Fabels in de dieetwereld

 

dieet fabelsJe kent het vast wel, drink deze thee en je valt af of als je dit eet dan verlies je zoveel per maand. Maar hoe zit dat nou echt met al die uitspraken, kan je echt afvallen van thee of kan je afvallen als je bepaalde producten wel of niet eet. Hier komen een aantal bekende uitpraken met daarbij of het een feit of een fabel is.

Afvallen = geen tussendoortjes eten
Dit is een fabel. Voldoende energie heb je nodig ook als je wilt afvallen, anders raakt je lichaam in een spaarstand waardoor je stofwisseling op een laag pitje kom te staan. Door om de zoveel uur iets te eten hou je een stabiele bloedsuiker en dan helpen tussendoortjes je hier juist bij.

Je kan als je wilt afvallen wel kiezen voor tussendoortjes die veel verzadiging geven zoals bijvoorbeeld een boterham met beleg of een schaaltje yoghurt met fruit en muesli. Maar je kan ook denken aan een keer een gekookt eitje of stukjes komkommer met filet americain.

Afvallen met thee
Dit is een fabel. Bepaalde theesoorten hebben de werkzame stof senna en wat er gebeurt als je deze thee drinkt is dat je sneller naar het toilet moet. Je kan er dus zelfs diarree van krijgen. Wat je uiteindelijk verliest is vocht en een ander bijkomend nadeel is dat het gewenning kan geven aan je darmen. Dat wil zeggen dat je juist lastiger naar het toilet gaat als je stopt met deze thee.

Van veel water drinken val je af
Ook dit is een fabel. Van water drinken kan je niet afvallen. Wat wel is dat water een vulling geeft in je maag dus voor mensen die moeten afvallen is water drinken een hulpmiddel om minder snel bijvoorbeeld iets anders te pakken. Door de maagvulling kan je minder snel trek krijgen.

Drinken van azijn helpt bij het afbreken van vet
Ook dit is een fabel. Azijn is daarbij erg zuur en levert een zuuraanval op je gebit. Ook kan je door hier veel van te drinken last van je maag krijgen.

afvallen

Vezels zorgen voor verzadiging
Dit is een feit. Er zijn verschillende soorten vezels maar deze kunnen inderdaad verzadiging geven doordat deze de opname van bepaalde voedingsstoffen vertraagt dus je krijgt minder snel pieken en dalen in je bloedsuiker en dus minder snel trek. Ook trekken bepaalde vezels vocht aan waardoor deze opzwellen en je minder snel trek krijgt.

Door geen vet te eten kan je beter afvallen
Dit is een fabel. Je lichaam heeft vetten hard nodig. Ook bij afvallen is het belangrijk om voldoende en gevarieerd te blijven eten. Afvallen en ook aankomen heeft niet alleen met vetten te maken maar o.a. met de totale hoeveelheid energie op een dag die je binnen krijgt. Als je alleen maar appels zou eten is veel te eenzijdig en als je heel veel appels zou eten zou je hier dus ook van aan kunnen komen.

Door te braken kan ik afvallen
Dit is een fabel. Als eerste braken is heel ongezond voor je, je kan hier vele lichamelijke klachten van krijgen. Verder is het zo dat als je braakt niet alles uit je maag meekomt. Er blijven ook voedingssresten over in je maag. Verder kan je als je te weinig eten binnen krijgt je lichaam in een spaarstand komen waardoor je juist zwaarder kan worden in gewicht.

frietAls ik chips en friet eet word ik dik
Dit is een fabel. Bij aankomen en afvallen is het belangrijk om zeker voldoende te eten en ook voldoende gevarieerd. Chips en frietjes passen ook in een gewoon voedingspatroon. Je kan net zo goed aankomen van alleen maar appels eten en teveel appels dan als je alleen maar teveel friet en chips zou eten.

Gisteren veel gegeten, vandaag aangekomen!
Dit is een fabel. Je eten maakt een lange reis door het maag/darmkanaal en heeft een tijd nodig om te verteren, daarnaast heb je nog onverteerde resten die in je darmen blijven zitten. Het duurt 24-48 uur voordat wat we gegeten hebben de resten ervan in het toilet terecht komt Dus als je gaat wegen kan het dus zijn dat je maagvulling weegt of darmvulling.

