Goed eten tijdens menstruatie

 

Elke maand worden we er als vrouwen weer mee geconfronteerd: de menstruatie. Dit is soms heel vervelend en lastig, maar tegelijkertijd hoort het er ook gewoon bij. Sommige mensen hebben er lichamelijk verder niet zoveel last van. Helaas zijn er ook heel veel vrouwen die wel elke maand last hebben van lichamelijke klachten. Voordat ik met de pil begon, had ik hier ook veel last van. Ik had veel buikpijn, rugpijn, soms was ik ook misselijk en had ik pijn in mijn benen. Ik kon dan wel gewoon functioneren, maar ik hoor ook regelmatig dat mensen er echt een aantal dagen ziek van zijn.

Menstruatiepijn is heel vervelend en het kan net zo rot zijn als dat je je niet lekker voelt om een andere reden. Gelukkig zijn er wel wat dingen die je er aan kunt doen om de pijn wat te verzachten. Bij mij helpt een lekkere warme douche vaak wel maar ook warme thee of een kruik. Daarnaast helpt het mij ook wel om gewoon mijn normale dagelijkse leven te leiden.

hart
Bron

Het is een fijne gedachte om te weten waar het vandaan komt en ook te weten dat het na een paar dagen weer over is. Ook is het mij in het verleden gelukt om gewoon te studeren, naar mijn werk te gaan en dingen te doen die ik leuk vind. Ook als ik mij niet zo goed voel. Natuurlijk kan er altijd een uitzondering zijn en is het de ene keer erger dan de andere keer, maar ik kon hier wel kracht uit halen.

Naast dat dingen als een warme kruik of een warm bad kunnen helpen, zijn er ook genoeg dingen die je kunt eten en drinken om de pijn een beetje te kunnen verzachten. Hieronder in deze blog een aantal dingen die je misschien kunnen helpen.

♦ Water
Water drinken is natuurlijk altijd belangrijk maar wanneer je ongesteld bent is het misschien nog wel net iets belangrijker. Je lichaam heeft vocht nodig om optimaal te kunnen functioneren en wanneer je te weinig drinkt kan het je op een negatieve manier beïnvloeden. Het gevoel van pijn kan versterkt worden en je energielevel gaat naar beneden. Ook kan de afvoer van het bloed in je lichaam wanneer je ongesteld bent vertraagd worden omdat het bloed dikker wordt door minder vocht. Hierdoor kan het langer duren en dit kan zorgen voor meer pijn. Genoeg water drinken is dus heel belangrijk.

♦ Gezonde vetten
Bij vetten denken veel meiden met een eetstoornis gelijk aan ongezonde vetten en vetten waar we dik van worden. Dit hoeft zeker niet altijd zo te zijn. Sterker nog; ons lichaam heeft gezonde vetten nodig om goed te kunnen functioneren. Je kunt hierbij denken aan vetten die omega-3 bevatten. Dit, vitamine D en magnesium zorgen ervoor dat je minder last hebt van krampen die voortkomen uit je menstruatie, een opgeblazen gevoel en andere pijn zoals pijn in je benen en onderrug. De gezonde vetten kun je bijvoorbeeld vinden in verschillende soorten noten maar ook vette vis.

♦ Magnesium
Magnesium is heel belangrijk voor het vrouwelijke voortplantingsstelsel en het zenuwstelsel. Daarnaast doet het ook veel voor heel veel andere lichaamsfuncties. Magnesium zit in onder andere noten, bonen en zaden, groene groenten zoals spinazie, brood, bananen, avocado en kokos. Genoeg lekkere dingen om te eten om voldoende magnesium binnen te krijgen.

noten
Bron

♦ IJzer
Wanneer je ongesteld bent, verliest je lichaam veel ijzer via het bloed. Dit betekent wel dat het goed is dit ijzergehalte weer aan te vullen. Anders kan het zorgen voor verminderde weerstand en vermoeidheid, rusteloze benen, een bleke huid en een verminderde conditie. Dit kan er voor zorgen dat je minder goed kunt functioneren, dat je je lichamelijk (maar ook psychisch) misschien slechter voelt en dat je sneller ziek wordt. Je kunt ijzer binnen krijgen vanuit verschillende voedingsstoffen als volkoren brood, broccoli, sperziebonen, volkoren pasta, noten, kip en rundvlees.

