De Foodtrends van 2015

 

Ieder jaar zijn er allerlei dingen trendy om te eten. Denk bijvoorbeeld aan de welbekende macarons of de cronuts die afgelopen jaar superhip waren. Niet te vergeten waren afgelopen jaar de superfood helemaal booming. Duizenden mensen sloegen balen quinoazaden en tarwegraspoederpotten in. Ook dit jaar zullen er weer allerlei foodtrends ontstaan. Een aantal van deze trends zijn zijn er nu al of worden binnenkort verwacht. Ik ging online op onderzoek uit en vond de volgende foodtrends voor 2015.

clean eating
bron foto

♥ Meatless Monday
Dit vind ik een mooie ontwikkeling! Steeds meer mensen zullen dit jaar een vleesloze dag inplannen, zoals meatless monday. Groentes zullen daarnaast een grote rol gaan spelen bij ons avondeten.

♥ Minder weggooien
Mensen worden zich in 2015 meer bewust van de waarde van eten. We zullen minder met elkaar weggooien. Van kleine restjes maken we weer soep en eten dat over is vriezen we in. Dit is niet alleen goed voor onze portemonee maar ook voor het mileu. Albert Heijn komt met "Buitenbeentjes", groente en fruit dat eerder vanwege het niet perfecte uiterlijk werd afgekeurd en weggegooid.

buitenbeentjes

♥ De pizzabagel
De pizzabagel wordt dit jaar echt een trend. Dit is een eenvoudige kleine ronde pizza die qua vorm lijkt op een bagel. Eenvoudig op te eten en makkelijk voor onderweg. Ik ben benieuwd wanneer ik de eerste hier in de supermarkten spot. Heb jij ze al gezien of gegeten?

♥ Insecten
Vanaf deze maand verkoopt Jumbo insecten in hun supermarkt. Het eten van insecten schijnt helemaal hip te worden. Laat dat tarwegras maar staan, de superfood van 2015 worden insecten. Op de redactie zijn we heel benieuwd naar dit eten en we willen het dus graag eens voor jullie reviewen. Nu alleen nog een Jumbo vinden die het verkoopt.

insecten
bron foto

♥ Clean eten
Het 'zuiver eten' zal dit jaar steeds populairder worden. Dit doen we niet om gewicht te verliezen, maar om zo natuurlijk mogelijke producten te eten zonder allerlei bewerking en toevoegingen. Clean eten betekent ook veel groente en fruit eten aangevuld met vlees, vis, oergranen, bataat, noten, zaden en pitten. Tenslotte zijn we meer alert wat er op de verpakking van producten staat.

eten
bron foto

♥ Zonder verpakking
Passend bij het clean eten en niet weggooien willen we ook steeds minder producten hebben met verpakking. We proberen daarom zoveel mogelijk los te kopen. Hoe minder verpakking, hoe beter. Zonde om dat allemaal weg te gooien.

♥ Met elkaar eten
Dit jaar zullen mensen elkaar steeds meer opzoeken om met elkaar te eten en om eten te delen. Dat zie je ook gebeuren in nieuwe, hippe initiatieve als de markthallen in Rotterdam en de foodhallen in Amsterdam. Ook meer lokaal onderstaan er allerlei kleine initiatieven waar mensen met elkaar eten.

foodhallen

♥ Normaal superfood
In plaats van alle dure en bijzondere superfood van afgelopen jaar, zal nu steeds meer worden gekozen voor de bekende, alledaagse superfood. Denk bijvoorbeeld aan brocolli, spruitjes en spinazie.

♥ Een aantal andere trendy food producten dit jaar zijn: Esdoornwater, Vis uit blik, Hüttekase, zeewier, tofu, teffmeel, bloemkoolrijst en ijsjes met groentesmaak.

Wat vind jij een lekkere of goede foodtrend?

 

Gerelateerde blogposts

18
MRT
Superfood
22

Reacties

RosieV - Maandag 12 januari 2015 19:39
Met clean eten beginnen steeds meer mensen te overdrijven, ik zeg dit omdat ik vaak in supermarkten en in andere openbare ruimtes mensen hoor klagen over:
E-nummers;
supermarktchocola;
supermarktbrood;
supermarktfruit.
En deze voedingsmiddelen worden in de hemel geprezen:
Quinoa;
gojibessen;
couscous;
biologische producten;
99% cacao chocola;
glutenvrij brood.

