Eten en wegen als controle mechanisme

 

Gecontroleerd eten en wegen passen bij een eetstoornis of eetprobleem en kunnen het herstel behoorlijk in de weg staan. In hoeverre werkt het ook echt zo goed als controle mechanisme? Vandaag een blog met feiten en fabels over of gecontroleerd eten en je gewicht controleren daadwerkelijk meer controle geeft.

Feiten en Fabels

Iedere dag meerdere keren wegen zegt meer over je gewicht dan 1 maal per week wegen.
Fabel: Als je dagelijks weegt of meerdere keren op een dag, dan weeg je alleen je natuurlijke schommelingen. Denk aan als je net hebt gegeten of gedronken dan zal je meer wegen dan als je net wakker bent of net naar het toilet bent geweest. Dus deze schommelingen in je vochthuishouding en maag- en darmvulling zeggen juist minder over je echte gemiddelde gewicht.

Afwijken van je eetlijst zorgt sneller voor aankomen in gewicht.
Feit:  Als je rommelt met je eetlijst, ofwel je eet niet regelmatig of slaat maaltijden over, dan zal je lichaam eerder in een spaarstand komen. Dat betekent dat je lichaam zuiniger omgaat met het eten wat het binnen krijgt, wat juist kan zorgen dat je aankomt in gewicht. Lees meer over de spaarstand.

eten meten

Eten op gevoel zorgt ervoor dat je aankomt.
Fabel: Heb je een gezond gewicht en je gaat op gevoel eten dan zal je gewend zijn om te luisteren naar je honger- en verzadigingsgevoel. Dit zou kunnen betekenen dat je de ene dag misschien een groter ontbijt, lunch of avondmaaltijd neemt dan een andere dag. Dit hoeft geen gevolgen te hebben voor je gewicht, want je lichaam zal altijd weer terug gaan naar je setpointgewicht, ofwel het gewicht wat bij jou past. Gemiddeld genomen eet je dan ongeveer hetzelfde al is het niet iedere dag precies gelijk.

Alleen door eten kan je gewicht toenemen.
Fabel: Als je meer bent gaan sporten kan je meer spiermassa opbouwen wat zwaarder is dan vetmassa waardoor het op de weegschaal lijkt alsof je bent aangekomen. Dit is echter door de toegenomen spiermassa en niet door vet. Hetzelfde zie je met vocht. Hou je vocht vast rondom je menstruatie of verlies je veel vocht doordat het warm weer is, dan lijkt het misschien alsof je bent aangekomen of afgevallen. Dit zijn echter tijdelijke schommelingen in je gewicht.

Natuurlijke schommelingen zijn niet te controleren.
Feit: Je lichaam is geen machine. Door je spijsvertering en stofwisseling heb je altijd natuurlijke schommelingen. Door iets te drinken of eten krijg je maagvulling. Dit zie je als je op de weegschaal staat. Maar ook als je juist naar het toilet bent geweest ben je weer lichter in gewicht. Dit soort natuurlijke mechanismen van het lichaam kun je niet zelf beïnvloeden.

Een weegschaal heeft altijd gelijk
Fabel: Zeker weegschalen die ook je vetvrije massa wegen, zijn nooit 100% betrouwbaar. Heb je veel eelt op je voeten dan kan dit al een ander getal geven.

Compenseren zorgt niet voor een stabiel gewicht.
Feit: Als je gaat compenseren door bijvoorbeeld meer te sporten of maaltijden over te slaan of andere manieren om te compenseren wat je hebt gegeten kan je lichaam juist van slag raken. Dit kan ervoor zorgen dat je gewicht niet stabiliseert maar juist gaat schommelen. Denk aan de opmerking rommelen met eten is schommelen in gewicht.

Vermijden van vetten is noodzakelijk om een stabiel gewicht te behouden.
Fabel: Je hebt drie belangrijke voedingsstoffen nodig, vetten zijn daar ook één van. Vetten zorgen ervoor dat je voldoende energie binnen krijgt maar leveren ook de belangrijke vetzuren en vetloplosbare vitamines. Deze zorgen op hun beurt bijvoorbeeld weer voor de aanmaak van hormonen. Hormonen hebben ook een belangrijke functie in het goed laten functioneren van je stofwisseling. Dus juist als je alle voedingstoffen binnen krijgt, zorg je voor een goed werkende stofwisseling en op die manier ook voor een stabiel gewicht.

eten meten

Suikers hebben we nodig in onze voeding.
Feit: Suikers zijn koolhydraten. Dit is niet perse de suiker uit de suikerpot maar denk bijvoorbeeld aan glucose, de kleinste bouwsteen van koolhydraten. Deze wordt door je lichaam gemaakt uit koolhydraten. Je hersenen verbruiken alleen maar glucose. Dus ook koolhydraten vallen onder 1 van de 3 belangrijke voedingsstoffen die je dagelijks nodig hebt.

Loslaten van de weegschaal en het eten maakt je pas echt vrij.
Feit: Je hebt eigenlijk geen echte controle van je gewicht en het eten. Je lichaam zorgt zelf dat die energie tot zich krijgt als je te weinig eet. Dit gaat echter ten koste van bijvoorbeeld je spiermassa. En daarbij kan je met eten dus niet 100% controleren wat je weegt, omdat ook andere factoren meespelen, zoals je vochthuishouding en de invloed van je hormonen.

Er zijn meerdere blogs geschreven over het willen controleren van je gewicht en het eten. Wil je hier meer over lezen kijk dan bijvoorbeeld eens naar de volgende blog.

Bron: fotografie

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Dianne - Zaterdag 20 januari 2018 17:12
Super fijne blog! Bedankt :)
Dianne - Zaterdag 20 januari 2018 17:13
Super fijne blog! Bedankt :)
Sterregoesforit - Zondag 21 januari 2018 00:52
Goede en fijne blog, dank je :)
Anne - Zondag 21 januari 2018 06:03
Fijne blog .
Vooral het laatste punt ☺
Van meten en wegen wordt niemand gelukkig.Vaak is hoe meer je weet van iets in zekere mate ook een blok aan je been.
Stellar - Zondag 21 januari 2018 15:46
super dankje!
zou je eens een blog willen maken over zout?