Eetgewoonten in Italie

 

Italië is een populaire vakantiebestemming. Dat snap ik wel: het is er vaak heerlijk weer, er is veel strand en een mooie natuur! Het land wordt door de gekke vorm die het heeft ook vaak 'de laars' genoemd. Verder staat dit land natuurlijk wereldwijd bekend om de Italiaanse keuken! Vooral de pasta's en pizza's zijn hiervan erg populair.

In Italië eten de mensen op wat andere tijden dan wij gewend zijn, en nemen ze daarbij altijd ruim de tijd voor hun maaltijden. Het is een sociale bezigheid: Italianen hebben meestal grote families waarbij de moeder uitgebreid kookt.

Verder moeten ze weinig weten van boterhammen of stamppot zoals wij die in Nederland kennen. In deze blog kun je lezen hoe de Italianen eten...

Drinken
Italië staat vooral bekend om de wijn. Dat wil niet zeggen dat Italianen de hele dag door wijn drinken, meestal pakken ze hun eerste wijntje pas na het avondeten. Ze staat bekend om hun wijn omdat ze veel wijn verbouwen en exporteren.

's Ochtends beginnen de Italianen vaak met een cappuccino. Dit drinken ze eigenlijk alleen maar in de ochtend, rond 11.00 gaan ze over op espresso. En dat is niet de slappe bak die we in Nederland gewend zijn: in Italië drinken ze hem alleen héél sterk en met héél veel suiker!

grapesOntbijt
Italianen ontbijten vaak met een 'cornetto' of een 'brioche'. En nee, de Italianen zitten heus niet elke ochtend aan een ijsje... Een cornetto is een soort croissantje, maar dan een stuk zoeter. Met een brioche wordt eigenlijk niet veel anders dan een broodje bedoelt.

Als je het écht op zijn Italiaans wilt doen, dan neem je je ontbijt niet meteen thuis als je wakker wordt. De meeste mensen daar halen hun ontbijtje bij een café of barretje als ze onderweg zijn naar school of het werk.

Lunch
Meestal is de lunch een warme maaltijd. In Italië is het zo dat bij veel mensen de lunch wordt betaald door hun baas. De werknemers nemen dan ook ruim de tijd om tussen de middag ergens in een barretje wat te gaan eten. Italianen werken hierdoor ook vaak door tot wat later in de avond.

Vaak eten Italianen een typisch mediteraanse lunch. Je kan daarbij denken aan lekker vers stokbrood, olijven, pasta, vis, vlees en salade. Natuurlijk mag bij de lunch de carpaccio niet ontbreken!

Op zondag wordt er vaak extra uitgebreid geluncht. Familie en vrienden komen hiervoor dan vaak bij elkaar, het is een echte sociale aangelegenheid...

Diner
Omdat de mensen in Italië door hun uitgebreide lunch vaak pas laat klaar zijn met werken eten zijn hun diner ook vaak wat later. Een traditionele avondmaaltijd in Italië wordt op de volgende manier gegeten:

  • Als eerste is er de antipasti. Dit is een koud voorgerecht, en is bedoeld om je eetlust een beetje op te wekken
  • Daarna is er de primi. Ook dit is een voorgerecht alleen dan wél warm.
  • Dan komt eindelijk het hoofdgerecht de secondi. In de meeste gevallen zal je hier een lekkere pasta krijgen. Maar ook een lekkere pizza of calzone kan je bij de hoofdmaaltijd verwachten.

pizza

  • Na de hoofdmaaltijd krijg je vaak een (zoet) nagerecht: de dolci. Een van de nagerechten waar Italië om bekend staat is de tiramisu! Tiramisu betekend letterlijk 'trek mij omhoog', waarmee eigenlijk zoiets bedoelt wordt als 'vrolijk me op' of 'maak me vrolijk'.
  • Alsof één toetje nog niet genoeg is nemen de Italianen als afsluiting van de maaltijd vaak nog een drankje. Je kan denken aan de typisch Italiaanse drankjes zoals grappa, sambucca, limmoncello, prosecco een wijntje of gewoon een espresso.

