het daar mee eens en daarom is er nu All Bran Crunch. Deze creusli is een lekkere variatie voor je ontbijt en bevat vezels, maar heeft toch een lekkere smaak en is lekker Crunchy!
Er zijn twee smaken, Chocolat en Original.

all bran

all bran

We vergeten er vaak aan te denken als we pasta of pannenkoeken eten, maar ook hierin kun je de keuze maken voor volkoren. In volkoren zitten meer vezels die je darmen helpen goed te functioneren. Hou je dus van pasta of pannenkoeken, dan is dit een leuke manier om de vezels ongemerk toch lekker binnen te krijgen!

granengranen

Meergranen en 6-granen pannenkoekenmix van koopmans

grand italia

Volkorenpasta zonder sterkte volkorensmaak van Grand 'Italia

Toetjes zijn natuurlijk niet alleen gezond, maar moeten ook een beetje lekker smaken. Activia heeft toetjes die je buikweerstand goed doen en ze hebben steeds meer heerlijke variaties. 

activia

activia

activia

Tutti Frutti is dé manier om vezels binnen te krijgen en tegelijkertijd lekker te snoepen. Gedroogd fruit kun je door de yoghurt of vla gooien, maar je kunt het ook lekker als tussendoortjes eten of bij de lunch! Zo zijn er gedroogde abrikozen, pruimen, dadels, rozijnen en krenten. Deze kun je ook vaak op de markt vinden bij de notenkraam. Noten zijn trouwens ook goed voor je buikweerstand. 
Vind je het niet lekker om gedroogde vruchten uit het vuistje te eten, dan kun je natuurlijk ook een rozijnen-eierkoek, krentenbrood of krentenbol nemen! En chocola- of yoghurtrozijnen zijn natuurlijk ook lekker!

krentenbrood

krentenbol

Hou je niet zo van donkerbruin brood, maar wil je het toch af en toe eten, maak er dan tosti's van of rooster je boterham. Hierdoor krijgt je brood net even een wat lekkerdere smaak en heb je meteen je darmen aan het werk gezet!

toaster

Heb je juist erg gevoelige darmen, dan is het goed om de vezels wel te eten, maar met mate. Probeer eens in de zoveel tijd weer eens of je al wat beter tegen vezelrijk eten kunt en bespreek dit gerust met je huisarts. 

Je hoeft natuurlijk niet alleen maar vezelrijk eten te eten. Maar heb je moeilijke darmen, dan waren dit vast wat handige tips! Geef je lichaam de tijd en probeer vooral te leren te genieten van eten!

Bron foto8: Roland
Bron foto9: Vegan Feast Catering
Bron foto10: KateMonkey

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

xchanel - Donderdag 11 oktober 2012 16:57
allemaal lekkere dingen!
Ik gebruik lijnzaad, biogarde, pruimen en gedroogde vruchten voor mijn darmwerking en natuurlijk volkorenbrood ! jum jum.
Als ik dat niet doe is mijn buik al helemaal een rámp.
angstig - Donderdag 11 oktober 2012 17:07
lekkere dingen.

ook boulogne brood/ pistoletjes vind ik lekker, daar zitten toch ook veel vezels in???
Elle - Donderdag 11 oktober 2012 17:21
Ik eet al deze dingen (behalve pasta) echt nietnormaal veel, echt overvloedig, maar toch kan ik, euhm, moeilijk naar het toilet gaan :(
hoe komt dit?
(en echt, ik eet hééél veel van bovenstaande dingen!)
Chantal - Donderdag 11 oktober 2012 17:43
Elle, je moet ook veel drinken, als je veel vezels eet.

En donkerbruin brood betekent niet veel vezels. Volkorenbrood wel.
Catharina - Donderdag 11 oktober 2012 18:20
Wat ik erg lekker vind en wat vezelrijk is:
- Desem woudbrood (zitten dingen als lijnzaad en zonnepitjes in)
-Lijnzaad/pitten/noten door mijn yogurt
-volkoren knackerbrod met gemengde notenpasta (natuurvoedingswinkel)
- Zuurdesem notenrozijnenbonkjes
- Notenbrood van het Vlaamsch Broodhuys (echt heel lekker brood!!)

Ik denk zelf dat producten van Activia en Kellogs ook weer minder goed zijn voor je lichaam i.v.m. ongezonde suikers, waardoor je suikerspiegel snel stijgt. Denk dat je beter volwaardige producten kan eten waar heel veel voedingswaarde in zit, zoals goed gevulde noten/vruchtenmuslie van een natuurvoedingswinkel. Hier heb je erg veel variatie in en ook lekkere cruslies.Hierdoor blijft je energiepeil ook beter in balans en krijg je niet van die snelle schommelingen.

