Boter in je dagelijkse voeding
Ik heb al vaker een blog geschreven en vragen op het forum beantwoord over boter op je brood. Er zijn echter heel veer verschillende soorten boter op de markt. Hoe weet je nou welke je het beste kunt kiezen? maakt het nog uit welke boter je kiest? En hoe zit het met boter om je avondeten mee klaar te maken, heb je dit dan nog wel nodig?
• Boter in de schijf van 5
Boter staat in het vak van de oliën en vetten. Deze vetten gebruiken we bij het besmeren van onze boterhammen en het bereiden van onze maaltijden. Als we het hebben over boter, hebben we het over gewone boter gemaakt van melk, ook wel verkocht onder de naam roomboter. Roomboter is dus een natuurproduct.
• De samenstelling van boter
Boter bestaat uit het afgeroomde deel van het melkvet en daarbij wat water. Van nature bevat roomboter vitamine A, D en E. Verder bestaat boter voornamelijk uit vet. Vetten leveren energie en vet-oplosbare vitamines. Naast deze positieve eigenschappen bevat het ook verzadigd vet, wat minder gunstig is voor je lichaam als je dit te veel binnen krijgt.
• Andere soorten smeersels op brood
Grasboter is ook echte boter. Deze boter heet grasboter omdat deze gemaakt is van de melk die koeien produceren in de periode dat zij vers gras eten. Grasboter levert wat minder verzadigd vet dan roomboter.
• Halvarine/margarine
Deze smeersels mogen geen geen boter heten omdat het niet afkomstig is van melk. Het is industrieel bewerkt en bevat voornamelijk plantaardige oliën en vetten. Margarine levert 80% vet. Halvarine levert zoals de naam al zegt 50% minder vet dan een margarine.
• Bak en braad vetten
Bak en braad vetten worden ook in heel veel varianten in de winkels aangeboden. De samenstelling van bak en braad vetten kan verschillen, zo heb je tegenwoordig veel vloeibare varianten. Het voordeel van vloeibare varianten is de vetzuursamenstelling. Deze leveren veel minder verzadigde vetten dan bak en braad producten in vaste vorm.
Feiten en fabels
→ Halvarine bevat de helft aan vitamine A en D dan margarine.
Fabel: Zowel halvarine als margarine levert evenveel vitamine A en D per 100 gram.
→ Roomboter bevat de meeste vitamine D.
Fabel: Roomboter bevat in verhouding minder vitamine D dan halvarine en margarine. Halvarine levert per 100 gram 7.5 mcg vitamine D terwijl roomboter per 100 gram 1.2 mcg aan vitamine D levert. Eet je voornamelijk deze botersoort op brood dan moet je erop letten dat je voldoende vitamine D op een andere manier binnen krijgt.
→ Boter heb je dagelijks nodig.
Feit: Er wordt geadviseerd om per dag gemiddeld 30 gram boter en 15 gram bereidingsvet per dag te gebruiken.
→ Je kan bereidingsvet ook vervangen door olie.
Fabel: Er wordt geadviseerd om niet meer dan een derde van je bereidingsvet te vervangen door olie. De reden hiervoor is dat er geen vitamine A en D in olie voorkomt.
→ Kokosolie bevat geen verzadigde vetzuren.
Fabel: Kokosolie bevat in verhouding veel verzadigde vetten.
Gerelateerde blogposts
Reacties
Dat iets geadviseerd wordt betekent niet dat je het nodig hebt. Begrijp me niet verkeerd, ik ben niet anti vet. Maar vitamine D en A kun je ook op andere manieren binnen krijgen door andere vetten/voedingsmiddelen, zon en vitamine A kan worden omgezet vanuit betacarotenen uit groenten. Dus het is geen feit dat je boter nodig hebt.
Vetten daarentegen zijn wel belangrijk ja (ik wil niemand bang maken ;)).
Kokosolie wordt een beetje ten onrechte afgeschilderd als slecht. Verzadigde vetten zijn niet per definitie slecht. Margarine is juist erg ongezond omdat het een nep product is dat vaak transvetten bevat. Kokosolie bevat inderdaad verzadigde vetten, maar met voornamelijk middellange keten, en het bevat ook veel goede fytonutrienten. Je kunt juist ook het beste in verzadigd vet bakken omdat dit hoge temperaturen kan weerstaan zonder toxisch te worden, in tegenstelling tot onverzadigde vetten (de meeste andere plantaardige vetten en nep bakproducten).
Ik ben het er dus mee eens dat deze informatie een beetje achterhaald is. Ik vind de insteek op zich wel goed. Want angst voor vetten is echt niet nodig. Maar om de schijf van 5 nou weer te verheerlijken en deze aanbevelingen als feiten weer te geven is naar mijn mening best wel onzin en misleidend.
Dat iets geadviseerd wordt betekent niet dat je het nodig hebt. Begrijp me niet verkeerd, ik ben niet anti vet. Maar vitamine D en A kun je ook op andere manieren binnen krijgen door andere vetten/voedingsmiddelen, zon en vitamine A kan worden omgezet vanuit betacarotenen uit groenten. Dus het is geen feit dat je boter nodig hebt.
Vetten daarentegen zijn wel belangrijk ja (ik wil niemand bang maken ;)).
Kokosolie wordt een beetje ten onrechte afgeschilderd als slecht. Verzadigde vetten zijn niet per definitie slecht. Margarine is juist erg ongezond omdat het een nep product is dat vaak transvetten bevat. Kokosolie bevat inderdaad verzadigde vetten, maar met voornamelijk middellange keten, en het bevat ook veel goede fytonutrienten. Je kunt juist ook het beste in verzadigd vet bakken omdat dit hoge temperaturen kan weerstaan zonder toxisch te worden, in tegenstelling tot onverzadigde vetten (de meeste andere plantaardige vetten en nep bakproducten).
Ik ben het er dus mee eens dat deze informatie een beetje achterhaald is. Ik vind de insteek op zich wel goed. Want angst voor vetten is echt niet nodig. Maar om de schijf van 5 nou weer te verheerlijken en deze aanbevelingen als feiten weer te geven is naar mijn mening best wel onzin en misleidend.
Schitterende nuancering als je t mij vraagt. :-)
Ik kan me wel voorstellen dat het aangeraden wordt en gezond is. Maar zonder boter kun je ook gezond zijn.
Bovendien bestaat kokosolie voor ongeveer de helft uit laurinezuur, een middellange vetzuurketen. Kokosolie belast de lever minder en geldt als licht verteerbaar. Doet u mij maar kokosolie!
En ben kerngezond
ONZIIIIN ;)
Om mijn vetten binnen te krijgen eet ik liever noten, zaden, avocado's e.d. Ik houd niet zo van boter.
Het klopt inderdaad dat transvetten voor je lichaam ongezond zijn. Om die reden kan je beter kiezen voor de zachte margarines dan de harde vet varianten. Ik zal over transvetten ook een keer een blog schrijven.
Boter levert naast de vet oplosbare vitamines ook nog essentiële vetzuren, ofwel vetten die het lichaam niet zelf kan maken. Om die reden zijn vetten in de voeding ook belangrijk.
groeten van proud2bdietist