Eten op vakantie

 

Het is vakantietijd! Speciaal voor iedereen die nog vakantie gaat vieren in het buitenland of in eigen land een blog over wat te eten op vakantie. En wat voor eten je kan verwachten in bepaalde landen. Als je lijdt aan een eetstoornis kan het eten in andere landen soms erg ingewikkeld zijn. Zo ingewikkeld dat je er al weken van te voren tegenop ziet. Dat is natuurlijk zonde, want vakantie zou iets fijns moeten zijn, iets waar je tot rust komt en kan genieten. Heb je zelf handige tips voor anderen, laat deze dan gerust achter in de reacties. Ook Nouska heeft een blog geschreven over eten tijdens de vakantie, voor als je er nog wat meer over wilt lezen.

beach
bron foto

Vakantie in Nederland
Vakantie vieren in eigen land, hoe doe je dat met eten? Als je een eetlijst volgt is het makkelijker deze te volgen omdat de voedingsmiddelen in Nederland natuurlijk overal te verkrijgen zijn. Het missen van structuur is misschien wel een struikelblok. Hoe pak je dit aan? Zeker als je in het begin staat van je behandeling kan je misschien toch je wekker zetten zodat je wel op tijd aan je ontbijt kan beginnen en je op die manier de structuur en regelmaat vast kan houden. Je kan wel wat gaan variëren op je vakantie. Dus in plaats van een schaaltje yoghurt als toetje, dat je een keer een ijsje kiest. Ook als je uit eten gaat kan je andere gerechten kiezen dan die je normaal zou nemen als je thuis eet. Kijk dan voor de hoeveelheden ook naar de mensen waarmee je samen eet.

aardbeien
bron foto

Vakantie in Frankrijk
Als je op vakantie gaat naar Frankrijk zou je de volgende gerechten en voedingsmiddelen kunnen tegenkomen:

  • Gedroogde worsten
  • Kazen
  • Omelet
  • Bouillabaisse (Vissoep)
  • Slakken
  • Mosselen

omelet
bron foto

Maar denk bijvoorbeeld aan een omelet als lunch of als warme maaltijd. Eet je hierbij iets van salade of baguette dan kan je op die manier een lunch of warme maaltijd prima vervangen. Een stukje stokbrood met een speciaal Frans kaasje kan dan prima als tussendoortje gekozen worden. En voor je avondmaaltijd zou je kunnen gaan voor mosselen. Als variatie op je groente kan je kiezen voor ratatouille, dit zijn heerlijk gestoofde groenten. En wat dacht je van Poire belle hélène, dit is peer met warme chocoladesaus, een bekend toetje uit Frankrijk. Maar in Frankrijk zie je vaak ook een Frans kaasplateau als nagerecht.

Vakantie in Griekenland
Bekende gerechten uit Griekenland zijn bijvoorbeeld:

  • Tzatziki (bijgerecht met komkommer, yoghurt en knoflook)
  • Mousaka (gehaktschotel met aubergine)
  • Stifado (stoofschotel met vlees)
  • Dolmades (gevulde wijnbladeren met gehakt, rijst, munt)

dolma's
bron foto

Je ziet hier veel vleesgerechten, maar ook als vegetariër kan je hier heerlijk eten. Denk aan een goed gevulde salade met feta, tomaten en olijven. Of gevulde tomaten of paprika's met kaas en rijst. En als toetje zou je kunnen gaan voor baklava, een taart met notenvulling.

Vakantie in Spanje
In Spanje is naast paella ook de tapas een hele bekende. Vooral met tapas kan je zelf heel goed bepalen wat je neemt. Je kan dit kiezen als lunch of als avondmaaltijd. En voor je portie fruit kan je denken aan een heerlijk glas vers uitgeperste sinaasappelsap of vers fruit.

paella
bron foto

Kennen jullie ook Churros? Dit zijn gefrituurde deegrolletjes, ook wel Spaanse donuts genoemd....een heerlijk tussendoortje als je in Spanje bent!

Vakantie in Amerika
Toevallig het land waar ik zelf dit jaar vakantie ga vieren. Naast de bekende hamburgers is hier van alles verkrijgbaar. Je kan bijvoorbeeld lunchen met een belegde bagel. Een bagel kun je zien als een variatie voor een boterham. Voor tussendoortjes kan je denken aan donuts maar ook bij de Starbucks hebben ze heerlijke cakejes en taarten. Een sundae ijsje maakt het compleet.

koeken bakery cookies
bron foto

Spanning voor de vakantie:
Mocht het eten in het buitenland je nog veel spanning opleveren dan is het misschien een idee om zo veel mogelijk van thuis mee te nemen. Denk aan voorverpakte tussendoortjes of portieverpakkingen broodbeleg om mee te nemen zoals cupjes jam, pindakaas en hagelslag bijvoorbeeld. En als je in een appartement logeert dan kan je in de supermarkten zoveel mogelijk zelf boodschappen halen zoals je brood en avondeten wat je zelf kan klaarmaken. Zo kan je ook in het appartement al je brood klaarmaken voor de lunch en deze meenemen voor onderweg.

Wil je wel gaan oefenen met het eten in een restaurant dan kan je ook van te voren op internet al de menukaart bestuderen zodat je al weet wat je kan gaan nemen. Zo voorkom je dat je je de hele dag zorgen gaat maken om wat je die avond gaat eten.

Maar vakantie kan ook juist een manier zijn om meer op gevoel te gaan eten en zo te oefenen om je eetlijst wat meer los te gaan laten.

Voor iedereen die nog met vakantie gaat, een hele fijne vakantie!

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Sharon - Vrijdag 8 augustus 2014 17:18
Goede blog. Hier ga ik het 11 augustus zeker met de diëtiste over hebben. "Hoe" ga ik om met eten op vakantie. Ja, ja, lastig, maar komt goed!
x - Vrijdag 8 augustus 2014 17:24
Hoeveel van deze blogs komen er nog, lol
Eef - Vrijdag 8 augustus 2014 17:49
ik mis wel heel veel franse producten: croissant, croque monsieur, crêpe suzette, franse wijnen natuurlijk, crème brule, coq au vin is ook heerlijk.

Dat was mijn toevoeging nog, haha.
Me - Vrijdag 8 augustus 2014 18:55
Fijne vakantie in Amerika en bedankt voor deze blog.

- - Vrijdag 8 augustus 2014 18:56
Veel plezier in Amerika!
sindy - Vrijdag 8 augustus 2014 23:53
Dit is jammer genoeg een standaard weinigzeggende blog. Het was leuker geweest als er echt diep op 1 land was ingegaan of een verhaal uit de praktijk waar je cliënten tegen aanlopen, etc....genoeg inspiratie...dit soort info is met 1 klik op de knop op het internet te vinden.