Brood, wat zit daarin

 

Bijna iedereen eet dagelijks wel een aantal boterhammen. In de supermarkt is de keuze vaak erg groot: wit, bruin, volkoren, meergranen, extra donker en nog veel meer. Vaak zijn er dan per soort ook wel weer een aantal verschillende broden. De basis van brood is een graansoort en dit is meestal tarwe. Er bestaan echter ook andere graansoorten zoals maïs, spelt, rogge of boekweit. Andere ingrediënten die je in brood kan terugvinden zijn water of melk en een rijsmiddel zoals gist of zuurdesem en zout.

bread
Bron foto

Afhankelijk van welk deel van het graan het brood wordt gemaakt heb je volkorenbrood, bruin brood, wit brood of meergranenbrood:

♥ Wit brood bevat bijna geen vezels en bestaat uit tarwebloem. Bloem wordt gemaakt van het binnenste deel van de graankorrel. Tegenwoordig worden er ook weleens kleurloze vezels toegevoegd aan wit brood;

♥ Bruin brood wordt gemaakt van meel. Dit bevat meer voedingsstoffen dan wit brood omdat een groter deel van de graankorrel wordt gebruikt;

♥ Volkoren brood wordt gemaakt van de gehele tarwekorrel;

♥ Meergranen brood bevat verschillende soorten graan en kan van zowel volkorenmeel, meel of bloem worden gemaakt;

♥ Maisbrood wordt gemaakt van maismeel en tarwemeel;

♥ Glutenvrij brood kun je zelf bakken of kant en klaar kopen bij de supermarkt en de bakker. De ingredienten zijn dan graansoorten die van nature geen gluten bevatten.

Brood bevat onder andere voedingsvezels. Voedingsvezels bevinden zich in het buitenste deel van de graankorrel. Hoe meer er gebruikt is van de hele graankorrel hoe meer voedingsvezels een broodsoort bevat. Wit brood bevat bijna geen voedingsvezels, namelijk maar 0,8 gram per snee maar volkorenbrood juist veel: 2,3 gram per snee. 

Het is tegenwoordig niet per se meer zo dat een donkere boterham ook direct meer vezels bevat. Door toevoegingen zoals gekarameliseerde suiker of moutextract kan een boterham er donkerder uitzien zonder dat deze meer vezels bevat. Andersom bestaan er ook kleurloze vezels die aan brood kunnen worden toegevoegd. Verder kan brood ook meer vezels bevatten door de toevoeging van zaden en pitten.

Brood bestaat verder vooral uit koolhydraten. Dankzij de zetmelen in de granen levert een boterham het lichaam energie. Brood levert daarbij ook nog wat energie van eiwitten en de graankorrel bevat van nature ook een klein beetje vet. Tevens is brood een belangrijke bron van ijzer. Het soort ijzer afkomstig uit brood noem je non-haem ijzer. Haem-ijzer is een variant die juist voorkomt in dierlijke producten. Opname van non-haem ijzer is moeilijker voor ons lichaam. Een glaasje sinaasappelsap kan de opname van ijzer uit brood weer bevorderen. Daarnaast bevat brood jodium. Van nature bevat onze voeding niet zo veel jodium en daarom wordt het toegevoegd aan ons brood in de vorm van bakkerszout. Jodium is een spoorelement welke belangrijk is voor ons schildklierhormoon die een rol speelt voor de groei, zenuwstelsel en de stofwisseling.

Naast al deze stoffen bevat brood ook een hoop vitaminen, zoals B1, B2, B6, B22. Vitamines en mineralen en voedingsvezels bevinden zich voornamelijk aan de buitenkant van de korrel, dus volkorenbrood bevat om die reden meer van deze belangrijke voedingsstoffen.

Brood en een eetstoornis
Brood heeft bij sommige mensen met een eetstoornis een slecht imago. Dit komt vaak doordat brood erg vult en veel meiden dat gevoel vervelend vinden. Een tip hiervoor is om het brood te roosteren waardoor er water uit verdwijnt en dit wat minder zwaar op de maag ligt. Verder is brood juist heel gezond en dus niet een voedingsmiddel waar je angst voor hoeft te hebben. Voordelen van brood is dat het goed verzadigd door de voedingsvezels en belangrijke bouwstoffen levert en natuurlijk ook lekker is.

Wil je toch nog in het begin liever geen brood dan kunnen crackers of beschuiten ook een goed alternatief zijn als je er maar wel op let dat hier ook bakkerszout aan toegevoegd is zodat je niet teveel jodium mist. Daar vanuit kan je dan weer verdere stappen maken zodat je ook weer gewoon kan genieten van een lekkere boterham.

Eet jij graag brood?

