De ontbijttrends van 2017

 

Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Ons lichaam heeft het de hele nacht zonder voeding moeten doen. Om goed te kunnen presteren en functioneren hebben we daarom nadat we zijn opgestaan weer voedsel nodig. Daarnaast komen onze darmen op gang als we hebben ontbeten. Mensen die ontbijten krijgen meer vitamines en mineralen binnen. Tegenwoordig worden we steeds creatiever met ontbijtjes. Een boterham met kaas en een glas melk lijkt te gewoon. In deze blog zal ik de ontbijttrends van 2017 laten zien.

ontbijttrends 2017

♥ De ontbijtplek
Het ontbijt wordt meestal thuis gegeten en al helemaal doordeweeks wordt hier niet lang de tijd voor genomen. Mensen hebben in de ochtend vaak haast om op tijd op school of werk te komen. Het ‘meeneemontbijt' is daarom ook in opmars. Steeds vaker eten we daarom ook onderweg, in de trein of in de auto ons ontbijt. We kiezen dus ontbijtjes die makkelijker mee te nemen zijn of die we snel ergens kunnen kopen.

ontbijt onderweg

♥ Bowls
Naast brood vinden we het ook heel normaal om te ontbijten met havermout of cornflakes. Maar opeens was daar ook de açai bowl. De açai bowl is een kom met een soort pap gemaakt van melk en açaipoeder of bessen. Deze ingrediënten worden dan geblend met andere ingrediënten als havermout, banaan en aardbeien. Vervolgens wordt het papje getopt met bijvoorbeeld superfoods, nootjes of chocola. Het ziet er in ieder geval heel erg lekker uit! In 2017 zet de trend van de bowls zich voort. Zo'n kom is natuurlijk ideaal om flink mee te experimenteren met verschillende ingrediënten. Je moet er vooral instoppen wat je zelf lekker vindt! Hier zijn wel een aantal voorbeeld kommen ter inspiratie.

bowls ontbijttrends

♥ Pannenkoeken
Ook pannenkoeken zijn helemaal hip tegenwoordig. De 'normale' pannenkoeken die wij kennen zijn natuurlijk altijd al lekker geweest als ontbijt, maar tegenwoordig eten we ook andere varianten. Denk bijvoorbeeld aan havermoutpannenkoeken, boekweitpannenkoeken of bananenpannenkoeken. De basis van deze pannenkoeken is havermout, banaan en een ei. Met alleen die drie ingrediënten zou je al zo'n pannenkoekje kunnen maken. Maar je kan er nog veel meer aan toevoegen, zoals fruit, zaden, honing en kaneel. Bananenpannenkoeken maak je met slechts een banaan en twee eieren. Heel lekker en het is weer een keer wat anders!

pancakes

♥ Matcha
In 2016 was matcha al in hype. In 2017 zal matcha uit gaan groeien tot een ware levensstijl. Matcha is een felgroen Japanse thee vermalen tot poeder. Wat matcha zo speciaal maakt, is de herkomst en productiewijze van deze groene thee. De verschillende manieren waarop de theeblaadjes behandeld worden, zijn bepalend voor de kwaliteit. Matcha smaakt een beetje bitter en zal daarom even wennen zijn als je het proeft. In Japan is het de ultieme thee. In het Westen wordt matcha gebruikt als natuurlijke smaakstof in koffie, smoothies, muffins en ijs. Matcha combineert dan ook een hippe uitstraling met een aparte smaak én een rijke traditie.

matcha ontbijttrends

♥ Paars fruit
In 2017 zal je ook vaker paarse ingrediënten voorbij zien komen. Paars fruit is heel goed voor je, omdat in deze vruchten antioxidanten zitten die blijken te werken tegen kanker. Bovendien kunnen ze het risico op een verhoogde bloeddruk omlaag brengen. Het helpt tegen vergeetachtigheid en werken bovendien ontstekingsremmend. Ook vertraagt paars fruit het verouderingsproces van de hersenen. Kortom: goed voor lichaam en geest! Bij paars fruit kan je denken aan frambozen, bramen, acai bessen, vlierbessen, bosbessen, druiven en pruimen. Lekker om in de bowl te doen!

paars fruit ontbijt

Wat vind jij van deze trends?

