Eetgewoonten Australie

 

Voor vele is Australië een soort droom om ooit eens naartoe te gaan. Met de prachtige landschappen, grote steden en zomer als wij winter hebben is het een bijzondere vakantie bestemming. De hoofdstad van het land is Canberra. Veel mensen denken dat het Melbourne of Sydney is, maar die gunde elkaar de eer niet. Nou weet ik vrij weinig van Australië en ik was o.a. eigenlijk erg benieuwd wat nou de eetgewoonten zijn in Australië.

Australië heeft niet echt een eigen keuken. Dat komt doordat er ontzettend veel immigranten zijn. 20 % van de Australiërs buiten Australië geboren en meer dan 40 % is van gemengde culturele afkomst. Iedere nieuwe groep immigranten heeft hun eigen eetgewoonten meegenomen en daardoor is het nu een mengelmoesje. Net als in Nederland vind je in de grote steden restaurants met eten uit alle streken van de wereld.

Eten
Als ontbijt wordt vaak gewoon brood gegeten. Dit brood smaakt niet hetzelfde als is Nederland, maar wordt door veel toeristen beter beoordeelt dan brood in Spanje of Frankrijk.

Wat Australiërs s'avonds veel doen is barbecueën en daar hebben ze natuurlijk ook het perfecte klimaat voor. In Australië zijn ze echte vleeseters. Ze staan zelfs op nummer 2 op de lijst van landen waar het meeste vlees gegeten wordt per persoon in een jaar. (Amerika staat natuurlijk op 1)

Toch zijn er een paar dingen die alleen in Australië gegeten worden, Barramuda vis, Vegemite en aboriginal bushtucker. Vegemite  is een soort pasta van biergist en lijkt een beetje op het Engelse Mermite. Het heeft een vrij bittere na smaak en veel toeristen vinden het niet lekker. Aboriginal bushtucker is het eten wat de aboriginals aten en betekent letterlijk 'eten wat de woestijn je biedt'. 

Aboriginals volgden een nomadische leefstijl en aten wat zij onderweg tegenkwamen zoals kangaroes, slangen en emoes. De dieren werden  direct in het vuur gegooid en gegeten. Ook aten ze veel vruchten, wortels, bessen, zaden, noten en granen.

In veel restaurants worden deze ingrediënten gecombineerd met het vlees wat veel gegeten wordt, bijvoorbeeld krokodillen vlees.

Tegenwoordig kunnen toeristen (en Australiërs zelf) tours door de outback doen en ervaren hoe het is om zo te eten. Zo kun je bijvoorbeeld larf proberen... Je moet het maar een leuke vakantie bezigheid vinden :P

Wat veel gegeten wordt door Australische mannen is de meat pie. Dit wordt voornamelijk gegeten als er football gekeken wordt en is daarom erg populair onder de mannen. 

Drinken
In Australië wordt veel bier gedronken en elke staat heeft zijn eigen bier. Maar je kunt ook gewoon Heineken of Amstel bier krijgen. 

Wijn is steeds meer in opkomst. Behalve dat er steeds meer wijnen die in Nederland te koop zijn, zijn gemaakt in Australië, drinken de Australiërs zelf ook steeds meer wijn.

Verder drinken ze veel thee en koffie wordt ook steeds populairder.  

Tim Tam
Ik had er nog nooit van gehoord, maar het schijnt zo te zijn dat deze koekjes ook in Nederland te krijgen zijn... In Australië zijn ze er verslaafd aan en werken ze er 400 miljoen per jaar van weg! Tim Tam is een knapperig koekje met een creme vulling en een chocolade laagje. Als je het wilt eten hoe het hoort dan bijt je er 2 hoekjes vanaf en dan neem je een warme drank (koffie, thee, chocolade melk) en dan gebruik je het koekje als een soort rietje. Vervolgens eet je het koekje, wat dan helemaal vol zit met je warme drank. Dit schijnt ontzettend lekker te zijn. Ze noemen dit een tim tam slam. Het plaatje van hoe het moet komt van timtamslam.nl, waar je ook de koekjes kunt bestellen.

