Ik schaam me als ik eet

 

Ik schaam me als ik eet. Schaamte om iets wat ieder ander zonder veel na te denken doet in gezelschap. Iets wat een ander samen doet omdat het gezellig is. Ik schaam me als ik eet. Bang voor wat een ander denkt. Bang voor oordelen, gedachtes die ik niet weet maar waarvan ik denk dat ze niet positief zijn. De schaamte is tegenstrijdig en niet normaal. Verstandelijk weet ik best dat schaamte niet nodig is en toch... ik schaam me als ik eet. Samen met mijn vriendin is die schaamte gelukkig minimaal, al eet ik nét wat makkelijker als zij er niet bij is. Waarom? Waar ben ik bang voor?

Ik ben bang dat mensen me een veelvraat vinden. Hoe idioot. Mijn verstand zegt dat dit klinkklare onzin is, maar mijn gevoel roept iets anders. Bang dat mensen denken dat ik me toen het zoveel slechter ging heb aangesteld. Ik eet nu immers best veel en gezond. Misschien wel meer dan menig ander. Hoezo kan ik nu ineens zoveel eten en at ik toen zo weinig en viel ik zoveel af? Alles gaat weer prima met haar! Wat fijn dat het nu allemaal zo makkelijk gaat! Heb je nu misschien een beetje de controle verloren dat je ineens geen rem meer hebt en zo veel eet...? 

vrouw in stoel

Tientallen gedachtes van mensen om me heen vult de eetstoornis in. Misschien denken ze dít wel, misschien denken ze dát wel. Wat ze ook denken, ik interpreteer het negatief. Simpelweg omdat het de eetgestoornis is die het interpreteert. Ik bevecht die verstoorde gedachtes met mijn verstand, maar dat is vaak pittig hard werken. Ik vind 't het meest makkelijk om alleen te eten, omdat ik dan enkel en alleen met mijn eigen gevoelens en gedachtes hoef te dealen en me niet ook nog eens druk hoef te maken om de tientallen gedachtes van de mensen met wie ik eet. Al hebben die waarschijnlijk nauwelijks gedachtes over mijn eten, maar je begrijpt, ....die eetstoornis maakt me anders wijs. 

Een tijd geleden vond ik het uiterst vervelend om op mijn werk te eten. Ik had het gevoel dat er gelet werd op wat ik precies at en of dat wel of niet eetgestoord was. Wat ik ook at, ik had sowieso het gevoel het niet goed genoeg te doen. Liefst at ik dan als iedereen even weg was. Tegelijkertijd voelde dat ook weer niet goed, want dan was ik weer bang dat mensen dachten dat ik niets at... en dat wilde ik ook niet. Angsten, zorgen, invulgedachtes en ga zo maar door. Wat een gedoe en wat een gevangenschap voor iets dat eigenlijk gewoon lekker en fijn mag en kan zijn: eten.

Op bezoek voel ik me ook ongemakkelijk. Zeker bij verjaardagen als er taart wordt geserveerd. Ik 'wil' best een stukje. Door alle gedachtes die ik heb wat er dan wel en niet over me gedacht wordt, gecombineerd met de eetstoornis die roept: GEEN GEBAK!, ...is de keuze om dan maar samen een stukje met mijn vriendin te delen makkelijk gemaakt. Direct nadat ik dit heb voorgesteld voel ik me echter opnieuw ongemakkelijk. Wat suf. Niemand deelt een gebakje, waarom ik nou weer wel? Ik had best een eigen stuk kunnen nemen. Wat moeten ze nou wel weer niet van me denken. Nu stel ik mijn vriendin ook teleur. Nu denken ze vast dat het nog helemaal niet goed gaat, terwijl ik juist ver op weg ben en iedere dag goed eet. 

Soms denken anderen voor me, dat kan ook ingewikkeld zijn. Dan krijg je een mini stukje van iets "omdat je het lastig vindt om te eten". De eetstoornis springt dan een gat in de lucht. Ik moet er een soort van 'aandoenlijk' om lachen, maar mijn lijf schreeuwt om meer. Een enkeling is ongedwongen dwingend. Dat is iets wat ik van vroeger thuis ken. Er was toen geen haar op mijn hoofd en geen eetgestoorde hersencel die weigerde te eten. Soms heb ik dat weer. Alles gilt in mij: Geen Gebak óf Geen Speculaasstaaf! ...maar ik durf niet te weigeren. Ik moet wel zeggen dat dit iets van de laatste maanden is. Hiervoor vermeed ik gewoon iedere situatie als deze, omdat het toen nog voelde alsof ik 0% keuze had. 

