Eten op school

 

Regelmatig hoor ik terug dat het eten thuis wel gaat maar dat het eten op school zo lastig is. Wat kan je hier nou aan doen? Maar laten we eerst de volgende vraag beantwoorden "waarom moet je op school eten, ik kan toch ook alleen thuis eten?

Bij de opbouw van je voedingspatroon is het belangrijk om minimaal 6 eetmomenten op een dag te hebben. Op die manier zorg je ervoor dat je stofwisseling goed blijft werken en dit is ook gunstig voor je honger en verzadigingssysteem. Wat vaak wordt gezegd is "maar waarom moet ik eten? ik heb helemaal geen honger"

bentobox

Maar doordat je niet regelmatig eet komt je stofwisseling niet aan de gang en is het ook logisch dat je geen trek krijgt. Dat hongergevoel komt juist weer terug als je die regelmaat weer terugbrengt in je eten.

Waarom kost eten op school soms zoveel moeite?
Hoe kan dat nou dat eten thuis wel lukt maar juist op school zo lastig gaat? Redenen die ik hoor zijn: bang zijn dat iedereen naar je kijkt bij het eten en dat er op je wordt gelet wat je eet. Maar is dat wel zo? Iedereen is namelijk met van alles bezig, of ze zijn zelf aan het eten of er wordt gekletst over kleding, uitgaan van alles. Ze hebben helemaal geen tijd om op jou te letten. En in een kantine eten, dat is juist de plek om te eten en waarschijnlijk valt het juist meer op als je in een kantine niet eet dan als je hier wel eet.

Of er wordt gedacht: mijn klasgenootjes eten ook niet in de kantine dus is het juist raar als ik wel wat eet. Dan zullen ze vast denken ‘die eet ook veel'. Dit zijn vervelende gedachtes die je niet helpen maar juist je eetstoornis goed uitkomt. Maar je weet niet wat iemand misschien al ervoor heeft gegeten of tussendoor nog eet of drinkt. Probeer je alleen op jezelf te richten en op jouw eigen doelen en je niet te laten leiden door je eetstoornis.

bentobox

Tips bij het eten op school
Stel je bent je eten aan het opbouwen en je gaat daarbij ook naar school. Maar je hebt wel spanning rondom het eten op school. Wat kan je dan het beste doen? Je kan er voor zorgen dat je iemand in vertrouwen neemt op school. Dit kan een leerkracht zijn of je mentor of een goede vriend(in). Je kan vragen of je ergens apart kan eten in een kamer waar je alleen of met een vriend(in) kan eten. Wil je juist niet apart zitten dan kan je ook samen met een vriendin tegelijk wat gaan eten en drinken in de kantine of samen een plekje vinden waar je rustig kan eten.

Als je klasgenootjes weten dat je problemen hebt met eten kan het ook zijn dat ze juist meer op je gaan letten. Probeer dit je niet te laten beïnvloeden. Je weet waarom voor jou het juist belangrijk is om te eten en blijf dit dan dus ook zeker doen. Gaan ze goed bedoeld aanmoedigen om te eten of vragen ze of je al gegeten hebt kan je altijd uitleggen dat je bezig bent met je behandeling en dat je dit zelf al goed onder controle hebt. Kan je de extra hulp juist goed gebruiken dan kan het ook net dat steuntje in de rug zijn om ook op school wat te eten. Kies de personen om je heen bij wie je je vertrouwd voelt om te eten.

Ben je al verder in je behandeling dan kan je jezelf ook gaan aanwennen om te gaan eten waar andere mensen ook in de buurt zijn. Je kan dit oefenen met je ouders in een restaurant of een keer met vrienden gaan lunchen. Dan zal je merken dat het een volgende keer steeds beter zal gaan om met andere mensen in de buurt te eten en dat dit je veel minder spanning zal geven dan in het begin.

bentobox

Wat kan je meenemen naar school?
Als het eten op school je nog veel spanning geeft dan kan een tussenstap zijn om iets van drinken mee te nemen naar school. Denk aan zuiveldrankjes. Hetzelfde kan je doen met je fruit dat je in plaats van een stuk fruit een pakje vruchtensap meeneemt naar school. Heb je nutridrink wat je moet nemen dan kan je dit ook overgieten in een ander flesje als je dit prettiger vindt.

