Een andere smaak door mijn eetstoornis

 

Ik was dol op Optimel yoghurt en Optimel vla en at dit iedere ochtend samen met een paar handjes droge muesli. De bakken kwark van Optimel stonden bij mij bijna gelijk aan een zak chips. Ik at er zo eentje van een halve kilo op als tussendoortje. Ik genoot van droge rijstwafels en karige crackers met in water gebakken appels met kaneel. Wortels smaakten sinds een tijdje ook ineens veel beter en ik kon aardappels ook prima vervangen voor doperwten, die waren toch ook veel lekkerder. Zo'n pot doperwten en worteltjes was trouwens ook heel lekker koud, dat ik dat nooit eerder heb ontdekt! Tijdens mijn eetstoornis genoot ik van al deze producten. Na mijn herstel begreep ik niet meer zo goed waarom ik al deze producten zo lekker vond.

Toen mijn vriendin op een avond onverwacht bleef slapen, bood ik haar de ochtend erop een bakje Optimel yoghurt met kale muesli aan. Meer had ik niet in huis. Zij was gewend om iedere ochtend drie bruine of witte boterhammen te eten met chocoladepasta, pindakaas en hagelslag. Nu moest ze plotseling mijn magere yoghurt met kunstmatige zoetstof en droge muesli eten. Terwijl ik alles in het bakje schudde keek ze wat bedenkelijk: "Moet ik dat gaan eten?" Ik overtuigde haar van mijn creatie. Het is écht enorm lekker! Er gaat geen ochtend voorbij dat ik dit niet eet én het is nog gezond ook. Ze pakte het bakje aan en nam twee happen. Nou ja, anderhalve hap, want halverwege de tweede hap stopte ze al. "Ik vind dit echt heel vies, het proeft naar konijnenvoer met yoghurt met een meelsmaak". Ik begreep er helemaal niets van. Hoe kon ze dit nou niet lekker vinden? 

optimel

Gedurende mijn eetstoornis was ik steeds meer etenswaren lekker gaan vinden die weinig calorieen bevatten. Ik weet niet of mijn smaak daadwerkelijk was veranderd of dat ik mezelf wijsmaakte dat bepaalde dingen echt enorm lekker waren. Producten die hoog in calorieen zaten vond ik bovendien ineens een stuk minder lekker. Taart was niet meer lekker, sauzen waren niet lekker en allerlei snacks vond ik ook niet lekker. Alles wat vet was, was gewoon niet echt lekker. Het proefde ongezond en daarom was het in mijn hoofd niet lekker. 

Iedere dag gaf ik mijn lichaam te weinig eten. Hoe minder ik at, hoe meer trek ik kreeg en hoe blijer ik was met ieder product dat ik kon eten. Ik kon hierdoor dus ook echt genieten van bijvoorbeeld een pot augurken, terwijl ik die vroeger maanden in de kast zou laten staan. Hoe meer ik herstelde van mijn eetstoornis, hoe meer mijn smaak voor lekker eten terug kwam. Een pot augurken of een halve kilo Optimel kwark verdween langzaam van mijn favorieten lijstje en werd vervangen door een volkoren broodje met extra zaden en een plak pittige, oude kaas, komkommer en tomaat. De halve kilo kwark werd vervangen voor een kleinere portie, maar veel lekkerdere variant verwen kwark.

lunchen

Ik leerde weer te genieten van eten in plaats van het enkel functioneel te zien. In de supermarkt zocht ik niet meer naar het product dat het meest veilig voelde of waar de minste calorieën in zaten, maar naar het product dat mij het meest lekker leek. Dat betekent trouwens niet dat ik iedere dag pizza, patat en pannenkoeken at. Nee hoor, ik kon namelijk zeker heel erg genieten van gezond eten. Ik at ook zeker wel nog doperwten, maar niet in combi met enkel wortels, maar in combinatie met een lekker gebakken aardappeltje. Yoghurt ook, maar niet meer de Optimel variant of enkel met droge muesli, maar ook met cruesli, fruit en andere ontbijtgranen. Crackers at ik ook nog, maar niet meer met in water gebakken appels, maar gewoon met hummus, kaas of hagelslag. Ik leerde weer gevarieerd eten en zonder zorgen te eten.