Fotografie: Amy, J.M.Connie Ma, Illya Yakubovich, Cameron Norman, Stephen Bowler, Courtney Boyd Myers & Marten Persson

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

RosieV - Donderdag 30 maart 2017 10:48
Ik vind blauwe bessen ranzig. Dus die acai bowl is niks voor mij. De Schotse manier van havermout gewoon met melk ik doe lactosevrij omdat ik er niet tegen kan. Havermout en golden syrup. Lekker makkelijk.


Of de chunky monkey havermout met almond of cashew milk. Chocola pindakaas en banaan.

Ingrid - Donderdag 30 maart 2017 10:54
Tja, ik hou het gewoon simpel met bruine boterhammetjes en fruit ;)
ano - Donderdag 30 maart 2017 11:36
ik wil zo graag acai proeven, helaas vind ik het veel te duur voor mijn budget. maar mijn verjaardag komt eraan, dus wie weet trakteer ik mezelf eens op een zakje acai poeder, als ik het in de winkel vind...

wel ben ik enorme fan van smoothiebowl in ge ochtend! je kan er zoveel richtingen mee uit, mijn favoriete is : 2 (bevroren) bananen, 1/2 blok zijden tofu, 2 grote handen spinazie en deze dan afwerken met moerbeien en pistachenoten! heerlijk! en het kleurt ook zo leuk. wat ik vooral leuk vind is dat ik een grote hoeveelheid groenten binnenkrijg zonder het te smaken (ik houd van groenten, maar altijd fijn meegenomen om het in een smoothie te blenden).

ik moet echt meer paarse groenten en fruit eten, enkel vergeet ik deze altijd? ook zijn ze helaas duurder. ik ben dol op blauwe bessen, maar als ik de prijs zie grijp ik toch altijd naar de diepvries aardbeien,... zou eigenlijk mijn gezondheid boven geld moeten stellen?

matcha klinkt me niet zo lekker? ik houd wel van tarwegras door mijn havermout, dan kleurt deze leuk groen en het krijgt een dropachtige smaak als je het combineert met sojamelk! ook rode bietenpoeder is lekker, maar vind je niet zo eenvoudig helaas.

maar mijn standaard ontbijt blijft toch echt wel de ouderwetse kom havermout met een grote lepel pindakaas. ziet er lelijk uit, maar is overheerlijk en snel gemaakt :)
Miku - Donderdag 30 maart 2017 11:48
Nice! Helemaal in mijn straatje allemaal! Matcha heb ik nog niet geprobeerd. Ben ik heel benieuwd naar!
Miku - Donderdag 30 maart 2017 11:50
@ano diepvriesfruit is ook niet heel slecht hoor! Omdat het meestal snel na de oogst word ingevroren blijven de meeste vitamines behouden :).
Maan - Donderdag 30 maart 2017 12:37
Waar komt deze info vandaan?
imperfecite - Donderdag 30 maart 2017 19:06
Brood en daar en ik zoet mee ;)
einde
melk - Donderdag 30 maart 2017 23:04
Is het niet rood fruit ipv paars fruit?
Anne2 - Vrijdag 31 maart 2017 03:15
Ik vind het allemaal zo overdreven.
Het lijkt tegenwoordig bijna alsof mensen alleen maar leven om te eten .
Alsof iedereen vlucht in het eten.
Maar daar red je jezelf of de wereld niet mee.

*** - Vrijdag 31 maart 2017 15:23
Geef mij maar boterhammen met kaas of speculoospasta! En koffie natuurlijk :) En in het weekend eens croissants of pannenkoeken. Maar voor de rest spreken die speciale ontbijtjes me niet meteen aan.