Ik eet nu goed, veelal meer dan voldoende om aan te komen. Dat 'meer dan voldoende' kan ik alleen niet eten als er anderen bij zijn. Bang voor gedachtes, die ik stiekem misschien nog wel het meest zélf heb...

Door de hoeveelheden die ik eet om aan te komen, voel ik mezelf vaak een veelvraat. Iemand die geen controle heeft. Geen discipline. Vet. Dik. Failure. Allemaal woorden die automatisch in mijn hoofd ploepen als ik extra eet om aan te komen. Ik weiger er tegenwoordig nog naar te luisteren. Toch lukt dat me het best als ik alleen ben. Misschien omdat het met mensen om mij heen voelt alsof ik ontdekt word. De veelvraat wordt ontdekt. Op moment dat ik alleen ben, weet en ziet niemand het en ben ik de enige die ik in mijn hoofd tot zwijgen hoef te brengen.

vrouw achter struik

Ik schaam me als ik eet. Het wordt gelukkig steeds minder. Een tijdje geleden ben ik nog gezellig uit eten geweest met vrienden. Zij wisten een van het bestaan van de eetstoornis, maar niet heel veel. Juist die karige kennis maakte het makkelijk. Ik voelde me weer even normaal, gewoon zoals ieder ander 'gezond mens' als het op eten aankomt. Op mijn werk eet ik nu ook gewoon met iedereen om mij heen. Het lukt me nu 'om schijt te hebben' aan mijn gedachtes. IK moet me hieruit zien te vechten en wat ieder ander daarover denkt, dat doet niet zo terzake. 

Heel langzaam ga ik ook weer vaker samen met mijn vriendin uit eten. Een aantal maanden geleden was dat nog nauwelijks mogelijk. Er ontstond paniek in het restaurant, veel angst en tranen. Nu kan ik, op eigen initiatief, mijn vriendin uitnodigen samen uit eten te gaan. We genieten heel langzaam steeds meer tijdens het eten. Je wilt niet weten hoe vaak ik sinds vorig jaar al droom van en verlang naar een bezoekje aan ons favoriete sushi restaurant. Ik weet zeker dat dat er over een tijdje ook van gaat komen.... 

Ik hoop dat dat voor jou ook geldt. Ik hoop dat jij die dit leest binnenkort ook weer wat kan gaan genieten van eten. Alleen én in gezelschap. Het is verdomde moeilijk om die eetstoornis controle te doorbreken en de angst, depressie en paniek die hierbij komt kijken kan onoverwinnelijk aanvoelen. Je kunt dit winnen. Misschien niet vandaag. Misschien niet morgen. Iedere dag is een nieuwe kans, een nieuwe start. Grijp die kans. Houd vol, laat los. Eens zal die ene poging hét begin van jouw herstel zijn. De weg naar vrijheid.

We'll get there

Scarlet ♥

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

blub - Donderdag 9 november 2017 13:08
Bedankt scarlet zo herkenbaar
Anoniem - Donderdag 9 november 2017 13:14
❤️
Dianne - Donderdag 9 november 2017 13:18
bedankt voor de goeie blog! je bent onwijs sterk Scarlet!

