Alcohol en een eetstoornis

 

Regelmatig krijg ik vragen over alcohol in combinatie met eten. Veel mensen met een eetstoornis vragen zich bijvoorbeeld af of zij iets minder van hun eetlijst mogen nemen als zij een glaasje alcohol drinken of dat zij juist moeten bijeten met het drinken van alcohol. Hoe zit het nu precies met alcohol?

jonge vrouw drank
bron foto

Wat is alcohol?
Alcohol is een natuurproduct wat ontstaat door gisting. Er zijn twee soorten, namelijk zwak alcoholhoudende dranken en sterk alcoholhoudende dranken. Een zwak alcoholhoudende drank heeft een alcohol percentage van meer dan 0,5% en tot 15%. Op een etiket van een fles kun je aan de percentages zien welke soort het is. Zo varieert het percentage van 5% in bier tot 35% in jenever. Ieder glas alcoholhoudende drank levert ongeveer 10 gram alcohol.

Hoe werkt alcohol in je lichaam?
Als je alcohol drinkt wordt er in je maag al een gedeelte van het alcohol opgenomen in de bloedbaan. De rest gaat naar je dunne darm en daar wordt alcohol door het bloed vervoerd naar je lever. In de lever wordt dit alcohol afgebroken. Als er voedsel in je maag zit duurt de opname van alcohol in je bloed wat langer. Heb je dus een volle maag dan raak je ook minder snel onder invloed van alcohol. Je lever breekt de alcohol af en dit duurt per glas ongeveer 1 tot 1,5 uur.

Alcohol en je eetlijst
Alcohol levert energie. Dit is per gram alcohol minder dan 1 gram vet en meer dan 1 gram koolhydraten. In gemixte drankjes zit vaak ook suiker wat dus naast de alcohol ook nog energie levert. Stel je hebt een eetlijst die je volgt omdat je moet aankomen. Je gaat een avondje uit en drinkt een glas wijn of een biertje. Kan je dan iets anders laten staan? Ik houd hierbij altijd aan dat een glas alcohol geen eten kan vervangen. Je moet het dan echt zien als een variatie op een drankje. Dus niet een boterham minder omdat je een glas alcohol drinkt. Daarbij heeft alcohol een bloedsuiker verlagend effect dus is het juist verstandig om er iets bij te eten.

Alcohol en vocht
Alcohol heeft een vochtafdrijvend effect. Er is een hormoon in je lichaam wat door alcohol minder goed zijn werk kan doen waardoor je meer urine produceert. Hierdoor krijg je dus meer vochtuitscheiding. Dit verlies aan vocht kan ook zorgen voor die bekende kater. Dus belangrijk om dit verlies aan vocht weer goed aan te vullen.

alcohol meisje
bron foto

'Alcohol was, vóór mijn eetstoornis, een manier voor mij om te ontspannen in sociale situaties. Ik voel me vaak erg ongemakkelijk in groepen of sociale aangelegenheden. Ik voel me snel ‘anders' of ‘gek' of ‘apart'. Door de alcohol kon ik gewoon meedoen, gezellig zijn en in de groep passen. Door de drank kwam ik een beetje uit mijn schulp en werd ik - zo voelde het - ‘normaal'. Het sloop er in. Eerst weer een keer een wijntje. Als uitdaging, want alcohol drinken durfde ik tijdens het afvallen niet. Ik was bang dat ik er dik van zou worden en het ging niet samen met anti-depressiva. Eén wijntje werd elke dag een wijntje. Toen elke dag meer dan één, tot ik op een winteravond, flink aangeschoten en behoorlijk depressief, zag dat het zo niet langer kon....' Lees hier het ervaringsverhaal over Drank, drugs en een eetstoornis.

Wil je meer lezen over alcohol? Lees dan ook eens De psychologie van alcohol.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

