Eetgewoonten in Oostenrijk

 

Oostenrijk is een leuk land om op vakantie te gaan. In de winter kun je er goed skiën en apres-skiën, maar in de zomer is er ook echt veel te doen. Het is erg ontspannend om te wandelen of te fietsen door de mooie bergen. Zoals op de onderstaande foto is te zien is er naast veel wit ook veel groen. Als ik aan Oostenrijk denk gaat mijn gedachte naar Wienersnitzels en Apfelstrudel, maar er is natuurlijk veel meer.

Oostenrijk
 Oostenrijk

Ontbijt
In Oostenrijk bestaat het ontbijt vaak uit broodjes met verschillende soorten jam en honing. Ze houden namelijk erg van zoetbeleg. Ze eten voornamelijk kaiserbroodjes, maar je kan er ook gewoon een boterham nemen. Hier wordt vaak koffie, thee of vruchtensap bij gedronken.

Lunch
Als je in Oostenrijk gaat skiën wordt er vaak in de middag ook warm gegeten, maar vaak kiezen de Oostenrijkers zelf voor brood met divers beleg, zoals verschillende kazen en vleeswaren. Er wordt dan ook vaak worst gegeten, zoals braadworst, boerenworst of gebakken leverkaas.

Avondeten
Het avondeten is de belangrijkste maaltijd voor de Oostenrijksers. Vaak wordt er in de avond 3 gangen gegeten. Als voorgerecht wordt meestal soep genomen. Er worden veel soorten soep gegeten, ze hebben dan ook veel heldere maar ook veel gebonden soorten soep. De goulash soep en de frittatensoep zijn erg populair. De frittatensoep is een heldere soep van vleesboullion met flensjes. De goulash soep is een rijk gevulde soep met hacheevlees, aardappels, en tomaten puree en is hieronder te zien.

goulash
Goulash soep

Als hoofdgerecht wordt er vaak een stuk vlees gegeten met aardappels en pasta. Vooral schnitzel wordt veel gegeten. Er zijn verschillende soorten schnitzel, zoals Wienerschnitzel, Cordon blue of zigeunerschnitzel. Ook wordt vaak forel gegeten, dit eten ze zowel gebakken als gegrild. Tiroler Gröstl is in Oostenrijk ook erg populair. Dit is een schotel met spek, aardappelen en verschillende groenten door elkaar heen gemixt met een eitje erop. Het ziet er niet heel smakelijk uit, maar is echt erg lekker!

tiroler grussel
Tiroler Grostl

Een ander typisch Oostenrijks gerecht is tafelspitz. Dat is gekookt rundvlees met gebakken aardappelen, groente, bieslookslaus en Apfelkren. Apfelkren is appel met mierikswortel.

austria
Tafelspitz

Het nagerecht is vaak zoet zoals apfelstrudel of Kaiserschmarren. Oostenrijkers houden namelijk erg van zoetigheid. Kaiserschmarren lijkt op stukjes pannenkoek met poedersuiker en cranberryjam om in te dippen. Apfelstrudel is een dun laagje deeg, gevuld met appel en rozijnen. Vaak wordt er slagroom en vanillesaus bij gegeten.

austriaaustria

Kaiserschmarren                                                        Apfelstrudel

Vaak wordt na het avondeten een schnapz genuttigd, dat is een sterke alcoholische drankje. Qua alcohol wordt er ook veel bier, wijn, glühwein en jagertee gedronken. Oostenrijk staat ook bekend om zijn biertradities en brouwerijen.

Wat vind jij van deze eetgewoonten?

