8 x Slecht voor je stofwisseling

 

Toen ik leed aan een eetstoornis was ik nauwelijks bezig met goed voor mijn lichaam zorgen. Ik was hier helemaal niet in geïnteresseerd en had bovendien het naïeve idee dat mijn lichaam altijd wel gezond zou blijven en goed zou blijven functioneren. Zo werkt het natuurlijk niet. Als ik dan vervolgens kijk naar een gezonde stofwisseling dan ligt de bron hiervan ook voor een groot deel bij jezelf. Als jij een goede stofwisseling wilt hebben, als je wilt dat dat kacheltje iedere dag voor je blijft branden zodat je goed kunt functioneren, de juiste stoffen uit je voeding worden onttrokken én lekker warm blijft, dan moet je hier goed voor zorgen. Bepaalde dingen werken echter averechts op een goede stofwisseling. 

Misschien wist je sommige dingen allang, misschien zijn sommige zaken nieuw voor je. Misschien heb je nu nóg geen last van een slechte stofwisseling, maar merk je de gevolgen hiervan pas over een jaar. Onderschat het niet en voorkom problemen door nu in te grijpen en beter voor je lichaam te zorgen. Hoe afgezaagd ook, het is echt je kostbaarste bezit. In deze blog beschrijf ik 8 zaken die een negatieve werking hebben op jouw stofwisseling.

body

1. Je drinkt te weinig
Zeker als je net een hele nacht hebt geslapen is het heel belangrijk om te drinken. Je lichaam heeft zo'n 8 uur geen vocht gehad en dit tijdens het slapen wel verloren. Het moet dus hoog nodig worden aangevuld. Je lichaam bestaat voor 60% uit water en heeft dit ook nodig om goed te kunnen functioneren. 

2. Te veel caffeine op een dag
Veel van ons zijn op een of andere manier toch een beetje verslaafd aan cafeïne. Ook ik moet toegeven dat ik iedere ochtend liever niet mijn kop koffie oversla. Dat is een gewoonte geworden. Cafeïne kan onterecht zorgen voor een voller gevoel, waardoor je je lichaam bepaalde belangrijke voedingsstoffen ontneemt. Drink dus niet meer dan 1 à 2 koppen koffie of andere cafeïne houdende drank per dag.

3. Te veel alcohol
Alcohol kan lekker en 'gezellig' zijn, maar te veel en te vaak alcohol drinken is niet goed. Het maakt je er niet alleen afhankelijk van, het is ook slecht voor je stofwisseling. Deze raakt hierdoor namelijk vertraagd. Er wordt alcohol verbrand in plaats van waardevolle voedingsstoffen.  

4. Te weinig vers voedsel
Een gezonde voeding is een gevarieerde voeding. Dit betekent dat je dagelijks van alles wat moet eten. Verse producten zijn een belangrijk onderdeel van een gezond voedingspatroon en een gezonde stofwisseling.

5. Te weinig noten
Noten zijn naast lekker ook heel gezond voor een goede stofwisseling. Ze bevatten veel proteïne en waardevolle vette die helpen bij een snelle stofwisseling. Bovendien kunnen ze een rol spelen bij het verlagen van je cholesterol. Een handje vol per dag is helemaal goed!

6. Te veel op dieet
Extreme diëten of gewoon veel te weinig eten is slecht voor je stofwisseling. Je kunt je stofwisseling hierdoor traag maken en het kan ervoor zorgen dat je in plaats van waardevolle stoffen, je spieren gaat verbranden. Hierdoor ontstaat dus spierafbraak. Het eten van geen ontbijt is een beetje het verlengde hiervan. Ook dit werk averechts op je stofwisseling.

poppetjes

7. Pillen
Ik heb het dan niet over medicatie die je voorgeschreven krijgt van de dokter, maar pillen die je zelf koopt bij een drogist. Denk aan multivitamines, calcium tabletten, ijzer tabletten en ga zo maar door. Sommige mensen slikken zoveel van dit soort pillen, dat je er een heel ontbijtbord mee kunt vullen. Deze pillen kunnen hierdoor echter de stofwisseling op een negatieve manier beïnvloeden. Ga dus niet onnodig allerlei aanvullende pillen slikken en vraag eventueel advies aan een arts. 

8. Te weinig slaap
We hebben het allemaal weleens druk en slapen allemaal weleens te weinig, maar het is toch wel belangrijk dat je op die uitzonderingen na tussen de 7 en 9 uur slaapt per nacht. Dit is niet alleen goed voor je lichaam en psychische toestand, maar ook voor je stofwisseling. Te weinig slaap kan je stofwisseling vertragen, wat kan uitmonden in depressieve gevoelens, een slecht humeur, een slechte verbranding en veel trek hebben. 

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Judith - Maandag 28 december 2015 13:03
kom je ook aan van een slechte stofwisseling?
Lille - Maandag 28 december 2015 13:11
@judith als je hetzelfde blijft eten wel, omdat je lichaam het langzamer verwerkt en meer opslaat
Lille - Maandag 28 december 2015 13:11
@judith als je hetzelfde blijft eten wel, omdat je lichaam het langzamer verwerkt en meer opslaat
Judith - Maandag 28 december 2015 13:25
@Lille
dankje!
nien - Maandag 28 december 2015 17:29
Ook als je schildklier (te) langzaam werkt.
Emma - Maandag 28 december 2015 17:45
@nien : klopt, maar volgens mij heb je dit niet helemaal zelf in de hand (je kunt er wel pilletjes voor nemen denk ik).

@Scarlet (redactie) : heb jij blijvende schade opgelopen door jouw eetstoornis?
Anne - Maandag 28 december 2015 18:17
En ook ;slechte gedachtes hebben invloed op je stofwisseling evenals te weinig ontspannen en genieten .
Lynn - Maandag 28 december 2015 18:50
Lastig als je al zolang bijna niet slaapt maar wel waar !
Noa - Maandag 28 december 2015 23:45
Toen ik op vakantie opeens weer 'normaal' eten ging eten, kon m'n lichaam dit niet goed meer verwerken... Raakte ontzettend opgeblazen en liet de hele tijd scheten, rottig :p. De tijd daarvoor had ik mezelf behoorlijk uitgehongerd, op het laatst at ik eigenlijk alleen nog maar fruit, groente, koffie en yoghurt. Veel te weinig en veel te eenzijdig.... Maar toen leek het me gezond... :(( Het heeft ongeveer een jaar geduurd voordat ik weer normaal was in m'n buik..
Bendertje - Dinsdag 29 december 2015 00:17