Tussendoortjesitaliaans schep ijs
Wat ze in Italië vaak als tussendoortje eten is "una merendina". Dit is een soort cakeje met een lekkere vulling er tussen.

Verder kennen ze natuurlijk ook nog allerlei andere lekkere tussendoortjes. Heerlijk Italiaans schepijs bijvoorbeeld!

In de avond eten de mensen in Italië vaak ook nog stokbroodjes met tapenade of andere kleien hapjes, vergezeld met een lekker glas wijn.

Verschillende soorten pasta
Italianen hechten veel waarde aan een goede pasta. Het liefst maken zij de pasta zelf of gebruiken ze in ieder geval verse pasta. Dat Italië een echt pasta-land is zie je alleen al aan al de verschillende soorten pasta die uit dit land komen: spaghetti, macaroni, tagliatelle, canneloni, farfalle, gnocci, lasagne, penne, fussilli, linguine, tortelini, ravioli, Ze komen allemaal uit Italië!

Andere producten
Italië staat natuurlijk nog om een hele hoop meer producten bekend. Denk bijvoorbeeld maar aan parmezaanse kaas, mozzarella, pesto en olijfolie.. misschien ken jij ook nog wel typisch Italiaanse producten?

Wat vind jij van de Italiaanse eetgewoonten?