Tussendoortjes kan je prima mee variëren. Denk aan een pakje evergreen, time-out, milk-break om mee te nemen. Maar ook nootjes zijn makkelijk om mee te nemen. Dit is namelijk ook een lekker en voedzaam tussendoortje. Een belegde boterham is natuurlijk ook een goede keuze als tussendoortje. Vind je brood wat al belegd is minder lekker om op school te eten dan kan je ook je beleg apart meenemen zoals worst of een plak kaas en dat je het pas op je boterham doet als je al op school bent. Komkommer of tomaatjes op een boterham met kaas zorgt ervoor dat je boterham ‘verser' blijft smaken.

Bron foto's: anotherlunch.com

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

*** - Zondag 19 mei 2013 16:25
Ik vond het juist gemakkelijker om te eten in het openbaar of wanneer er mensen rondom mij waren. Zo kon ik mijn probleem verbergen. Ik wou niet dat anderen zagen dat ik het moeilijk had. Alleen eten vond ik veel moeilijker.
.. - Zondag 19 mei 2013 16:49
Dinsdag moet ik na drie weken weer naar school en het meeste waar ik tegenop zie is inderdaad eten. Ik denk dat ik me maar afzonder in de pauzes en het ergens alleen eet...
WanhopigMeisje - Vrijdag 18 mei 2018 14:09
woww, ik dacht dat ik de enige was! ik zei tegen m'n oma dat ik steeds eraan denk dat iemand zit te gluren,of dat de juf door vertelt dat ik in een kwartier mijn boterham op had,en dat dat een wónder is. hihi
ik eet eig. ook zo langzaam omdat ik niet durf te eten,in de klas
maar ook thuis,en bij m'n vriendinnen
verandering vind ik nógal eng, dus al allemaal verandering met sneller eten!
ik was,ben ook altijd bang dat ik er vreetzakkig uit zie, of dat mensen steeds gaan kijken...
maar dat doen ze al, omdat t op valt dat t heel lang duurt,
ik zeg steeds dat dat tipisch mij is,maar weet het niet heel zeker "-
maar eig. vind ik letterlijk spelen met eten ook wel leuk :)
het is alleen niet handig.. en nu het mijn ontwikkeling ook nog tegenhoud, heb ik heel veel spijt =( en wil ik graag beter worden,sneller en beter eten,aankomen, maar hoe?
maar gelukkig zijn hier super veel tips :) en ga ik praten met een diëtist)