De laatste paar jaren komen er steeds meer hippe voedingsproducten op de markt. Alles met de vermelding dat het heel gezond is, geen toegevoegde suikers bevat en puur natuur is. Soms ook onder de noemer Vegan, omdat dit ook steeds meer in opkomst is. Het feit dat steeds meer mensen veganistisch gaan eten vind ik enorm goed. Ik ben een echte dierenvriend en probeer zelf ook zo min mogelijk dierlijke producten te eten. Tegelijkertijd merk ik dat ik die hippe repen stuk voor stuk niet echt lekker vind. Dat begrijp ik niet, want als ik op social media kijk, dan zie ik dat deze repen een ware trend zijn en dat het hip is om een foto van zo'n reep te publiceren. Is mijn smaak dat zo anders dan die van al deze mensen? Of moet ik gewoon doorzetten en dit lekker leren vinden als ik maar voldoende in mijn hoofd prent dat dit heel gezond is...? 

hip eten

Mijn smaak is door mijn eetstoornis een tijd lang heel beperkt en anders geweest. Na mijn herstel ben ik weer veel meer dingen lekker gaan vinden. Toch betrap ik mezelf er soms op dat ik twijfel of ik iets daadwerkelijk lekker vind als een product extreem hip wordt gepromoot of als ergens van wordt gezegd dat het heel gezond is. Vond ik die groente smoothie nou écht lekker of proefde hij gewoon heel gezond en vond ik hem daarom lekker? Ik probeer op die momenten altijd vrij trouw aan mijzelf te blijven en écht te luisteren naar mijn smaak én gevoel in plaats van me te laten leiden door geweldige en hippe verpakkingen en marketing boodschappen die aan het product hangen. Hoe hip de volgende producten dus ook zijn en hoe populair het is om ze te delen op social media, ik vind ze niet lekker: Nakd repen, dadels, Clif bars, overnight oats, vijgen, tarwegras poeders, eiwitshakes en amandelmelk.

Ik ben benieuwd in hoeverre jouw smaak wordt beïnvloed door jouw eetstoornis of door de hele hype die rond een product hangt. Is jouw smaak gevoelig voor het aantal vermelde calorieën en/of is jouw smaak gevoelig voor hoe hip een product is en hoe positief andere mensen erover praten?

