Hoeveel kruidnoten is normaal?

 

De zomer is voorbij en de kruidnoten en pepernoten liggen weer in de winkel. Sommige mensen vinden het belachelijk en veel te vroeg in het jaar. Anderen genieten er met volle teugen van. De meeste zijn er neutraal over, maar er is ook nog een heel aantal mensen met een eetstoornis voor wie het allemaal ontzettend lastig is. Kruidnoten behoren plotseling tot de tussendoortjes-mogelijkheden. Je wilt misschien wel, maar het is toch ook wel spannend. Hoeveel  kruidnoten is namelijk normaal?

Kruidnoten  waren voor mij altijd een grote eetbui-trigger. Ik had het gevoel niet te kunnen stoppen, maar ik wist eigenlijk ook niet zo goed waar ik moest stoppen. Ik had al snel het gevoel teveel te hebben gegeten en het dan al helemaal verpest te hebben. Tja, dan kan net zo goed alles maar verpest worden? Een eetbui volgde. Ik was zo bang om een eetbui te hebben dat ik liever maar helemaal geen kruidnoten meer at.

In de tijd dat ik anorexia had at ik ook helemaal geen kruidnoten. Dat vond ik namelijk iets extra's. Iets lekkers, dus onnodig. Ik was er van overtuigd dat ik er toch alleen maar dik van zou kunnen worden. Dat mocht niet van mezelf. Dus ik hield het bij m'n oude, vertrouwde liga die op de eetlijst van PsyQ stond. Daar kon ik wel mee leven.

"Ik had echt een haat-liefde verhouding met pepernoten. Ik was er dol op, maar had er ook een hekel aan omdat ik geen maat kon houden. Van mijn eetstoornis mocht ik geen pepernoten eten, maar mijn hoofd en lijf verlangden ernaar. Ik vond ze zo lekker. Ik probeerde het kopen van pepernoten zo lang mogelijk uit te stellen, maar in de periode waarin ik last had van eetbuien, kocht ik soms een hele kilozak! Ik had geen idee hoeveel pepernoten normaal was en at daarom voor mijn gevoel altijd te veel. Na mijn eetstoornis kon ik gelukkig - met mate - genieten van pepernoten. Gewoon mee-eten met mijn partner is dan ook makkelijk. Zij (w)eet wel wat normaal is" ~ Scarlet

Toch had ik in die tijd best wel graag kruidnoten of pepernoten willen eten. Vooral pepernoten vind ik echt mega lekker. Vooral als ze dan al een tijdje in de koektrommel liggen en een beetje hard zijn geworden. Dat miste ik nu allemaal. Er hingen alleen maar nare gedachten aan iets dat ooit zo fijn was geweest. In de loop van de tijd waren portie-verpakkingen van kruidnoten een optie, maar ooit wilde ik dat toch echt zelf kunnen. Een grote zak kruidnoten in huis die ik op een normale manier zou kunnen opeten, maar hoe moest ik dat aanpakken? Hoeveel kruidnoten is normaal? Hoeveel moet ik eten als tussendoortje?

Als je kruidnoten wilt eten als tussendoortje kan je er ongeveer 30 tot 50 eten. Het lijkt misschien veel, maar in het bovenstaande bakje zitten bijvoorbeeld 40 kruidnoten. Zo in een bakje zie je maar weer dat het eigenlijk best meevalt. Natuurlijk ben je niks verplicht en mag je wat mij betreft zo veel kruidnoten eten als je wilt. Ik noem nu dit aantal om ergens aan vast te kunnen houden, maar als jij jezelf iets extra's wilt gunnen tijdens de feestdagen dan is dat natuurlijk helemaal prima. Van een keertje wat meer eten dan normaal zal je heus niet zomaar dik worden.

Wanneer je het hebt over chocolade kruidnoten kan je de helft eten van gewone kruidnoten. Dus 15 tot 25 kruidnoten. Als je het aandurft zou je ook niet kunnen tellen, maar van de normale kruidnoten 2 handjes kunnen eten en van de chocolade kruidnoten 1 handje. Dat is natuurlijk de meest gezonde manier, maar als dat nog te veel stress en paniek oplevert kan je het dus ook tellen zoals ik heb omschreven.


"Ik weet nog heel goed hoe ik mij voelde toen de pepernoten-tijd aanbrak. Euforie en paniek wisselden zich in rap tempo af. Alle lekkernijen die bij sinterklaas horen vind ik heerlijk en dat was toen niet anders. Ik kon er alleen nooit echt van genieten, omdat de spanning altijd zo hoog was en vanaf september elke eetbui gevuld was met verschillende zakken pepernoten. Vooral de chocoladepepernoten waren mijn favoriet, maar het lukte mij een hele lange tijd niet om daar op een gezonde manier van te genieten. Wat mij hielp om ook weer op gevoel te kunnen eten van pepernoten was vooral veel ‘afkijken’. Afkijken bij mijn moeder en mijn zus, wat vinden zij normaal? Dat geldt voor mij vast ook!" ~ Daphne

