Een dagje mee-eten met Irene 58

 

Eten heb je nodig, gewoon om te bestaan. Ook als je denkt dat je niet actief bent. Om je bloed te laten pompen, cellen te vernieuwen, na te kunnen denken en je hart te laten kloppen: elke dag heb je eten nodig. Dat hoef je niet te verdienen, het hoeft geen bijzonder doel te hebben. En het mag ook gewoon lekker zijn! Veel kijkplezier met dit nieuwe dagje mee-eten. 

Meer video's van Proud2Bme vind je op ons YouTube-kanaal. Hier kan je bijvoorbeeld dagjes mee van de andere redactieleden bekijken, verschillende Q&A's en meer.


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

patro - Dinsdag 22 augustus 2023 14:44
nieuw uitgevonden woord bedacht ik: fantoomgeuren. Maar wel herkenbaar! Net als dingen je op je netvlies blijven hangen he. Fijne reminder, eten gewoon als eten zonder doel/om iets te fixen.

jaa, challenge of een keer een bukbang, weer langere video of samen met Peggy iets eten en dan kletsen!

wat vind jij vies qua eten trouwens? haha.
Irene - Team Proud2Bme - Dinsdag 22 augustus 2023 14:45
Bleekselderij, iellll haha
Malukah - Dinsdag 22 augustus 2023 15:15
Patro bedoel je een mukbang waarbij iemand grote hoeveelheden voedsel eet en dan filmt? Dat lijkt me niet passend. Persoonlijk heb ik BED gehad en is dat niet helpend.

@proud Tevens heb ik er soms wel moeite mee dat het aangeprezen wordt dat je gewoon lekker mag eten omdat het lekker is. En meer van dat soort boodschappen, die voor andere eetstoornissen vast helpend zijn, maar voor BED problematiek (iig mij persoonlijk) wat op het verkeerde been zetten.
patro - Dinsdag 22 augustus 2023 15:49
neee joh, dat zou voor mij ook niet helpend zijn. Ik bedoel eigenlijk meer een soort q and a video, terwijl er geluncht wordt. Daphne heeft in het verleden een video gemaakt 'samen pizza' eten Dus wel gewoon normale hh hoor. ik houd ook niet van die grote hh eet challenges! Snap dus echt dat jij er niet op zit te wachten.
Irene - Team Proud2Bme - Dinsdag 22 augustus 2023 16:30
Ja volgens mij wordt de term 'mukbang' soms een beetje voor verschillende concepten gebruikt, maar ik snap wat je bedoelt. Thanks voor de input! :)
Sofie - Dinsdag 22 augustus 2023 16:01
Ben het over het algemeen met je eens, ik moet ook soms dingen naar BED 'vertalen' op proud. Maar ik begrijp dat het lastig is als je als organisatie weinig ervaringsdeskundigheid in huis hebt. Beste zou natuurlijk een redactielid zijn met BED verleden :). Eigenlijk bijzonder dat dat nog niet het geval is, gezien het de meest voorkomende eetstoornis is. Heeft misschien iets met taboe of stigma te maken.

Ik denk wel dat het in dit specifieke geval inderdaad verschilt per persoon. Persoonlijk helpt het mij juist om te focussen op smaak en mogen genieten van (alles) eten, omdat het 'verboden' karakter van lekker eten juist de eetbuien verergerde.
Irene - Team Proud2Bme - Dinsdag 22 augustus 2023 16:28
Hey Malukah,

Inderdaad is ieders proces anders, heeft iedereen daarin iets anders nodig en kan je het nooit voor iedereen goed zeggen, maar super goed dat jij dit voor jezelf weet en het uitspreekt. En mocht iemand zich daarin herkennen, dan hoop ik dat dat diegene ook helpt.