Bron foto 2

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Eef - Maandag 5 januari 2015 14:53
Ik denk niet dat veel mensen weten wat vitamine B22 is. Het is toch ook eigenlijk niet echt een vitamine, maar een niet essentiële aminozuur? Ik wist ook niet dat het in brood zit, komt dat dan door het gist in brood?

Verder denk ik niet dat je per se brood moet eten voor de vitamines, want in veel andere producten zitten meer b-vitamines. Alleen jodium ja, maar dat wordt ook aan het brood toegevoegd dus als je geijodeerd zout gebruikt of zeezout dan lijkt me dat ook oke.

Ik vind brood wel lekker, maar juist totaal niet vullend.
RosieV - Maandag 5 januari 2015 15:03
Ja ik eet graag brood vooral volkoren zuurdesem met zonnebloempitten, mais, speltbrood met lijnzaad vind ik onwijs lekker. Maar zo duur helaas. :(
Wit brood vind ik vreselijk, mijn vader en ik kunnen er niet over.
Bernice1991 - Maandag 5 januari 2015 15:09
Ik eet al heel lang geen brood meer, niet omdat ik bang ben om het te eten maar omdat ik er heel misselijk van word.
Vaak eet ik dan havermout of fruit als vervanging.
Laartje - Maandag 5 januari 2015 15:13
Ik ben dol op brood!!
Liefst met boter en hagelslag
TinyElephant - Maandag 5 januari 2015 15:15
yes, eindelijk weet ik het. Ik heb me letterlijk al sinds mijn 7e (ik ben nu 14, dus al de helft van mijn leven) afgevraagd wat er in brood zit. Ik heb eigenlijk geen idee waarom haha
janneke24 - Maandag 5 januari 2015 15:19
Ik heb veel liever brood dan warm eten zelf kies ik dan altijd voor donker meergranen
Astrid - Maandag 5 januari 2015 15:38
@TinyElephant Haha, jouw dag is gelijk gemaakt! :D - wij hebben thuis altijd het goedkoopste bruinbrood van de Lidl. Vind het wel best, ben niet zo dol op het mega donkerbruine brood, want dat vult voor mij té veel. Wit eet ik alleen met tosti's of als ik zin heb in pindakaas met jam. (:
Kim - Maandag 5 januari 2015 16:20
Ik ben dol op brood! Vooral op het stevige spelt- of volkoren brood van de Albert Heijn! Het liefde&passiebrood vind ik trouwens ook heerlijk, rogge of meergranen mmmm, alleen heel duur helaas...
nike - Maandag 5 januari 2015 17:00
ik eet nu al 1 jaar geen brood meer omdat ik het niet wil/ durf.. want ben dan veel ste bang om aan te komen.. nu ik dit lees ga ik er is even goed over nadenken om misschien toch 1 sneetje brood per dag te gaan eten!!
iris - Maandag 5 januari 2015 17:56
Na een hele tijd eet ik weer brood, en ik hou er zo veel van (:
E - Maandag 5 januari 2015 17:57
Ik vind een boterham wel lekker alleen ook wel saai. Ik hou wel heeel erg van harde verse broodjes, jumm!
Ew - Maandag 5 januari 2015 18:22
Ik eet nooit brood, ik haat brood
ano - Maandag 5 januari 2015 18:53
@nike: van brood kom je echt niet aan hoor ;) dat is een hele grote fabel.

zelf ben ik dol op brood, vooral omdat je zoveel kan variëren met beleg.
Pippi langkous - Maandag 5 januari 2015 18:54
Ik eet niet zo graag brood, daarom wissel ik graag af met beschuit (al is dat soms wat moeilijker...) Hoeveel beschuiten (bv. ronde van bolletje) moet je eten om 1 snee brood te vervangen? :)
Mare - Maandag 5 januari 2015 19:22
@ Pippi: meestal wordt 2 beschuiten voor 1 boterham aangehouden. En dan beide beschuitjes belegd, wat overeenkomt met de hoeveelheid beleg van een boterham.

