Hoeveel paaseitjes is normaal?

 

Vanuit het snoeppotje op de salontafel lonken de paaseitjes mij verleidelijk toe. In hun mooie glimmende jasjes liggen ze er gezellig bij, helemaal opgedoft voor de gelegenheid. Ik zou er best eentje lusten, maar ik twijfel: Hoeveel paaseitjes is normaal? Wat is een goede portie? Waar anderen zonder aarzelen naar behoefte durven te eten, ligt dat anders wanneer je kampt met een eetstoornis. Een chocolade eitje, wat voor anderen misschien vanzelfsprekend is met Pasen, kan ineens voor onzekerheid en spanningen zorgen. Dus hoeveel paaseitjes neem je dan?

Toen ik zelf een eetstoornis had vond ik het ontzettend lastig om in te schatten wat een goede portie paaseitjes zou zijn. Ik wilde mezelf van de ene kant wel iets gunnen, het was immers maar één keer Pasen, maar was van de andere kant bang om door te slaan in een eetbui. Elk jaar opnieuw was het weer hetzelfde liedje, waardoor het hele gebeuren soms alleen nog maar om paaseitjes leek te draaien. Jammer vond ik dat.

bron foto

Dus hoeveel paaseitjes is nou normaal? Vanuit het diepst van mijn hart gun ik je dat jij dit jaar zo veel paaseitjes durft te eten als je maar wilt, zonder dubbele gevoelens, maar ik begrijp dat het niet zo makkelijk ligt. Als je zeker wilt weten dat je niet te veel of te weinig eet met Pasen, vervang je een tussendoortje, zoals een pakje liga's, met 4 of 5 paaseitjes. De rest van de dag eet je vervolgens normaal, dus drie hoofdmaaltijden en hiernaast nog twee andere tussendoortjes.

Als het je lukt, mag je jezelf ook best iets extra's gunnen met Pasen, maar als dat nog niet haalbaar is kan je het beste op de manier hierboven een tussendoortje vervangen door paaseitjes. Het is belangrijk om vóór en na het eten van de paaseitjes niet te compenseren door bijvoorbeeld minder te gaan eten gedurende de dag. Het eten van paaseitjes is volstrekt normaal en mag écht, zonder consequenties. Om te leren vertrouwen op je lichaam is het belangrijk om niet met je eetpatroon te gaan rommelen.

Als je, zoals ik jarenlang had, last hebt van eetbuien, kan het verstandig zijn om kleine verpakkingen paaseitjes in huis te halen (Bij Jamin kan je ze per stuk kopen), zodat je jezelf wel iets kan gunnen, maar niet gelijk de uitdaging van een hele voordeelverpakking aan hoeft te gaan. Ook hielp het mij vaak om juist bij andere mensen thuis paaseitjes te eten, bijvoorbeeld tijdens een visite. Dan zit er je niet thuis alleen mee en kunnen anderen je steunen en bijstaan.

Fijne Pasen!

♥ Liefs,
Lotte

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

L - Vrijdag 30 maart 2018 14:30
Ik kan het helaas niet bij maar 4 of 5 paaseitjes houden, het is zo verslavend. Ik kan wel blijven eten als ik weet dat we een zak paaseitjes in huis hebben. En ik voel me dan altijd zo rot na het eten van die paaseitjes.. Maar tegelijkertijd weet ik diep vanbinnen ook wel dat het maar om een momentopname gaat, en dat ik natuurlijk niet het hele jaar door zoveel paaseitjes loop te eten.
posetievieee! ;) - Vrijdag 30 maart 2018 17:33
me tooo,
het is maar voor ff
dus na goeie vrijdag, zonder snoep en paaseitjes =( en zonder vlees, ...
mogen we dat die daarna volgende dagen wel weer inhalen toch?
ik snap wel dat het ook moeilijk is
mijn nichtjes en neefjes, eten er wel s 10 geloof ik... hihi of 5
ik.... 7? en als je jezelf dan tóch een vreetzak persoon vind, denk dan aan de 6 rafaellos (Heerlijk )die mijn moeder vrolijk op v(r)eet. xD groetjuuuus
posetievieee! ;) - Vrijdag 30 maart 2018 17:35
nii vervelend bedoeld hè ♥ & vrolijk pasen iedereen! :)
P.s wie doet er mee aan goeie vrijdag? iets voor de chat? forum?
Isabel - Vrijdag 30 maart 2018 14:34
Bedankt voor deze blog. Ik kamp zelf ook met een eetstoornis en wil ergens best al die paasdingen eten, maar dan durf ik het niet of dan ben ik bang dat ik te veel eet. Misschien ga ik wel die uitdaging aan en vervang 1 x een tussendooftje voor paaseitjes, maar wet niet zeker of ik het durf.
Soesje - Vrijdag 30 maart 2018 15:45
ene dag niks, andere dag 10 of 15, beetje afwisselen en op gevoel :)
Amanda - Vrijdag 30 maart 2018 15:55
Heel herkenbaar en moeilijk vooral omdat ik ook overal op Facebook hoor van hoeveel paaseitjes heb jij al gegeten. En dan erbij hoeveel kcal een eitje bevat. Dat vind ik heel moeilijk. maar vandaag toch een paar op.
Lost girl - Vrijdag 30 maart 2018 19:15
Misschien is het dan goed om te kijken wie je op Facebook hebt. Ik ben dat soort berichten nog nooit tegen gekomen. Lijkt me lastig en onnodig confronterend.
marleen - Vrijdag 30 maart 2018 22:47
ik had ook zo iemand op fb, ik heb aangeduid dat ik haar berichten niet meer wil volgen.Dan blijf je wel bevriend maar zie je niet al die dingen die het je moeilijk maken. Gewoon rechts bovenaan klikken op een van de berichten van die persoon.
En als je er zo meerdere hebt, inderdaad eens nagaan of dat het goede netwerk voor jou is...
wietje24! - Vrijdag 30 maart 2018 19:29
dat was gister een vraag in men dagboekje.
handig dat hier een blog over is geschreven denk dat het er meer lastig vinden hoeveel enz.
Meisje89 - Zaterdag 31 maart 2018 08:05
Ik heb die lekkere paas eitjes van ah gekocht maar ik durf er niet van te eten. Ik voel me sowieso vreselijk de afgelopen Tijd mijn lichaam doet maar at hij wilt en alles ligt door mekaar
Meisje89 - Zaterdag 31 maart 2018 08:06
Wij eten ook nooit vlees op goede vrijdag.
Isa - Zondag 4 april 2021 20:10
Dit is mijn eerste feestdag in 2 jaar dat ik geen eetbui heb gehad en heb kunnen genieten van het eten :)
Tiger-lily - Maandag 5 april 2021 15:02
Ik heb er nog geen op. Om de simpele reden dag ik de chocolade die we nog hebben liggen veel lekkerder vind >