♦ Vitamine D
Vitamine D is nodig om bepaalde stoffen op te kunnen nemen in het lichaam. In bijvoorbeeld eieren, slagroom en volle melk zit vitamine D, maar ook veel vette vissoorten zijn rijk aan deze vitamine. Opname van bepaalde stoffen zoals magnesium kunnen onze menstruatie soepeler laten verlopen.

♦ Vitamine A
Eigenlijk moet je alle vitamines binnen krijgen omdat ze allemaal een bepaalde functie hebben. Zo zorgt vitamine A er bijvoorbeeld voor dat je huid gezond blijft en dat je minder last hebt van puistjes. Ook speelt het een rol bij de groei, het gezichtsvermogen en de gezondheid van het tandvlees. Daarnaast is vitamine A betrokken bij de weerstand en heeft het een anti infecterende werking. Vitamine A zit in veel vissoorten, melkproducten en boter.

Natuurlijk is het ook belangrijk om gewoon te eten waar jij op dat moment trek in hebt. Het is het perfecte moment in de maand om jezelf even extra te verwennen en wanneer je eet wat je lekker vindt, zal dat misschien ook ervoor zorgen dat je je wat beter voelt. Zorg goed voor jezelf en luister naar je lichaam.

Hoe voel jij je als je ongesteld bent en wat eet je dan het liefste?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

joya - Zondag 7 augustus 2016 19:18
Haha toevallig ben ik t gister weer begonnen (nu trouwens, klinkt miss gek maar echt mega blij dat m'n lijf t weer doet!) En klinkt ook miss weer raar maar tijdens deze week altijd extra veel zin in vlees (waren)
Miekio - Zondag 7 augustus 2016 19:55
Haha, ik bedoel het niet vervelend hoor, maar de laatste tijd zijn er zoveel menstruatie posts dat ik er wel errug vaak bij stil sta op deze manier.

Anyway, ik eet liever dingen die vooral rustig zijn voor mijn darmen (geen pittige dingen) omdat ik anders nogal last krijg. Verder niet zoveel.
Tegen de pijn neem ik een pijnstiller.
Ziva - Zondag 7 augustus 2016 20:11
@Joya: Dat is eigenlijk helemaal niet gek dat je dan meer zin hebt naar vleeswaren. In de meeste vleeswaren zit veel ijzer en aangezien je dat letterlijk verlies tijdens dat maandelijks feest, wilt je lichaam dat terug aanvullen. :)

Ik heb dan ook meer zin in vlees-dingen en als vegetariër is dat wel lastig. :p Maar door mijn staafje heb mijn regels eigenlijk niet meer.
X - Zondag 7 augustus 2016 20:30
Alweer een blog over menstruatie?
Het zijn er wel opvallend veel de laatste tijd...
Miku - Zondag 7 augustus 2016 21:18
Misschien werd mijn lijf geïnspireerd door alle menstruatie blogs, want na anderhalf jaar weer voor het eerst ongesteld vandaag haha. Bleef dit keer echter zolang uit door een positieve reden: zwangerschap en borstvoeding ipv eetstoornis. Ja het is ongemakkelijk maar oh wat ben ik blij dat mijn lijf het toch nog helemaal doet! Misschien raar maar ondanks de pijn en misselijkheid word ik er meestal een beetje blij van. Heb er hard voor gewerkt dat alles weer doet wat het moet doen en daarom heb ik nu twee mooie wondertjes
~ - Zondag 7 augustus 2016 21:40
Ik heb altijd zodanig last van mn menstruatie dat ik letterlijk een week ziek ben.
Ik heb last van overgeven, zoveel rugpijn dat niks fijn is en vaak ook koorts.
Binnenkort heb ik een onderzoek om endometriose te bevestigen of uit te sluiten, dit zou veel klachten verklaren.

Ik vind het altijd erg lastig dat ik er zo'n last van heb, omdat veel mensen je niet serieus nemen. 'Er zijn zoveel vrouwen elke maand ongesteld, en die functioneren gewoon prima tijdens die periode.'
Zoiets hoor ik maar al te vaak, helaas.
En toch weet ik prima wat pijn doet en in welke mate.

Zouden jullie een keer een blog over endometriose kunnen schrijven? Er is nl weinig over bekend bij de meeste mensen.

Verder; goeie blog!
Anoniem - Maandag 8 augustus 2016 03:21
Ik functioneer ook echt niet normaal tijdens deze periodes, ik ben een week helemaal van slag. .Meestal kan ik niet slapen door de pijn en voel ik mij ook koortsig .
Gewoon werken en leuke dingen blijven doen ..dat lukt mij gewoon niet.