Bron: 1,2 3

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

anti - Vrijdag 28 november 2014 10:23
Leuk om wat meer over de eetgewoonten in andere culturen te weten te komen, misschien zouden jullie ook een keer zo'n blog over de Zwitserse eetgewoonten willen schrijven? Verder dan Rösti kom ik eigenlijk niet als ik aan Zwitsers eten denk... terwijl dat ook zo'n mooi land is!
Aine - Vrijdag 28 november 2014 10:42
Check please!!!!
RosieV - Vrijdag 28 november 2014 11:35
Op naar Oostenrijk haha!
life - Vrijdag 28 november 2014 11:44
ben er in de zomer nog geweest en het eten was heerlijk, wil er zeker nog een keer terug en het land was ook super mooi.
Daniëlle - Vrijdag 28 november 2014 11:51
Ik ga al sinds mijn 4e met ons gezin op vakantie in Oostenrijk en heb daar gemerkt dat er inderdaad veel meer is dan alleen "Wienerzchnitzel mit Pommes". Het eten vind ik er altijd erg lekker, maar sinds ik een eetstoornis heb vind ik het ook erg lastig. Vooral het warme eten 's middags (complete warme maaltijden, vaak met friet) zou ik echt niet kunnen, maar heb ik ook altijd al vreemd gevonden. Meestal eet ik in plaats van dit een "Schinken-Käse toast" (tosti) of de frittatensuppe (die hierboven staat) tussen de middag.
Verder zijn er - naast bovenstaande Tiroler grüstl, Kaiserschmarn en Apfelstrüdel - nog wel wat typisch Oostenrijkse gerechten waar ik voordat ik een eetstootnis kreeg echt van kon genieten:
- Salzburger knockerln (een streekspecialiteit, luchtig zoet gebak/nagerecht gemaakt met opgeklopt ei),
- Germknödel (een soort deegbol gevuld met marmelade en overgoten met vanillesaus en met wat "mohn" erover gestrooid),
- Tiroler Kasnock'n (soort van dikke noedels met spekjes en heel veel kaas); stinkt emorm maar is erg lekker!
- Rahmgesnetzeltes (reepjes varkensvlees met een zachte roomsaus en rijst) geschnetzeltes zijn er in verschillende varianten; in de supermarkt zijn er ook verschillende pakjes voor.
- Berner Würstel (grillworst gevuld met kaas en een speklaagje aan de buitenkant)
Maar als dit te moeilijk is, zijn er vaak voldoende alternatieven! "Gewone" gerechten en producten zoals brood, yoghurt, tosti, soep, salades, gekookte aardappelen, groenten etc. kun je meestal ook wel krijgen.

P.s. ik heb het idee dat er in Oostenrijk veel meer een "bourgondische cultuur" is en er niet zo de nadruk ligt op light- en 0% vet-producten enzo. Ook heb ik het idee dat "een maatje meer" hier normaal is en veel meer geaccepteerd en gewaardeerd wordt dan bij ons (Weet niet of het echt zo is, maar het is een indruk die ik na al die jaren vakantie in Oostenrijk - 16 jaar - heb gekregen).
xsnoesje - Vrijdag 28 november 2014 11:57
ik wil die toetjes.
nu.
Lamp - Vrijdag 28 november 2014 11:57
@ Daniëlle: jaaa, Germknödel! Omg heavenly :D
Td's? - Vrijdag 28 november 2014 12:18
Nemen ze tussendoortjes?
Ohwell - Vrijdag 28 november 2014 17:21
Een eetstoornis hebben in Oostenrijk zou echt nog harder zuigen dan het hier al doet hahaha
me - Vrijdag 28 november 2014 18:32
Ik vind het leuk om dit soort artikelen te lezen!
Wel heb ik een kleine tip (omdat ik zag dat het geschreven is door iemand die stage loopt, dus misschien vindt ze het leuk om wat feedback wat betreft het schrijven te krijgen) let erop dat je het woord 'vaak' niet al teveel gebruikt, dat viel mij namelijk best wel op.
Verder leuk geschreven (:
LittleJ - Vrijdag 28 november 2014 18:39
Frittatensoep is al mijn héle leven lang mijn lievelingseten. At het volgens mij al als één-jarige op onze vakanties naar Zuid-Tirol (wat dus vroeger nog van Oostenrijk was). Het eten uit die streek vind ik echt héérlijk, maar ik mis hier wel nog een paar echt op en top Oostenrijkse gerechten zoals Käse-Spätzle en Tiroler Tris. Die twee zijn namelijk met de Frittatensuppe de gerechten die ik dagelijks zou kunnen eten haha :)
ikke - Zaterdag 29 november 2014 08:59
Ik heb er een half jaar mogen wonen en wat ze eten verschild ook sterk per regio. In sommige regio's is het normaal om 2 keer warm te eten, waarbij ze vaak spetsle of knodeln serveren.. terwijl in andere regio's 's middags echt meer brood gegeten word. Maar wat me het meeste opviel is dat ze veel meer vleeswaren en kaas eten tijdens de maaltijd. Vaak eten hun het brood los naast het beleg.
m - Maandag 1 december 2014 17:48
Ik mis de bettlejou!!! of hoe je dat ook schrijft.
Mare - Maandag 1 december 2014 21:37
Zou kunnen leven op (goede!!) kaiserscharn. Heerlijk! Afgelopen jaar als skilerares een weekje meisje met eetstoornis mogen begeleiden en, omdat we met de lesgroep aten, aan het eten moeten krijgen. Was leuk om steeds iets anders te proberen.

