Geloof deze fabels over afvallen niet

 

Je hoeft je social media maar te openen of een willekeurig webadres te bezoeken of je vindt wel iets over voeding. De afvalreclames vliegen om je oren en menig mens, zonder enige opleiding op het gebied van voeding, schijnt het beter te weten als het aankomt op wat gezonde voeding is. Er zijn honderden diëten en nog veel meer voedingstrends. De allergieën en intoleranties voor voedingsproducten stapelen zich op en de fabels over voeding koken de pan uit. Kortom: wat klopt nou eigenlijk wel? In deze blog deel ik 10 fabels over afvallen die je niet moet geloven. Je hebt er niets aan, want het klopt gewoon niet... 

Wil je kloppende informatie lezen over afvallen? Kijk dan eens rond bij onze eerdere blogs en verhalen over afvallen. Een paar weken geleden plaatsten we ook nog een uitgebreide blog met tips voor gezond afvallen.

donuts

Van groene thee val je af
Van thee kun je niet afvallen. Groene thee bevat veel goede eigenschappen maar is geen wondermiddel waar je gewicht mee kwijt kan raken. Als je overgewicht hebt en je drinkt vaak energierijke dranken dan kan het drinken van water en thee wel helpen om minder energie binnen te krijgen. Zo is voldoende drinken ook belangrijk voor je lichaam, onder andere voor het kwijtraken van afvalstoffen. Daarnaast kan vocht een verzadigd gevoel geven waardoor je sneller vol zit.

Om af te vallen kan je beter niet de ADH aanhouden
Als je altijd te weinig eet kan je stofwisseling trager gaan werken. Bij overgewicht kan een dieet hierin ondersteuning geven. Je lichaam heeft echter behoefte aan voldoende energie. Als je onvoldoende energie binnen krijgt zal het lichaam steeds zuiniger omgaan met de energie. Hierdoor kan je minder afvallen en heb je eerder kans dat je aan gaat komen als je weer meer gaat eten.

Eet geen geraffineerde producten meer en je valt af
In de praktijk worden hier bepaalde voedingsmiddelen mee bedoeld zoals witte suiker, gewone pasta en wit brood. Het is een fabel dat deze voedingsmiddelen ervoor zorgen dat je minder zou afvallen of juist van zou aankomen. Het is zo dat wit brood en gewone pasta minder vezels bevatten dan bijvoorbeeld volkorenbrood of volkoren pasta en om die reden wat minder verzadiging geven. Als je eerder verzadigd bent heb je minder kans om door te eten.

food

Door vetten te laten staan val je af
Vetten zijn juist heel belangrijk. Dankzij vetten krijgen wij ook de vetoplosbare vitamines binnen. Ook zijn er speciale vetzuren die wij niet zelf kunnen maken en om die reden essentieel zijn. Deze moeten wij binnen krijgen uit onze voeding. Vetten leveren energie net als eiwitten en koolhydraten. Je kan ook aankomen als je teveel koolhydraten of eiwitten binnen krijgt.

Als je wilt afvallen kan je het beste vegetariër of veganist worden
Als je vegetariër of veganist bent is het belangrijk om voldoende energie en bouwstoffen binnen te krijgen. Deze haal je uit andere voedingsmiddelen. Het is dus niet zo dat ieder die veganist of vegetariër is afvalt in gewicht. Wat je wel vaak ziet is dat iemand op een andere manier tegen zijn of haar voeding aankijkt en dus vaak ook bewuster met zijn of haar voeding bezig is.

Citroensap zorgt voor vetverbranding
Er is geen wetenschappelijke onderbouwing die deze bewering ondersteunt. Het regelmatig drinken van citroensap kan zelfs nadelig zijn omdat dit een aanslag is voor je glazuur van je tanden.