Ik heb vaak zin in tomaat en tomatensap of helemaal niets.Fijn om te weten dat je meer water moet drinken,
Maria - Maandag 8 augustus 2016 09:47
@~- Had ik vroeger ook, dat ik dagen plat lag van de pijn en in het begin overgeven en diarree tegelijk, tot ik helemaal leeg was. Kan wel te maken hebben met allerlei factoren, o.a. bepaalde tekorten, zoals bovenstaande. bij mezelf realiseerde ik me jaren later pas dat de metalen bedbodem het verergerde, daarop kan je lichaam niet goed ontspannen omdat het het aarden vermindert. Ook elektrische velden zijn niet gunstig.
Endometriose kan te maken hebben met oestrogeendominantie en als je wat aan de oorzaken doet kan dat schelen in de klachten.
Roma - Maandag 8 augustus 2016 11:23
Ik vind t lastig, ongesteld Zijn. Ondanks ondergewicht word ik het wel, maar ik voel me altijd nog dikker dan normaal door de buikpijn en het opzwellen van m'n buik. Voel me altijd zwaarder. Dat heeft best wel invloed op mijn eetstoornis, waardoor ik vaak juist minder ga eten dan tijdens de andere weken van de maand, omdat ik me zo dik voel. Herkent iemand dit? Het zich letterlijk zwaarder voelen tijdens de menstruatie en dat dit invloed heeft op je eetstoornis?
~ - Maandag 8 augustus 2016 11:23
@Maria, wel fijn dat je er nu minder last van hebt!

Ik heb op t moment (denk ik) geen tekorten wat betreft vitaminen enalles, en heb ook geen eetstoornis meer.
Ik weet wel dat ik tijdens mijn eetstoornis juist minder last had van mn menstruatie, en dat is soms nog wel lastig.

Ik hoop idd meer te weten na t onderzoek, en hopelijk kan ik dan eindelijk de klachten wat draaglijker maken :)
Anna - Maandag 8 augustus 2016 12:57
Sinds ik een menstruatie cup gebruik heb ik echt bijna nooit meer buikpijn tijdens mijn menstruatie, en als de buikpijn er wel is, is het verwaarloosbaar. Ik merk wel dat ik rond die tijd wat emotioneler ben, vooral die dagen ervoor. En als ik dan ongesteld wordt, verklaard dat altijd een hele hoop (ik blijf het gek genoeg maar niet daaraan relateren/relativeren als ik me verdrietig voel rond die tijd :p, misschien ook omdat ik vind dat ik gewoon moet doen).

@~- vervelend dat je er zoveel last van hebt! Ik hoop dat er wat uit het onderzoek komt, waar je wat aan kan doen, en dat je je wat beter kunt gaan voelen. Het lijkt me ook erg vervelend als mensen je klachten niet serieus nemen, omdat het 'erbij hoort'. Iedereen is verschillend, en de menstruatie kan voor sommige vrouwen erg heftig zijn! Ik heb er zelf nooit zoveel last van gehad als jij, maar herken dat gevoel van 'gewoon doen' wel in andere klachten waar ik niet echt veel aan kan veranderen, maar dat mensen dat niet snappen of aanstellerij vinden.
Maria - Maandag 8 augustus 2016 18:22
Heb trouwens wel een aversie tegen dat 'goed eten'. Omdat ik wat aan de dunne kant ben en soms meer eet dan de ander roepen mensen algauw dat ik goed moet eten. Dan hebben ze alleen niet in de gaten dat ze zelf minder eten. Maakt me niet uit hoeveel die ander eet trouwens maar vervelend dat ze zeuren. Beter lijkt het me om te eten wat je lichaam aankan.
s - Dinsdag 9 augustus 2016 21:44
Tips om de cup in te brengen? Heb dat nieuw maar lukt niet
Anna - Zondag 14 augustus 2016 16:29
@S. beetje late reactie misschien. Maar je moet hem induwen aan de bovenkant (dus dubbelvouwen) en dan nog een keer dubbelvouwen en dan is ie klein genoeg om in te brengen. Ik geef toe dat het iets minder fijn is dan een tampon. Maar aan de andere kant hoef je hem maar 1 of 2 keer op een dag in en uit te doen en het inbrengen went ook best snel.
Als het goed is heb je ook een beschrijving erbij gekregen(?)