Terwijl het grootste aantal mensen geen eens klachten van de vorige eetgewoonten kregen, maar iedereen is zo bang om ongezond te worden door al die nieuwe voedselgoeroe's die zeggen wat mag en wat niet. Ik vind het een beetje lijken op een ( wel hele erge milde) vorm van pro-ana. Met al die verboden en geboden.

Meatless monday doe ik wel vaker dan maandag haha, ik vind groenten erg lekker vooral met wat olie roergebakken in een pannetje en veel kruiden. Ideaal als vleesvervanger!

Ik vries tegenwoordig ook veel eetresten in dit omdat ik vind dat je zuinig moet zijn met voedsel waar je geld aan uitgeeft. Maar ook eten wat eigenlijk al over de houdbaarheidsdatum is eet ik nog. Kan nog prima, zolang je er niet ziek van wordt.
Mijn vader zei altijd: Als jij niets probeert en van wat minste al bang wordt zoals een yoghurt die 1 dag over de datum is, een moeder die bang is dat haar kind ziek wordt als het eens vies thuiskomt van spelen in het bos. Zulke dingen zijn juist goed voor je, wordt je immuunsysteem beter van.Kaneeltje - Maandag 12 januari 2015 19:54
Oeh, die insecten vind ik interessant. Als die in de supermarkt komen te liggen zal ik mijn vegetarisme opnieuw onder de loep moeten nemen, onderzoeken wat mijn drijfveren ook alweer waren, en waar ik de lijn trek. Kortom, leuke aanleiding om mijn principes te herevalueren ;-)
Josefine - Maandag 12 januari 2015 19:56
Sluit me volledig aan bij RosieV, clean eten is jammer genoeg te vaak een verpakte eetstoornis. Net als dat het bij 80% van de #fitgirls ook gaat om dun zijn, ook al claimen ze van niet. Ik houd ook van gezond eten en sporten, maar dat gedoe, no thanks haha!
foody - Maandag 12 januari 2015 20:24
Er zitten wel een aantal mooie vooruitgangen bij!
Alleen die insecten mogen we wel weglaten, mij niet gezien haha
Anoniem - Maandag 12 januari 2015 20:37
In Belgische winkels verkopen ze de insecten wel
Ik vind ze er best vies uit zien.
RosieV - Maandag 12 januari 2015 21:17
@Josefine die fitgirls draait het inderdaad ook alleen maar om gespierd slank te zijn want zodra ze iets minder gaan sporten vinden ze het verschil vreselijk.
Het is inderdaad een verpakt cadeau, een wolf in schaapskleren.
MChantalle - Maandag 12 januari 2015 21:30
Wat ik zo grappig vind van die superfoods, is dat ik extreem allergisch ben voor gojibessen. Al is bepaald voedsel ermee in aanraking gekomen (denk aan gojibessen in de muesli), dan lig ik de hele dag over te geven wat wel 8 uur lang kan doorgaan. Super gezond dus (not).

Ik vind de trend rondom clean eten ook niet zo geweldig. Het gaat vaak wel om willen afvallen/dun zijn. Ik was er zelf ook extreem mee bezig. Ik sportte veel en had mijn anorexia de deur uitgeschopt (of misschien met deze trend toch wel niet).
Maar toen kwamen de eetbuien. Na al die gezonde voeding en geen suikers meer durven eten etc., werd de drang ernaar sterker, zeker omdat ik mezelf al 4 jaar lang van alles ontzag.

Eerst waren de eetbuien nog subjectief, toen werden ze objectief en kwam ik kilo's aan. Nog steeds heb ik er last van, maar dat komt vooral omdat de angst voor voedsel zo groot is door al die verschillende trends, dat ik niet meer weet wat wel en niet kan/gezond is/waarbij ik weer op een normaal gewicht zou kunnen komen. Want dat weet ik wel. De periodes van anorexia waren vreselijk, het extreme overeten vind ik persoonlijk nog zwaarder, maar ik wil mezelf weer terug zien te vinden.

Ik geloof niet in al die voedselhypes. Ik geloof in balans.
Vlinder2 - Maandag 12 januari 2015 21:54
Ik zag die insecten vandaag bij de Jumbo!! Ook in burgervorm, dat zag er niet heel gek uit alleen was het echt héél duur. Iets van ruim 5 euro ofzo :O.
struggle4life - Maandag 12 januari 2015 22:16
Ik heb de insectenburger in huis...ben benieuwd.
Star* - Maandag 12 januari 2015 22:46
iewwww snel verder gescrold na die insecten ^^ bah. En ik eet sowieso bijna nooit vlees, vind het niet zo lekker en zielig voor de dieren. (vooral de manier hoe ze leven).
Verder denk ik wel dat het beter is vers te eten (dan alleen dingen met chemische toevoegingen), maar dat af en toe een hamburger of zak drop ook prima is (: Beetje de balans.

