Eetgewoonten in Griekenland

Griekenland is een erg leuke vakantiebestemming. Het is vaak goed weer en de omgeving is erg mooi. Het eiland Kos kun je bijvoorbeeld helemaal rond fietsten om te bezichtigen. Naast Kos heeft Griekenland nog veel meer verschillende eilandjes, elk met zijn eigen specialiteit en bijzonderheden. Echter is één ding in alle Griekse keukens te vinden, namelijk olijfolie. Grieken staan erom bekend dat zij veel olijfolie gebruiken. Daarnaast maken ze vaker en veel gebruik van verschillende kruiden.

Ontbijt
Hoewel eten voor Grieken een erg belangrijke en sociale bezigheid is, vinden ze het ontbijt niet echt belangrijk. Er wordt dan ook vaak niet thuis ontbeten, maar onderweg iets genomen. Vaak wordt er dan gekozen voor een simpele maaltijd zoals een stuk toast of een witte boterham met jam. Ook een sesamring of een kaastaartje zijn erg populair.

Lunch
Als middageten nemen Grieken vaak een frisse salade of een hartige soep. Grieken gaan pas laat avondeten en pakken dus vaak in de namiddag een dessert. Elke regio heeft andere favorieten, maar bij elk dessert zijn Oosterse invloeden te zien. Ze gebruiken namelijk vaak noten, filodeeg en honing. Ook gaan Grieken ‘s middags vaak naar een café om bij te kletsen. Daar nemen ze vaak een koffie, café frappé is hun favoriet. Dit is een schuimende Griekse ijskoffie die gemaakt wordt van oploskoffie. Het wordt gedronken uit hoge glazen met een rietje.

bron foto

Avondeten
Grieken beginnen meestal rond 21.00 uur te eten en kunnen gemakkelijk doorgaan tot 23.00, want ze willen hier goed de tijd voor nemen. Ze zitten vaak met veel mensen aan een grote tafel en maken er een gezellige gelegenheid van. Het avondeten is dan ook niet bepaald rustig. Er wordt vaak gegeten met de televisie of muziek aan en ook roken onder het eten is geen uitzondering. Er wordt voor veel mensen gekookt, dus wanneer je ergens op visite bent, kan je altijd blijven eten. De meeste maaltijden zijn eenvoudig, maar kosten toch redelijk veel tijd omdat Grieken vaak alles zelf bereiden. Niet voor niks staat Griekenland bekend om de heerlijke smaken.

Uit eten
Grieken gaan graag en veel buiten de deur eten. In de meeste restaurants is er niet echt een menukaart, maar wordt er aan tafel verteld uit welke maaltijden gekozen kan worden. Vaak wordt er van alles besteld en in het midden van de tafel gezet. Zo kan iedereen pakken wat hij of zij wil. In veel restaurants kan enkel met contant geld betaald worden. Iedere Griek die uit eten gaat neemt meer geld mee dan hij nodig denkt te hebben, zodat hij, als er mensen aanschuiven, voor iedereen kan betalen. In toeristische gebieden zijn de restaurants wel eerder open, zodat de toeristen niet tot 21.00 uur hoeven te wachten. In de meeste restaurants wordt het eten al in de middag bereid en warm gehouden tot de avond. Grieken houden er namelijk van dat het eten niet te heet is. Maar hierdoor is het eten voor toeristen vaak te lauw.

Drinken
Grieken drinken voor het eten vaak een glaasje ouzo en tijdens het eten wijn, ook drinken ze gedurende dag redelijk veel water. In Griekenland kunnen Nederlands niet zomaar water uit de kraan drinken, het is dan ook verstandig om een losse fles water te kopen. Sinas, ook wel portokalada, eerst de meest gedronken frisdrank in Griekenland. Katalaba, een combinatie van uitgeperste sinaasappel-en citroensap, wordt ook erg lekker gevonden. Na het avondeten drinken Grieken vaak koffie met gebak in een café. Qua alcoholische dranken is ouzo erg bekend, dat is een anijslikeur met een hoog alcoholpercentage. Bijna overal in Griekenland wordt ouzo gestookt, meestal in kleine hoeveelheden en op ambachtelijke wijze. Iedereen houdt het recept geheim.

bron foto

Groenten en fruit
De populaire groenten zijn de rode en groene paprika’s, de aubergines en de pompoenen. De bloesems van pompoenen worden ook gebruikt, ze worden in deeg gedompeld en daarna gefrituurd. Dit wordt ook gedaan met verschillende soorten courgettes en komkommers. Verder gebruiken Grieken tomaten in verschillende vormen. Vruchten die veel gegeten worden zijn: (water)meloen, perziken, nectarines, kersen, citroenen en sinaasappels.

Griekse specialiteiten

  • Mezze: kleine mediterrane hapjes die als voorgerechtje of aperitiefje gegeten worden.
  • Diverse kazen en dan voornamelijk feta kaas, gemaakt van schapenmelk. Deze kaas wordt gebruikt in verschillende salades, om te marineren en als vulling in gerechten.
  • Moussaka, dit bestaat uit verschillende laagjes lamsvlees, uien, schijfjes aubergine en tomaten overgoten met een witte saus.
  • Retsiná is de populairste wijn uit Griekenland. Het wordt gemaakt van witte savatiano-druiven.
  • Tzatziki, een dipsaus van yoghurt, komkommer en knoflook
Wat vind jij van de Griekse eetgewoonten?