Laxeermiddelen helpen niet bij het afvallen
Dit is een feit. Laxeermiddelen werken op het laatste stukje van je darm en zorgt dat er minder vocht uit je damen worden gehaald. Wat er gebeurt is dat je diarree krijgt. Maar de vertering van je eten heeft al plaatsgevonden. Het lijkt dat je bent afgevallen maar het enige wat je kwijt bent is vocht. Daarnaast kan het gebruik van laxeermiddelen schadelijke gevolgen hebben voor je lichaam.

hart bloemen diet

Weet jij nog een dieetfabel?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Lienxx - Zondag 28 oktober 2012 19:14
Halve citroen uitpersen in een glas water.. Die hoor ik heel vaak...
Anoniempje - Zondag 28 oktober 2012 19:17
Goed artikel en heel duidelijk! Gisteravond heb ik gewokt, maar dat komt dus op zijn vroegst vannacht uit mijn maag dus. Daarom weeg ik ook nooit als ik uit eten ben geweest de volgende ochtend.
Icjka - Zondag 28 oktober 2012 19:18
Ijskoud water drinken.
Freek - Zondag 28 oktober 2012 19:28
negatieve kcal
Jessica - Zondag 28 oktober 2012 19:45
Vasten...
Lot1995 - Zondag 28 oktober 2012 19:46
uit eten en aangekomen
kan ook door het zout komen en dit dus ook vooral bij een pizza oid.
dus lekker genieten pizza kan zo gezond zijn he!
Schaatsen - Zondag 28 oktober 2012 20:27
Tsjonge, hoeveel appels zou je wel niet moeten eten om ervan aan te komen? :P
Eigenlijk weet ik van allemaal wel dat het niet zo werkt, en toch heb ik stiekem gehoopt van sommige dingen dat ze een klein beetje zouden werken...
Trixian - Zondag 28 oktober 2012 20:48
Fabels die onjuist zijn.

Ontbijtkoek bevorderd de stoelgang, dit klopt niet.
Melk helpt tegen maagzuur, dit klopt niet. Het zorgt voor tijdelijke verlichting maar vervolgens maakt de maag alleen maar meer maagzuur aan om de melk af te breken en komt de maagzuuraanval vaak alleen maar erger terug.

Toevoeging aan het water stukje: Omdat je voor een groot deel uit vocht bestaat is water wel heel erg belangrijk om voldoende te drinken. Daarnaast kan het drinken van voldoende water wel bijdragen aan een goede spijsvertering. In zekere zin zou je dus kunnen zeggen dat water wel bijdraagt aan het afvallen, het zorgt er niet voor dat je gewicht verliest maar draagt er wel aan bij. Verder is het belangrijk om voldoende te eten, genoeg vezels, koolhydraten, eiwitten en vetten. Als je een gezond en gevarieerd eetpatroon hebt dan functioneert je lichaam het beste en als het nodig is dan val je af, maar als het nodig is dan kan je ook aankomen. Bij een goed eetpatroon kiest je lichaam wat het beste gewicht voor je is en daar is een weegschaal niet voor nodig. Ook al heb ik zelf ook wat weight isseus, de opleiding die ik doe laat me goed inzien hoe belangrijk voeding is en hoe belangrijk voeding en voldoende bewegen is. Ondanks dat ik mijn twijfels heb bij een aantal regels die het voedingscentrum en de gezondheidsraad hebben vastgesteld. Om een voorbeeld te noemen: het voedingscentrum zegt dat je zo'n 2000 kcal per dag nodig hebt. Als ik dat zou eten zou ik de hele dag prop vol zitten en daar voel ik me niet goed bij. Ik blijf er bij dat je moet eten waar je je goed en gezond bij voeld en als dat minder of meer dan 2000 kcal is, dan is dat zo. Als ik na de opleiding dietist ben wil ik mijn clienten ook absoluut niet opschepen met een dieet waar de client zich niet goed bij voeld.
banana - Zondag 28 oktober 2012 21:28
Bananen zijn net als andere soorten fruit, goed voor je spijsvertering. Het is een fabel dat bananen verstopping veroorzaken.
sas - Zondag 28 oktober 2012 22:14
Dieet..... Val jezelf niet af!!!
@Loesje en Sasje.
@Trixian - Maandag 29 oktober 2012 10:47
De 2000 kcal is een gemiddelde :)
em - Maandag 29 oktober 2012 13:20
dat over veel water drinken is zéker geen fabel. Toen ik het ergst in mijn es zat dronk ik naast wat ik persé moest eten (en dat was echt niet heel weinig) minstens 7 liter water per dag. En reken maar dat ik daar echt veel mee ben afgevallen. Het spoelde alle voedingsstoffen zo mijn lichaam uit.
Vera - Maandag 29 oktober 2012 13:50
Die van bananen in de reacties hieronder vind ik wel fijn om te weten! Die had ik namelijk ook wel vaker gehoord, maar wist niet of het een fabel was of een feit. Ben het wel gewoon blijven eten, is soms zo lekker op een broodje!
Anne - Maandag 29 oktober 2012 15:02
Ik vind het vrij apart dat mensen allemaal tips geven hierboven..
@Anne - Maandag 29 oktober 2012 15:13
Het zijn geen tips maar fabels (onwaarheden), die sommigen helaas maar wat graag voor waar aan willen nemen.
Evy - Maandag 29 oktober 2012 16:50
Het klopt inderdaad niet dat bananen verstoppend werken. Volgens mijn maag, lever, darm arts is dit een fabel.
angstig - Maandag 29 oktober 2012 18:50
@evy, voedingassistenten die veel leren over eten zeggen dat bananen wel stoppen.