Toch moet ik hier ook aan denken: ik heb zelf geen BED gehad, maar wel last gehad van eetbuien (boulimia), en die konden ook vaak samenhangen met het gevoel dat ik iets niet mocht, of iets meteen had verpest als het 'niet goed genoeg' of 'een beetje te veel' was. Ik vond het lastig om iets 'extras' of 'lekkers' te eten, zonder het gevoel te krijgen dat het niet meer uitmaakte en ik dan net zo goed een eetbui kon hebben of dat het allemaal meteen op moest. Dat had ook veel te maken met mezelf echt onvoorwaardelijk alles toestaan, mogen genieten en vertrouwen hebben dat het oke is. Niet mezelf steeds zo hard beperken, dat ik bij het minste en geringste de bocht uit vloog.

Maar dat is ook een heel proces, en ik herken in dat proces ook een periode dat dat lekkers die eetbui maar bleef uitlokken, waardoor ik sommige producten ook een tijdje niet in huis heb kunnen hebben. Misschien is dat waar je op doelt? Dat begrijp ik ook heel goed. Maar ik zou ook niet willen zeggen dat je met bepaalde eetstoornissen niet van eten zou mogen genieten. Maar kijk zeker naar waar waar jouw behoeftes liggen, dat is ten aller tijde het allerbelangrijkste!

Iemand in de redactie met BED-ervaring zou ik geweldig vinden. Maar tot die tijd (mocht iemand dit lezen die zich daartoe geroepen voelt): gastblogs zijn altijd meer dan welkom!
Malukah - Dinsdag 22 augustus 2023 20:11
Hoi Irene,
Sorry als mijn bovenstaande reactie wat negatief was. Ik heb intussen je filmpje gezien en ik vond het (weer) een geweldig filmpje ♥ Je gaf aan dat je je afvroeg of je filmpjes hielpen, en of je steeds hetzelfde aan het doen bent. Voor mijn gevoel is het elke keer weer anders, en je stukje waarin je ons toesprak heel waardevol. Daarnaast heb je mij in het verleden laten zien dat ik af en toe lekker noedels als lunch kan maken en dat doe ik dankzij jou nog steeds heel graag!