Overigens eet ik gerust een week kaiserscharnn als lunch en als het moet als avondeten + een reep milka op de piste (hoort erbij!) en nooit ongelukkiger of dikker van geworden.
Cristina6 - Dinsdag 2 december 2014 17:24
Ziet er heel lekker uit, maar lijkt me toch ook wel zwaar, vooral 's avonds dan.. :-s
S@nne - Dinsdag 2 februari 2016 15:54
Dit jaar ga ik voor het eerst naar Oostenrijk, lijkt me super leuk daar!! En met eten is niks mis zo te zien !!
kim - Vrijdag 12 februari 2016 15:50
ik vond het goede info thanks :0
pop - Maandag 7 maart 2016 17:20
leuk
sgatje - Maandag 7 maart 2016 17:30
super tof
koen - Vrijdag 10 juni 2016 11:02
ik begin nu aal te watertanden XD het is ook zoooooooo leker !!
Mirthe - Vrijdag 22 juli 2016 19:39
Ik ben op dit moment in Oostenrijk. Ik en mijn ouders en broertjes en zusjes zijn hier voor het 10e jaar en er zullen er nog veel volgen!

Maar echt lekker eten in Oostenrijk! ❤ spätsele is ook erg lekker, je hebt ze in kaasvariant en ham en van allerlei smaken!

En voor wie nog nooit in Oostenrijk is geweest, het is zeker een aanrader! Bij mijn opleiding mag je ook in het buitenland stage lopen, en ik denk als kans er is om dan in OOSTENRIJK stage te lopen waarom niet? Het lijkt mij een mooie ervaring.
aukje - Maandag 1 augustus 2016 13:29
ik heb in oostenrijk eens zo uit de pan,gebakken aardappels met een soort van geroosterde kip erdoor.Super lekker,ben helaas de naam van het gerecht vergeten
lllll - Dinsdag 6 september 2016 14:48
leuk
stijn en sem - Donderdag 22 juni 2017 13:49
ik vind het leuk
vyftgfvytftygvtrfygh - Maandag 12 maart 2018 15:11
ik ben knap
van Oostende - Woensdag 13 juni 2018 19:34
ik wil het drinken hebben
Dalmar - Dinsdag 30 oktober 2018 14:03
1)Het verband tussen de cultuur van het land en de eetcultuur?
nico - Vrijdag 30 november 2018 09:57
ik vind het fijn om voor de werkstuk te gebruiken
nico - Vrijdag 30 november 2018 09:58
ik ook
rare man - Zondag 13 januari 2019 14:10
ik vindt dit geen goede wist je datjes
maar wel goede recepten hoor
lizzi - Dinsdag 29 januari 2019 11:39
leuk onderwerp helpt veel bij het werkstuk !
divaD - Donderdag 28 februari 2019 08:54
Mijn wiskunde docent
Myra - Dinsdag 9 juli 2019 18:18
Mmmm, ga al watertanden. Over dik 2 weken ben ik weer in dit prachtige land en ik ga zeker weer van het eten genieten, een week lang kaiserschmarrn als lunch .tussendoor een eisschokolade ( is een soort half bevroren chocolademelk) en s'avonds schnitzel of ander vlees met friet of pasta . Na die week ben ik wel een kilootje bijgekomen maar dat deert me niet. Het is tenslotte vakantie. Diëten doe ik wel na de vakantie
Joyce - Vrijdag 31 juli 2020 10:46
Oostenrijk.. prachtig land..wij voelen ons hier erg thuis. Prachtige natuur. Heerlijk wandelen in de bergen en dan boven in de bergen genieten van typische Oostenrijkse gerechten. Tiroler grotzl is favoriet. Gister heerlijke kaiserschmarren gegeten. Geweldig mooie zwemmeren met heel helder water; ja wij zijn fan van Oostenrijk
lola :3 - Woensdag 9 juni 2021 17:02
Oostenrijk is een prachtig land ik ben een huttentocht gaan doen daar :3
lucy - Vrijdag 18 juni 2021 14:19
ik ben er ook een keer geweest en het was er echt super leuk en mooi echt een aanrader om op vakantie te gaan