x - Maandag 5 augustus 2013 18:54
ik drink niet
ik - Maandag 5 augustus 2013 19:52
herkenbaar.... en dan als je stopt met drinken of veel drinken begint het proces waarin je moet leren er te mogen zijn zoals je bent, zonder alcohol.. Het is me gelukt. Al houd ik nog steeds van elke dag alcohol. :)
M - Maandag 5 augustus 2013 20:53
Heel herkenbaar; ik moet mezelf vaak inhouden met drinken omdat ik veel kan hebben en ook heel hard kan gaan. Maar het is goed dat ik dit besef!
maddy - Maandag 5 augustus 2013 21:07
hallo.. ik mis nog al een groot gedeelte bij dit blog. zo mis ik de gevaren van alcohol met een e.s namelijk een tekort aan vitamine b dat de zeer ernstige ziekte korsekoff veroorzaakt. dit kan door slecht eten worden veroorzaakt maar helemaal met de combinatie e.s en alcohol, ik denk dat hier veel meer over geschreven had kunnen worden. het steeds bekender " druk orexia" mensen die compenseren met eten en alchol dat vooral veel voorkomt bij bnners en feesten... helaas mis ik die zeer belangrijke informatie aan veel al jonge mensen.
Meisje14 - Dinsdag 6 augustus 2013 08:31
Ik drink ook niet, vind niets lekker xd
EB91 - Dinsdag 6 augustus 2013 08:52
Het is ook belangrijk om te beseffen dat alcohol een negatieve invloed heeft op bepaalde mineralen, en dat je van bepaalde stoffen juist beter méér kan eten bij regelmatig alcoholgebruik, in plaats van dat je voeding gaat vervangen door de alcohol.
groentetuin - Dinsdag 6 augustus 2013 10:55
K zou wel willen maar durf het niet. Vind het eigenlijk zonde van de cal en suikers
Blij van een wijntje of sterke drank Hoe leuk ook word ik dus niet
groentetuin - Dinsdag 6 augustus 2013 10:56
Oja en ik ben heel bang om dan de controle te verliezen als ik aangeschotrn raak. En controle jaa
@maddy en EB91 - Dinsdag 6 augustus 2013 12:27
Dit staat in de blog 'de psychologie van..' waarnaar verwezen wordt onderaan het artikel.
Liadan - Dinsdag 6 augustus 2013 12:34
Ik drink niet meer. Niet vanwege de calorieën, maar omdat ik heel snel ziek wordt van alcohol. Echt van één glas wijn kan ik soms wel 2 dagen buikpijn hebben. En ik kan vaak ook niet echt maat houden. In mijn familie zit veel alcoholisme, en ik wil niet zo worden. Daarnaast vind ik aangeschoten zijn ook niet fijn, en ik heb ook echt een hekel aan dronken mensen. Ik vind het vaak gezelliger zonder alcohol, dan is iedereen meer zichzelf.
Helaas is het als student soms wel moeilijk om niet te drinken. Mensen vinden je snel saai.
m - Dinsdag 6 augustus 2013 15:49
Nee, ik houd niet van drank, ik vind het niet lekker ook, terwijl ik me er wel sociaal gezien gemakkelijker door ging voelen, als ik het nam, dat was wel prettig, maar ik houd niet van katers en ik vind één verslaving wel genoeg. Het leven is de grootste drug!
Freek - Woensdag 7 augustus 2013 09:43
Naast dat ik nogal snel aangeschoten ben vind ik het ook om te ontspannen, chill op een feestje te zijn, iets meer lef te hebben. Wel blijf ik controle houden want is moet wel heel erg van de kaart zijn wil ik heel rare dingen doen. Hoewel..
Freek - Woensdag 7 augustus 2013 09:43
Naast dat ik nogal snel aangeschoten ben vind ik het ook om te ontspannen, chill op een feestje te zijn, iets meer lef te hebben. Wel blijf ik controle houden want is moet wel heel erg van de kaart zijn wil ik heel rare dingen doen. Hoewel..
Freek - Woensdag 7 augustus 2013 09:43
Naast dat ik nogal snel aangeschoten ben vind ik het ook om te ontspannen, chill op een feestje te zijn, iets meer lef te hebben. Wel blijf ik controle houden want is moet wel heel erg van de kaart zijn wil ik heel rare dingen doen. Hoewel..
Jenn - Woensdag 7 augustus 2013 17:31
Ik ben volledig gestopt met drinken. Zodra het beter ging met eten, ging ik meer drinken, en ook in mijn familie komt veel alcoholisme voor, dus ik heb er voor gekozen helemaal niet meer te drinken. Ik mis het niet, ik ben juist heel erg trots op mijn nuchtere bestaan want het was destijds best een moeilijke stap. Ik had verwacht het te zullen missen. Ik merk ook dat er veel meer ruimte is voor emoties en dat ik veel makkelijker praat sinds ik geen druppel meer drink. Ik maak sindsdien ook vele grotere stappen in therapie.
Erin - Woensdag 23 december 2015 07:33
Ik drink gewoon met mijn medicatie, ik vind het onzin dat dat 'niet mag'. Ik heb er nooit last van gehad.