Eten voor goede nachtrust

 

Goed en gevarieerd eten is heel belangrijk om goed te kunnen functioneren in het dagelijks leven en om je ook daadwerkelijk goed en energiek te voelen. Er zijn enorm veel dingen die wij kunnen eten maar wat misschien wel het belangrijkste is, is dat je afwisselt. Wel is het zo dat bepaalde producten bijvoorbeeld goed zijn als je bijvoorbeeld gaat sporten en dat er ook bepaalde voedingsstoffen zijn die juist goed zijn voor een goede nachtrust. Wanneer je moeite hebt met in slaap komen of doorslapen, of wanneer je vaak toch nog niet uitgerust bent als je wakker wordt, is het misschien goed om hier eens naar te kijken.

Wat zijn nou de voedingsmiddelen die ons kunnen helpen om beter te slapen? Voedingsdeskundige Frida Harju deelt haar suggesties.

meisje op bed
Bron

♥ Bananen
Bananen zijn niet alleen heel lekker en voedzaam, maar het is ook een heel goede fruitsoort om een beetje moe te worden. Bananen bevatten namelijk spierverslappers as magnesium en kalium en ze bevatten tryptofaan. Dit wordt omgezet in serotonine en zendt het gevoel van vermoeidheid uit naar de hersenen. Je kunt natuurlijk gewoon een banaan eten maar je kunt dit ook mengen met melk en eventueel ander fruit om er een lekkere bananen shake of smoothie van te maken.

♥ Kersen
Verschillende studies hebben de laatste jaren aangetoond dat zure kersen de niveaus van de slaapverwekkende neurotransmitter melatonine in het lichaam aanzienlijk verhogen. Het schijnt in het Verenigd Koninkrijk ook zo te zijn dat melatonine tabletten moeilijker te verkrijgen zijn omdat de kersen een natuurlijker en gezonder alternatief bieden. De melatonine tabletten worden veel gebruikt bij een jetlag of om slapeloosheid te verhelpen. Wanneer je slecht slaapt, kun je eens proberen wat meer kersen te eten in de avond of om kersensap te drinken. Ook nog eens heel erg lekker!

kersen
Bron

♥ Druiven
Druiven hebben wat betreft het slapen vergelijkbare voordelen als de kersen. Druiven zijn wat makkelijker aan te komen en zijn ook vaak goedkoper. Net als kersen zijn druiven ook rijk aan melatonine en hebben een hoog kalium en magnesium gehalte. De conclusie dat een wijntje voor het slapen gaan dan ook prima kan, klopt echter niet. Het grootste deel van de melatonine gaat verloren in het productieproces van wijn en de alcohol kan de slaap ook juist verstoren.

♥ Quinoa
We kennen Quinoa waarschijnlijk inmiddels allemaal wel omdat het een tijd geleden heel bekend werd door de superfood hype. Het is een gezonde graansoort die in allerlei salades en andere gerechten gebruikt wordt. Quinoa zorgt voor een afgifte van insuline in het lichaam en dit is nodig om tryptofaan te dragen naar de hersenen. Het helpt ons om onze spieren te ontspannen door het hoge magnesium en eiwit gehalte. Ook zijn bijvoorbeeld bruine rijst en volkoren pasta heel goed als avondmaaltijd wanneer je slecht slaapt.

quinoa
Bron

♥ Amandelen
Amandelen zijn heel lekker en gezond en bevatten ook magnesium en tryptofaan. Ze helpen de slaap te bevorderen en de spieren te ontspannen. Ook helpen ze om de bloedsuikerspiegel te stabiliseren tijdens het slapen en leveren ze het lichaam ook eiwitten. Ze zijn erg lekker om bijvoorbeeld te eten door de yoghurt maar probeer het ook eens door salades heen of gewoon lekker als tussendoortje. Het nadeel is wel dat amandelen aan de dure kant zijn. Je kunt bij veel Turkse supermarkten wel grote verpakkingen kopen. Als je die in een pot bewaard die goed afsluit, kun je ze wel lang bewaren.

♥ Boerenkool
Boerenkool is de komende maanden natuurlijk weer volop verkrijgbaar en dat is maar goed ook, want boerenkool is heel gezond en veel mensen vinden het erg lekker. Het bevat veel calcium waardoor het aminozuur in de hersenen wordt omgezet in melatonine. Je kunt het makkelijk verwerken in salades, een stampotje of bijvoorbeeld een groente sapje en het bevordert een goede nachtrust.

boerenkool
Bron

♥ Lijnzaad
Dit is iets wat ik zelf eigenlijk nooit eet, maar wat net als de andere voedingsmiddelen zorgt voor een betere nachtrust. Het verhoogt de niveaus van serotonine in het lichaam als gevolg van hoge niveaus van omega-3-vetzuren en tryptofaan. Omega-3-vetzuren verlichten stress-gerelateerde symptomen en de magnesium in lijnzaad helpen om de spieren te ontspannen en ook wordt gedacht dat het helpt om nachtmerries tegen te gaan.

