Kaas en een eetstoornis

 

Kaas is echt puur Hollands. Iedereen in Nederland is wel bekend met de bruine boterham met kaas. Kaas heeft wel een wisselend imago wat betreft gezondheid. Want moet je nou wel of niet dagelijks een boterham met kaas eten en welke moet je dan kiezen? Hoog tijd voor een blog over Kaas.

kaas
Bron

Kaas valt onder de groep van zuivel. Kaas wordt gemaakt van melk. Kaas ontstaat door stremsel en zuursel  toe te voegen aan de melk. Na verloop van tijd ontstaat een dikke massa, de zogenoemde wrongel. Deze wordt in stukken gesneden en verwarmd. Vocht verdwijnt hierdoor. De wrongel drijft in vocht (wei) waar bijvoorbeeld ook de melksuiker (lactose) in voorkomt. De wrongeldeeltjes worden in een vat samen geperst waardoor er nog meer vocht verdwijnt. Hoe langer de kaas gerijpt wordt, ofwel hoe ouder de kaas is hoe minder lactose erin voorkomt. Hollandse harde kazen bevatten bijna geen melksuiker meer.

♦ Zuivel
Kaas past in een gezond eetpatroon. Voor volwassenen wordt aangeraden om minimaal 1 plak kaas per dag te eten. Is er ook een maximum? Wat eigenlijk met alles geldt, geldt ook voor kaas. Er wordt aangeraden om maximaal 2 plakken kaas te eten op een dag. Als je varieert met beleg en gerechten, gaat dit waarschijnlijk al vanzelf. Dit advies is voor volwassenen en heeft te maken met de samenstelling van kaas waar we zo op terugkomen.

♦ Is kaas gezond?
Kaas bestaat voornamelijk uit eiwitten en vetten, koolhydraten bijna niet. Dit hangt wel af van welk type kaas je koopt. Naast deze bouwstoffen levert kaas ook een belangrijke bijdrage aan vitamine B12, B2 en A. Naast vitamines levert het mineralen zoals selenium, calcium, fosfor en magnesium. Hoe zit het met verzadigd vet? Kaas bevat verzadig vet. Teveel verzadigd vet is niet gunstig voor je cholesterol. Het verhoogt het LDL cholesterol, het slechte type van cholesterol.

♦ Type kaas
Bij kaas wordt er vaak een onderscheid gemaakt naar de leeftijd van de kaas, de rijping. Zo is jonge kaas 4 weken gerijpt, jong belegen 8 weken gerijpt, belegen kaas 4 maanden, oude kaas 10 maanden en overjarige kaas zelfs 1 jaar of langer.

♦ Feiten en fabels over kaas
Oude kaas bevat meer vet dan jonge kaas
Feit
Oude kaas heeft een lager vochtgehalte en een hogere droge stof gehalte. Juist in de droge gehalte van de kaas zit het vet.

48+ kaas bevat 48% vet
Fabel
Het vetgehalte wordt weergegeven op de droge stof, omdat kaas ook uit vocht bestaat is dit niet gelijk hieraan. 

Geitenkaas bevat evenveel calcium als gewone kaas
Fabel
Geitenkaas bevat veel minder calcium dan gewone Goudse kaas. Ter vergelijking. Per 100 gram levert Goudse kaas 820 mg calcium en geitenkaas 100 mg.

kaas
Bron 

Gesmolten kaas bevat meer vet
Fabel
Vet wordt door het te verwarmen vloeibaar, ofwel de structuur verandert maar dit verandert niets aan de voedingswaarde.

Smeerkaas levert geen calcium
Fabel
Smeerkaas levert ook calcium maar wel minder dan een plak gewone kaas. Dus let erop dat je voldoende varieert.

Kaas is een goede vleesvervanger
Fabel
Kaas bevat bijna geen ijzer en is om die reden geen goede vleesvervanger.

♦ Kaas en een eetstoornis
In de praktijk kom ik vaak tegen dat het eten van kaas heel lastig kan zijn voor iemand die in behandeling is voor eetproblemen. Opmerkingen die vaak gemaakt worden zijn bijvoorbeeld: kaas is een dikmaker, kaas bevat veel verzadigd vet etc. Kaas bevat inderdaad energie maar dat doen in principe alle voedingsmiddelen en je hebt iedere dag een minimale behoefte aan energie nodig. Kaas bevat ook verzadigd vet maar ook een hoop andere voedingsstoffen zoals we hierboven hebben gelezen. Bij een gevarieerd eetpatroon hoef je niet bang te zijn dat je teveel verzadigd vet binnen krijgt.

Heb je een te hoog cholesterol of andere redenen waarom je hier alert op moet zijn dan is een alternatief 30 plus kazen. Het is goed om eerlijk naar jezelf te blijven waarom je hiervoor kiest. Is dit omdat het nodig is wat betreft je gezondheid of spreekt het lagere vetgehalte je aan vanwege je eetstoornis. Bij een therapie wordt om die reden er voor gekozen om geen light producten te kiezen en dus ook geen light kazen. Pas als je alles weer durft te eten en je gewicht gezond is of je hebt overgewicht, dan kan het natuurlijk helemaal geen kwaad om te kiezen voor 30 plus kaas. Is dat niet aan de hand, dan kun je prima de gewone kazen eten. 

