Avondeten met Daphne 6

 

Op zoek naar wat inspiratie voor het avondeten? Toe aan wat nieuws? Of vind je het avondeten een lastige maaltijd op dit moment en heb je wat extra motivatie nodig om die stap tóch te zetten? Scrol dan eens langs de avonden en de maaltijden in mijn week. Bij de avond hoort een lekkere maaltijd als je het mij vraagt. Dat mag zo uitbundig of zo simpel zijn als jij zelf wilt, maar doe jezelf niet te kort. Eet smakelijk! 

♥ Maandag
Ik verlang naar de zomer als het gaat om de verlichting bij de foto's, maar als het gaat om gerechten; zit ik in deze winter nog even goed. Romige gnocci met bloemkool en broccoli. Blijer kun je mij eigenlijk niet maken op maandagavond. Of nouja, blijer kan ik mezelf niet maken dus. 

♥ Dinsdag
Plaattaarten zijn mijn nieuwe favoriete recept, je kan echt eindeloos variëren. Het eerlijke verhaal is wel dat er nog nooit één is gelukt. Ze zijn allemaal zo zacht en nat als een vaatdoek in het midden, ondanks fanatiek geprikte gaatjes. Heeft iemand hier de gouden tip voor? Tot die tijd ga ik net zo lang door tot het lukt. Tot grote ergernis van mijn vriend. Ik hou namelijk stiekem wel van dat natte en kleffe, hij niet. 

♥ Woensdag
Van wrapjes op een rij, wordt iedereen met honger blij! Mexicaanse wraps met kaas uit de oven, heerlijk!

♥ Donderdag
Ravioli is toch wel mijn favoriete pasta. Vanavond met spinazie, tomaten, walnoten en Parmezaanse kaas. 

 

♥ Vrijdag
Dit is toch wel één van mijn lievelingsmomenten. Het is vrijdagavond, na een drukke werkweek. Het bestelde eten waar ik al een week zin in heb, staat voor de deur. Ik schenk een wijntje in en zet een fijne serie aan. Op die momenten heb ik - behalve dit dan - weinig anders nodig. Ik ging voor een Libanese bowl deze avond. Met hummus, baba ganoush, falafel, kikkererwten, aubergine en gebakken uitjes. 

♥ Zaterdag
"Eet je écht elke week pizza?" Die vraag - én de verontwaardiging - zal ik niet snel vergeten. Het antwoord is nog steeds hetzelfde. Vrijwel elke week eet ik een pizza en het verveelt nog altijd niet. Dit was een exemplaar met mascarpone-saus, blauwe kaas, peer en radijs. 

♥ Zondag
The lockdown made me do it. Urenlang heb ik deze zondag in de keuken gestaan om een vegan stoofpot van jackfruit te maken. En ik vond het fantastisch! Het zegt iets over de tijd en aandacht die ik toch een beetje terug heb gevonden in deze tijd, maar het zegt ook iets over hoe leuk ik koken ben gaan vinden. In tegenstelling tot de periode tijdens mijn eetstoornis - waarin ik op mezelf woonde, een prima pannenset had en die jarenlang alleen maar vastpakte op het moment dat ik ging verhuizen, omdat ze in een doos moesten. Wat bij je past, wat je lekker vindt en waar je blij van wordt; het verandert allemaal en dat is oké. Het verandert omdat je ouder wordt, maar ook omdat je aan het herstellen bent. Daarin is geen goed of fout, doe vooral wat nu bij je past.

Met welke avondmaaltijd ga jij jezelf eens flink verwennen deze week? 


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

nono - Woensdag 17 februari 2021 19:19
Hey Daphne, als je wil dat de bodem van je plaattaart niet zacht en nat wordt, kan je best alleen de bodem eventjes bakken voordat je de vulling erop doet. "Blind bakken" dus, best wel met een soort "nepvulling" erop (droge bonen of een soort stenen knikkers die speciaal daarvoor verkocht worden) want anders blaast het helemaal op. Je moet het niet lang voorbakken, maar het deeg neemt daarna minder vocht op. Al moet ik wel zeggen dat ik eigenlijk zelf zo'n zacht en nat stukje deeg ook best lekker vind, dus vaak bak ik niet voor ...
A. - Woensdag 17 februari 2021 21:19
Inderdaad: blind bakken. Zelf doe ik wat ongekookte rijst op de bodem van de taart of quiche en doe die dan 15 minuutjes in de oven (erna de rijst er uiteraard wel weer even uithalen). Wat ook kan helpen is de vulling uit de pan even laten uitlekken in een vergiet, zodat er minder vocht op de taartbodem komt. Vaak doe ik beide.