@Trixian, ontbijtkoek werkt wel laxerend!

@em, als je teveel water drinkt kan je in COMA raken al bij 3l en zeker als je het snel na elkaar drinkt.
cavy - Dinsdag 30 oktober 2012 20:37
ik wil niet slecht overkomen en ik bedoel het niet kwaad, maar van braken kun je wel degelijk afvallen... en idd ik eet elke ochtend 1 banaan in mijn yoghurt en moet gewoon regelmatig naar toilet, dus misschien dat het bij sommige mensen niet verstopt? ik weet wel dat drop verstopt hihi ^^
* - Woensdag 31 oktober 2012 09:55
Eum de term dieet heeft niets te maken met afvallen.
Want je kan even goed een zoutarmdieet volgen omdat je bloeddruk te hoog staat.
Of zoals ik: cholestrolarmdieet omdat ik leid aan hypercholestrolemie.
Sorry, maar ik kan er niet tegen dat mensen de term 'dieet' altijd maar labelen binnen afvallen!

Oja fabel: van de sauna nemen val je af. (er zijn dus echt mensen die dat geloven)
Het enigste dat een sauna doet is: je doen zweten en dus vocht verliezen.
@cavy - Woensdag 31 oktober 2012 16:44
Ik probeerde ook af te vallen met braken, maar dat werkt echt niet hoor, het lijkt alsof je erdoor afvalt omdat je veel vocht verliest, maar écht afvallen doe je er niet door, het is alleen maar harstikke slecht voor je!
Sari - Vrijdag 2 november 2012 20:30
Van braken val je niet af. Je voedselopname begint al in je mond (dus daar neem je al de kcal op). Van braken verlies je idd alleen maar vocht. Het is super schadelijk voor je lichaam! Je verliest kalium en kan zo hartritmestoornissen of zelfs hartstilstand krijgen!!

Bananen werken niet stoppend (die voedingsassistenten hebben vast niet goed opgelet ;p), want zitten juist super vol voedingsvezels. En die zorgen voor goede stoelgang.

En ontbijtkoek is niet laxerend. Zitten wel voedingsvezels in, maar om nou te zeggen dat het een laxeermiddel is gaat wel erg ver!

Nog meer dieetfabels:
- Al die stomme dieetpillen. Alhoewel ik viel er wel van af..... in mijn portomonnee ;)
- Afslankthee! Dat is dus gewoon laxeertroep
Anoniem N - Maandag 5 augustus 2013 16:12
Feit citroensap met water na het eten zorgt voor een verminderde vetopname ik ben er vanaf gevallen alleen 1 ding drink wel je glas leeg met een rietje vanwege het zuur
amanda - Donderdag 26 september 2013 19:28
heel goed artiekel. heel duidelijk xx
Mara - Dinsdag 21 oktober 2014 15:24
Kan iemand me vertellen wat er echt waar is over braken? Ik weet dat het slecht voor je gezondheid is enzo, maar kom je er van aan of val me af ?
Tamaar - Vrijdag 29 januari 2016 20:42
Voedingsstoffen worden inderdaad voor een klein deel in je mond opgenomen maar voornamelijk in de dunne darm. Door te braken krijg je dus weldegelijk minder calorieën binnen. T is echter wel zo dat je meestal niet alles uit braakt, dus wanneer je bij een eetbui even 2000 calorieën naar binnen werkt zal er na het braken nog genoeg in je maag zitten om niet af te vallen.
Cris - Maandag 7 januari 2019 13:51
Bananen zijn gezond. Maar bevatten veel vezels. Vezels klonteren samen. Wanneer je hier genoeg water aan toe voegt word het een mooie brei. Wanneer je niet genoeg drinkt word het een dikke klont wat verstopping kan veroorzaken