Let me know ♥

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

xxxm - Maandag 10 oktober 2016 13:13
Goede blog. Heel herkenbaar. Toevallig heb ik net als lunch een bak magere kwark op. Maar ik vind het wel echt lekker. Moet wel zeggen dat ik het ook graag eet omdat het mager en gezond is. Soms doe ik er cruesli in
lau - Maandag 10 oktober 2016 13:26
Heel herkenbaar. Mijn ouders noemden mij tijdens het ergste van mijn eetstoornis 'de koningin van het bulk voedsel'. Ik at namelijk grote hoeveelheden eten, zoals de halve kilo kwark, maar het bevatte altijd maar weinig calorieƫn. Tijdens mijn herstel kwam ik erachter hoe slecht dit voor je is, ik heb nog steeds ontzettend veel buikpijn.
Thesunwillrise - Maandag 10 oktober 2016 13:51
Heel herkenbaar. Het maakt ook dat ik oprecht niet meer weet wat ik nu echt lekker vind een wat mijn eetstoornis lekker vindt. Ik eet ook gewoon niet waar ik trek in heb, maar wat binnen de maatstaven van mijn eetlijst past qua kcal. Wat gezond is en waar mijn eetstoornis zich fijn bij voelt. Dat moet ik dan maar lekker vinden.
x - Maandag 10 oktober 2016 13:56
Ja heel herkenbaar. Ik vind ook nu veel meer dingen lekkerder dan vroeger en ik maak mezelf ook wijs dat ik het lekkerder vind om een zak wortels te eten ipv een bakje chips. Of een pot augurken en direct bonen uit blik. Nogal raar eigenlijk want m'n zusje kijkt me altijd met een vies gezicht aan als ik mijn 'gezond lekker' eten eet.
Ik begrijp ook echt niet dat mensen alleen maar van die dure repen eten, er zit echt niet zoveel smaak aan en het is gewoon onzin.
Maar dadels vind ik oprecht wel heeeeerlijk
Odette - Maandag 10 oktober 2016 14:03
Oeps, die bakken optimel zijn herkenbaar. Op een gegeven moment is ook alles lekker omdat je ondervoed bent. Zelfs karton zou je dan nog eten. Kon ook intens genieten van een tictac oid.
xxJustMexx - Maandag 10 oktober 2016 14:10
En ook ik eet nu dingen die ik helemaal nooit lekker heb gevonden (bordje champignons en magere yoghurt zonder iets) maar gek genoeg wende ik er aan. Gelukkig geleerd dat er veel lekkerdere dingen zijn! Ook is mijn gezondheid gelukkig een stuk verbeterd.
Justme - Maandag 10 oktober 2016 14:34
Haha ik vind sommige nakd bars, cliff bars, dadels, havermelk, havermout en groene smoothies heel lekker šŸ˜ŠšŸ˜Š.
Anti - Maandag 10 oktober 2016 14:51
Ik heb het idee dat ik zelf absoluut wel eens kies voor de gezondste optie, en dan achteraf beredeneer dat ik dat ook de lekkerste optie vond. Maar zolang het niet te neurotisch is vind ik het prima om gezondheid als nummer 1 leidraad te houden, alleen ook in de gaten te houden of ik het wel echt lekker vind. Zo vind ik het meeste fruit echt heerlijk, maar lust ik Ć©cht geen papaya. Tijdens mijn eetstoornis periode moest ik dit van mezelf dan wel eten want ik wilde zelf controleren wat ik lekker vond en wat niet Of een boterham met hagelslag op zijn tijd, vind ik nu echt heerlijk maar had ik een tijdje geleden niet genomen.
Mariella - Maandag 10 oktober 2016 15:06
Heel herkenbaar. Vroeger aten we nooit muesli of cruesli, nu eet ik het elke dag met een schaaltje magere kwark of yoghurt en een stuk fruit. Gewoon omdat je weet dat het gezond is en laag in calorieƫn en het eigenlijk best wel vult. Mn moeder zei een keer tegen me: "nu ga ik ook is een keer jouw eten opeten en kreeg ze magere yoghurt met muesli. Vies dat ze het vond!
Es - Maandag 10 oktober 2016 15:08
Het is misschien wel zo dat je bepaalde dingen misschien gaat accepteren als je ze moet eten omdat dat Ć³f opgelegd is door jezelf Ć³f wegens medische redenen.
Dat 2e merk ik bijvoorbeeld nu ik allergisch ben voor bepaalde voedingsmiddelen die ik eigenlijk heel lekker vind. Dan ga je vanzelf op zoek naar alternatieven waar je hersenen zich misschien aan aanpassen, zodat je het Ć³Ć³k lekker vind.

En het doet me denken aan expeditie robinson waar de kandidaten onrijpe cassave met een plakje banaan hemels vinden smaken....
Lies - Maandag 10 oktober 2016 15:24
Heel herkenbaar. Toen ik nog Anorexia had lustte ik ook ineens alleen meer de producten met de minste calorieƫn. Maar nu ik genezen ben kan ik veel meer genieten van een bakje mnm's of een wafel met chocolade. Ik eet nu ook nog wel yoghurt maar veel minder dan vroeger. En ook andere varianten dan de magere versie.

In mijn eetstoornis was vet eten not-done. Terwijl ik nu liefst van al eens iets vettig eet. Ik eet nu heel gevarieerd en niet meer zo overmatig gezond.

Lang leve herstel !