Niet meer na 20.00 uur eten is beter voor het afvalproces
Je lichaam verbrandt de hele dag door. Ook als je slaapt gaat je stofwisseling door. En kijk naar de mensen die wonen in Spanje en Italië bijvoorbeeld. Daar zijn ze gewend om rond 22.00 uur de avondmaaltijd te nuttigen. Dan zou ieder die daar woont overgewicht moeten hebben wat niet het geval is.

food

Van koolhydraten kom je aan
Koolhydraten leveren net als eiwitten en vetten energie. Pas als je dagelijks teveel eet in verhouding tot je verbruik kom je aan. Koolhydraten zijn belangrijk voor je lichaam. Je hersenen gebruiken alleen glucose als brandstof, de kleinste koolhydraatvorm.

Gebruik met name light producten als je wilt afvallen
Light producten leveren in verhouding minder vet, suiker of energie dan een vergelijkbaar product. Stel dat een product minder vet bevat dan kan het zijn dat het wel evenveel energie levert omdat er meer koolhydraten of eiwitten in voorkomen. Light producten zijn dus niet altijd caloriearm. Ook kunnen light producten minder verzadiging geven wat als gevolg kan hebben dat je juist meer van dat product gaat eten dan een vergelijkbaar niet light product.

Brood, aardappelen, rijst en pasta zijn dikmakers
Bovenstaande voedingsmiddelen leveren energie maar dat doen appels ook. Het gaat om de verhouding in je voeding. Daarbij leveren deze ook vezels en belangrijke vitamines en mineralen. Dus wees niet bang voor deze voedingsmiddelen en zorg dat je voldoende van deze in je voeding hebt.

Fotografie: Stephanie

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Barbara123 - Woensdag 5 april 2017 20:13
mooie blog
yahomegirl - Woensdag 5 april 2017 20:57
Hmm, ik ben het niet helemaal eens met dit artikel. Van vegan eten val je wel af (als je niet alleen junk eet) omdat er geen verzadigde vetten en vetten zonder voedingswaarden toegevoegd. De vetten komen namelijk bijvoorbeeld uit pindakaas of avocado (tenzij je kookt met olie ofzo). Plantaardig eten is ook vaak lager in kcal, waardoor je met minder kcal vol zit want je maag zit vol na een bepaalde hoeveelheid in volume. Verder maakt vet wel sneller dik, omdat het makkelijker opgeslagen wordt dan koolhydraten en eiwitten. Dat is echter alleen zo als je ook daadwerkelijk minder verbruikt dan je eet, dus no worries about that. Na 20.00 eten is niet per se slecht, maar het is wel zo dat je minder verbrandt 's nachts dan overdag omdat je minder beweegt. Als je dus standaard 's avonds koekjes, chips of gewoon Ć¼berhaupt veel eten naar binnen werkt kan je lichaam dat niet goed verbranden en bovendien slaap je ook slechter met een volle maag. En een slecht slaappatroon zorgt weer voor een verstoord eetpatroon omdat je lichaam in de war is.
BiancaRutten - Donderdag 6 april 2017 19:51
Dit klopt
S'nachts verbrand je minder want je slaapt Het mediteranee eten bestaat vaak uit andere producten en vezeltjes in de voeding zoals in brood of pasta zorgen dat het lichaam meer moet werken dan bij wit brood of witte pasta Je heb bruikbare vetten van oa vis die goed zijn voor je gezondheid Het is ook zo dat wij mensen verdeeld zijn in types en daardoor de ene meer vet opslaat dan de ander Het belangrijkste is voeding uit de natuur en lekkere recepten , genoeg vocht en beweging in combinatie met meerdere eet momenten per dag Wees blij met jezelf je bent goed voor nu en kan alleen maar beter worden šŸ’Ŗ
@yahomegirl - Woensdag 5 april 2017 21:08
Wat je zegt over na 20:00 eten klopt niet. Je lichaam heeft geen klok ofzoiets. Als je daarna niet meer beweegt, betekent het niet dat je aankomt door eten wat niet verbrand wordt. Je beweegt overdag genoeg en bovendien is je lichaam constant bezig met processen die energie kosten. Het kan dan bijvoorbeeld zijn dat je voordat je 's avonds eet een tekort in het lichaam hebt opgebouwd door te bewegen etc en niet genoeg daarvoor te eten. Door dan 's avonds wel te eten, vul je dit weer aan. Zo raakt alles weer in balans.

