Eetgewoonten in Brazilie

 

brasilWe hebben al van een aantal landen de eetgewoonten met jullie gedeeld en in deze blog zal ik jullie vertellen van de eetgewoonten in Brazilië.

Ik wil ontzettend graag een keer naar Brazilë op vakantie omdat het mij echt een prachtig land lijkt en de hele tropische sfeer lijkt mij ook fantastisch. Ook de carnaval in Brazilië lijkt me geweldig.

Brazilië is het op vijf na grootste land van de wereld en is maar liefst 240 keer groter dan Nederland.
(Foto: flickr.com/photos/asthmahelper)

Er wonen op dit moment 203.429.773 mensen en daar komen ieder jaar ongeveer 2 miljoen mensen bij. Brasília is de hoofdstad van Brazilië en in Brazilië zijn de tegenstellingen tussen arm en rijk erg groot. Er zijn ontzettend grote villa wijken, maar ook sloppenwijken waar straatbendes in oorlog met elkaar leven. Op onderstaand plaatje kun je het verschil zien tussen de grote van Nederland en Brazilië. Nederland ligt rechtsboven in de zwarte cirkel en Brazilië in de grote cirkel onder in het midden.

In Brazilië kom je eetgewoonten van de hele wereld tegen door de grote immigranten stroom die vanaf 1950 al aan de gang is. In 1950 had Brazilië nog maar 50 miljoen inwoners. Door de vele immigranten zijn er ook vele verschillende religies in Brazilië, maar dat is geen enkel probleem voor de inwoners. Iedereen praat met iedereen en de mensen met een andere religie worden in hun waarde gelaten.

Het ontbijt
Het ontbijt is vaak erg uitgebreid met koffie, thee, verschillende broodjes en beleg, cake en soms zelfs taart. Ook wordt er bij het ontbijt vaak vers fruit gegeten en vruchtensap gedronken.

De lunch
Vaak is de lunch in Brazilië een uitgebreide warme maaltijd en dan wordt er s'avonds een kleinere warme maaltijd gegeten. Een goede maaltijd bestaat voor Brazilianen uit witte rijst, zwarte bonen en maniokmeel. Ze eten er dan vlees, kip of vis bij. Verder kun je in veel steden lunchen met een buffet en daar betaal je per kilo. Je schept op wat je wilt hebben, bij de kassa wordt je bord gewogen en je betaalt voor het aantal kilo's dat je op je bord hebt liggen.

Diner
Net als in veel andere landen met hoge temperaturen wordt er pas laat gegeten en als je vroeg in een restaurant zit, dan ben je waarschijnlijk de enige. Er wordt veel vlees en vis gegeten en vegetariërs hebben het lange tijd niet gemakkelijk gehad in Brazilië. Inmiddels zijn vegetarische gerechten een beetje aan het opkomen. Vooral de restaurants waar gebruik wordt gemaakt van het buffet bieden een uitkomst want daar kun je zelf opscheppen.

De Churrascaria zijn erg bekend in Brazilië, dat zijn restaurants waar de ober met verschillende vleesspiesen langskomt en dan kun je zelf een stuk vlees kiezen. Net als bij de lunch bestaat het diner uit rijst, bonen en maniokmeel en dan een vlees/ vis soort naar keuze.

Verder wordt er bij iedere maaltijd fruit gegeten en dan niet alleen de standaard vruchten die wij hier kennen, maar ook een aantal bijzondere andere vruchten. De volgende vruchten eten ze in Brazilië die wij hier niet kennen:

* Abacaxi, dit is een kleine ananas.

* Acerola, dit is een oranje kersvormige vrucht. De vruchten zijn ongeveer 2 cm. groot en het geeloranje vruchtvlees is zuur en bevat veel vitamine C. Zo veel dat de vrucht tot tot de meest vitamine C-rijke vruchten ter wereld behoort.

* Caju, dit is de vruchtsteel van de cashewnoot boom. Het wordt ook wel de cashew appel genoemd. Het is de vruchtsteel die bovenop de cashew groeit met daarin de cashewnoot. Als deze vrucht rijp is dan zwelt het op tot een peervormige vrucht. De cashew appel is na het plukken maar een paar dagen houdbaar en daarom wordt de vrucht niet geëxporteerd.

