Eetgewoonten in Kroatie

 

Kroatie is steeds meer in trek bij vakantiegangers. Ik ben zelf twee keer in Rovinj geweest. Het is er prachtig en meestal heb je erg goed weer. Er zijn veel mooie plekjes te bezoeken, zoals oude stadjes of erg mooie watervallen. De prijs van eten en drinken in de winkel is er ongeveer even duur, maar uit eten gaan is wel een stuk goedkoper dan in Nederland.

kroatie
bron foto

Ontbijt
Het ontbijt is meestal simpel. Vaak wordt er brood gegeten. Dit kun je kopen bij de bakker of in de supermarkt. Witbrood is de meest geliefde broodsoort, maar je kan ook maisbrood of bruinbrood kopen. Echter heeft het bruin brood vaak minder vezels dan het bruine brood in Nederland. In Kroatië houden ze het brood vers door een droge theedoek eromheen te wikkelen.

Lunch
De lunch is de belangrijkste maaltijd van de dag. De zondagse lunch staat er ook bekend om dat iedereen van de familie bij de grootmoeder samen komt om samen te eten.

Als voorgerecht wordt vaak worst en ham gegeten, maar ook paprika's, paddestoelen, olijven en kaas zijn populair. Paski sir, een schapenkaas met krachtige geur, is erg geliefd. Paprika's worden vaak gebakken in knoflook.

Bij het hoofgerecht wordt vaak vis gegeten, voornamelijk gegrilde vis. Tong en zeebaars worden veel gegeten. Ook noedels en lamskoteletten met truffels zijn geliefd. Pasta en risotto met mosselen en scampi's behoren ook tot de favorieten.

Het nagerecht is meestal zoet. Strudel en palacinka (zoete pannenkoeken of flensjes) zijn het populairst. In een restaurant krijg je vaak vers fruit als nagerecht.

vis
bron foto

Diner
's Avonds worden meestal de restjes van de lunch gegeten met kaas en brood.

Supermarkt
Er zijn in Kroatie niet zo veel kant-en-klare producten voor in de magnetron of oven te koop, maar je hebt er wel ingevroren maaltijden zoals pizza en lasagne. Deze worden niet veel verkocht, omdat je voor ongeveer 4 euro al een verse pizza bij de pizzeria kan eten. Als je zelf wil koken is er niet veel vlees te koop in de supermarkt. De meeste Kroaten kopen namelijk vlees bij de slager. Dit vlees wordt op bestelling gesneden. Dit geldt ook voor de plakjes kaas. Er worden dus weinig voorverpakte vleeswaren en kaas verkocht. Als je graag verse groenten en fruit wil kopen, kun je dit het beste op de markt of in kraampjes langs de grote weg doen. In de supermarkt is er namelijk niet zo'n groot aanbod.

rovinj
bron foto

Drinken
Pivo (bier) is een erg populaire drank onder de bevolking. In Kroatië zijn ook verschillende Westerse biersoorten te verkrijgen, zoals Heineken. Daarnaast wordt er veel wijn gedronken. Er is veel wijnbouw in Kroatie, waardoor er ook veel verschillende soorten wijnen zijn van goede kwaliteit. Een typische Kroatische traditie is het mengen van wijn met een andere drank, zoals met spa rood of cola. Er zijn ook veel traditionele koffiehuizen, waar ze ook veel zoetigheid verkopen, waar de meeste Kroaten gek op zijn.

Tussendoortjes
In Kroatië zijn er niet zoveel soorten koeken en snoepgoed als in Nederland, maar wel heel veel verschillende soorten chocolade. Er is ook veel schepijs of ander soort ijs te koop. Lekker verfrissend na een dag in de hete zon.

Fijne lekkernijen die je daar eens zou kunnen proeven

  • Bajadera bonbons
  • Mandulat (nougat met amandelen
  • Napolitanke koekjes
  • Pršut (gedroogde zoute ham)
  • Gedroogde vijgen
  • Maraskino likeur
  • Prošek dessert wijn

kroatie
bron foto

Wat vind jij van Kroatie als vakantieland?