xx
... - Donderdag 9 november 2017 13:24
Heel herkenbaar die schaamte. Ik durfde niet eens met de trein naar therapie door die schaamte. Gelukkig wordt dat steeds iets minder
proud2bmelissa - Donderdag 9 november 2017 13:26
♥️
aloe - Donderdag 9 november 2017 13:27
heel duidelijk beschreven hoe vreselijk ingewikkeld het kan zijn. ik begrijp je gedachten, die had ik ook. op een gegeven moment, hielden mijn vriendinnen onbewust mijn eetstoornis juist in stand. Ik durfde wel te eten als ik alleen was maar niet bij hun want dat was zwak en dan voelde ik me ontdekt idd... Ik nam wat meer afstand van hen en werd langzaam beter. Maar ongelofelijk naar die bijkomstigheid van inderdaad dat denken van anderen (of dit nu echt gebeurd of vooral in je eigen hoofd). Dat komt er ook nogs bij, je weet gewoon niet wat normaal is. Op een gegeven moment wilde ik zo duidelijk bewijzen dat ik niet meer ziek was (en ik het wantrouwen van anderen nog voelde) dat ik altijd taart nam en lekker veel terwijl ik gewoon echt geen trek had in een groot stuk of weet ik veel wat. Heel ingewikkeld... dicht bij je gezonde zelf blijven is echt een kunst. Bedankt voor het delen scarlet en sterkte met dit irritante gevecht.
muus83 - Donderdag 9 november 2017 14:06
Thanks lieve Scarlett, hetgeen jij steeds beschrijft is zó herkenbaar! Ik heb preciés diezelfde gedachten... thnx ❤️
sisi - Donderdag 9 november 2017 14:22
Ik eet bijna nooit met mijn partner thuis, alleen bij hoge uitzondering toen we op vakantie in een restaurant gingen eten.....
sisi - Donderdag 9 november 2017 14:24
Dank voor je ozo herkenbare mooie blog, Scarlet!
Blijf zo door gaan!
Jacqueline - Donderdag 9 november 2017 14:34
Terwijl ik vroeger dacht dat ik de enige was die zulke ingewikkelde gedachten had, is het voor velen op deze site zooooo herkenbaar. Alsmaar invullen wat anderen van je denken....steeds maar twijfelen over elke hap.....zooo vermoeiend.
Een gezonder gewicht zorgt er wel voor dat de onzekerheid minder wordt en dat de gedachten van anderen je minder boeien. Tegelijkertijd is dat ook weer eng: 'help, ik heb achteloos een koekje opgegeten, straks raak ik alle controle kwijt'. Het is een lange, vermoeiende weg naar vrijheid.
A. - Donderdag 9 november 2017 14:35
Oh, wat ontzéttend herkenbaar. Dank voor de blog, Scarlet!
B. - Donderdag 9 november 2017 14:48
Je hebt een gave om mijn (en vele andere denk ik) hun gevoelens te verwoorden.
Ik vind jou zo een krachtige en moedige vrouw.
Je zelfanalyse en reflectie aangaande je eetstoornis, chapeau! Het vergt heel wat zelfkennis en moed om je ziel zo accuraat bloot te leggen in je schrijfsels.