Deze blog is bovendien geschreven door een diƫtiste die ervoor gestudeerd heeft en ik vind niet dat je dan zomaar zo'n reactie kan achterlaten die veel mensen weer in verwarring brengt.
yahomegirl - Woensdag 5 april 2017 21:48
Ik zit zelf in mijn laatste jaar van een universitaire voedingsopleiding, dus ik weet ook wel waar ik het over heb.
X - Woensdag 5 april 2017 22:32
Dan vind ik het heel raar dat je hier gewoon feitelijk onjuiste dingen plaatst!
A - Woensdag 5 april 2017 21:53
Goed artikel. Fijn dat hier aandacht voor is.

@ Yahomegir: Dan is het misschien handig om jouw bronnen te vermelden. In het laatste jaar van jouw opleiding behoor je dat te weten.
X - Woensdag 5 april 2017 22:18
Wat mij opvalt is dat de laatste tijd de titels van de artikelen deels wegvallen op de voorpagina. Op zich geen probleem, maar soms staan er wel aparte dingen, zoals nu "geloof deze fabels over afvallen". Dit klinkt net alsof jullie tips gaan geven om af te vallen.
@Yahomegirl - Woensdag 5 april 2017 22:38
Wat wil je nou bereiken met je commentaar? Er is nog nooit iemand die een verstoord eetpatroon kreeg van na 20:00 uur eten en je slaat het ook niet extra op. Zelfs iemand zonder universitaire voedingsopleiding kan zich bedenken dat het gaat om wat je gedurende de dag allemaal hebt gegeten en dat het uiteindelijk ook neer komt op je gemiddelde eetpatroon. Bovendien vind ik het nogal kwalijk dat je zulke verwarrende/triggerende dingen post in een artikel op een website voor mensen met eetstoornissen, terwijl ze dus met een korrel zout genomen kunnen worden. Een beetje inlevingsvermogen is wel gepast. Maar goed, daarvoor studeer je natuurlijk niet.
Aniek - Woensdag 5 april 2017 23:03
Sorry, ik vind die fabels/feiten nogal onzin.Het spreekt elkaar vaak tegen.

Bijvoorbeeld:
Fabel: Eet geen geraffineerde producten meer en je valt af - Het is zo dat wit brood en gewone pasta minder vezels bevatten .. en om die reden wat minder verzadiging geven. Als je eerder verzadigd bent heb je minder kans om door te eten.

Oftewel, geen geraffineerde producten --> meer vezels --> minder kans door te eten --> dus kan het wel helpen af te vallen, hoezo een fabel?
Aniek - Woensdag 5 april 2017 23:06
Om even helpend te zijn, door minder geraffineerde producten te eten kan dit dus helpen om je niet door te laten eten en je dus niet te laten doorslaan in een eetbui. Lijkt me goed om een gezond verzadigingsgevoel helpen aan te leren.
Anne - Donderdag 6 april 2017 05:01
En vergeet niet dat elk lichaam anders is.
Er is meer dan1+1=2.
Een mens zit ingewikkeld in elkaar. Alles heeft invloed.


M. - Donderdag 6 april 2017 07:09
@ Aniek: als je dezelfde kcal eet, kom je hetzelfde aan/val je hetzelfde af bij een gelijk bewegingspatroon. Of je nou wit of bruin brood eet. Dat is wat de diƫtiste bedoelt.
Dus 3 bruine boterhammen of 3 witte boterhammen maakt bar weinig verschil qua aankomen of afvallen. Als je 6 witte boterhammen eet ipv 3 omdat het minder vult, dan kom je wel meer daarvan aan in verhouding ja. Voor een heleboel mensen is het daarom beter om wat meer vullende dingen te eten omdat die op verzadigingsgevoel eten en veel mensen overgewicht hebben en niet teveel moeten eten, maar als je dat niet doet maakt het al minder uit. Dan moet je alleen zorgen dat je genoeg vezels binnenkrijgt om naar de wc te kunnen. (en andere voedingsstoffen natuurlijk.)
ano - Donderdag 6 april 2017 08:38
@Yahomegirl ik ben het niet met je eens, je komt niet sneller aan van vet! wel makkelijker, maar dit ligt niet direct bij het eten van vet. wel bevat vet meer calorieƫn per gram dan eiwitten of koolhydraten, het is dus eenvoudiger om veel calorieƫn te eten aan vet, daarom kom je makkelijker aan van vet, maar het heeft niet direct te maken met het vet eten, het heeft nog steeds te maken met te veel eten. na 20.00 eten maakt niet dit, ons lichaam verbrand de hele dag door, eet je veel in de ochtend dan verbruik je deze energie overdag. eet je minder overdag en veel in de avond dan eet je de energie die je lichaam overdag verbruikt eet pas is de avond terug. op het eind komt het dus gewoon op hetzelfde neer :)

@aniek dit denk ik dus ook! van bewerkte producten kom je inderdaad niet meer aan dan van de volkoren variant, maar hoe je lichaam reageert op deze voeding en wat je daardoor meer/minder eet heeft wel te maken met aankomen/afvallen. in dit opzicht zal je inderdaad makkelijker aankomen van witte producten, maar als je je aan een eetlijst houd dan zal 1 snee wit brood je inderdaad niet meer/minder laten aankomen/afvallen dan 1 snee volkoren.

veganistisch eten zorgt inderdaad niet voor afvallen, maar ik ben zelf veganistisch en ik kan je zeggen, je zit veel en veel sneller vol! (als je gezond eet natuurlijk) het is veel moeilijker om met gezonde veganistische voeding aan calorieƫn te komen dan wanneer je vlees en zuivel eet. hierdoor vallen veel mensen wel af als ze veganistisch gaan eten.


feiten/fabels zitten dus veel ingewikkelder in elkaar dan er beschreven word in bovenstaande blog.
loes - Donderdag 6 april 2017 15:54
Mensen, doe gewoon lekker wat goed voor jou lichaam aanvoelt.
Ieder lichaam is anders, dus iedereen heeft ook een ander eetpatroon.
Het heeft geen nut om hierover een discussie te hebben, want we zijn
tenslotte allemaal anders. We hebben een andere spijsvertering, dagelijks leven en intolerantie. De een heeft meer vetten nodig, de andere wat meer eiwitten.
De een slaapt beter op een wat vollere maag, de ander juist niet.
Gewoon doen waar je je goed bij voelt,aangezien iedereen een andere mening heeft over wat ''goed'' en wat '' fout '' is.
Het is en blijft jou lichaam, dus als je goed luistert weet je wel wat op dat moment goed voor je is.. De ene keer heb je zin in een frisse salade, de andere keer in een lekkere pizza. De ene keer heb je zin in sporten, de andere keer in netflix.
Balans is de sleutel ! Er is per definitie niks slecht en niks goed. ;)
Marcella - Donderdag 6 april 2017 21:01
Veel klopt gewoon niet wat ze schrijft. Diƫtiste of niet! De schijf van 5 klopt anno 2017 ook allang niet meer. Toch blijven diƫtisten hier aan vasthouden, omdat de overheid het zo voorschrijft.
Marielle - Vrijdag 7 april 2017 11:06
Waarom klopt de schijf van 5 niet anno 2017? Er is vorige jaar een vernieuwde versie uitgekomen, deze is gebaseerd op de Wereld Gezondheidsorganisatie en is wetenschappelijk erkend en gebruikt voor onderzoek naar oa gezond eetgedrag.
Jos - Dinsdag 9 mei 2017 09:03
Ik ben op dit moment onder begeleiding van een dietist. Ik eet 6 x per dag (om de stofwisseling aan de gang te houden) en de laatste keer 's avonds, maar wel uiterlijk 2,5 uur voor ik naar bed ga.