Sim - Maandag 10 oktober 2016 15:26
Heel herkenbaar, ik 'lust' ook geen ongezonde dingen meer. ;)
Ook dat heel veel van iets heel caloriearms eten klinkt bekend. Liever een hele bak optimel dan een schaaltje volle kwark. Is dit omdat je door ondervoeding heel veel wilt eten ofzo?
Wel fijn te lezen dat dit weer weg gaat!
Chantal - Maandag 10 oktober 2016 16:11
Ik vind dit eng herkenbaar.. ik heb nooit "officieel" een eetstoornis gehad (wel persoonlijkheidstoornis)) maar een aantal jaar geleden ben ik binnen zeer korte tijd wel heel veel afgevallen (ik was toen wel echt te zwaar en ben nu gezond) en draafde ik geloof ik een beetje door en precies de voedingsmiddelen die ik toen at herken ik.. augurken, appels met water en kaneel, koude blikjes groente en Optimel Optimel Optimel.. en ik betaalde met liefde meer dan het dubbele aan geld als er minder vet in hetzelfde product zat.
Anoniempje - Maandag 10 oktober 2016 16:14
Tijdens mijn eetstoornis at ik geen mayonaise meer.
Toen het beter ging , leek het standaard dat ik geen sausje meer nam. Ik miste het gewoon niet.
Nu eet ik dat wel weer, maar ik vind het niet meer noodzakelijk.Terwijl ik voor de eetstoornis niet zonder kon

S. - Maandag 10 oktober 2016 16:23
In het begin van mijn eetstoornis at ik brood vaak met kipfilet of smeerkaas, Optimel etc., maar al tijdens mijn anorexia ben ik daarmee gestopt ook. Nam ik alleen dingen die ik Ʃcht lekker vond (maar dan een miniportie). Nu eet ik gezond en let ik totaal niet op calorieƫn. Van alles de volle varianten; roomboter, pindakaas, nootjes etc. Hippe producten hoef ik niet, want je betaalt nogal veel voor wat je ervoor krijgt. Maar dat vind ik ook van koek en snoep, eigenlijk. Eigenlijk eet ik dus vooral gezonde, lekkere dingen. Niet van die hippe producten waar je m.i. veel te veel voor betaalt.
RosieV - Maandag 10 oktober 2016 16:35
Hmm ik vind twee pulsin bars wel vet lekker en een probar en de meeste oh yeah bars. Maar ik geniet ook van groente chips, tortilla chips. Vegan chocolade maar ook gewone chocolade wit/puur. Paprika chips m&m. Veel fruit en gebakken aardappelen met groente. Durf dat allemaal weer te eten. Terwijl ik eerst precies hetzelfde deed met doperwten en wortelen en rijstwafels met aardbei en bosbes.
L - Maandag 10 oktober 2016 17:18
ik ben veganist en ik vind maar heel weinig van die hiippe repen lekker, ik eet dan liever een banaan of gewoon dadels met pindakaas, dat laatste komt namelijk precies op hetzelfde neer maar is niet 35 euro per kilo:p
Aatje - Maandag 10 oktober 2016 17:33
Herkenbaar. Vroeger was ik heel moeilijk met het eten van groente, maar tijdens mijn eetstoornis vond ik groente ineens 'heerlijk'.
Mxxx - Maandag 10 oktober 2016 18:03
Het is wel zo dat ik vroeger enorm veel suiker at, waardoor alle andere smaken op de achtergrond verdwijnen en je enkel en alleen naar suiker verlangt.

Wat dat betreft heeft mijn eetstoornis daar wel verandering in gebracht en ben ik blij dat ik ook echt zin kan hebben in wortels, komkommers en water.