Foto1: flags.net
Foto2: flickr
Foto3: flickr
Foto4:
flickr

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

repelsteeltje91 - Maandag 11 juni 2012 16:59
Ik hou van italiaans eten :D
GLM1993 - Maandag 11 juni 2012 20:31
tiramisu en gnocchi (L) Loveeee
Anoniem - Maandag 11 juni 2012 20:48
Lekker, maar wel heel veel, als je dat allemaal eet op een dag!
lot1995 - Maandag 11 juni 2012 21:01
i love ijs!!
perensoep - Dinsdag 2 juni 2020 13:35
geen Nederlands en Engels door elkaar halen
Schaatster - Maandag 11 juni 2012 22:17
Klinkt allemaal super lekker!
Maar inderdaad wel een beetje veel als je dat allemaal elke dag gaat eten? Hoe kun je na een warme lunch 's avonds alweer zo'n honger hebben, en dan na zo'n superdiner ook nog laat op de avond weer stokbrood eten? Dan plof je toch? :P
Vrijdag - Maandag 11 juni 2012 22:33
Italie is sowieso een fantastisch land. De keuken, de huizen, de kerken, kunst, mode, cultuur, de mensen, het weer... Wil nog eens 10 000 keer gaan :-)!
Briesje - Maandag 11 juni 2012 23:34
Sommige dingen zijn wel lekker van Italiaans eten, zoals de risotto enzo
Alleen ben ik nog steeds niet zo'n fan van pasta dus dat is nogal een nadeel voor mij :)
SmallButBrave - Dinsdag 12 juni 2012 08:32
Italiė ligt naast Spanje??
I don't think so...
Konijn - Dinsdag 12 juni 2012 09:01
hmm, ik heb daar een half jaar gewoont, (samen met 1 italliaans kamergenootje) maar de eetgewoontes die zij hadden waren toch iets anders als hierboven beschreven. Maar misschien lag dat ook aan ons werk. En ja 2 warme maaltijden op een dag at ik toen ook. Doe je dat niet dan val je vanzelf om, door de hitte heeft je lijf duidelijk behoefte aan een ander eetpatroon als hier.
Danique - Dinsdag 12 juni 2012 11:36
Klinkt heerlijk allemaal! Zou er graag willen wonen later.
Jeanine - Dinsdag 12 juni 2012 13:09
I love Italy!
Ben er al heel vaak geweest en vind het echt een prachtig land. Als kind smulde ik echt van lasagne, at er borden van leeg haha. Daar verlang ik naar terug, dat onbezorgd kunnen eten. Mensen denk vaak ook dat ik een Italiaanse of Franse achtergrond heb hihi.
Een Italiaanse vriendin woont in Toscane en eet echt niet altijd elke avond een antipasti, primi, secondi en toetje. Vaak een antipasti, primi en toetje of antipasti en secondi en toetje. Maar 's middags wel warm ja :)
Mare - Dinsdag 12 juni 2012 19:37
Deze zomer wordt alweer mijn vierde op het Italiaanse Sardegna. En ja, Italianen weten wel wat lekker eten is. Nu eten we op Sardinie ook zeker niet elke avond alle gangen, dat is echt iets wat alleen met bijzondere gelegenheden wordt gedaan. Wel hadden we elke avond eerst pasta en dan een secundi met vlees en groente. Vaak ook een toetje, maar veel Italianen zijn dan al in de bar, voor een koffie.
hello - Zondag 1 juli 2012 20:36
allemaal super lekker!
maar ook best wel moeilijk :$
ik ga waarschijnlijk op vakantie naar italie, en heb er wel heel veel zin in!
alleen het eten ? hoe moet ik dat gaan doen ;O
livemylife - Donderdag 12 juli 2012 22:47
ik ga zaterdag naar italie, vind het best lastig met eten.
pasta's en pizza's etc vind ik erg moeilijk en ik weet niet goed wat ze voor producten ze daar verkopen, weet iemand dat? xoxo
thanx - Donderdag 18 oktober 2012 10:36
k heb nu wel mun verslag af
ik - Zondag 18 november 2012 14:36
wat veel
ik zou het niet op kunnen
ik zit al vol als ik eraan denk
anoniem - Dinsdag 4 december 2012 16:23
dit is allemaal we goed en wel alleen ik vind het kanker gelul
Black Rose - Zondag 13 januari 2013 18:15
Ik hou van Italiaans eten, ze eten wel uitgebreid 's avonds. Het lijkt me leuk om een dagje in een Italiaans gezin te zijn. :D
Mickey - Donderdag 31 januari 2013 07:54
ik ben Italiaans en eet ook warm maar ik niet niet zoveel. ik eet bijna nooit een boterham.