♥ Honing
Ik drink vaak thee met honing en ik merk wel dat dit voor mij goed werkt voordat ik ga slapen. Honing helpt de lever om glycogeen op te slaan. Wanneer het aanbod van glycogeen op is, begint het lichaam eiwitten om te zetten naar de spieren voor de productie van stresshormonen als cortisol en adrenaline. Als dit 's nachts gebeurt, kan het dus je nachtrust verstoren. Honing in je thee is dus heel goed voordat je gaat slapen.

♥ Kamille thee
Kamillethee wordt al eeuwenlang gebruikt als oplossing voor slapeloosheid. Dit in combinatie met honing drink ik vaak voordat ik ga slapen. Niet per se omdat ik een moeilijke slaper ben, maar vooral omdat ik het lekker vind. Kamillethee helpt bij slaapproblemen tegen angst en zorgt er ook voor dat onze zenuwen en spieren kunnen ontspannen.

thee
Bron

♥ Warme melk
Warme melk is iets wat ik van vroeger ken.. niet omdat ik dat zelf altijd kreeg als ik niet kon slapen, maar ik hoorde wel veel mensen erover praten. Ook in films en boeken komt dat regelmatig voor. Het is het klassieke recept voor kinderen als zij niet kunnen slapen en een van de beste natuurlijke remedies voor slaaptekort. Ik vond melk nooit lekker, maar als mijn ouders er anijs in deden, dronk ik het wel. Dat weet ik nog goed. Zuivelproducten zijn rijk aan het aminozuur tryptofaan die slaapverwekkende neutrotransmitters melatonine en serotonine produceert. Ze ontspannen de hersenen door het vertragen van zenuw transmissies.

Niet slapen met een lege maag
Het is verder belangrijk dat je in ieder geval niet met een lege maag gaat slapen. Dit zorgt er voor dat je onrustig slaapt en dat je lichaam heel hard moet werken om echt tot rust te komen. Ook daardoor kan je tussendoor wakker worden omdat je lichaam eten nodig heeft of je kunt uiteindelijk wakker worden met het gevoel dat je niet hebt geslapen of in ieder geval niet uitgerust bent. Vermijd voedingsmiddelen met een hoog zoutgehalte vlak voordat je gaat slapen, net als cafeïne houdende dranken als koffie en cola.

Bron: dailymail.co.uk 

Wat eet of drink jij om goed te kunnen slapen?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

kobie - Zondag 4 oktober 2015 21:00
als ik wakker wordt snachts water en ook s' ochtends 2 glazen schijnt goed te zijn en dat heb ik ook nodig . Savonds pak ik thee en na het sporten meestal nog yoghurt, hierdoor krijg je minder spierpijn en herstelt het beter.
Curtis - Zondag 4 oktober 2015 21:12
Kalkoen helpt ook ^^. Alleen dat is wel iets minder lekker 's avonds.
Emma - Zondag 4 oktober 2015 21:46
Oh, ik ga er direct gebruik van maken.
Robin - Zondag 4 oktober 2015 22:33
Chocolademelk helpt goed maar meestal mag ik dat niet van mezelf.
Renate - Zondag 4 oktober 2015 22:45
Ha, laat ik nou altijd een banaan eten vlak voor een tentamen, goed voor de concentratie en energie dacht ik..
Anne - Maandag 5 oktober 2015 00:39
Ik heb heel veel aan deze tips !
Wanneer ik veel warm water drink voordat ik naar bed ga word ik rustig en ook helpt dat om mijn IBS krampen te verminderen zodat ik beter in slaap kom.
DragonFly1991 - Maandag 5 oktober 2015 07:27
Vrijwel altijd een kop thee. Dit varieert van kruidenthee tot de "slaap lekker" van pickwick. Ook drink ik na 4 uur geen koffie meer, geen idee of dit verschil maakt, want in de ochtend merk ik er ook weinig van :P
CarpéDiem - Maandag 5 oktober 2015 15:15
Hier heb ik veel aan hoop ik! Ga maar snel naar de winkel om een paar producten te kopen die ik wel lekker vind en wilt uitproberen. :D
vanAnaarB - Maandag 5 oktober 2015 22:58
Hm... Vraag me af waarom zoveel sporters bananen eten! Lijkt me nu niet zo prestatiebevorderend meer.
Lisa28 - Dinsdag 6 oktober 2015 01:32
Kan niet slapen, dus net een banaan gegeten.. ben benieuwd of het klopt wat er hier over geschreven staat.
ashana - Zaterdag 20 augustus 2016 14:37
Heb meteen bananen in huis gehaald!!
Goede tips.
Ga ik wat mee doen. Ben benieuwd