mijn oma,én de juf vinden het onzin.,mijn eetprobleem
gelukkig mijn moeder niet! :) die blijft mijn boterhamtrommeltje gwn volstoppen, omdat ze vind dat ik dat nodig heb,en informeert de juf
WanhopigMeisje - Vrijdag 18 mei 2018 14:13
#wanhopig(MuizenMuisje16)
Chaya - Zondag 19 mei 2013 17:03
Ik heb hetzelfde als ***
Als ik alleen ben is de kans veel groter dat ik niet eet, met anderen erbij wil ik niet dat ze vragen gaan stellen als ik niks eet, dus eet ik wel.
x - Zondag 19 mei 2013 17:18
Haha leuke foto's !!!
glynis - Zondag 19 mei 2013 17:23
Ik eet gemakkelijk als ik zie dat mensen rondom mij meer of hetzelfde eten. Alleen als ze niets willen eten of minder dan word ik nogal angstig. Vinddit een goed artikel
Rowena - Zondag 19 mei 2013 17:33
wat een geniale foto´s! ziet er echt leuk en lekker uit!
-- - Zondag 19 mei 2013 17:45
Die foto's vind ik er echt héél erg leuk uitzien! Maar ze zijn ook wel vrij gezond. Wortels mee naar school?
a - Zondag 19 mei 2013 18:41
Ik móest bij mijn mentor apart in een lokaal gaan eten.. Dat moest omdat mijn psychiater anders niet geloofde dat ik zou eten.. Echt verschrikkelijk vond ik dat.
K. - Zondag 19 mei 2013 18:48
Goed artikel! Bij mij is het een beetje hetzelfde als Glynis, ik vind het altijd moeilijk als ik zie dat vriendinnen van mij minder eten als ik volgens mijn eetschema moet... Dat vind ik zo´n vervelend gevoel, maar mijn moeder zegt dan altijd dat ik moet denken dat mijn vriendinnen geen eetstoornis hebben en tussendoor meer snoepen als mij.
Nerd - Zondag 19 mei 2013 19:14
Ein-de-lijk heb ik hier een oplossing voor. In de klas vind ik het vaak te moeilijk, het lukt me iig niet om een volledige lunch te eten. Vaak eet ik dan een klein beetje.
Het vijfde uur heb ik een zelfstandig uur, waarbij ik altijd bij een leerlingbegeleider in een hok huiswerk doe. Nu eet ik daar de rest van mijn lunch op! (:
Lieke - Zondag 19 mei 2013 19:34
Ik probeer de kantine zoveel mogelijk te vermijden? Ik krijg toch altijd commentaar van anderen...
angstig meisje. - Zondag 19 mei 2013 19:52
Lieke waarop krijg je commentaar? Als mensen zeggen dat het te weinig is, dan is het alleen maar bedoelt omdat ze het beste met je voor hebben!
Romy - Zondag 19 mei 2013 20:06
Hmmm.... Ik heb hier ook lang mee gezeten, tot ik mezelf realiseerde dat hoe weinig of hoeveel anderen ook eten, ik me niet aan hun moet meten, want at the end of the day wil ik van mijn eetstoornis af en zij hebben er geen. Ik heb jarenlang jaloers naar vriendinnen gekeken die hun eigen hongergevoel konden volgen en op hun gezonde verstand konden vertrouwen wat genoeg zou zijn voor hun lijf, niet teveel, niet te weinig, dit was mijn drijfveer om toch door te zetten met m'n eet lijst, ik wilde dit ook weer kunnen voelen en van die eetlijst af. Ben nu ondertussen zo blij dat t wat beter gaat! Het enige wat ik kan zeggen is keep your goal in mind, anders kom je nooit uit dat eetgestoorde wereldje en tuurlijk de eerste keer is lastig en de 2 e keer gaat het ook niet vanzelf, maar hoe langer je het doet, hoe beter t gaat. Hetzelfde als met een graspaadje: de eerste keer dat je over t gras loopt, zie je nog geen weg, maar hoe vaker je t zelfde stuk loopt, hoe beter het pad zichtbaar wordt en dan hoef je het alleen nog maar te volgen :-) successs x
EB91 - Zondag 19 mei 2013 20:08
Ik heb al jaren moeite met eten in het openbaar. Ik doe het wel als ik trek heb, maar vind het niet erg prettig. Ik heb altijd het gevoel dat er op gelet wordt hoe ik eet en wat ik eet, en die bevestiging heb ik vaak genoeg gekregen. Een paar jaar geleden was er op school een dag waarop we geen pauze hadden, en tijdens een bepaald uur mochten eten. Dan werd er altijd commentaar geleverd dat ik langzaam at. Verschrikkelijk vond ik dat, maar niet eten vond ik ook geen optie. En laatst nog, toen ik ergens een puddingbroodje at en er een man op me af kwam die zei 'lekker hè?' en er een gesprekje over begon. Hij bedoelde het vriendelijk, maar ik had echt zoiets van, let alsjeblieft niet op wat ik eet, kijk de andere kant op en laat me dit rustig naar binnen werken.
WanhopigMeisje - Vrijdag 18 mei 2018 14:11
jep, zeer herkenbaar.
cherryberry - Zondag 19 mei 2013 20:10
Ik vind het ook moeilijk omdat andere denken dat meisjes met een eetstoornis niks eten. Dus als ik dan zit te eten, gaan ze denken dat ik er van af ben.
Ik eet ook op een eetgestoorde manier, dus het is ook genant als iedereen dat ziet.
Scared - Zondag 19 mei 2013 22:19
Ik vind eten op school ook wel eng. Maar ik vind het ook raar.
Ik bedoel ik hou er niet van om mijn brood mee te nemen. Het proeft raar, vreemd. Mijn eten moet altijd perfect smaken anders eet ik het niet.
Sophia-Lauren - Maandag 20 mei 2013 04:51
@Romy: Wat goed zeg jouw sterk , voor mij motiverende & zo helpende instelling & Posts! DAnk je wel voor de groei die je van jezelf beschrijft en natuurlijk ook --> Knap en fijn voor je dat je zelf ook merkt dat het beter gaat dankzij : Jou..Jij, ...Jezelf! T O P!
f - Maandag 20 mei 2013 17:52
Ik vind het niet lastig om op school te eten maar vind het nooit meer lekker! Ik wil er optimaal van genieten en dat lukt niet altijd van boterhammen die al een tijdje belegd zijn. Hebben jullie tips voor wat ik mee naar school/stage kan nemen? apart beleg? speciale bolletjes/broodjes? ik kom er soms niet meer uit!