In dit filmpje kun je zien hoe Natalie Imbruglia demonstreert hoe je een tim tam slam hoort te doen. Ik ben na de reactie van de presentator wel heeeel benieuwd hoe het smaakt. Op deze site kun je de koekjes bestellen.

Ben jij wel eens in Australië geweest of zou je er, net als ik, heel graag een keer naartoe gaan?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Ann - Donderdag 3 maart 2011 14:59
Jaa! Heb een jaar in AustraliŽ gereisd. Brood daar is trouwens niet te eten! Zit superveel conserveringsmiddel in en daar kreeg ik echt zo'n opgeblazen buik van! Ozzies eten dan ook niet zo veel brood, meer cereals en tussendemiddag take aways enzo. Take away is veel goedkoper in AustraliŽ dan hier.. Een menu bij de McDonalds is 5 of 6 dollar (iets van 4 euro), maar je kunt ook lekkere sushi kopen, is ook niet zo duur (wordt daar veel meer gegeten omdat er veel Aziaten in AustraliŽ wonen).

Megemite & Vegemite is idd supervies voor toeristen. Zal wel net zoiets zijn als drop voor ons is. En verder kan je heel veel soorten vlees eten ja, kangoeroe biefstuk ligt gewoon in de supermarkt, maar je kunt ook emu proberen, of krokodil. En dan lekker op de bbq, die je overal openbaar mag gebruiken: bij het strand of in het park bijvoorbeeld. Je mag alleen geen alcohol drinken in het openbaar, daar controleren ze ook streng op, dat is wel jammer bij zo'n bbq! Ook voor vegetariŽrs zoals ik is er trouwens genoeg te eten!

Enne.. inderdaad, TimTams zijn superlekker! Ik heb het wel eens geprobeerd met een drankje, maar eigenlijk at ik ze niet vaak zo. Zijn gewoon lekkere chocoladekoekjes :)

Kan AustraliŽ aan iedereen aanbevelen, het is een superland om lekker te reizen, surfen, uit te rusten, te ontdekken, gave roadtrips... :)
Joycee - Donderdag 3 maart 2011 15:23
Mijn vader komt uit australiŽ en ik krijg dus veel maaltijden uit australiŽ.
Iets wat ook typisch australisch is, is boordje chipz.
dit eten ze in australiŽ veel tijdens warm weer, zodat ze genoeg zout binnen krijgen. mijn vader at dit altijd in zijn lunch pauze op school!

TimTams eten wij ook regelmatig echt een aanrader!
spidermonkey - Donderdag 3 maart 2011 17:00
ben er ook geweest...maar toen was ik 5, nog sgattig en lief enzo.
dus vraag me niets van t eten en alles, daar zal ik vast nix van mee hebben gekregen. al was ik als kind absoluut niet moeilijk (dat zeg ik, toen was ik nog lief)
mijn oma heeft 35 jaar in australie gewoont en heb er nu ook nog familie. mijn plan is om er na mn therapie een jaar heen te gaan en te peilen of emigreren een optie. zelfs mn vriendin wil er wel heen :o hoe tof is dat, haha.
harley - Donderdag 3 maart 2011 17:45
die timtamslam is briljant! die ga ik ook een keer proberen. Ik denk dat ze bij de importwinkel op de zwarte markt wel timtams verkopen :)

Verder vind ik masterchef junior australie briljant!
Of ik daardoor van de australische keuken houd? weet niet...
Maar een reis naar australie zou ik niet afslaan...

Volgens een inval psych had ik helemaal geen problemen en moest ik gewoon een jaar gaan backpacken door australie... naja... fijn :D als de zorgverzekering vergoed? :P
me - Donderdag 3 maart 2011 18:29
ik ben er 5 maanden geweest! Fruitcake vond ik erg lekker en ze hebben er heeeeeeeeeeeel veel soorten candybars.
Verder drinken de backpackers daar Goon. Goedkope wijn verpakt in zakken. En wodka cranberrie of raspberrie is ook jammie!!!!