En weer lekkere gerechten! Je blijft een voorbeeld voor mij dat het kan: elke week pizza bestellen.. Mijn partner wil het liefst ook elke week iets te eten bestellen, ik vind dat nog lastig, maar misschien ga ik ooit nog wel eens met hem mee veranderen daarin!
Daphne - Proud2Bme - Donderdag 18 februari 2021 10:54
Hey A,

Bedankt voor je tips! Daar kan ik zeker mee uit de voeten. Fijn dat je verder wat hebt aan deze maaltijden en lief hoe je partner je daar al een beetje in helpt. Een mooi doel denk ik? Stapje voor stapje kom je er en je ziet het: het kan.

Hele fijne dag vandaag.
Liefs!
Daphne - Proud2Bme - Donderdag 18 februari 2021 10:52
Hi Nono,

Bedankt voor je reactie. Ik heb inderdaad kunnen lezen dat je blind kunt bakken. Zelf vond ik dat eerlijk gezegd een beetje 'gedoe' dus ik hoopte stiekem op een ander wondermiddel... Maar ik heb zeker wat aan jullie tips!

Onlangs is de eerste plaattaart gelukt! Met een ander deeg en andere ovenstand (bleek niet onbelangrijk) werd hij perfect! Af en toe toch maar eentje laten mislukken voor die lekkere zachte stukjes dan maar... ;)

Liefs,
Daphne
Tiger-Lily - Woensdag 17 februari 2021 21:53
Wat een leuke gerechten. Ik ga ze inderdaad ( ook de oude ) met regelmaat langs als ik ons weekmenu maak.
Ik wil deze week een nieuw gerecht proberen, risotto met varkenshaas uit de oven.
Daphne - Proud2Bme - Donderdag 18 februari 2021 10:55
Hi Tiger-Lily,

Dank voor je reactie! Oeh dat nieuwe gerecht klinkt heerlijk, geniet ervan!

Liefs.
Linde - Woensdag 17 februari 2021 22:51
Hoi daphne,
Voor de plaat taart, probeer eens het pizza deeg van het merk " tante Fanny" .Ik maak het namelijk best vaak en deze bodem mislukt bij mij nooit in tegenstelling tot ander deeg. Ik haal het deeg van het papier af en leg het op bakpapier en rek het iets uit.
Prik er geen gaatjes in want dat is niet nodig.
Bedankt voor de recepten!
Daphne - Proud2Bme - Donderdag 18 februari 2021 10:56
Hey Linde,

Dankje voor de tip! Daar kan ik zeker wat mee, ga er meteen naar zoeken de volgende keer.

Fijne dag vandaag!
Liefs.
Esmée - Donderdag 18 februari 2021 07:18
Hoi Daphne,

De Libaneese bowl ziet er zoo lekker uit! Mag ik je vragen waar je die hebt gehaald?
Daphne - Proud2Bme - Donderdag 18 februari 2021 10:58
Hi Esmée,

Hij was ook heerlijk! Ik bestel hem bij Aardi By Baladi - Bowls. Dat is een zaak in Den Haag met fantastisch Libanees eten.

Liefs!
britneyangel - Donderdag 18 februari 2021 18:50
wraps uit de oven vind ik ook erg lekker!
Nostalg - Donderdag 18 februari 2021 19:53
Ziet er allemaal zalig uit! Ook wel echt mijn "soort" eten. Liever geen AVG hier (tenzij met zoete aardappel) :D
We hebben sinds mijn herstel een abonnement op HelloFresh en dat heeft me al zoooveel leren eten. Ik vond avondeten altijd het minst leuk, maar tegenwoordig kan ik er echt naar uitkijken!
Anne - Donderdag 18 februari 2021 20:12
Daphne, ik herken dat mislukken van een plaattaart en dat ‘ie dan heel zacht wordt heel erg. Heb ik ook heel vaak gehad.
De oplossing zat ‘m bij mij in eerst de bodem een minuut of tien “blind” bakken (bijv. met droge kidneybonen/kikkererwten, etc.) Ondertussen de vulling een beetje aanbakken in de pan en dan samenvoegen en afbakken!
Silvie - Vrijdag 19 februari 2021 12:17
Hey Daphne, als je een cracker fijnmaalt of een beetje paneermeel als je dat hebt. Deze strooi je op de bodem van de plaattaart voordat je de ingrediënten erop legt zal de bodem niet sompig worden :) Voor de zekerheid kan je ook wat gaatjes prikken in de bodem, als extra!
afterglow - Vrijdag 19 februari 2021 20:42
Hi Daphne, mag ik vragen waar je het recept vandaan hebt voor de gnocci?
Saskia - Maandag 22 februari 2021 09:09
Ooh, wat eet jij toch altijd lekkere dingen!
Ik woon nog thuis en ondanks dat we echt wel gevarieerd eten staat hier regelmatig een AGV tje op het menu.. deze week ga ik zelf wraps maken, nu al zin in!