Rianne - Vrijdag 21 juni 2013 16:37
Als ik op vakantie dan toch wat meer ga eten dan gewoonlijk..
dan toch echt Italiaans eten
L - Donderdag 25 juli 2013 11:33
Ik vertrek binnen 2 weken naar Italiƫ, dat wordt super!
Vooral omdat ik nu terug lekker normaal kan eten -en soms (vaak eigenlijk) zelfs wat extra-!!
J --- - Woensdag 25 september 2013 14:24
Ik hou echt van italie het is mijn favorieten land !!!!!!!!!!!!!!!!
mooi geschreven
R - Vrijdag 27 september 2013 11:24
ik ben een italiaan en het klopt ( het verhaal)
daphne - Woensdag 2 oktober 2013 15:06
Ik hou echt van italiexxxx
seb - Vrijdag 4 oktober 2013 12:04
i love italie :-)
matser - Dinsdag 15 oktober 2013 11:40
wat lekker allemaal en bedankt voor de informatie!!!
iepje - Dinsdag 15 oktober 2013 11:41
i love italie : )
ItaliaXGirl - Dinsdag 5 november 2013 15:26
Me vader heeft een paar jaar in Italiƫ gewoond. We keren elk jaar weer terug. Het lijkt net of ik daar heb gewoond. Het is daar zo vertrouwd. Vooral bij het Gardameer. Ik mis het nu al
Niet-ik - Vrijdag 8 november 2013 11:41
hoelaat eten ze in Italiƫ
Tjez Fontaine - Maandag 25 november 2013 18:37
jojo Italiƫ is te gek al helemaal het antipasta, pizza, spaghetti, en de ijsjes ik hou van Italiƫ
Tjez Fontaine - Donderdag 28 november 2013 17:50
lekker veel infirmatie
kokosnoot - Maandag 6 januari 2014 14:07
vrolijk me op en maak me vrolijk betekent hetzelfde? en je kan de volgende keer wel beter op de spelling letten en eerst alles controleren voordat je t publiceerd.
tom - Maandag 24 februari 2014 17:31
klinkt goed
loes - Woensdag 26 februari 2014 14:06
leuk, kom veel te weten over het eten en drinken in Italiƫ. goed ik moet een werkstuk maken!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
romy - Donderdag 27 februari 2014 18:47
ik ben hier wel heel vaak geweest dus italie en het is super daaro
mirtje78 - Donderdag 13 maart 2014 17:56
heel tof moeten een kraam maken over Italiƫ dus graag nog veel typische gerechten plaes.....................................................!!!!! dankje alvast
laurens - Maandag 7 april 2014 14:14
hoi ik ben laurens
laurens - Maandag 7 april 2014 14:15
mopi
knor - Zondag 13 april 2014 12:49
mmmmmmmmmmm lekker vooral de pizza
jan - Dinsdag 15 april 2014 14:13
als je in italiƫ woont wat zal dan mijn lievelings eten zijn?
kroko - Zaterdag 19 april 2014 09:14
ik moet een spreekbeurt doen en ik doe het over italiƫ
en ik doe ook een hoofdstuk over "de italiaanse keuken"
en voor dat hoofdstuk was dit blog echt suuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuper handig ( bijna de helft overgenomen )
jada - Zondag 27 april 2014 18:51
heel lekker het italiaans eten , ik heb heel wat nodige tips gepakt van dit blog voor mijn eindwerk bedankt.
amber - Maandag 28 april 2014 09:36
mijn zus
floor - Woensdag 30 april 2014 09:09
dit is een leuke website waar je veel informatie kunt vinden over landen en veral over het eten ik heb hier veel informatie kunnen vinden voor mijn spreekbeurt en het is op een goede manier uitgelegd
bedankt groetjes : floor
floor - Woensdag 30 april 2014 09:10
ik doe ook mijn spreekbeurt over italie heel weg bedankt voor deze informatie
sas - Donderdag 1 mei 2014 12:14
ik doe mijn spreekbeurt over italie en ik heb hier egt heel erg veel aan gehad. je hebt egt hele goede informatie bedankt!
Julina - Dinsdag 13 mei 2014 20:14
Super bedankt echt top!! ben veel veder gekomen met mn werkstuk
anoniem! - Zondag 1 juni 2014 15:27
heel handig voor een werkstuk of een spreekbeurt!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Iets - Woensdag 11 juni 2014 19:02
Dit is super goede info
Me - Vrijdag 8 augustus 2014 16:47