En ja, ik denk dat smaak ook een groot deel psychologisch is ;)
Ayla - Maandag 10 oktober 2016 18:53
Doet me denken aan een review van jou, een paar weken geleden. Het ging over een soort 'supergezonde' Doctor's reep ofzo. Ik had die ook geproefd en ik vond hem, net als jij, ook echt naar karton smaken. Net alsof ze iets van een suikertje waren vergeten vond ik. Al waren het maar wat dadels geweest! De Cliff bar vind ik dan wel weer erg lekker, die is ook veganistisch! Zit wel vol met rietsuiker, maar ja.. op z'n tijd mag dat wel een keer! ^^
Fiona - Maandag 10 oktober 2016 19:29
Haha ik verslond tijdens mijn eetstoornis bokalen rode bieten :') Helemaal niet lekker zo 'puur'!
Annemoontje - Maandag 10 oktober 2016 19:42
Tot nu toe wordt mijn smaak eigenlijk alleen maar beĆÆnvloed, het is zo herkenbaar.
Miku - Maandag 10 oktober 2016 19:50
Toen ik echt ondergewicht begon te krijgen dacht ik: ach: dan eet ik gewoon weer een weekje allemaal marsrepen en zit het er zo weer aan! Dus toen een opname dreigde ging ik aan de mars, vol verwachting. Na jaren zonder mocht/moest het nu wel! Maar. .. ik lustte het ineens niet meer. Zoveel suiker was ik niet meer gewend. Ik at destijds alleen fruit qua zoetigheid dus die mars was ineens wel heel overdonderend. Ik was er zelfs teleurgesteld om en mijn plan van lekker ongegeneerd mars eten werkte dan ook niet. Jaren later ontwikkelde ik juist eetbuien en at ik allerlei chocola waar ik juist maar niet vanaf kon blijven. Nu lust ik het eigenlijk allemaal wel al is de mars nooit meer echt favoriet geworden haha. Maar hoewel ik nu het meest geniet van mijn eigen (gezonde ) baksels en creaties, kan ik naast mijn worteltaart en zelfgemaakte chocola met notenpasta ook gewoon soms ineens zin hebben in een kinderbueno uit de supermarkt of een simpele wortel. Ik ben blij dat ik die variatie terug heb en moet zeggen dat ik in klinieken ook veel dingen heb leren eten die ik eerder nooit at. Ik heb zeker voorkeuren maar lust nu gelukkig bijna alles. Doordat ik toen nieuwe dingen mĆ³est proberen heb ik daar nu ook minder moeite mee. Vind het zelfs leuk:).
Em - Maandag 10 oktober 2016 19:53
Ergens herkenbaar, maar toch ook wat kanttekeningen. Het is wel zo dat je smaak elke 2 maanden 'veranderd'. Het principe van iets 'leren eten' ligt dus hieraan.

Wel is er ergens een waarheid in dat je door een eetstoornis veel dingen lekkerder vindt omdat deze zogenaamd gezonder zijn. Je hersenen zijn heel krachtig op dit gebied. Er zijn monniken die zichzelf dood kunnen denken, dus jezelf wijs maken dat je iets lekker vind (ook als je dat eerst niet eens echt zo vond) is niet zo heel gek. Daarna wen je simpelweg aan de smaak.

Ergens is deze post dus erg herkenbaar voor mij, aangezien ik mezelf wel betrap op dat ik gezond altijd verkies boven ongezond. Maar ook is het zo dat je smaak regelmatig veranderd en je het dus daadwerkelijk lekker kan leren vinden (denk aan koffie, alcohol etc).
sweetdreamss - Maandag 10 oktober 2016 20:26
Ooh wat ken ik die tijd van de optimel nog goed(; nu al anderhalf jaar veganist, maar niet uit es redenen. Ik vind sommige bars lekker zoals de Nakd apple crunch en bakewell tart, trek coconut cacao en pro bar. Maaar die zijn veel te duur voor elke dag en oreo's zijn ook vegan. Ik drink nooit meer van mijn leven zwarte koffie, hoe heb ik dat ooit lekker kunnen vinden? Dus ik herken dit wel haha.
Dees - Maandag 10 oktober 2016 22:15
Hihi, nouja, toch is de optimel griekse stijl wel oprecht Ć©cht heel lekker hihi ;)