Liz - Maandag 12 januari 2015 23:38
Ik vind de trends over milieubewust omgaan met voedsel wel oké, maar met dat clean eten en die superfoods ben ik voorzichtig omdat het mijn eetstoornis enorm kan triggeren. Volgens mij verkopen ze hier bij de jumbo al van die insecten, maar heb ze nog nooit geprobeerd.
sindy - Maandag 12 januari 2015 23:40
Bedankt proud, mijn eetlust is flink verpest :(((((. In ieder geval ga ik niet meer langs de Jumbo.
kim300808 - Dinsdag 13 januari 2015 01:15
@MiChantalle: Bedankt voor de herkenning, die ik vind in de verwarring van de trends.

De insecten zou ik wel willen proberen! Maar dan zal ik eerst mijn drinkvoeding los moeten leren laten... By the way, ik ben ook wel van meer en veel groente. En net als RosieV eet ik ook weleens iets wat over de datum is. Kan vaak nog prima!
Ingrid - Dinsdag 13 januari 2015 05:46
Ik heb niks met foodtrends, ik word er altijd een beetje zenuwachtig door ofzo, omdat ik de juiste voeding zowiezo een hele opgaaf vind denk ik. Dat van die insecten zag ik inderdaad bij de Jumbo op tv, insecten zijn eiwitrijk ;) Maar ik denk niet dat ik het ga proberen.
Anniek - Dinsdag 13 januari 2015 06:09
Ik heb insecten (meelwormen en sprinkhanen) op. En geloof me... het smaakt gewoon naar een noot. Bij de sprinkhaan uiteraard wel even de vleugels en het kopje verwijderen en je kan het zo opeten. Ikzelf ben er niet zo huiverig van, maar het was ook echt niet nodig. Er gebeurt niks en het is nog lekker ook! :-)

ms - Dinsdag 13 januari 2015 06:12
2015 verwacht ik meer slowjuicers en minder magnetrons...

Voor mij staat de trend op meten is weten... dus regelmatig naar de orthomonuculair die meet of ik van alles genoeg in mijn lijf heb. Ook geen pakjes en zakjes gebruiken...
ms - Dinsdag 13 januari 2015 06:12
2015 verwacht ik meer slowjuicers en minder magnetrons...

Voor mij staat de trend op meten is weten... dus regelmatig naar de orthomonuculair die meet of ik van alles genoeg in mijn lijf heb. Ook geen pakjes en zakjes gebruiken...
Anniek - Dinsdag 13 januari 2015 06:15
Mijn foodtrend is om vooral lokaal en met het seizoen mee te eten.
En daarbij het liefst zo veel mogelijk puur en onbewerkt - gewoon dicht bij de basis.
En tja... ik heb makkelijk praten, mijn ouders hébben een groententuin en mijn vader jaagt (wildbeheer), dus hoe makkelijk wil je het dan hebben.

Zelf heb ik ervoor gekozen om max. 3x in de week vlees te eten. De overige dagen eet ik een ei of vis. Eieren zijn niet duur en daardoor kan ik voor iets beter kwaliteit vlees/vis kiezen (wat ik wel belangrijk vind). Daarnaast doe ik niet zoveel met alle trends en superfoods. Het is vaak ontzettend duur en moet van heinde en ver ingevlogen worden. Zoals Scarlet al zei: in Nederland hebben wij ook onze superfoods, van eigen bodem. Denk aan de walnoot, broccoli, spruiten, boerenkool, en straks in de zomer onze zomergroenten. Als je die dagelijks met fruit in je smoothie doet, krijgt je gezondheid ook een enorme boost aan goede stoffen binnen - passend bij het seizoen, dus ook passend wat we nu in de winter en straks zomer nodig hebben. Onze wintergroenten (kolen enzo) bevatten niet voor niets zoveel vit. C en D. Daar hebben wij Nederlanders in de winter gewoon wat tekort aan / we kunnen we wel wat extra van gebruiken. En in de zomer is het weer anders. Dat vind ik mooi.
Erna - Dinsdag 13 januari 2015 06:41
Ik vind die food trends ook erg triggering..
Het wordt ons zo opgedrongen overal ,ik word er ontzettend onzeker van .
Het is zo ingewikkeld geworden om gezond te doen !