De vruchtensappen die worden gedronken worden allemaal vers gemaakt. Het sap wordt aangevuld met water en naar smaak wordt suiker toegevoegd.

Specialiteiten in Brazilië

Per gebied in Brazilië is het verschillend wat de specialiteiten zijn. Hieronder noem ik ze per gebied op.

De specialiteiten van het Amazone-gebied zijn:

* Pato no tucupi, dit is eendevlees in een voedzame saus met een wild kruid.

* Tacacá, dit is een dikke gele soep met gedroogde garnalen en look.


De specialiteiten van het Noordoosten zijn:

* Vatapá, dit zijn garnalen die in kleine stukjes worden gesneden of geraspt, met stukjes vis vermengd, gebakken in palmolie met klappermelk en stukjes brood. Dit wordt met witte rijst opgediend.

* Sarapatel, de lever en het hart van een varken of een schaap worden met vers bloed van het dier vermengd. Dit wordt samen met tomaten, pepers en uien gekookt.

* Caruru, gebakken garnalen worden opgediend met een pikante saus gemaakt met rode pepers en gombo.

De specialiteiten van het Zuiden zijn:

* Churrasco, dit is rundvlees wat aan het spit op houtskool wordt geroosterd en daarna met een tomaten-, uiensaus opgediend. In het binnenland gebruiken de Brazilianen soms een hele os voor zo'n barbecue.

* Feijoada, als er één Braziliaanse specialiteit genoemd moest worden, dan zou dat de Feijoada zijn. Deze specialiteit is vooral in Rio de Janeiro erg populair. Het gaat om een ingewikkelde bereiding met bonen, gedroogd rundvlees, gerookte worst, tong, varkensoren en varkensstaart, look en pepers. In een soepterrine (komvormige schaal) wordt de Feijoada boven witte rijst geplaatst. Daarover strooit men Farofa (maniokmeel), wat de saus verdikt. De schotel wordt dan met groene groenten en sneetjes sinaasappel versierd.

Ben jij wel eens in Brazilië geweest en zo ja:

wat vond je van het eten?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Maartje - Zaterdag 9 april 2011 17:27
Het ontbijt was heerlijk en het vlees s'avonds ook, maar daar bleef het ook wel bij! De rest beviel bij mij niet zo goed. :)
lore - Zondag 19 november 2017 11:28
ik vond het totaal niet lekker
Anne/Suffer - Zaterdag 9 april 2011 18:42
Ik vind dat jullie Spanje moeten doen, ben er nog nooit geweest maar ga erheen en wil weten wat ik niet mag missen, haha xd
mariska - Zaterdag 9 april 2011 21:35
Een vriend van mij woont daar endie wil ik graag een keer opzoeken
lisanne - Zondag 10 april 2011 01:36
niks voor mij ik ben vegetarier :P
Fabienne - Zondag 10 april 2011 11:10
Wanneer komen de eetgewoontes in Japan? :D
priscilla - Maandag 11 april 2011 13:12
ik wordt echt misselijk als ik die garnalen in die soep zie.
zou het never eten.
het ontbijt is wel lekker denk ik.

wanneer komt egypte?
ik ga daar van de zomer naar toe hihi.
xxx
Nina van Eck - Woensdag 27 april 2011 14:12
Het eten in Brazilie is heerlijk:
elke ochtend vers fruit ( mango, ananas, papaya ) yoghurt, vruchtensapjes en eitjes ! Kokos-choco-cake... jamjam