Zelf tel ik mijn kruidnoten niet. Ik doe ze in een bakje of eet ze uit de zak tot ik het genoeg vind. De ene keer eet ik er wat meer en de andere keer wat minder. Ik had het nooit geloofd als je het me toen had verteld, maar het kan dus echt. Wat kruidnoten betreft eet ik dus soms grotere en soms kleinere tussendoortjes, maar dat eet ik ook als ik verschillende producten kies. Die 100 kcal meer of minder gaan het verschil echt niet maken op een dag. Je lichaam is immers geen machine. Ik ben er ook heel zeker van dat ik niet elke dag hetzelfde verbrand. Dus wat zou dan het nut zijn van alles precies uit te rekenen? Het valt niet te meten en dat is niet beangstigend, maar juist oké, want het is voor iedereen zo.

Ik hoop dat deze blog je een beetje houvast kan bieden tijden de donkere, maar gezellige Sinterklaasdagen. Het is heel gezond en fijn om jezelf af en toe een beetje te kunnen verwennen. Ook kan je kruidnoten lekker door de yoghurt of je havermout doen voor die extra Sinterklaas vibe tijdens het ontbijt of bij je toetje. Ik ben benieuwd of jij je kruidnoten ook graag met iets combineert of dat je ze liever gewoon los eet. 

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

sandje - Dinsdag 18 september 2018 19:09
Vind dit zo.n fijne blog nu weet ik wat normaal is. Heb altijd te weinig kruidnoten gegeten jammer eigenlijk dat ik zo.n vertekend beeld heb van hoeveelheden. Doe mezelf vaak tekort. Nu ga ik dit jaar extra genieten van de kruidnoten 😂
Co - Dinsdag 18 september 2018 19:15
Voor de liefhebbers: In Alphen aan den Rijn is een winkeltje waar ze enkel pepernoten verkopen. Wel 50 smakken...
Lost girl - Dinsdag 18 september 2018 19:34
Pepernoten horen bij sinterklaas. Ik vind het belachelijk dat ze in de winkel liggen. Wat is er dan nog speciaal aan als je ze al voor november in huis hebt. Iemand toevallig nog buiten geweest? Bij dit weer hoort een ijsje en geen pepernoten. Maarja, misschien is dat de autist in mij. Paaseieren horen voor mij ook bij Pasen.
ano - Dinsdag 18 september 2018 19:51
ik ben geen autist en ben het helemaal met je eens :)
wat is er nog speciaal aan de feestdagen als je ze bijna het hele jaar door viert?

ik wacht liever nog even tot het echt sinterklaas is (hier vieren we sint maarten en dat valt op 11 november haha moet ik minder lang wachten). zelfde met de andere feestdag lekkernijen, uitkijken naar de feestdag en dan genieten van het lekkers, brengt minder stress want de periode is minder groot en door de sfeer smaakt het extra lekker. uiteindelijk vind ik uitkijken naar iets altijd leuker dan wanneer het er is of je het eet.
Maan - Dinsdag 18 september 2018 19:54
Haha wilde net zeggen. Hoeveel kruidnoten is normaal? 0 in september en oktober en een zakje in een dag of twee of drie in november/december ;) ik vind ze nooit zo lang lekker ;)
Maan - Dinsdag 18 september 2018 20:34
De rest van het jaar heb je ook kruidnoten, maar dan in een mini-variant: schuddebuikjes haha
laura v - Dinsdag 18 september 2018 19:59
Hoeveel m&ms.zijn normaal?
Emma - Dinsdag 18 september 2018 21:55
Dit zou ik ook heel graag willen weten!!
Loes - Dinsdag 18 september 2018 22:05
ja ik ook..... ik kan echt een hele zak van 300gr opeten... dagelijks
bellefleur - Vrijdag 21 september 2018 17:03
Ik eet meestal een of twee handjes, waarbij veel mensen in mijn omgeving dat een kleine portie vinden voor af en toe (eenmaal in de week). Dit is voor mij eetsoornisvrij, maar ik ben geen zoetekauw...
Uiteindelijk een je/ik toch tot ik er genoeg van heb, dat gaat nu vrij natuurlijk.
Iris - Dinsdag 18 september 2018 20:31
Ik eet ze los en lust alleen de pepernoten met een chocolaagje er om heen of de yoghurt variant.
H. - Dinsdag 18 september 2018 21:39
Ik kan dus echt niet normaal omgaan met kruidnootjes... Ik heb al weer een paar kilo op sinds ze in de schappen liggen...
Si - Dinsdag 18 september 2018 22:02
Tip: Van Bolletje hebben ze ook portiezakjes kruidnoten (normale en choco)
Lezeres - Dinsdag 18 september 2018 22:09
Offtopic, maar wat is je haar tof zo met die twee kleuren Irene!
Eclaire - Dinsdag 18 september 2018 23:22
Weet je, ik denk dat het met kruidnoten gewoon normaal is dat je er eigenlijk altijd net iets teveel van eet ;). Voor zover ik weet doen de meeste mensen dat. Ik ben al jaren es vrij en kan gerust een zak choco kruidnoten in twee dagen weg eten. Zonder stress. Ik geniet ervan. Die hele Sinterklaas periode mét chocolade, speculaas én kruidnoten maakt me erg blij :)
anne - Dinsdag 18 september 2018 23:35
Misschien niet de oplossing op lange termijn, maar wat voor mij nu werkt met pepernoten/m&m's etc is om de hoeveelheid die ik wil in een bakje te doen en daarna de zak vol te gooien met afwasmiddel en in de prullenbak te gooien. Zo zit ik niet vast aan kleine portieverpakkingen (want lets be real, die zijn gewoon super klein), maar eet ik ook niet de hele zak leeg zonder dat ik dat wil.
M - Woensdag 19 september 2018 10:17
Het staat me enorm tegen (voedselverspilling & je voelt je gewoon gek als je het doet) maar ik heb het ook gedaan. Tot ik later (tot mijn schaamte) het uit de prullenbak begon te halen en heel zorgvuldig af te spoelen en stukjes die afwasmiddel of vuil hebben “aangeraakt” er af te halen, om het alsnog een beetje zweterig op te eten. Het lag immers nog steeds binnen handbereik en kon niet stoppen met er aan te denken.
Ik weet niet of het voor jou nu werkt maar voor mij werd si juist steeds erger. Niet in huis halen als het echt nog niet kan (kleinere stapjes, kleinere uitdagingen), is misschien beter.
Anne - Woensdag 19 september 2018 10:39
Ja, ik snap wat je bedoelt, maar ik zorg er dus ook voor dat het echt bedekt is met afwasmiddel, dus ook onderin de zak. Of ik kieper de zak leeg in de prullenbak en dan afwasmiddel eroverheen. Bovendien vind ik het ook gewoon te vies om uit de pprullenbak te eten.
Elke - Donderdag 20 september 2018 10:27
Maar kun je dan niet gewoon twee proefverpakkingen nemen? Steeds een hele zak wegkieperen is echt verspilling vind ik..
Aniek - Zaterdag 22 september 2018 22:41
Je kunt ze ook door de wc spoelen, scheelt weer afwasmiddel. Of eet ze samen met iemand.
Emma - Maandag 19 november 2018 17:44
Serieus? Je koopt een zak om er een paar van te eten en daarna de rest met afwasmiddel weg te gooien.. Beetje raar niet?
Koop dan portie verpakkingen of gewoon helemaal niets.
Voedsel weggooien is zonde!!
En btw wrm zou je het weggooien? Daar is het veels te lekker voor!!
Honeychild - Woensdag 19 september 2018 09:53
Ik moet bekennen dat ik kruidnootjes eigenlijk helemaal niet zo bijzonder vind; doe mij maar marsepein of gewoon speculaas. Hetzelfde geldt voor M&M's of chocopinda's of wat dan ook; mijn hart gaat er niet echt sneller van kloppen, dus ja, ik koop ze ook eigenlijk nooit.
Prue - Woensdag 19 september 2018 11:53
Tegen de tijd dat het Sinterklaas wordt (begin december) gun ik mezelf wel een zak truffel kruidnoten te kopen en daar een schaaltje van te nemen als luxe tussendoortje... zover is het nog niet en ik heb er nu nog helemaal geen behoefte aan.
rose - Woensdag 19 september 2018 13:15
fijne blog, ik doe meestal gewoon wat in een bakje, niet alleen de bodem en niet een dikke kop er op - de ene keer is het misschien 5-10 meer dan de andere keer, maar dat maakt echt niks uit
Lisa - Woensdag 19 september 2018 18:19
Fijne blog, ook bij mij zijn kruidnoten een behoorlijke eetbuitrigger (geweest) waardoor ik ze al jaren niet meer durf te eten.
Ergens 'troost' ik me wel met het feit dat ik ook van mensen die een gezonde relatie met eten hebben hoor dat ze vaak moeite hebben maat te houden met kruidnoten, ook wanneer je geen eetstoornis hebt is het bij kruidnoten dus schijnbaar erg moeilijk niet de hele zak in een keer leeg te eten.
Natuurlijk gaat dit bij een echte eetbui nog een stap verder en blijft het daar niet bij, maar de gedachten dat gezonde mensen hier in mindere mate ook moeite mee hebben troost wel wat.
E - Woensdag 19 september 2018 19:32
Ik eet er zoveel als ik wil.
Meestal is dat 1 hand vol en soms wel meer, ligt er maar net aan hoeveel trek ik er in heb. En ja ik kan ook gerust een hele zak leeg eten maar dat doe ik dus niet, ik wil meerdere dagen kunnen genieten van 1 zak kruidnoten ipv maar 1 dag en dat ze dan allemaal al weer op zijn.