Maar inderdaad, de droge havermout met water. HOE heb ik dat weg gekregen. HOE. haha.
Lost girl - Maandag 10 oktober 2016 22:55
Ik vind optimel echt de lekkerste magere yoghurt. Is het misschien door allerlei producten die niet in normale magere yoghurt zitten? Denk het wel want gewone vind ik echt veel te zuur. Ik moet nou eenmaal minder kcal eten om af te vallen en anders zou ik twee eetlepels volle yoghurt of kwark mogen hebben voor hetzelfde aan calorieƫn. Daar raak ik niet echt vol van. Dus ik blijf lekker bij mijn optimel in de ochtend met lijnzaad en fruit. En er is ook niks mis met een hand muesli erdoorheen, haha. Zolang je het niet uit eetgestoorde ideeƫn doet.
Lost girl - Maandag 10 oktober 2016 22:55
Ik vind optimel echt de lekkerste magere yoghurt. Is het misschien door allerlei producten die niet in normale magere yoghurt zitten? Denk het wel want gewone vind ik echt veel te zuur. Ik moet nou eenmaal minder kcal eten om af te vallen en anders zou ik twee eetlepels volle yoghurt of kwark mogen hebben voor hetzelfde aan calorieƫn. Daar raak ik niet echt vol van. Dus ik blijf lekker bij mijn optimel in de ochtend met lijnzaad en fruit. En er is ook niks mis met een hand muesli erdoorheen, haha. Zolang je het niet uit eetgestoorde ideeƫn doet.
Mens - Dinsdag 11 oktober 2016 00:30
Ik eet echt best vaak rauwe groenten zoals rauwe champgnons, rauwe broccoli of bloemkool, rauwe peulen enzo
Snoezel - Dinsdag 11 oktober 2016 06:45
Ik zal wel de enige zijn die het niet herkenbaar vindt ... Ik ben namelijk altijd hetzelfde blijven eten op alle gebieden en geniet dagelijks van roomijs. Ook uit eten gaan is nooit een probleem geweest. Het zit hem bij mij niet in het eten zelf maar in de hoeveelheid.


ano - Dinsdag 11 oktober 2016 10:33
'Tegelijkertijd merk ik dat ik die hippe repen stuk voor stuk niet echt lekker vind. Dat begrijp ik niet, want als ik op social media kijk, dan zie ik dat deze repen een ware trend zijn en dat het hip is om een foto van zo'n reep te publiceren. '

dit heb ik dus met die nakd repen, ik heb er zon lang naar verlangt om eens te proeven omdat iedereen het zo lekker vind en de verpakking er best leuk uitziet. dus heb ik maar een bestelling gedaan online, moest meteen voor 20 euro kopen om geen verzendkosten te hebben (ze verkochten deze repen toen nog niet in Belgiƫ) en wat zijn deze repen slecht!!!! echt niet lekker, mijn ouders en zus lusten ze ook niet. dan vraag ik me echt af of die meiden op instagram deze repen echt lekker vinden of enkel eten omdat het 'gezond' is. want ik vind ze het geld helemaal niet waard.
ano - Dinsdag 11 oktober 2016 10:43
oh en om even te reageren op het plots lekker vinden van ander eten.
dit heb ik ook gemerkt, toen ik in het begin van mijn eetprobleem amper nog iets durfde eten ben ik mezelf gaan verplichten thee thee drinken, eerst vond ik het heel erg vies en deed ik er veel zoetstof in, maar naarmate ik het meer dronk liet ik de zoetstof achterwege, eerst omdat zoetstof eigenlijk niet gezond is, maar nu laat ik het weg omdat ik de echte smaak van thee lekker ben gaan vinden. nu ben ik de grootste thee drinker van mijn hele familie en vriendenkring hahaha zelfde met pindakaas, eerst moest ik het van mezelf eten omdat het gezond en vullend was, maar vond het echt stinken en niet lekker smaken, nu ben ik echt dol op pindakaas en lepel ik het zo uit de pot.

ook sinds ik vegan ben gaan eten zijn mijn smaakpepillen veranderd, deze keer niet door eetgestoorde reden, maar omdat ik dus meer groenten enzo ging eten voor de voedingsstoffen. nu vind ik groenten echt heel erg lekker en eet met gemak 1kg als snack, niet dat ik het vaak doe want je krijgt er wel buikpijn van, maar af en toe vind ik het wel lekker, vooral met wat tahin op.