Als je een zoetekauw bent, kun je ook zoetmiddelen gebruiken als rijststroop, diksap e.d. Erg lekker!
Nikki - Donderdag 11 oktober 2012 18:41
Ik heb echt bijna altijd buikpijn, ik eet ook echt niks vezelrijks (zelfs geen bruin brood). Bedenk nu pas dat het hier wel eens door zou komen, dus thanks voor de tips :)
Elle - Donderdag 11 oktober 2012 19:26
@Chantal, ja doe ik ook, ik drink 2 liter thee per dag, en nog wat extra water...
Dus ik weet niet aan wat het zou kunnen liggen :s
xx
Haremaje - Donderdag 11 oktober 2012 19:36
Die volkorenpasta van Grand l'Italia is echt super lekker! En ik ben doel op gedroogd fruit! Ik merk het direct als ik een dag minder brood eet en bijvoorbeeld twee keer warm.
@angstig: boulogne brood en pistoletjes bevatten minder vezels dan echt volkorenbrood.
V - Donderdag 11 oktober 2012 19:49
Misschien kleine tip om de ochtend mee te beginnen voor je derest eet van je vezelrijke ontbijt. Op de nuchtere maag een kiwi (of 2) of een peer. Soms werkt dat bij mij echt super goed. Natuurlijk moet je daarna nog wel wat binnen krijgen ;) Zelf at ik wel all bran alleen mixte het met een klein handje chocopops zodat je toch iets lekkerdere cornflakes krijgt! Maar die peer of kiwi geeft mijn darmen meestal net dat extra zetje ;) xxx
@Elle - Donderdag 11 oktober 2012 21:01
Zoveel thee drinken is te veel hoor! Te veel drinken is ook niet gezond. Zoek maar op.
Flowbow - Donderdag 11 oktober 2012 21:05
2 of 3 kiwis voor het slapen gaan of na het opstaan meteen. Dan Moet het bijna wel goed komen!
R. - Donderdag 11 oktober 2012 22:21
Ik vind All-Bran net karton :(
Volkorenbrood hou ik wel erg van. Groente en fruit bevatten ook veel vezels.

Ik kan alleen ook niet goed tegen veel vezels, dan wordt mijn buik veel te actief met bellen en bubbels en een opgeblazen gevoel. Als ik zeven volkorenboterhammen per dag eet en gewoon groente en fruit dan kan ik er beter geen extra vezels bij nemen.

De kleur van brood zegt niet zoveel over de vezels, dat kan wel misleidend zijn. Meergranenbrood zegt alleen maar dat het van meer soorten granen is en niet dat ook de hele korrel gebruikt is, Vaak is het gekleurd om het donker te maken. Volkoren is wel altijd goed want als het niet van de hele graankorrel is dan mag het niet zo heten ;)
Minnie - Donderdag 11 oktober 2012 22:37
Banaan is goed voor alles! :P
Lot1995 - Vrijdag 12 oktober 2012 06:53
yoghurt ijn het algemeen is heel goed voor je darmen.
het bevat 2 bacterien die de spijsvertering verbeteren(moet je wel echt ''yoghurt'' hebben en niet die met alleen maar melkeiwit:)
LittleJ - Vrijdag 12 oktober 2012 10:17
Het probleem bij mij is, dat ik zo'n lange tijd een behoorlijk slecht eetpatroon heb gehad (wel met enkel de gezonde producten) dat mijn darmen de vezels zélf gewoon niet meer aankunnen. Als ik bijvoorbeeld cruesli eet met extra vezels, loop ik de rest van de dag rond met buikpijn die aanvoelt alsof iemand mijn maag doormidden snijdt. Het kan ook de combinatie zijn tussen de vezels en de honing waarmee ze de cruesli krokant maken.
Dus mijn tip voor als je weer begint met eten en je hebt last van je darmen net zoals ik: probeer dan muesli te eten. Is ook heel lekker als je er flink wat gedroogd fruit doorheen doet én het veroorzaakt heel wat minder darmklachten.
keep on shining - Zaterdag 13 oktober 2012 01:30
@minnie
banaan stopt dat zorgt juist voor een slechtere stoelgang
Sari - Zaterdag 13 oktober 2012 09:04
@keep on shining

Nee joh! Dat is een fabeltje :p
In een banaan zitten juist super veel voedingsvezels, die zijn juist goed voor je darmen en stoelgang!
GLM1993 - Zaterdag 13 oktober 2012 11:12
Ik eet echt huuudge veel vezels. Vanaf mijn geboorte heb ik al luie darmen.
Dus al die volkoren rijst, pasta, tussendoortjes, extra zemelen, veel drinken etc. heb ik echt nodig. Ik eet nu een behoorlijke lijst (aankomlijst) en het loopt nog niet altijd goed hiermee, maar wel al stukke beter!