https://www.proud2bme.nl/health/Voedingslijsten/Variatielijst_maaltijden_en_brood Hier vind je nog meer variaties!
@pippilangkous - Maandag 5 januari 2015 19:26
2 boterhammen staan gelijk aan 1 boterham. Xxx rosalie
Snoezel - Maandag 5 januari 2015 19:32
I ♥ brood! Ik eet elke dag 7 boterhammen en vaak ook nog dingen zoals mueslibollen of croissants als tussendoortje. Kan er geen genoeg van krijgen!
pea - Maandag 5 januari 2015 19:47
Brood daar kan ik niet genoeg van krijgen ze mogen mij er wel midden in de nacht voor wakker maken is dat je ook warm moet eten maar liever 3 keer dan 2 keer brood per dag mmmmmmmmmmmmmm
Pippi langkous - Maandag 5 januari 2015 20:37
@Rosalie, dankje! :) Ook zo'n 2 ronde van bolletje? Die lijken me namelijk groter dan de 'gewone' ;) Sorry voor de vragen!
Mathilde - Maandag 5 januari 2015 20:44
Ik sluit me helemaal aan bij Snoezel. Ik eet er 9 op een dag en ik houd er zó van!
Ik eet altijd prokorn brood (donker met heerlijke pitjes en zaadjes) en doe er zelfgemaakte appeltaartjam op of appelkaneelstroop, maar ook vleeswaren en kaas. Kan echt uitkijken naar m'n ontbijt en lunch met verse boterhammetjes en knapperige korst :-)
Rixt - Maandag 5 januari 2015 21:21
Ik houd ook van brood! Neem 7 sneden per dag (ontbijt en lunch) en soms nog 1 die ik eet als tussendoortje. Mijn favoriet is volkorenbrood en dan vooral met avocado en een beetje peper. Verder maak ik vaak lekkere boterhammen zoals met zalm, hummus en sesampasta :D
@pippilangkous - Maandag 5 januari 2015 21:22
Vragen mag altijd! :-) ook gewoon 2 van bolletje hoor! Het is zelfs iets minder maar dat is verwaarloosbaar. Xxxx
unknownangel - Maandag 5 januari 2015 22:08
Ik vind brood heel lekker om zo te eten als het 'goed' brood is, maar sinds ik op kot zit eet ik het niet meer zo veel omdat ik het nog lekkerder vind om allerlei gekruide salades met granen en peulvruchten te eten :D Maar een boterham met avocado, tomaat en tabasco is toch zooo lekker.
Henriette - Maandag 5 januari 2015 22:35
I love it! Liefst volkoren:)
M - Dinsdag 6 januari 2015 00:52
hahaha zoveel mensen die veel van brood houden. Ik hou er niet echt van, maar het is wel practisch om mee te nemen, niet zo duur en dus ook gezond en vullend dus ik eet het wel bijna elke dag. Voor ontbijt eet ik toch liever yoghurt of havermout, anders vind ik het te veel brood worden. Mijn ouders hadden vroeger ook altijd het goedkoopste brood van de supermarkt en dat was dan na een dag al heel taai en dan at ik de korsten nooit op. Nu koop ik zelf wat duurder brood maar dan vind ik het ook wel prima om te eten.
Maya - Dinsdag 6 januari 2015 09:42
ter aanvulling: de meeste kant-en-klare glutenvrije broden bevatten géén jodiumhoudend zout. Mensen met een glutenintolerantie of coeliakie moeten dus extra goed op hun jodiuminname letten. Ook voor biologisch brood geldt dat daar niet altijd het dubbelgejodeerde zout aan wordt toegevoegd. Jodium is namelijk erg belangrijk voor een heleboel andere lichaamsfuncties, naast stofwisseling en groei. (Functioneren hersenen en geslachtsorganen, heeft regulerende rol in de hormoonhuishouding, zorgt voor een goede energiehuishouding, zorgt voor een evenwichtige vochthuishouding, etc etc). Ik zou dus altijd zorgen voor een multivitamine die op zijn minst 50% (=75 mg) adh aan jodium bevat, misschien is de hele adh ineens nog beter. Ik let daar in ieder geval heel goed op tegenwoordig en voel me stukken beter!
Maya - Dinsdag 6 januari 2015 09:59
Oh, en als je zelf bakt: bij de betere bakwinkel kun je meestal bakkerszout krijgen. Kost nagenoeg niets, dus voor de kosten hoef je het niet te laten!
Anne - Dinsdag 6 januari 2015 11:33
Interessant artikel!
Zou u ook een blog willen maken over vitaminepreparaten?
*** - Dinsdag 6 januari 2015 12:59
Ik zou niet zonder brood kunnen. het liefst donker met veel zaden of noten.
d - Dinsdag 6 januari 2015 13:13
Gemodificeerde soja en gebrande suiker zit in veel brood. Dat is niet goed.
Lotte - Donderdag 8 januari 2015 15:30
Of ik van brood hou?
Ik kan niet zonder!
Miku - Vrijdag 9 januari 2015 13:19
Ik hou opzich wel van brood, maar ook veel van yoghurt met cornflakes, noten, zaden en gedroogd fruit of havermoutpap. Meestal ontbijt ik ook met een van die laatste twee. Als lunch eet ik meestal wel brood. Ik vind mueslibollen vaak heel lekker, maar kan soms ook echt genieten van een simpele boterham met een beetje boter en kaas ^_^