ook heb ik ondertussen al 2 jaar geen gefrituurd eten meer gegeten, vroeger was ik hier dol op en zou ik altijd naar de frituur gaan als ik kon, maar nu word ik al misselijk van de geur alleen al.

ook eet ik niet zo vaak koeken meer en als ik er dan eentje eet dan vind ik het eerst vies omdat het zo ander smaakt dan groenten en fruit, maar eenmaal ik er meerdere op heb dan vind ik het wel weer lekker. ik denk dus dat je in eerste instantie lekker vind wat je het meeste eet.

dus ik denk inderdaad dat je smaak kan veranderen omdat je bang bent voor dingen, of dat je dingen lekker gaat vinden omdat het weinig calorieƫn bevat, maar ik denk ook dat je smaakpapillen echt kunnen wennen aan ander eten, ik denk dat dat nog iets van de oertijd is, we moesten wel andere dingen lekker gaan vinden als dat het enige voedsel was dat er beschikbaar is.
lize - Dinsdag 11 oktober 2016 13:25
Ik ben al jaren hersteld van mijn eetstoornis.En toch vind ik de magere roer yoghurt, de goedkoopste halve liter bak ( geen pak) het lekkerst! Met honing of jam erdoor heen. Het is echt niet altijd zo , dat vollere producten Ć³f gezonde , lekkerder zijn.
Anoniem - Dinsdag 11 oktober 2016 13:47
Herkenbaar, maar op een hele andere manier. Ik eet ook clean - en niet vanuit eetstoornis. Dus: geen suiker en veel toevoegingen niet. Daarnaast ook geen gluten, lactose/caseine en soja, vanwege allergie. Door het weglaten van al die producten is mijn smaak enorm veranderd en proef ik zelfs de suiker die in veel theezakjes verwerkt zit. Ik ben heel veel andere dingen lekker gaan vinden (olijven, augurken, olijfolie), maar kan echt kokhalzen van alles waar suiker in zit. Dus ja, smaak kan veranderen. Maar ik ben er blij mee en ik zie het alleen maar als een stap vooruit op weg naar een gezond lichaam.
amanda - Dinsdag 11 oktober 2016 19:38
Herkenbaar, veel yougurt inderdaad met crusli maar dan alleen de crusli van de ah met noten, en dat was dan een hele tijd mijn lunch, een schaaltje met cruslie. en nu het beter gaat vind ik het nog steeds lekker hoor, maar ik varieer nu wel meer. Toen wij zondag uit eten waren en mijn man een pannenkoek had met o.a salami toen vroeg ik een hapje. En mijn moeder zei toen daar krijg je toch hoofdpijn van. En ik zei hoofdpijn en zei, zei ja dat zei je altijd dat ik dat vroeger niet mocht halen want daar kreeg je hoofdpijn van. Maar ik denk dat ik het zei omdat het ongezond was in mijn ogen. Verder kale crakers ook. Met die repen vind ik wel moeilijk enzo en die boeken van die meisjes die laatst op tv waren, die ook super gezond doen. pff lastig.

liefs Amanda
Erna - Donderdag 13 oktober 2016 04:31
Heel herkenbaar !šŸ˜© Ik DENK dat ik een heleboel dingen niet lust en ik mis ze ook niet omdat het zo lang geleden is sinds ik ze at.
Wat de hippe producten betreft,meestal vind ik ze echt niet lekker.Chiazaad bijvoorbeeld ,het smaakt helemaal niets.Die repen vind ik af en toe wel lekker ,maar om nou te zeggen dat ze bijzonder zijn....Je hebt al heel echt lang van dit soort repen gehad toen ik klein was al,,ik vind het helemaal niet hip of zo ..
Ik voel mij ook niet hip als ik iets "trendy "koop ,eerder een meeloper.


Annemoontje - Zaterdag 25 maart 2017 11:37
Heel mooi geschreven. Vooral deze zin is een eyeopener. 'Vond ik die groente smoothie nou Ć©cht lekker of proefde hij gewoon heel gezond en vond ik hem daarom lekker?'