Bron 1, 2, 3, 4, 5

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Onegirl - Donderdag 25 juli 2013 11:21
Nooit geweest maar lijkt me een mooi land!
Anja - Donderdag 25 juli 2013 12:18
Nog twee weken....
Kroatië, here we come!
groentetuin - Donderdag 25 juli 2013 12:46
Het bruin brood heefr minder vezels?
Uhhh
Wit tich helemaal niet?
Meisje - Donderdag 25 juli 2013 12:56
Kroatie is echt een topvakantie land!!
@ groentetuin: minder vezels dan bruin brood in NL, maar waarschijnlijk nog altijd meer dan wit brood.
Black Rose - Donderdag 25 juli 2013 13:03
Het lijkt me erg leuk, maar het eten klinkt niet zo heel lekker. Ik hou niet zo van vis, ook al klinken de pasta's en risotto's wel erg lekker, maar misschien moet ik daarvoor maar naar Italië gaan.
anoniem - Zondag 26 maart 2017 20:24
jij bent echt raar
anoniem - Dinsdag 28 maart 2017 11:09
je moeder die is raar
? - Woensdag 10 april 2019 14:56
Ken je haar dan?
angstig meisje. - Donderdag 25 juli 2013 16:55
lijkt me een mooi land!
Rianne - Vrijdag 26 juli 2013 00:22
Ohh klinkt heerlijk, ik zou alleen al voor het lekkere eten daar naartoe willen!
Klein Veertje - Vrijdag 26 juli 2013 11:32
Daar zou ik graag nog eens heen willen!
Ingrid - Vrijdag 26 juli 2013 19:25
Nooit geweest, maar wat ik heel leuk vind is het lezen van deze blog en de herkenning met de eetgewoonten en drinken uit Roemenië waar ik zelf vandaan kom. Nu heb ik zin om naar mijn omaatje te gaan en er een week Kroatië aan vast te plakken ;)))))
m - Vrijdag 26 juli 2013 21:42
I love croatia!!!
(helaas) komt mijn pa uit slovenie, ook mooi, maar kroatie is helemaal super! kraski prsut!!! kan ik de hele vakantie eten...hmmm
iertje - Zaterdag 3 augustus 2013 21:40
ben net terug van twee weken kroatie en ben er vorig jaar ook geweest. Het is een heel mooi vakantieland. Ik heb in kroatie idd heel lekker vis en pasta met zeevruchten gegeten. ook het fruit is er heerlijk ^^
iertje - Zaterdag 3 augustus 2013 21:41
ben net terug van twee weken kroatie en ben er vorig jaar ook geweest. Het is een heel mooi vakantieland. Ik heb in kroatie idd heel lekker vis en pasta met zeevruchten gegeten. ook het fruit is er heerlijk ^^
Karlijn - Dinsdag 10 juni 2014 13:21
Inderdaad een super mooi vakantieland! Ik ben er vorig jaar en het jaar daarvoor met mijn vriend geweest. Prachtig land, en lekker eten! Dit jaar gaan we weer!!! Wat ik wel mis, is groente bestellen in een restaurant. Wij gaan alleen maar uit eten en niet koken, maar er zijn weinig groenten te vinden in een restaurant. Dit jaar dus af en toe zelf koken en overdag veel fruit eten :)

Ik wil nu al terug!!!
Zarac - Zaterdag 25 oktober 2014 11:34
Ik heb vaker gehoord dat Kroatië een mooie land is :-))
naam - Dinsdag 1 september 2015 12:44
heerlijk land met vele naaktstranden !! superweer helemaal geweldig!
Mooi land mooie steden. Veel te zien en lekker eten gewoon genieten voor ieder wat wils.
sofie - Maandag 7 december 2015 19:10
ik ben daar geboren
sofie - Maandag 7 december 2015 19:10
ik ben daar geboren
maja - Woensdag 19 april 2017 16:11
ik bener geweest en ik maak er een presentatie over !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! super leuk land!!!!!!!
maja - Woensdag 19 april 2017 16:12
ja dat is waar
Bert. - Zondag 25 maart 2018 16:14
Heerlijk land met heerlijk gegrild vlees en Pivo.
Echt een aanrader😀😀😀
Ga dit jaar voor de 6e keer.
ddddddd - Dinsdag 22 mei 2018 13:15
ik heb veel geleerd.
en veel informatie voor een verslag
Melle - Zondag 22 juli 2018 19:22
Ik ben al erg vaak in Kroatië geweest, echt een prachtig land!
Ik ben dol op de Ajvar die ze daar hebben, dat is een soort spread van paprika en aubergine. Vaak doen ze het bij je vlees als sausje erbij in een restaurant, maar het is ook lekker op je brood :)
Bea - Zondag 24 februari 2019 18:08
Wat is de reden dat ze daar weinig groente eten??