Fruit, vitaminen en een eetstoornis

 

Bij een eetstoornis is het belangrijk dat er een regelmatig voedingspatroon wordt bereikt met voldoende energie en naast 3 hoofdmaaltijden horen daar ook tussendoortjes bij. Vaak wordt er gezegd dat fruit niet meetelt als tussendoortje. Is dat zo?

redfruit
Bron

Als iemand nog moet aankomen in gewicht is het belangrijk om naast de aanbevolen hoeveelheid van 2 stuks fruit ook nog 3 tussendoortjes te nemen. Dan kan je natuurlijk best ook nog fruit extra nemen naast de 2 porties fruit die je al neemt. Kijk dan wel oft het niet te weinig is maar dat het qua energie wel gelijk staat aan een tussendoortje. Tussendoortjes tellen immers voornamelijk mee voor de energie die ze leveren en om je bloedsuikerspiegel mooi constant te houden. Houd er ook rekening mee dat sommige fruitsoorten zoals mandarijnen en kiwi's meetellen als een halve portie fruit.

Anders is het als je nog in de opbouw bent naar een gezond eetpatroon. Ben je helemaal niet gewend om tussendoortjes te eten dan is fruit een makkelijkere manier om te gaan wennen aan tussendoortjes. Als je overgewicht hebt, kijk dan naar je totale voeding. Neem je al 2 stuks fruit, ga dan niet onbeperkt nog fruit erbij eten of drinken, maar neem dan bijvoorbeeld een portie fruit nemen om een smoothie te maken van bijvoorbeeld fruit en yoghurt. Dit kan je dan wel meetellen als een tussendoortje.

fruits
Bron

Fruit bestaat uit veel vitamines en mineralen. De belangrijkste zijn:
Bèta-caroteen
Uit bèta-caroteen kan je lichaam vitamine A maken. Dit is belangrijk voor je gezichtsvermogen, maar ook voor je tanden, botten en je weerstand.
Calcium
Is net als vitamine D belangrijk voor je botten. Maar ook is calcium belangrijk voor een goede werking van je spieren en is het betrokken bij je hormoonhuishouding.
Kalium
Is belangrijk voor het samentrekken van je spiervezels maar zorgt ook voor een goede geleiding van zenuwprikkels.
Mangaan
Dit is een spore element welke belangrijk is voor je stofwisseling.
Magnesium
Is net als kalium belangrijk voor het goed functioneren van je spieren
Vitamine C
Belangrijke vitamine voor je weerstand.

meloen
Bron

Hieronder kun je lezen welke fruitsoorten er allemaal zijn en wat deze doen voor je gezondheid.

Aardbei: Dit mooie rode zomerkoninkje levert voornamelijk vitamine C. Niet iedereen kan goed tegen aardbeien, sommige mensen reageren allergisch op deze vitamine C bommetjes.

Ananas: Deze tropische vrucht is niet alleen heel zoet van smaak maar heeft ook veel goede bouwstoffen waaronder vitamine C maar ook mangaan. En daarbij ook nog voedingsvezels, kalium en magnesium.

Banaan: Bananen zijn voornamelijk bekend om het hoge gehalte aan kalium. Wist je dat hoe groener de banaan hoe minder de van nature aanwezige zetmeel is omgezet in suikers? Sommige mensen krijgen last van hun darmen door onrijpe bananen maar er zijn mensen die ze zo juist het lekkerste vinden.

Cactusvijg: Deze vrucht heeft een stekelig jasje maar het vruchtvlees is zoet van smaak. Verder levert deze vrucht vitamine C, magnesium en ook ijzer.

Dourian: Dit is een fruitsoort die bekend staat om zijn vieze geur en wordt daarom ook wel stinkfruit genoemd. De smaak is echter wel weer lekker zoet. Deze fruitsoort komt uit zuid-oost Azie en mag daar niet overal worden verkocht worden door deze penetrante geur. Echt veel is er niet bekend over de voedingswaarde maar schijnbaar levert deze vrucht veel ijzer.

druiven
Bron

Framboos: Deze zoete fruitsoort levert voornamelijk vitamine C en B11. Wist je dat er naast de bekende rode/roze variant ook gele frambozen bestaan?

Galiameloen: Meloenen zijn familie van de komkommer. Het zijn dus eigenlijk vruchtgroente. Ze smaken heerlijk zoet en zijn daarbij een goede leverancier van bèta-caroteen, kalium en vitamine C.

Honingmeloen: Deze soort wordt ook wel winter of suikermeloen genoemd. Ze zijn voornamelijk in de winter verkrijgbaar in tegenstelling tot de andere meloensoorten die het hele jaar door verkrijgbaar zijn.

Jackfruit: Deze vrucht wordt ook wel nangka genoemd. Deze vrucht wordt in de Oosterse keuken gebruikt en heeft een zoete smaak. Deze vrucht bevat voornamelijk veel zetmeel. Dus een voedzame vrucht waar ook wel chips en ijs van wordt gemaakt.