jo - Dinsdag 13 januari 2015 07:43
Na lange tijd durf ik eindelijk dingen te eten als koek=snoep-chocola-ijs als tussendoortje. Maar nu heb ik er weer meer moeite mee omdat je zoveel hort over E-nummers en suiker dat slecht is. Nu ben ik niet meer bang voor de calorieen, maar voor de E-nummers en suiker.....
mollie - Dinsdag 13 januari 2015 07:49
Slechte zaak dat dit blog op de site staat vind ik. Laten we in hemelsnaam nu eens normaal doen met eten. Insecten is voor dieren. En vogelzaad voor vogels.
anti - Dinsdag 13 januari 2015 10:00
ik denk dat die foodseltrends als clean eten en biologisch allemaal wel goed is, zolang je je maar bewust blijft dat het ook maar een mening is en geen heilig geloof. Voor alles kan men wel wetenschappelijke voor-of tegenargumenten vinden. Ik zelf vind het een beetje zonde als ik duur biologisch en superfood 'verantwoord' eten koop en er vervolgens zo om zit te stressen of het wel goed voor me is dat ik er niet eens meer van kan genieten...
Van mij mag iedereen eten waar hij zich lekker bij voelt. Ik doe dat bij simpel eten met niet al te veel toevoegingen, maar ik ga niet op E-nummers zitten letten ofzo, als men maar van eten geniet en bedenkt dat het ook maar 'gewoon' brandstof voor je lijf is. (dit vond ik met mijn eetstoornis echter een moeilijk motto om te geloven, maar het leeft een stuk minder gestresst en ik denk daarmee ook gezonder;)
Vlinder - Dinsdag 13 januari 2015 10:01
Vind het ook niet echt iets om op een eetstoornissite te zetten want inderdaad wat al eerder hierboven is gezegd nu durf je weer tussendoortjes te eten zoals taart chocolade enz en dan gaan we het hebben over clean.... Maar goed dat is mijn mening
Eef. - Dinsdag 13 januari 2015 10:51
@mollie, wij zijn ook dieren hoor! Veel bevolkingsgroepen eten insecten en we hebben dit vanuit de historie ook altijd gedaan. Niks raars mee. Zelf eet ik nauwelijks dierlijks, dus het voelt voor mij om ethische redenen hypocriet om dan wel insecten te eten. Maar zo abnormaal is het niet. En het is erg gezond, voedzaam en milieuverantwoord :).

Veel trends vind ik wel een goede ontwikkeling; meer bio, meer lokaal, minder vlees/vis/melkproducten, minder e-nummers en fabriekseten. Je moet inderdaad niet overdrijven... Maar hoeveel zooi er verkocht wordt en dus over het algemeen gegeten wordt, is ook zwaar overdreven, en zeker niet echt gezond. Ik denk dat we best wat verantwoordelijkheid mogen nemen over wat we naar binnen werken en het feit dat we zo last hebben van welvaartsziekten. En met 'we' bedoel ik niet alleen de consument, maar met name voedselgiganten. Je wilt niet weten hoeveel zij lobbyen om bepaalde zaken toegestaan te krijgen binnen de EU.

Ook denk ik dat het goede ontwikkelingen zijn, omdat het ons dichter bij de essentie van het voedsel brengt en meer rekening houdt met de natuur, aarde, bodem. Dit is lang genegeerd, vervuild, of uitgeput en nu blijkt dat de intensieve manier van landbouwbedrijven toch niet werkt. Het creëert alleen maar voedselproblemen.
Bessie - Dinsdag 13 januari 2015 11:40
Ik ben ook heel erg allergisch voor gojibessen. Behoort tot de familie vd nachtschades (planten) en daar ben ik dus hartstikke allergisch voor. Zogenaamde superfoods hoeven dus niet voor iedereen super te zijn. Kijk naar wat bij jouw lichaam past en laat je niet gek maken. Be-you-tiful.
Bessie - Dinsdag 13 januari 2015 11:43
@MChantalle, jouw reactie is alsof ik mezelf hoor! Precies hetzelfde verhaal...
*MAAN* - Dinsdag 13 januari 2015 11:53
ik ben benieuwd naar die ijsjes met groente smaak
*** - Dinsdag 13 januari 2015 11:56
Minder weggooien en die 'misvormde' groenten opeten vind ik goede trends. Net als het feit dat vegetarisch eten niet meer zo geassocieerd wordt met geitenwollen sokken :-D Voor de rest ben ik vrij nuchter op vlak van eten: geen vreemde sapjes of dure ingrediënten voor mij. Doe maar normaal!
MChantalle - Dinsdag 13 januari 2015 12:04
@ Bessie en kim300808
Graag gedaan! Normaal durf ik niet zoveel te delen op de website. Maar die voedseltrends doen veel met me.
En ik ben van mening dat een gebalanceerd voedingspatroon het gezondst is. Hopelijk kunnen wij op een gegeven moment allemaal relaxt met eten omgaan. :)
lillie - Dinsdag 13 januari 2015 13:33
die insecten wil ik absoluut een keer proberen! En de rest van deze trends kende ik wel een tijdje en sommige vind ik zeker heel positief. Zoals de afgekeurde groente en fruit en dingen als verpakkingspateriaal. superfoods zijn voor mij niet meer super dan ander eten maar wel een lekkere afwisseling. En dat clean eten kan inderdaad doorslaan maar dat kan met alles. Ik denk dat alles met mate hier wel op zijn plaats is.
E - Dinsdag 13 januari 2015 14:52
Ik ben van mening dat gezonde voeding belangrijk is voor je lichaam, maar ik denk wel dat dat gedoe rondom clean eten enzo overdreven is. Zoek gewoon een goede balans voor jezelf qua voeding, en geniet!!
Miekio - Dinsdag 13 januari 2015 16:31
Sommige dingen sta ik helemaal achter, vooral "lelijk" groente en fruit eten. Zo zonde om gewoon eetbaar voedsel weg te gooien. Gelukkig deden ze dat bij de ekomarkt waar ik mijn groenten van krijg al niet, een kromme komkommer of 3 benige winterpeen is mij niet vreemd hihi.