brazilie is zeker de moeite waard! ben er 3 x geweest en wil snel weer terug; de caiparinha's zijn er goddelijk!
pepijn - Maandag 11 maart 2013 17:10
goede site ;)
talita gabrielle da silva lira - Donderdag 24 oktober 2013 12:14
Ik kom uit Brazilie en woon maar 4 jaar in Nederland ik vind Nederland leuk maar als ik op vakantie naar Brazilie ga vind ik het geweldig
de eten is SUPER!!!!!!!!! lekker de vlees,vis,bruinebonen,brood,soep,patat,rijst,fruit
jan peter - Vrijdag 6 december 2013 14:26
Ik vind dit een goeie site want ik woon in brazilië ben ge imigreerd en ik vind het leuk om te kijken hoe mensen hier mee omgaan ! top jongens ! :)
Vero - Maandag 5 mei 2014 02:39
Ik heb heel wat Brazieliaanse vrienden hier in Belgie en bij hen gaan eten is een waar feest voor me. De bbq niet normaal, die begint rond 3 uur in de namiddag en om 1 uur s nachts zijn we nog aan het eten. Hmmm picanja lekkeeeeer!!! Momenteel ben ik bezig een roadtrip aan het plannen voor november en december 2015 en jep samen met men buddy gaan we de 4 windstreken af. Ik kan niet wachten tot het zover is.
Anna aapie - Vrijdag 23 mei 2014 22:11
ik ben half brazliaans niet echt iemand die snel dingen wilt proeven maar de meesten mensen vinden het altijd heeel lekker! ze maken vaak ook maiscake hmm...
Mijn oma kookt altijd in brazilie en inderdaad is het middag eten in brazilie uitgebreid en bijna altijd warm eten :)
Obami - Zondag 1 juni 2014 08:48
Dat het eten niet lekker is. Misselijk word ik er alleen maar van.
Niko - Zondag 1 juni 2014 09:01
Ik vind het eten niet zo lekker buiten de bruinenbonen :)
Daan - Maandag 25 augustus 2014 13:05
In jullie bericht staat dat in Brazilie de lunch wordt afgerekend naar het aantal kilo's op je bord. dit geef mij een raar beeld van de Brazilianen. Hoeveel kilo kan een mens op?? Moet dit niet zijn dat je betaald naar het gewicht van wat je op je bordje hebt geschept....................
bonne - Dinsdag 3 maart 2015 11:57
hoi
bonne - Dinsdag 3 maart 2015 11:58
hghg
mattu - Donderdag 5 maart 2015 15:14
jullie zijn kkr dom
william - Dinsdag 13 maart 2018 13:57
wat is het nut van deze reactiemaak je hier mensen gelukkig mee
mira - Vrijdag 5 juni 2015 20:04
waar heb je al die in vormatsie vandaan kanp gedaan
mimi - Maandag 16 mei 2016 18:39
???
yvonne - Dinsdag 12 juli 2016 12:30
ik krijg 2 gasten uit brazilie voor 10 dagen. ben al iets wijzer geworden over het eten.
bedankt
gerjanne - Donderdag 9 maart 2017 07:24
dit is een leuke en leerzame site!!!!!!!!!!!!
Giel - Dinsdag 19 november 2019 13:14
Niex
narjiss - Woensdag 1 april 2020 15:10
ik denk dat het wel heerlijk is
anoniem - Woensdag 21 oktober 2020 16:36
hoezo die foto?
? - Woensdag 21 oktober 2020 16:41
Hello why that photo
Hetty - Zondag 21 februari 2021 21:23
De dag begint in je hotel/pension met een zalig ontbijt. De zoetekauwen kunnen zich dan al te goed doen aan cake en taart.
Het buffetlunchen was heerlijk, gezond en goedkoop.
De Churrascaria een groot feest. Verrukkelijk al die soorten gegrild vlees en vlees en het saladebuffet dat daarbij geserveerd wordt.
En een echte feijoada een lekkernij.
En niet te vergeten al die sucas van vers fruit! Een smoothie is er niets bij vergeleken. Maar pas op je lijn.
En dan die ijswinkels met al hun soorten ijs en puddingen.
Pizza’s in alle soorten en maten op kinderpartijtjes. Tot slot een met vruchten en zoetigheid als dessert.
Ik kijk nu al uit naar mijn 6-de bezoek aan mijn kleinkinderen.
Dat wordt weer smullen,
. - Woensdag 15 februari 2023 13:28
erg goor
Briek - Dinsdag 28 november 2023 08:05
wat is het bekents en de leters mogen grooter