Kers: Deze zoete vruchtensoort levert kalium, calcium en fosfor en ook nog voedingsvezels. Dus genoeg redenen om lekker kersen te eten.

fruit
Bron

Lychee: Deze kleine vrucht wordt ook wel een Chinese aardbei genoemd. Bevat veel kalium en magnesium en is heerlijk in een salade maar wordt ook wel verwerkt als ijs.

Mango: Dat deze heerlijk zoet smaakt wisten we al maar wist je dat je de bloesem van de boom ook kan eten? Van deze bloesem maken ze namelijk honing. Mango bevat verder enzymen die eiwitten afbreken en worden daarom eerst verhit voordat ze verwerkt worden met zuivel of andere eiwitrijke producten.

Nectarine: Dit is familie van de perzik en smaakt net zo zoet. Voordeel is dat je ze niet hoeft te schillen. Ze leveren veel bèta-caroteen en ook kalium.

Oogmeloen: Deze meloensoort is heerlijk zoet en sappig. De schil is geel/groen en aan de onderkant zit een bult, het zogenoemde oog van de meloen.

Peer: Je hebt naast de bekende handperen ook stoofperen. Deze laatste zijn pas lekker als ze eerst gekookt zijn. Verder leveren peren veel voedingsvezels, kalium en magnesium.

Rode bes: Rode bessen zijn best zuur van smaak maar leveren dan wel weer voedingsvezels, kalium, calcium en magnesium

Sharon fruit: Eigenlijk behoort deze vruchtensoort tot de fruitsoort Kaki. Deze vruchtensoort lijkt qua smaak op abrikozen. Ze leveren vooral veel bèta-caroteen en ook kalium.

fruits
Bron

Tangerine: Dit is familie van de mandarijnen, of wel citrusfruit. Tangerines zijn roder van kleur terwijl mandarijnen meer oranje van kleur zijn. Mandarijnen zijn een goede leverancier van vitamine C.

Ugli: De naam zegt het eigenlijk al. Dit is niet de mooiste fruitsoort om te zien. Het is eigenlijk een lelijk eendje maar wel een fruitsoort die erg lekker is van smaak. Qua voedingswaarde levert de ugli vitamine C en voedingsvezels.

Vijg: Vijgen kunnen zowel vers als gedroogd gegeten worden. Ze hebben een heerlijke zoete smaak en leveren veel voedingsvezels. Ze worden dan ook wel gegeten bij een moeilijke stoelgang. Maar naast voedingsvezels leveren ze ook veel kalium. Vijgen vallen onder de schijnvruchten. Dat betekent dat meerdere plantendelen meedoen met de vorming van de vrucht. Aardbeien zijn ook zogenoemde schijnvruchten.

Watermeloen: Deze meloensoort is heerlijk als het buiten zomers weer is. Het bestaat voornamelijk uit water maar ook levert een watermeloen nog wat ijzer en vitamine C. Een heerlijke dorstlesser om zo te eten maar ook hier kan je heerlijke ijsjes van maken.

Zwarte bes: Deze kleine bessen zitten vol met vitamine C, fosfor en leveren ook vezels. Ze kunnen wat zuur van smaak zijn maar juist lekker om te verwerken als jam voor op brood.

strawberry
Bron

Wat is jouw lievelingsfruit?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Anne - Maandag 13 januari 2014 19:04
Uhm... Bananen, aardbeien en appels
Charlotte15 - Maandag 13 januari 2014 19:48
Ik ben dol op Elstar appels. Ik kan er echt zo vier achter elkaar op of zo. Dan bestrooi ik ze ook altijd even met kaneel :) . Mmmmmmm
meisje14 - Maandag 13 januari 2014 19:49
Bananen en aardbeien
MissLola - Maandag 13 januari 2014 19:50
Ik doe een moord voor mango! Heeeeerlijk.
Het is trouwens bewezen dat ananas een stof bevat die helpt tegen hoofdpijn. Nog beter dus :P
Marith - Maandag 13 januari 2014 19:56
Ananas! Watermeloen ook, vooral in de zomer!
Klietjje - Maandag 13 januari 2014 19:56
Ik mis wel de dadels eigenlijk.., en grapefruit en dergelijke. Verder een leuk artikel:D I love sharon
Nouky - Maandag 13 januari 2014 19:57
Aardbeien, bananen, meloen en kersen. Té lekker!
S. - Maandag 13 januari 2014 20:18
Aardbeien, mango, watermeloen, passievrucht, nectarines. En soms mandarijnen.
JufM - Maandag 13 januari 2014 20:26
Mango en ananas.
framboosxxx - Maandag 13 januari 2014 20:26
Frambozen & aardbeien!
-Metaphor - Maandag 13 januari 2014 21:18
Ik eet echt iets van 3-4 stuks fruit per dag, vaker meer dan minder. Verder eet ik gewoon gezond, ook met tussendoortjes. Ik vind fruit gewoon superlekker, eigenlijk bijna al het fruit.
Rachel - Maandag 13 januari 2014 22:44
Ik eet echt superveel fruit. Ik vind het zo lekker!
Dat heb ik echt gemist tijdens mijn es, toen had ik zoveel "verboden voedsel" ... zelfs bananen, nectarines, perziken en andere vruchten met veel suiker (althans dat vond ik) mocht ik niet eten van mezelf. Achteraf eigenlijk best wel hilarisch, dat ik dacht dat een banaan ongezond en puur suiker is. XD
Lotte - Maandag 13 januari 2014 22:48
ALLES. XD
Lusi - Maandag 13 januari 2014 23:13
Eens met Lotte!
Niet dat ik alle soorten fruit die hier staan gehad hebben, maar ik lust echt praktisch al het fruit en vind het ook allemaal lekker! Behalve cranberries (die er overigens niet bij staan): dat was eventjes een miskoop, maar weten we dat ook weer. =)

Ik was vroeger altijd bang voor bananen. (ooh god dat klinkt echt op een manier van 'bananen gaan je aanvallen!' , maar vanuit mijn eetstoornis dus). Sowieso als bananen ook maar ietsjes te rijp zijn naar mijn zin (en dat gebeurt nogal snel met die dingen!), ben ik er al weer klaar mee, maar zijn ze nog wel prima te gebruiken in een smoothie gelukkig :D.
Ingrid - Maandag 13 januari 2014 23:14
Oh heerlijk, mij kun je wakker maken voor fruit als kind was ik al gek op fruit mijn moeder maakte me veel blijer met een bak kersen dan snoepgoed. Alle fruit vind ik lekker en vooral meloen, banaan, appels en mango!
Jenn - Dinsdag 14 januari 2014 01:44
Ik mis bramen en blauwe bessen! Ben gek op blauwe bessen! Jammer dat ze zo duur zijn

Aardbeien, blauwe bessen, banaan met vanille yoghurt, amandelen en muesli
Ellie-x - Dinsdag 14 januari 2014 07:27
Fijn artikel, maar wat mij nog steeds niet helemaal duidelijk wordt.. als je gezond gewicht hebt en naar een normaal voedingspatroon wil gaan, moet je dan 2 stuks fruit en 3 td's of mag je dan 1 td vervangen door fruit?
B - Dinsdag 14 januari 2014 09:00
Mango!
justme00 - Dinsdag 14 januari 2014 09:16
fruuuuuuuuuuuuuuuiiiitttt!!! jammie jammie jammie!!!
Vincent - Dinsdag 14 januari 2014 10:37
Bananen onbeperkt er is voor mij niets beter....back on track. Ellie X, Fruit kan je onbeperkt eten. Heb je trek in snoep dan heb je te weinig fruit gegeten.
Jens - Dinsdag 14 januari 2014 14:26
aardbei en annanas zijn zo lekker appels ook wel maar dan echt alleen de groene zure appels:P
Lot1995 - Dinsdag 14 januari 2014 17:03
Saai maar waar, appels een dag geen appelis een dag niet geleefd!
Qua speciaal fruit houd ik erg van passievruchten.
Ook grapefruit gaat er bij mij wel in!
Meentje - Dinsdag 14 januari 2014 17:41
Ik lust echt bijna alle soorten fruit! :)
pea - Dinsdag 14 januari 2014 21:19
peer banaan kiwi manderijn kers heerlijk aarbeien ja alles behalven druiven en citroen
1991Eefje - Woensdag 15 januari 2014 14:34
hhmmm... Er wordt al heel veel lekkers genoemd maar ik ben ook gek op Elstar appels, tijdens het diepte punt van mijn eetstoornis, alweer 8 jaar geleden, at ik niets anders dan appels. Dat "mocht' ik van mezelf eten. Tijdens mijn terugval een paar maanden geleden at ik tijdens de lunch ook niets meer dan een paar stukken fruit. Nu ik mijn eetlijst volg om weer aan te komen vergeet ik af en toe weleens wat fruit te eten. Maar ik ben gek op meloen, druiven,mango,appels, banaan (vooral met wat muesli en yoghurt is dat heerlijk!), aardbeien, sinaasappels,ananas, peer etc etc.

Heerlijk allemaal!
angstig meisje - Zondag 19 januari 2014 14:02
gedroogd fruit is ook fruit en goed als tussendoortje (met nootjes)
of gebak met fruit :)
Vioow - Dinsdag 25 februari 2014 18:50
Ik vind appels, peren, bananen, aardbeien erg lekker. Ik probeer iedere dag fruit te eten, en meestal lukt dit ook wel :)