Pannenkoeken worden trouwens ook als ontbijt gegeten met jam of pindakaas erop (pancakes wel te verstaan, dus van de kleintjes, pikelets). Lekker hoor, je zou denken met pindakas?!?! Ja met pindakaas!!!
Lexii - Zaterdag 5 maart 2011 20:06
TimTams, heb hier nog 4 pakken liggen :-)
My favourites!

2x in AustraliŽ geweest, geweldig. Boomerangeffect, wat op dit moment ook weer erg heftig is. 1e keer was 2004, 2e keer 2007, dus ja, nu 2011 is het logisch dat ik weer terug wil! Hahaha.

Trouwens, verschillende smaken TimTams, en dat wist ik tot voor kort niet. Totdat ik een ruilhandeltje opgezet had met een vriend uit Melbourne.

Nu dus: honeycomb, double chocolate, enz... Mjum. Alleen voor speciale gelegenheden (=als vriendinnen/zusjes komen theedrinken).
lotte en hugo - Dinsdag 9 oktober 2012 14:15
handig voor ons werkstuk
lol - Zondag 27 januari 2013 16:49
hoe wete jullie da allemaal
lol - Zondag 27 januari 2013 16:51
get a life
Roos en Femke - Donderdag 11 april 2013 09:04
hert helpt erg goed!
Tijn - Dinsdag 14 mei 2013 18:57
Goed voor mijn werkstuk

Lol - Dinsdag 14 mei 2013 18:58
Yeehaa op naar mijn presentatie
luc - Donderdag 22 augustus 2013 20:48
LOLik ga timtam's uitproberen
jetje - Zondag 6 oktober 2013 09:52
maar wat eten ze dan eigenlijk 's middags?
ik heb nu veel info en zo maar toch
jetje - Dinsdag 8 oktober 2013 19:27
laat maar ze eten veel salade
love reinX - Zondag 15 december 2013 00:10
ik ben al 4x naar Australie geweest het is daar echt cool!
love reinX - Zondag 15 december 2013 00:11
tim tam's zijn lekker!
ak - Dinsdag 17 juni 2014 12:22
ik ga dit gebruiken voor mijn wersktuk voor ak en ik ga het zeker proberen !!
sunshine:D - Maandag 24 november 2014 21:02
Echt super handig voor mn werkstuk!! zo krijg ik zeker een 10 !!!!
Droppie - Maandag 8 december 2014 16:36
Dankje voor de handige info! TimTams zijn vast en zeker super lekker!!!
tk - Dinsdag 19 mei 2015 13:35
australi√ę is super super super stom en super super super saai
Droppie - Dinsdag 19 mei 2015 13:36
awh gadverdamme TimTams zijn niet te vreten
- Zondag 25 oktober 2015 17:19
Hello,
Real a good web! Ik ga het gebruiken voor mijn werkstuk. Echt veel info!
Ben benieuwd welk cijfer ik krijg. Ik laat het jullie weten. Ik ga ook de Tim Tams proberen, Lijkt me wel lekker! Thank you for all the info!!
annemaria koek koek - Maandag 14 maart 2016 11:10
hoi
lol - Donderdag 19 mei 2016 14:23
hey mensen ik ben Dylan heagens fan!!!!!!!!!!!!!!!!!
Nola - Vrijdag 3 juni 2016 18:37
dankje voor de info! ik ga samen met een vriendin en leraar naar Australie voor 9 nachten en wou toch wel weten wat ze daar eten :D heel handig :)
Devushka - Zaterdag 17 september 2016 01:33
Ook al heb ik Australi√ęrs restaurant nooit gezien!
Nn - Zondag 19 februari 2017 13:08
Wij willen miss naar Australi√ę maar ik heb hypoglycemie en mag niet alles eten, anders gezegd ik moet de juiste dingen eten om niet ziek te worden. Weet iemand of er echt donkerbruin brood verkrijgbaar is en zilvervliesrijst en/of volkoren pasta ?

Ik hoor het graag
rare fon - Maandag 17 september 2018 11:13
lol
zgbteedz - Woensdag 9 oktober 2019 13:17
frthrgaerg
tijs - Maandag 7 juni 2021 14:12
bla bla bla
tijs - Maandag 7 juni 2021 14:13
cool tijs