Eetgewoonten in Oostenrijk
Oostenrijk is een leuk land om op vakantie te gaan. In de winter kun je er goed skiën en apres-skiën, maar in de zomer is er ook echt veel te doen. Het is erg ontspannend om te wandelen of te fietsen door de mooie bergen. Zoals op de onderstaande foto is te zien is er naast veel wit ook veel groen. Als ik aan Oostenrijk denk gaat mijn gedachte naar Wienersnitzels en Apfelstrudel, maar er is natuurlijk veel meer.
♥ Ontbijt
In Oostenrijk bestaat het ontbijt vaak uit broodjes met verschillende soorten jam en honing. Ze houden namelijk erg van zoetbeleg. Ze eten voornamelijk kaiserbroodjes, maar je kan er ook gewoon een boterham nemen. Hier wordt vaak koffie, thee of vruchtensap bij gedronken.
♥ Lunch
Als je in Oostenrijk gaat skiën wordt er vaak in de middag ook warm gegeten, maar vaak kiezen de Oostenrijkers zelf voor brood met divers beleg, zoals verschillende kazen en vleeswaren. Er wordt dan ook vaak worst gegeten, zoals braadworst, boerenworst of gebakken leverkaas.
♥ Avondeten
Het avondeten is de belangrijkste maaltijd voor de Oostenrijksers. Vaak wordt er in de avond 3 gangen gegeten. Als voorgerecht wordt meestal soep genomen. Er worden veel soorten soep gegeten, ze hebben dan ook veel heldere maar ook veel gebonden soorten soep. De goulash soep en de frittatensoep zijn erg populair. De frittatensoep is een heldere soep van vleesboullion met flensjes. De goulash soep is een rijk gevulde soep met hacheevlees, aardappels, en tomaten puree en is hieronder te zien.
Als hoofdgerecht wordt er vaak een stuk vlees gegeten met aardappels en pasta. Vooral schnitzel wordt veel gegeten. Er zijn verschillende soorten schnitzel, zoals Wienerschnitzel, Cordon blue of zigeunerschnitzel. Ook wordt vaak forel gegeten, dit eten ze zowel gebakken als gegrild. Tiroler Gröstl is in Oostenrijk ook erg populair. Dit is een schotel met spek, aardappelen en verschillende groenten door elkaar heen gemixt met een eitje erop. Het ziet er niet heel smakelijk uit, maar is echt erg lekker!
Een ander typisch Oostenrijks gerecht is tafelspitz. Dat is gekookt rundvlees met gebakken aardappelen, groente, bieslookslaus en Apfelkren. Apfelkren is appel met mierikswortel.
Het nagerecht is vaak zoet zoals apfelstrudel of Kaiserschmarren. Oostenrijkers houden namelijk erg van zoetigheid. Kaiserschmarren lijkt op stukjes pannenkoek met poedersuiker en cranberryjam om in te dippen. Apfelstrudel is een dun laagje deeg, gevuld met appel en rozijnen. Vaak wordt er slagroom en vanillesaus bij gegeten.
Vaak wordt na het avondeten een schnapz genuttigd, dat is een sterke alcoholische drankje. Qua alcohol wordt er ook veel bier, wijn, glühwein en jagertee gedronken. Oostenrijk staat ook bekend om zijn biertradities en brouwerijen.
Wat vind jij van deze eetgewoonten?
Gerelateerde blogposts
Reacties
Verder zijn er - naast bovenstaande Tiroler grüstl, Kaiserschmarn en Apfelstrüdel - nog wel wat typisch Oostenrijkse gerechten waar ik voordat ik een eetstootnis kreeg echt van kon genieten:
- Salzburger knockerln (een streekspecialiteit, luchtig zoet gebak/nagerecht gemaakt met opgeklopt ei),
- Germknödel (een soort deegbol gevuld met marmelade en overgoten met vanillesaus en met wat "mohn" erover gestrooid),
- Tiroler Kasnock'n (soort van dikke noedels met spekjes en heel veel kaas); stinkt emorm maar is erg lekker!
- Rahmgesnetzeltes (reepjes varkensvlees met een zachte roomsaus en rijst) geschnetzeltes zijn er in verschillende varianten; in de supermarkt zijn er ook verschillende pakjes voor.
- Berner Würstel (grillworst gevuld met kaas en een speklaagje aan de buitenkant)
Maar als dit te moeilijk is, zijn er vaak voldoende alternatieven! "Gewone" gerechten en producten zoals brood, yoghurt, tosti, soep, salades, gekookte aardappelen, groenten etc. kun je meestal ook wel krijgen.
P.s. ik heb het idee dat er in Oostenrijk veel meer een "bourgondische cultuur" is en er niet zo de nadruk ligt op light- en 0% vet-producten enzo. Ook heb ik het idee dat "een maatje meer" hier normaal is en veel meer geaccepteerd en gewaardeerd wordt dan bij ons (Weet niet of het echt zo is, maar het is een indruk die ik na al die jaren vakantie in Oostenrijk - 16 jaar - heb gekregen).
nu.
Wel heb ik een kleine tip (omdat ik zag dat het geschreven is door iemand die stage loopt, dus misschien vindt ze het leuk om wat feedback wat betreft het schrijven te krijgen) let erop dat je het woord 'vaak' niet al teveel gebruikt, dat viel mij namelijk best wel op.
Verder leuk geschreven (:
Overigens eet ik gerust een week kaiserscharnn als lunch en als het moet als avondeten + een reep milka op de piste (hoort erbij!) en nooit ongelukkiger of dikker van geworden.
Maar echt lekker eten in Oostenrijk! ❤ spätsele is ook erg lekker, je hebt ze in kaasvariant en ham en van allerlei smaken!
En voor wie nog nooit in Oostenrijk is geweest, het is zeker een aanrader! Bij mijn opleiding mag je ook in het buitenland stage lopen, en ik denk als kans er is om dan in OOSTENRIJK stage te lopen waarom niet? Het lijkt mij een mooie ervaring.
maar wel goede recepten hoor