Bron foto 1
Bronnen: eetzaken.nl, reisgraag.nl, explorecrete.com

Laura B

Geschreven door Laura B

Reacties

24 reacties op “Eetgewoonten in Griekenland”

  1. Ik hou niet zo van Grieks eten, maar dat van alles bestellen en dat iedereen overal iets van kan opscheppen vind ik wel erg leuk en gezellig.

  2. Ik eet bijna nooit Grieks… om eerlijk te zijn nooit. Maar ik wil het zeker wel een keertje proberen, en dan heb ik het over Grieks eten en over het land zelf.

    1. het lijkt me wel heel lekker:) 🙂

  3. Ik ben net 2 dagen thuid van griekenland, en aangezien wij een huisje hadden gehuurd hebben we erg veel buiten de deur gegeten. De meeste Grieken ontbijten inderdaad niet. En daarom eten ze ook heel laat. We stonden ook nigal eens voor schut aks we om 19:00 uur bij een restaurantje kwamen en ze nog niet klaar waren om avondmaaltijden op te dienen. We zaten in een erg ontouristisch gebied. De tzatziki is trouwens een echte aanrader!

    Het avondeten is (naar mijn ervaring) vooral ‘s avonds erg veel! Als voorgerecht krijg je eerst nog 3 boterhammen… En dan nog een tweede voorgerecht, hoofdgerecht en een toetje.

    Het groente en fruit in Griekenland smaakt echt heerlijk! Supervers. Je proeft de zon er in!

  4. ben net 2 dagen geleden terug gekomen uit greece to
    p land

  5. Je hebt ook zo’n gegrilde kaas: nom! Ik houd van Griekenland! En natuurlijk de wijn…en de dipjes voor de ronde broden

  6. mmm die feta is daar overheerlijk, lekker bij je salade, en van die visschotels 🙂 Maar inderdaad… als je om 18.00 uur wilt avondeten.. waren we een van de weinigen 🙂

  7. ik ga wel naar het buurland; Italia!

  8. Ik ben vorig jaar op Rhodos geweest. Vond het eten niet echt top. Het was haast onmogelijk om ergens een normale lunch (sandwich) te nuttigen, bijna alle tentjes leken qua eten hetzelfde: veel vet en goedkoop eten. Echt wat voor toeristen. Ik vond er zelf niks aan! Avondeten ging nog wel.

  9. deze blog is wel toevallig ben net afgelopen nacht terug gekomen uit griekenland, kreta. wij zatten in een all inclusive hotel. dus daar hadden we genoeg keuze. hele week idd tatsiki gegeten, maar heb ook mouzakka gehad. en ander eten, was best lastig om in een ander land te eten dan ook nog alles all inclusive maar toch wel genoten.

    liefs

  10. Ben twee keer in Griekenland geweest en vond het eten prima! Ik hou alleen niet zo van vlees en niet zo van vis, en echt vegetarische gerechten waren en niet zoveel haha. Maar heb genoten van de tzaziki (echt heeerlijk, lekker broodje erbij, helemaal top als lunch) en alle soorten salades. De verse vruchtendranken die ze er veel hebben zijn trouwens ook aan te raden!

  11. heel erg lekker de mouzakka en de fetakaas at het bijna iedere dag toen we met ik vertrek op griekenland waren de salades zijn er oook aan te raden

  12. H-e-e-r-l-i-j-k!

    Ben vorige maand naar Griekenland geweest en heb genoten van het eten. Voor mij een eyeopener om verder te gaan met m’n herstel. Heb de manier van eten opgepikt om er thuis mee door te gaan omdat ik merkte dat ik me erg goed voelde bij hun manier van eten. De gefrituurde aubergine, courgette, salades, olijfolie en knoflook etc. doen me blijkbaar goed, had veel meer energie dan ‘op z’n Hollands’ eten. En ook heerlijk dat ze daar onwiiiijs veel fruit hebben! Ja, mooie ervaring was dat 🙂

  13. @M
    Bedoelje haloumi?

  14. oeps, spatie vergeten 😉

  15. Hoi,

    Ik ben met toeval op deze site gekomen omdat mijn zusje aan anorexia lijd. Prima site, staan wel wat tegenstrijdige dingen op zoals wat gezonde tussendoortjes zijn. Ook bij dit artikel staat iets op wat tegenwoordig allang niet meer zo is. Ik ga al jaren naar Griekenland en ze hebben altijd een Engelse menu kaart, zelfs op de afgelegen plekjes. Tegenwoordig is toerisme zeer belangrijk in Griekenland. Verder is het artikel prima.

    Verder ziet de site er netjes uit.

  16. ik kom uit griekenland!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    1. Ik kom ook uit griekenland
      HIHI

  17. Ik hou van Grieks eten! Griekse salade en Griekse yoghurt met walnoten zijn favoriet.

  18. Zit momenteel op Kreta,voor de zoveelste keer! Het eten is zo lekker hier dat ik wel 3 x per dag warm eten wil hebben!

  19. dat is luek

  20. het is intresant

  21. Ik hou heel erg van Grieks eten. In toeristengebieden vaak het zelfde, maar daar buiten soms heel lekkere dingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *