Als je afvalt, terwijl je aan wilt komen

 

Wat moet je doen als je blijft afvallen, terwijl je wilt aankomen in gewicht? Stel je bent bezig met herstellen naar een gezond gewicht, maar je blijft toch afvallen. Hoe kan je dit stoppen? Wat is er aan de hand? Waarom lukt het niet? Dit keer een blog met uitleg hoe dit kan gebeuren en de nodige tips om het tegen te gaan.

Als je een poos te weinig hebt gegeten kan je lichaam in een spaarstand komen. Je lichaam gaat zuiniger om met wat het binnenkrijgt op een dag. Bij het opbouwen van je eetpatroon krijg je meer energie binnen, waardoor je stofwisseling harder kan gaan werken. Dit kan je merken aan je lichamelijke conditie, dat je meer energie krijgt, aan je lichaamstemperatuur of een verbeterde concentratie. Echter kan je dit ook merken aan je gewicht, dat je dus afvalt terwijl je meer eet dan voorheen. Dit kan heel frustrerend zijn. Je doet je best om aan te komen, maar het harde werken wordt niet beloond omdat je juist afvalt. Ook kan dit thuis of elders discussies geven, of je wel alles van je eetlijst eet of dat ze denken dat je aan het sjoemelen bent met je eetlijst.

fruit

Ook kan het gebruik van bepaalde medicatie ervoor zorgen dat je misselijk bent of last van je maag hebt. Hierdoor lukt het je niet om de eetlijst te volgen, waardoor je afvalt in gewicht.

Wat kan je hier tegen doen?

  • Bespreek thuis of met je behandelaar dat dit gebeurt en kijk wat er nodig is om het te stoppen. Mogelijk heb je een ophoging nodig van je huidige eetlijst.
  • Het zou ook kunnen dat je naar verhouding te veel beweegt. Soms is een bewegingsbeperking tijdelijk nodig.
  • Als je al een grote eetlijst hebt, bijvoorbeeld een aankomlijst en het aankomen blijft stagneren, dan is het misschien een idee om extra flesjes drinkvoeding te gaan gebruiken.
  • Als het je niet lukt om voldoende te eten door bijwerkingen van bepaalde medicatie, bespreek dan met de voorschrijver van je medicatie of er een alternatief bestaat.

broodje ei

Tips met voeding
Als je afvalt, maar je eetlijst niet verder wilt ophogen met extra belegde boterhammen of tussendoortjes, dan kan je ook kijken of de volgende tips je hierbij kunnen helpen.

  • Kies vaker voor volle producten, denk aan volle melk/yoghurt.
  • Kies voor dubbel beleg zoals kaas en ham of kruidenkaas met zalm.
  • Eet vaker avocado, bijvoorbeeld als beleg op brood.
  • Kies als tussendoortjes voor bijvoorbeeld noten. Noten en ook studentenhaver zijn tussendoortjes die wat extra energie kunnen leveren.
  • Kies bij een warme maaltijd ook minimaal 1 maal in de week voor vette vis.
  • Neem voldoende zuivel op een dag.
  • Neem bij je avondmaaltijd saus of appelmoes.
  • Gebruik honing in je thee.
  • Kies iedere dag voor voldoende eiwitten bij de maaltijd zoals vlees, kip, vis, of een vervanger. Denk ook aan peulvruchten of eieren voor bij de lunch of warme maaltijd.

Fotografie: Pexels

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Gigi - Donderdag 5 april 2018 16:59
Shoot me if I am wrong......

Mag ik iets vragen: Heb je zelf ooit problemen gehad met eten of een eetstoornis?
x - Donderdag 5 april 2018 21:02
Hoezo denk je dat?
LYJ85 - Donderdag 5 april 2018 18:05
Niet erg helpend voor mensen die (al) op gewicht zijn. En aan ‘t leren zijn die onderste dingen te eten....
Anonieme - Donderdag 5 april 2018 20:51
Maar de titel van dit stuk maakt toch al duidelijk dat het juist voor mensen is die nog niet op gewicht zijn?

Sowieso vraag ik me af wat je dan verwacht had te gaan lezen? In the end is het toch nodig om meer te eten en/of minder te bewegen om aan te komen? In dat opzicht vind ik dit wel goede tips.
Mandy - Donderdag 5 april 2018 22:54
Zo standaard.....ik mis hier idd de ervaringsdeskundigheid. Daarbij ook weinig informatief, zeker omdat de meeste meiden hier behoorlijk slim zijn en zelf ook een studie doen.
Mandy - Donderdag 5 april 2018 23:00
Tips: Zorg voor voldoende geestelijke en lichamelijke rust. Plan de dingen op tijd zodat je geen last hebt van stressmomenten, want dat is echt killing.
Vermijd kou!
Wees voorzichtig met vetten, want dat vult niet alleen ook je lichaam gaat harder werken om het te verbranden. Kies producten in de middencategorie, dus van alles wat (beetje vet, koolhydraten en ook eiwitten).
Imke - Vrijdag 6 april 2018 08:10
Ik zit nu al een hele dag met iets dwars, vandaar dat ik het beter gewoon even kan checken:
Wil het zeggen dat als je op gezond gewicht bent, je aankomt van die onderstaande producten?

Ik durf nu namelijk bijna niet meer aan die producten te beginnen. Ik krijg er bij voorbaat al enorm veel stress en chaos van.
H - Vrijdag 6 april 2018 12:57
Nee, daar kom je niet van aan. Alle producten passen in een gezond eetpatroon.
Rozie - Donderdag 12 april 2018 11:50
Hoi Imke,
Ik ben inmiddels al ruim 6 jaar op hetzelfde gezonde gewicht en eet vrijwel altijd die producten die daar onderaan staan. Ik neem vaak dubbel beleg en altijd saus bij het eten (mayonaise, ketchup, dressing, jus, appelmoes). Al deze producten zijn juist heel normaal om te eten en zelfs nu ik dit dagelijks eet blijf ik op gezond gewicht en kom ik niet aan en val ik niet af.
Renate - Vrijdag 6 april 2018 22:19
Fijne, helpende blog. Veel van de genoemde producten heb ik inmiddels in mijn eetpatroon verwerkt. Goed om te lezen dat ik hiermee op de goede weg ben. Voor mij werkt het. Ik kwam er van aan en probeer het nog altijd vast te houden. Inmiddels blijf ik er stabiel op. Ik heb dus ruimte voor extra en inderdaad, deze producten passen prima binnen een gezond eetpatroon.
F - Zaterdag 7 april 2018 00:50
Ik vind dit best lastig, want door tips als eet meer avocado durf ik juist zulke producten niet echt meer te eten op gezond gewicht..
Rozie - Donderdag 12 april 2018 11:52
Hoi F,
Ik eet vaak avocado gewoon op brood (samen met kruidenkaas of kipfilet) en zoals ik in een eerdere reactie al zei, heeft dit geen invloed op mijn gewicht. Je lichaam kan deze voedingsstoffen goed gebruiken en het past dus goed in een normaal eetpatroon!
Anne - Zaterdag 7 april 2018 03:05

Ik vind dat je ook wat geduld mag hebben met je lichaam !
Natuurlijk is het belangrijk dat je uit een gevarenzone komt,maar als je niet volgens een schema aankomt ,maar wel goed eet ,so what ??
Alles moet gepland en gemeten worden lijkt het ,maar mag je alsjeblieft ook zelf voelen wat je wilt ?
Anoniem - Zaterdag 7 april 2018 10:02
Mee eens!
D - Maandag 9 april 2018 08:54
Tot op zeker hoogte mee eens, maar hoe langer jij niet op 'het' gewicht voor joúw lijf zit (op een gezonde manier, dus niet met eetbuien, braken, laxeren, etc), hoe langer processen op een laag pitje staan.. En hoe langer je niet (bijv) ovuleert. En je kan dan wel menstrueren maar misschien niet goed ovuleren. Hoe groter de kans dat je onvruchtbaar raakt.
Maar dit zelfde soort systemen gelden ook voor je darmen/hart/alles..

Je hebt niks door, denkt misschien "ach die laatste 7 kg naar echt gezond gewicht, daar kan ik ook 1.5jr ipv 14 weken over doen..", maar het kan alsnog gevaarlijk zijn; je lijf kan daar toch óók problemen mee krijgen (later).. En dan ben je 28 met een kinderwens, en denk je; had ik maar..
Anne - Zaterdag 14 april 2018 08:55
Ja.
Ik bedoel juist niet dat je jezelf op een laag gewicht moet houden,maar wel het lichaam zelf haar evenwicht laten vinden.Zonder stress en "omgekeerd lijnen ".
Ik vind voor mijzelf dat het zo moeilijk wordt om gewicht te handhaven als ik nooit naar mijzelf heb mogen luisteren en alleen naar een bepaald gewicht heb moeten toewerken ,volgens vastgestelde tijd etc.






cynthia - Zaterdag 7 april 2018 05:48
@Anne: vind ik een mooie idd! Al dat plannen lukt nt altijd ..wat je voelt mooi beschreven wel al zit ik er soms zelf wrl mee id knoei wat ik nu wel of niet voel en wil ik alles tegelijk ook nt gd mr soit..x bedankt alvast!