Je reactie hier over BED en verboden producten en dan doorslaan is voor mij wel kloppend. Ik heb nu het idee dat je wel gelijk kan hebben en ik blijkbaar nog steeds die gedachte op de achtergrond heb (helaas). Dankjewel voor je vriendelijke en inzichtgevende reactie!
Sofie - Dinsdag 22 augustus 2023 15:49
Dankje voor de video Irene! Ik kijk altijd je dagjes mee-eten. Ik kijk eigenlijk niet om wat je eet, maar om hoe je met eten omgaat. Het helpt mij steeds weer herinneren dat het oké is om ontspannen en relativerend met eten om te gaan, er geen enorme lading aan te geven en soms buiten de lijntjes te kleuren.
Irene - Team Proud2Bme - Dinsdag 22 augustus 2023 16:28
Dat vind ik fijn om te lezen!
Roos - Dinsdag 22 augustus 2023 16:41
Jaa eens met Sophie,daarom kijk ik ze ook altijd in de hoop hiermee nieuwe moed en lessen op te doen of ter relativering van mijn saboterende gedachten rondom eten.Vaak heb ik er wat aan!!
Liselot - Dinsdag 22 augustus 2023 16:50
Ik vind het juist altijd heel leuk om jouw videos te kijken!
Juist omdat ik mij erg kan herkennen in het creatief samenstellen van maaltijden, soms op een gek tijdstip iets eten en ontbijten met een ui bijvoorbeeld ;-). Waarbij ik vaak reacties krijg van mijn omgeving op d dat ik rommelig kan zijn, niet op de juiste tijden eet en vaak knoei, wat mij dan weer doet streven naar perfectie, structuur en een keurslijf.
Het inspireert dan om anderen op een niet perfecte manier te zien koken! En je gewoon heel natuurlijk praat over eten en laat zien dat het ook mogelijk is en kan zonder allerlei piekergedachten of oordelen.
In jouw videos komt altijd een stukje vrijheid naar voren. Vrijheid waar wij als kijkers allemaal een beetje naar op zoek zijn. En sociaal gedrag is besmettelijk, ook in positieve zin. Dus door het kijken naar dit soort videos, merk en hoop ik om ook wat chiller om te gaan met eten.
blackandblue - Dinsdag 22 augustus 2023 17:06
Heel fijne video weer! Ik herken me in de reacties hierboven; de video's vind ik vooral heel fijn en inspirerend vanwege het zien hoe iemand met eten omgaat. De ontspanning erbij, of het spontane. Voor mij blijven eetmomenten altijd nog een beetje beladen en ik vind het nog erg lastig om alle regels die ik daarin voor mezelf heb los te laten. Momenteel eet ik best wel weer oké (nog niet waar ik zijn moet, maar wel goed op weg), maar daardoor heeft mijn omgeving vaak niet meer in de gaten hoe mijn anorexia nog steeds regeert in mijn hoofd met regels over beweging of tijden waarop ik mag eten en toch een beetje restrictie (quasi recovery ben ik bang). Zien hoe anderen weer echt kunnen leven en opbloeien, en hoe zij daarin met eten omgaan in het alledaagse leven, inspireert! Ik ben dus in ieder geval iedere keer weer heel blij om een dagje mee eten met Irene te zien verschijnen :)
Anoniem - Dinsdag 22 augustus 2023 18:08
Hoi Irene,
Voor mij zijn jouw video's ook nog steeds erg fijn om te kijken! Dit klinkt misschien raar, maar het is gewoon heel ontspannend om een dag met jou mee te kijken (met een paar snippers van jouw leven). Gewoon om te zien hoe een dag met eten er voor jou uit ziet. Ik ben niet meer in een fase waarin ik alles wat anderen eten tot in de puntjes analyseer. Voor mij is het gewoon fijn en belangrijk om mensen te zien die hersteld zijn van een eetstoornis en ik denk dat jij misschien stiekem een soort rolmodel bent voor een aantal mensen hier. Ik denk dat dat ook heel belangrijk is; om mensen te zien die beter worden en een leven leiden waar wel/niet eten niet op de voorgrond staat. Dus vind ik het juist heel fijn dat deze video's een soort tegenpool vormen van alle challenge/mijn xyz kiest wat ik eet, etc- video's op internet. Persoonlijk ben ik dus juist heel blij met de vorm van jouw video's en voor mij zou je dus juist niets hoeven te veranderen:)
britneyangel - Dinsdag 22 augustus 2023 21:59
leuke video irene,
je ziet er leuk uit?

welke smaak speculoos is dat?
vlinder - Woensdag 23 augustus 2023 02:30
je dagjes-mee zijn su-bliem, lieve lieve Irene! Verheug me er iedere week op omdat ze zoveel sprankjes hoop bieden.. En probeer een reuzachtige slok warm water in je mond te houden met uienwerk (net zoveel tot je wangen bol staan).
Donna75 - Woensdag 23 augustus 2023 05:34
hee Irene


wat een leuk idee van de regen geluiden, ik vind het altijd heerlijk als het regent(mits ik binnen zit) en best goed idee om geluid van regen op te zitten

maar wat deed je nu op het laatst op je gezicht? Was dat een reiniging creme? maar je deed het met je mond?

groetjes Donna
Anoniem - Zondag 27 augustus 2023 18:45
Hi Irene,
Ik reageer eigenlijk nooit, maar wilde je na deze video toch graag even kwijt dat deze dagjes mee eten voor mij, herstellende van boulimia, super helpend zijn. Wat ik al eerder genoemd zag worden en wat ik ook heel nice vind aan de video's is dat je vaak lekker spontaan bent qua eten en redelijk in het moment lijkt te bedenken waar je zin in hebt. Daarnaast vind ik het top dat jij volgens mij erg kan genieten van eten, maar je hele dag draait er niet meer om. Daarin kan ik nog veel van jou leren, want daar struggle ik zelf nog erg mee (je eten helemaal plannen en daar obsessief mee bezig zijn lijkt bij mij soms een eetprobleem an sich).
Kortom, thanks voor deze video's!

Groetjes