Ook los van je eetstoornis vind ik jou een bewonderenswaardig en puur mens, want je bent zoveel meer dan de vrouw die nu een terugval heeft.
boulimia meisje - Donderdag 9 november 2017 14:57
Toen ik nog bij me therapeut zat had ik met haar afgesproken dat ik tussendoor wat meer moet eten omdat anders de kans op een eetbui heel groot is
Maar ik moet dus ook op me werk tussendoor meer koekjes eten of een boterham eten. Ik kies meestal voor een boterham want dat vult meer.
Normaal at ik niks of bijna niks tussendoor dus ik was echt bang dat ze me een veelvraat vonden.
OP me werk weten ze niet van me eetstoornis en dat hoeft ook niet want dat is prive
boulimia meisje - Donderdag 9 november 2017 15:17
Onee er is 1 collega die weet het wel hij is een hele lieve collega.
Dat iemand het weet is wel fijn want hij steunt me en hij vraagt weleens hoe het gaat met het eten
Renate - Donderdag 9 november 2017 15:00
Vind het zo fijn dat je ons een stukje meeneemt in jouw herstel. Ik kan niet precies beschrijven hoe het me helpt, maar dat doet het. Het geeft me kracht en het gevoel dit niet alleen te doen. Ook al is ieders herstel anders, de angst erachter is denk ik voor velen gelijk en hoe jij dit verwoordt, maakt dat ik me daar juist niet voor hoef te schamen. Je bent een prachtmens en gun je een uiteindelijk zorgeloos genieten van eten, of dit nu alleen, met je vriendin, op het werk of in een restaurant is. Daar ga ik ook voor. Bedankt Scarlet!
Annaloes - Donderdag 9 november 2017 16:35
Wauw, dit is voor 90% herkenbaar....
Ingewikkeld... die stomme kloof tussen gevoel en gedachten.
Honeychild - Donderdag 9 november 2017 17:23
Pijnlijk herkenbaar dit, die enorme schaamte en de angst dat andere mensen je een veelvraat vinden. En ik vind het ook het fijnste om alleen te eten, puur omdat de schaamte anders veel te groot is en ik, uit angst en onzekerheid, minder eet dan ik moet of eigenlijk zou willen.
sisi - Donderdag 9 november 2017 17:36
Heb me ook altijd geschaamd om met anderen te eten. Nu nog.
Ik vind het daarom ontzettend goed van jou, Scarlet, dat jij het toch wel doet.
Ga ook hiermee door, je bent een topper!
XX
marleen - Donderdag 9 november 2017 18:11
Bedankt!
Onlangs ging het er bij ons in de herstelwerkgroep (met mensen met allerlei problemen) over dat er een paar mensen met overgewicht bezig waren over 'de mensen denken dit en dat van me als ze me zien eten'...
en er was zo ongelooflijk weinig begrip voor het feit dat je je met ondergewicht ook dik kan voelen en diezelfde gedachten kan hebben rond 'de anderen zien dat ik eet'...
fijn om hier de erkenning te krijgen dat het echt wel lastig is..
natuurkind - Donderdag 9 november 2017 18:33
Zoooooo goed!
cynthia - Donderdag 9 november 2017 18:42
Oh zo veel herkenning hier ook best lastig he! Bedankt voor deze waardevolle blog alweer! X
L. - Donderdag 9 november 2017 18:52
Wat een prachtige foto's, Scarlet! Dat mag ook wel even gezegd worden :)
Liefs
Faye - Donderdag 9 november 2017 19:00
Ik herken die schaamte zo erg ... :(
David - Donderdag 9 november 2017 19:16
Mooie blog, Scarlet!
Jillie - Donderdag 9 november 2017 19:19
Herkenbaar.
Als ik alleen werk, eet ik volgens lijst, durf ik zelfs uitdagingen aan te gaan.
Werk ik met een collega dan eet ik niets of hetzelfde als de ander (en dat is vaak ver beneden wat mijn eetlijst eigenlijk aangeeft).
Linda - Donderdag 9 november 2017 19:20
Weer een hele mooie en herkenbare blog! Dank je wel Scarlet!
Britt1988 - Donderdag 9 november 2017 20:51
Jeetje...herkenbaar... iedere dag weer!
Sterregoesforit - Donderdag 9 november 2017 21:20
Wauw, heel veel herkenbaarheid en ontzettend mooi geschreven. Dankjewel Scarlet, je bent een voorbeeld en heel mooi. Met en zonder eetstoornis. En wel of niet etend. Of wat dan ook. Ik vind je sowieso een topiemand haha. En ik vind je blog heel waardevol! ♥ Liefs
Mandy - Donderdag 9 november 2017 22:07
Bedankt lieve Scarlet voor deze blog!
Ccmx - Donderdag 9 november 2017 22:48
♥️
Lost girl - Donderdag 9 november 2017 23:07
Misschien een beetje ingewikkelde vraag. Op wat voor moment begon je jezelf vies en vet en meer van dat soort nare woorden te vinden? De afkeer van dik zijn is die altijd gebleven op de achtergrond ook toen je hersteld was en is ie later weer opgelaaid? Of vond je je lichaam al die jaren zonder eetstoornis perfect zoals het was en zijn die negatieve gedachten over dat jou lichaam dik en dus verkeerd zou zijn gewoon gekomen als donderslag bij heldere hemel?
Erna - Vrijdag 10 november 2017 05:51

Ik vind dit ook moeilijk, om toe te geven dat ik normale menselijke behoeftes heb.Zoals eten bijvoorbeeld.
Ik kan overal wel zonder,zonder eten zonder kleding,zonder mensen enz...
Het is best eng om te laten zien dat je maar een kwetsbaar mens bent en alles niet in de hand hebt,dat je ook zwakheden hebt en niet perfect bent of perfect eet..(bestaat niet of je eet al perfect voor jou zelf !).
Eten is ook intimiteit,je laat zien wie je bent en dat is eng.😐
Als mensen opmerkingen maken en je klein willen houden is dat juist een kans om voor jezelf op te komen en te groeien.Je kunt niet alle confrontaties uit de weg gaan.....

O ZO VEEL mensen gebben schaamte over dat ze eten ,hoe ze eten ,wat ze eten ,zeker niet alleen mensen met een (officiele)eetstoornis ! Als iemand opmerkingen maaakt projecteert hij/zij meestal zijn/haar eigen schaamtegevoelens op iemand anders.