Ik heb een tijdje bij een Italiaans gastgezin gewoond (Noord-Italiƫ) en hun eetpatroon kwam niet overeen met wat hier beschreven wordt. Zeker het avondeten was veel minder uitgebreid (geen voorgerechtjes enzo) en 's avonds werd er ook echt niks meer gegeten, op wat koekjes na. Wel is het zo dat er inderdaad 2x per dag warm gegeten werd. Zowel middag- als avondeten was best stevig eten, geen salades ofzo...
stef - Zaterdag 18 oktober 2014 18:06
Hallo,
Ik zou graag willen weten of Italianen veel koolhydraten eten op een dag, en hoe dit zich verhoudt met eiwitten en vetten? Heb je hier enig idee van?
Bij voorbaat dank!
bram - Woensdag 26 november 2014 15:04
Italie is echt lekker eten flex
i love italie - Woensdag 26 november 2014 15:26
I love italie
Bjornlimmen - Zaterdag 29 november 2014 12:15
Ik ben spaghetti fan echtwaaar
Bjornlimmen - Zaterdag 29 november 2014 12:16
Aleen lus ik geen pizza echtwaar
hihihihih - Dinsdag 13 januari 2015 16:22
lekker italiaans eten. ik ga vaak op vakantie naar italiƫ.
xxxxxxxx - Maandag 11 mei 2015 16:43
Wat een fette site is dit!
kirsten - Zondag 31 mei 2015 19:17
leker eten en veel informatsi.
pedobeer - Maandag 1 juni 2015 19:49
goed voor mijn verslag
A3aan - Woensdag 30 september 2015 09:12
heel lekker maar te veel voor mij ik hou meer van Nederlands eten die stamppot gaat er wel in bij mij
A3aan - Woensdag 30 september 2015 09:12
en die worst voornamelijk
meneer mandje - Woensdag 30 september 2015 09:13
heerlijk eten I love italia
tio de pio - Woensdag 30 september 2015 09:14
ik ben het met je een met die worst:D
lol - Maandag 30 november 2015 15:03
Wat een toffe site!!
een indd die worst is top die gaat er bij mij wel in en ILOVEWORSTEN
een mensje♥ - Maandag 7 december 2015 16:14
ik hou heel erg van italiaans eten ik moet een werkstuk over rome doen dus ik kijk ff op deze site
een mensje♥ - Maandag 7 december 2015 16:16
weten jullie nog dingen die ik in mijn werkstuk kan schrijven behalve romulus en remus en bezienswaardig heden
Ilona - Vrijdag 18 december 2015 20:55
Bij de drankjes hoort ook de strega! Erg lekker!
een knappe jongen - Dinsdag 16 februari 2016 19:18
pizza is overheerlijk
ronan - Dinsdag 25 september 2018 09:34
nee he is niet overheelijk maar ovenhelijk.
Puistje - Zondag 21 februari 2016 15:32
Wat is het beste Italiaans eten
joep - Donderdag 7 april 2016 18:49
ik vind het lekker vooral pizzas
chase - Donderdag 14 april 2016 13:27
een perfecte site
chase - Donderdag 14 april 2016 13:29
ik kan er wel mee door hoor
xz - Zondag 1 mei 2016 15:43
lekker eten zeg
lol - Zondag 1 mei 2016 16:00
heb werkstuk over italiƫ echt super
anoniempje - Maandag 5 juni 2017 15:38
heb ook een werkstuk over italie
Devushka - Zaterdag 17 september 2016 01:28
Italiaanse eten is zoooo lekker!!!! jummie!
Cappuccino en Espresso smaken daar anders dan hier. Daar zijn lekkerder dan hier
anoniempje - Maandag 5 juni 2017 15:35
lekkerrrrr
anoniempje - Maandag 5 juni 2017 15:35
superlekker
Mathilde - Maandag 17 juli 2017 20:17
Ik vroeg me af... hebben ze ook gewoon volkoren of donker brood in Italiƫ? Ga er heeeel snel heen op vakantie, jeeeeuj!
blauwe bes - Dinsdag 27 februari 2018 07:25
Ik doe presentatie over Italiƫ!
Bedankt!
gwn iets - Woensdag 28 februari 2018 12:21
goeie info ik had het nodig voor mijn werkstuk
thnx
meisje - Dinsdag 13 maart 2018 09:34
ik ben zelf half italiaans en vindt het italiaanse eten heerlijk
radeloos mijsje - Vrijdag 24 januari 2020 12:37
k was radeloos opzoek naar iets voor mijn werkstuk
super veel info
thanks
radeloos meisje - Vrijdag 24 januari 2020 12:38
zalig

me - Vrijdag 24 januari 2020 12:41
amai zo veel ik. dit is echt wat ik nodig had. Op heel google staat super veel troep maar dit is fantastisch
dank je wel
me
Niels - Woensdag 6 januari 2021 16:00
ik houd mijn werkstuk over Italiƫ bedankt
Niels - Woensdag 6 januari 2021 16:01
:-D