Eten tijdens een drukke dag

 

In de video 'Een dagje mee-eten met Irene 13' laat ik een voorbeeld zien van hoe ik eet als ik een drukke dag heb en veel onderweg ben. Iets wat ik tijdens mijn eetstoornis heel lastig vond. Dan was mijn drukke planning of het feit dat ik veel op de fiets zat een excuus geweest om bepaalde eetmomenten over te slaan. Een onregelmatig eetpatroon lokte bij mij ook vaak eetbuien uit. Evenals de bijzondere en hapklare producten van de AH To Go op stations. Eetbuien tijdens het reizen met het OV kwamen geregeld voor. Hoe kan je daar nou het beste mee omgaan?

Smeer boterhammen en neem tussendoortjes mee

Wie mijn dagje mee-eten-video heeft gezien, zal wellicht opgemerkt hebben dat ik een broodtrommel met boterhammen en een pakje Sultana mee heb genomen voor onderweg. Dit is dan ook mijn eerste en misschien wel beste tip. Hoe mijn dag ook gaat lopen of waar ik ook ben; ik heb iets bij me dat ik kan eten. Geen excuus om eetmomenten over te slaan en ik hoef ook geen supermarkt in die een eetbui zou kunnen triggeren.

Doe mee met de rest

Verder zie je in de video dat ik een cappuccino aangeboden krijg en samen met de band pizza ga eten. Ik neem een biertje en een borrelnootje op een feestje, net zoals de rest doet. Zo kan ik een beetje meeliften met mijn omgeving. Uiteindelijk moet iedereen toch een keertje eten. Is het voor jou onduidelijk of mensen gaan eten op de locatie waar je bent? Bijvoorbeeld wanneer je rond half 6 samen met de trein ergens heen moet - precies een tijd die lastig is voor jouw eetmoment. Vraag dan van tevoren wat de rest met eten doet! Dat is helemaal geen gekke vraag. Zelf vraag ik dat nog steeds wel eens, terwijl ik geen eetstoornis meer heb. Dan weet ik waar ik rekening mee kan houden en waar ik zelf zin in heb.

Luister naar je lichaam

Iedereen moet eten, of je nou veel of weinig doet. Al is het maar om je lichaam gewoon te kunnen laten functioneren en onderhouden op een dag. Dat kost ook energie! Juist als je een hele drukke dag hebt, kan je die voeding éxtra goed gebruiken. Het is dan ook niet gek als je merkt dat je wat meer trek hebt dan normaal. Luister goed naar je lichaam.

Bedenk wanneer je gaat eten en maak er tijd voor

Drukte kan ervoor zorgen dat je aandacht even niet bij je lichaam is. Door stress en drukte kan het zijn dat je ongemerkt te veel of te weinig eet. Daarom kan het helpen om te bedenken wanneer je tijd wilt maken om te eten. Dit kan je doen door gebruik te maken van lege momenten. Zoals wanneer je in de trein zit. Maar neem ook bewust pauzes van wat je aan het doen bent om even iets te eten. Sowieso is het goed om vaker pauze te nemen. Dat maakt de mens uiteindelijk ook productiever. 

Eten onder de mensen

Het kan zijn dat je het spannend vindt om te eten waar andere mensen bij zijn. Want wat zullen wel niet van me denken? Zouden ze het raar vinden dat ik eet? Misschien gaan die gedachten wel door je heen. Maar uiteindelijk moet ieder mens eten. Daar is helemaal niks raars aan. Of je nou groot, klein, jong, oud, dik, dun, ziek of gezond bent; je lijf heeft voeding nodig. Ook mensen met een eetstoornis hebben voeding nodig. Ben je bang dat anderen je probleem dan minder serieus nemen? Misschien kan je er met ze over praten. Wat je wel of niet eet op bepaalde momenten bepaalt niet de ernst van jouw eetstoornis. Lees ook eens de blog 'Wat eet iemand met een eetstoornis?' Een eetstoornis gaat uiteindelijk vooral om wat er in jouw hoofd omgaat! En ten slotte eet en zorg je goed voor jezelf, niet voor de ander.