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

cynthiaxd - Zaterdag 31 oktober 2015 19:11
Voor mn eetstoornis was ik dol op kaas !! Maar jammer genoeg vind ik het nu niet meer fijn door dat stomme es gedoe

Wel fijn dat u er weer blog van hebt gemaakt weer zon eye opener je komt er niet van aan als je gewoon normaal er mee doet

Dankuwel !
Veerle - Zaterdag 31 oktober 2015 19:49
Goede blog!
Ik heb kaas (ook als kind) nooit heel lekker gevonden, maar moest het in de kliniek gaan eten. Toen ik weer zorgeloos kon eten, begon ik het wel erg lekker te vinden. Nu eet ik het dus puur en alleen omdat ik er van kan genieten en denk ik helemaal niet meer na over de voedingsstoffen ervan. Maar deze blog helpt me er wel even aan herinneren dat ik morgen lekker ga lunchen met boerenkaas op tosti's!
d - Zaterdag 31 oktober 2015 20:32
Ik kom van een boerderij, maar ik vind het zo zielig voor de koeien en melk is voor een baby en calcium zit genoeg in andere producten. Heel Nederland bestaat uit weilanden omdat we zo nodig vlees willen eten en melk willen drinken. Ik wil niet zeuren, maar kaas is een melkkoe van de overheid en het verknalt ons leefmilieu.
Romy - Zaterdag 31 oktober 2015 21:22
Ik heb een es maar eet wel kaas, ik verbood mezelf het en daardoor eet ik het soms juist super veel (MET schuldgevoel :/) .... Hier baal ik van maar ja...
Just me - Zaterdag 31 oktober 2015 22:10
ik durf inderdaad geen kaas te eten. Durf wel weer pindakaas te eten, want dat vind ik gewoonweg te lekker om te laten staan. Maar ik weet dat het vet is veel kcal, dus eet het met mate (max 1x per 2 dagen). Ik vind kaas ook niet super lekker, dus ik vind het het niet waard.
Robin - Zaterdag 31 oktober 2015 22:16
Wat wordt er precies met een plak kaas bedoeld? Is dat zo'n grote plak van voorverpakte kaas, of een plak die je zelf afschaaft? Die laatste zijn namelijk wel heel veel kleiner.

Als kind vroeg ik me dat al af want mijn moeder had een boekje waarin stond wat kinderen moeten eten en daar stond 1 plak.
RosieV - Zaterdag 31 oktober 2015 22:28
Boeiend dat oude kaas meer bevat. Ik hou van oude kaas. Jonge kaas lust ik alleen met komkommer of curry.
Aniek - Zaterdag 31 oktober 2015 22:33
@d Helemaal mee mee eens
Tass - Zaterdag 31 oktober 2015 23:07
Eerlijk gezegd heb ik kaas nooit lekker gevonden. Ook voor mijn es vond ik het al smerig. Ik weiger het te eten, niet vanwege het vet maar omdat ik het gewoon heel vies vind.
Naomi - Zondag 1 november 2015 00:07
Mooie blog! Ik lust alleen geen kaas :p, maar interessant om te lezen
Lotje9 - Zondag 1 november 2015 09:05
@Robin ik denk dat ze met één plak kaas zo'n voorverpakte plak bedoelen. Want één zelf afgeschaafd plakje kaas is wel erg weinig voor één boterham... haha ;-)
G - Zondag 1 november 2015 10:50
Er gaat geen dag voorbij dat ik geen kaas eet.
Héérlijk!
Fran - Zondag 1 november 2015 11:50
Ik vind kaas eigenlijjk niet éng om te eten,maar ik heb er last van en ik kan beter wat anders nemen.
x - Zondag 1 november 2015 12:33
Ik heb ondergewicht maar ook een te hoog cholesterol.. dan is het wel beter om 30+ kaas te eten toch?
Ik hou erg van kaas en eet dat vaak ;)
Eef - Zondag 1 november 2015 18:55
De vraag in de inleiding wordt niet beantwoord; moet je kaas eten?
Nou nee. Het is dierenmishandeling, onethisch, niet duurzaam en ongezond.
Zo af en toe kan het heus geen kwaad. Maar nodig?... Neen.
Anoniem - Maandag 2 november 2015 18:07
Er zijn genoeg mensen zonder eetstoornis(verleden) die wél gewoon 30+ kaas eten. En dat zijn dan zeker niet alleen mensen met overgewicht of een te hoog cholesterol... Ondanks mijn eetstoornis ga ik mezelf niet verplichten om van alles de vette variant te nemen, dat vind ik gewoon niet nodig. Anderen (zonder eetstoornis) doen dat toch ook niet?!