Ook dat met kliekjes en restjes ben ik van, vooral bijv met 's avonds pasta of een pannenkoek, dat is heerlijk de volgende dag.
Soep maak ik vaak een grote pan, en dan doe ik het in delen in de vriezer.
Vlees at ik al nooit en die insecten sla ik lekker over. Doe mij die pizzabagel maar!

Denk inderdaad dat superfood heel triggerend kan zijn en ook nergens voor nodig is. Maar in dit blog gaat het toch niet om het ophemelen daarvan? Er staat juist dat dat nu gelukkig is afgenomen. Dat clean food ken ik niet, maar lijkt me een hippe term voor grootmoeders maaltijd ofzo.
mooi als er meer verbeterd op gebied van fairtrade, milieu en dierenwelzijn.
Anna - Dinsdag 13 januari 2015 23:11
Woah, ik denk dat ik in 2015 gewoon ga eten. Zonder foodtrends, zonder gekkigheid, maar mijn maaltijden klaar ga maken met extra liefde en er vervolgens van ga genieten. Ben al een tijdje met deze trend bezig en het lukt me elke dag weer beter ^_^
struggle4life - Woensdag 14 januari 2015 02:26
Goed zo Anna!!
- - Woensdag 14 januari 2015 08:37
Ik ben helemaal eens met het eerste stukje van RosieV (eerste reactie).
Ik vind het echt onzin. En ergens ook behoorlijk eetgestoord.
tess - Zondag 18 januari 2015 13:58
gets dit artikel...
Mila - Dinsdag 20 januari 2015 15:47
Normale superfoods.
Geraldine - Vrijdag 13 maart 2015 21:05
AH XL heeft ook insecten tegenwoordig en ik vind ze erg smakelijk. Was er overigens al bekend mee, al jaren. :) Het is meer het idee. Vooral met chocolade vind ik het heerlijk, maar die moet je er helaas zelf omheen creëren. Die insecten op het plaatje heb ik wel even een paar minuten in een oven gedaan van 175 graden, dan worden ze knapperig. Zo uit de verpakking zijn ze dat niet. Ze worden er erg lekker van en ik eet ze vanuit het schaaltje tijdens een maaltijd met bijvoorbeeld broccoli. Burgers heb ik ook al geproefd. En de meelwormen -gevriesdroogd- gooi ik gewoon door een tulband met cacaopoeder. Dan krijg je een chococake met een bite :) . Aan dingen als tarwegras heb ik nooit gedaan en aan die besjes en zo. Vind ik onzin, maar ik vind dat van insecten wel heel belangrijk -al jaren- omdat we toch maar één wereld hebben en daar eigenlijk teveel van nemen en teveel slechte dingen er in pompen. Ik heb met sprinkhanen ook mijn leraar verblijdt. :) . Het was gewoon een uur lang lol, omdat ik met die diertjes aan kwam zetten en wilde weten, of hij het lef had. En dat had hij. Ik vind het ook nog te duur om er echt regelmatig iets mee te kunnen doen. Dat is wel heel jammer.