Om bij mijzelf te blijven zeg ik in mijzelf vaak wat ik voel.Bijvoorbeeld :ik ben moe,ik heb het koud,ik ben teleurgesteld,ik heb dorst,ik heb honger,ik ben kwaad,....Dat helpt mij om mij niet steeds te schamen voor wat ik voel of nodig heb.Eten/honger/iets lekker vinden is dan maar een van de vele dingen die mij menselijk maken.


Saarki - Vrijdag 10 november 2017 12:20
Ongelooflijk hoezeer ik me elke keer weer herken in jouw blogs, jouw verhalen. Het geeft kracht, troost en moed. BEDANKT!
Lisa28 - Vrijdag 10 november 2017 13:07
Helaas kamp ik echt met overgewicht en heb ik wel vaak te doen met vele opmerkingen als : zou je dat wel doen? Eet je niet te veel? Etc
Giater na weken zn zin in een raspatatje pinda... En ik voel de ogen in mijn rug branden en zelfs mensen elkaar aanstoten. Kijk ik terug, staan ze je dom aan te kijken en lachen.
Wat doen zij dan in die snackbar? Luchthappen????

Het is zo vooroordelend allemaal, z'n strijd als je kampt met veel overgewicht!
Kreeg bij de warme bakket letterlijm te horen van een man, ieder pondje gaat door het mondje. Niet alleen de gedachtens die mij zo bezig houden, maar men denkt werkelijk alles zomaar te mogen zeggen en zeker niet nadenkend wat doet iets met iemand of wat is iemand zijn verhaal.

Dit maakt dat ikzelf probeer minder te oordelen en oprecht intresse voor de ander te hebben. Hoe diegene er ook uitziet of doet!
Lisa28 - Vrijdag 10 november 2017 13:07
Helaas kamp ik echt met overgewicht en heb ik wel vaak te doen met vele opmerkingen als : zou je dat wel doen? Eet je niet te veel? Etc
Giater na weken zn zin in een raspatatje pinda... En ik voel de ogen in mijn rug branden en zelfs mensen elkaar aanstoten. Kijk ik terug, staan ze je dom aan te kijken en lachen.
Wat doen zij dan in die snackbar? Luchthappen????

Het is zo vooroordelend allemaal, z'n strijd als je kampt met veel overgewicht!
Kreeg bij de warme bakket letterlijm te horen van een man, ieder pondje gaat door het mondje. Niet alleen de gedachtens die mij zo bezig houden, maar men denkt werkelijk alles zomaar te mogen zeggen en zeker niet nadenkend wat doet iets met iemand of wat is iemand zijn verhaal.

Dit maakt dat ikzelf probeer minder te oordelen en oprecht intresse voor de ander te hebben. Hoe diegene er ook uitziet of doet!
britneyangel - Vrijdag 10 november 2017 16:28
mooi geschreven de blog!
Tiger - Vrijdag 10 november 2017 22:14
🌞

Simone - Zaterdag 11 november 2017 16:48
Wow dit is apart om te lezen, want het is net alsof ik mn eigen verhaal lees..
Ik heb geen eetstoornis, zover ik weet tenminste, maar heb wel al jaren gedoe met mn gewicht en eten.. ben een aantal jaar geleden 10 aangekomen mede door eetbuien, en daarna al snel zn 12 kilo weer afgevallen maar dar ging niet altijd op een gezonde manier want ik sloeg door in het ‘gezond’ eten.. ik zit nu eindelijk weer eens lekker in mn vel maar dat kan heel erg verschillen per dag..

En nu ik dit lees over niet eten waar mensen bij zijn.. ik heb precies hetzelfde
Ik eet eigenlijk nooit meer iets op verjaardagen, wat plakjes komkommer en dat is het vaak wel, ligt er wel echt aan hoe ik me voel en wie er bij me zijn hoor.
Maar heb sinds kort een vriend en ik merk wel echt dat ik vrij weining opschep als ik bij hem thuis eet.. of uiteten gaan laat ik bijvoorbeeld de patat enzo staan.. ik heb het hem ook verteld dat ik dat deed Maar zei dat het nu niet meer zo is maar het is dus wel zo.. maarja denk dat dat wel minder word zodra ik me wat lekkerder in mn vel voel bij hem..