Geef het aan!

Vind je het lastig om hierin goed te zorgen voor jezelf? Geef het dan aan. Geef het aan aan de mensen die je die dag ziet. Of laat het even weten aan bepaalde mensen via de telefoon. Denk aan appjes of even bellen. Dat kan weer zorgen voor een stok achter de deur en wat steun om goed voor jezelf te zorgen. 

Wat helpt jou om goed te blijven eten op een drukke dag?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Jolanda - Zondag 16 februari 2020 02:25
Ik heb vaak de hele dag gaat het goed en dan tegen de avond krijg ik eetbuien ik weet niet hoe dat komt en dan voel ik me schuldig en dan eet ik een paar dagen bijna niks
Irene - Team Proud2Bme - Zondag 16 februari 2020 10:29
Hey Jolanda,

Wat vervelend maar ook erg herkenbaar wat je hier schrijft. Ik schreef daar dan ook een keer een blog over. Misschien is deze voor jou wel helpend om te lezen: https://www.proud2bme.nl/Proud2Live/Waarom_het_'s_avonds_mis_gaat

Liefs
wow - Zondag 16 februari 2020 17:36
Eet je wel voldoende eiwitten en complexe koolhydraten bij je diner? Bij mij bleek dat de boosdoener. Sinds ik bijv. volkoren bulgur eet, heb ik geen last meer van honger gevoel. Want honger gevoel triggerde bij mij een eetbui. Volkoren bulgur kun je bij een Turkse winkel of toko halen. Het is de donkerbruine variant. In fijne of grove korrel. Het smaakt een beetje noot-achtig. Maken is echt heel simpel. Of je kookt het net als rijst, maar nog handiger is in een bakje 1 deel bulger mengen met 2 delen kokend water en dan afsluiten met een bord of deksel. Laten staan totdat al het water is opgezogen door korrels. Kun je warm eten of koud door een salade. Probeer het eens! (Meer peulvruchten of zilvervliesrijst of volkoren pasta kan ook)
Anoniem - Zondag 16 februari 2020 08:24
Ik heb op maandag en dinsdag een drukke werkdag, ik smeer me brood van te voren altijd maar soms ben ik veels te moe om het te doen om het klaar te leggen om ik zo moe ben.
Anoniem - Zondag 16 februari 2020 09:46
En dan zeg de eetstoornis laat het joh iets weniger kan geen kwaad, maar dat kan het wel, en om ik zo moe ben luister ik naar de eetstoornis.
wow - Zondag 16 februari 2020 17:31
Ik doe aan meal prepping. Op zondagmiddag maak ik mijn ontbijt (yoghurt, zaden, pitten, noten, bessen) en lunch (3 bth met veel rauwkost) alvast klaar voor de maandag en dinsdag. Op dinsdagavond doe ik hetzelfde voor woensdag en donderdag. Alles gaat in luchtdichte dozen en bewaar ik in de koelkast. Dan hoef ik voor het ontbijt het alleen maar uit de koelkast te halen en kan ik direct aanvallen. Lunchdoos doe ik dan voor die dag in mijn werktas en hoppa, klaar ben ik. Het voordeel is dat ik niet meer zo lang in de keuken ben, ik niet meer iedere dag hoef na te denken wat ik wil eten of op zoek ga naar eten en ik ben er natuurlijk minder tijd mee kwijt omdat het veel efficiënter is. Op de niet-werk-dagen maak ik wel de avond van te voren mijn ontbijt alvast klaar en zet dat in de koelkast, maar niet mijn lunch. Eetstoornis of niet, ik kan het iedereen aanraden.
Anoniem - Zondag 16 februari 2020 18:19
Dat is wel handig, dankje voor de tips?