50 kauwgom per dag

 

50 kauwgom per dag. 20 kauwgompjes per dag. Een zakje vol kauwgom per dag. Drie pakjes kauwgom per dag. Sinds de eetstoornis in je leven is geslopen lijk je wel een kauwgom verslaafde. Je moet iedere dag kauwgom eten, anders kom je de dag niet door. In alle smaken ligt het in de voorraadkast: spear mint, fruitsmaak, dropsmaak en alles is uiteraard suikervrij. Je weet precies hoeveel calorieën ieder kauwgompje bevat en je neemt iedere keer dat je kauwgom eet eenzelfde aantal stuk. Meestal 3 of 5 tegelijk. Gewoon omdat het anders te klein of weinig is. Je hebt iets te kauwen nodig, omdat eten niet mag...

Je kaken doen pijn en je tanden slijten langzaam af. Het eerste voel je, maar negeer je en het tweede ontdek je pas over een half jaar als je naar de tandarts gaat. Nu maak je je daar liever nog geen zorgen over. Je kop in het zand steken noemen ze dat. Jij steekt je kop dubbel en dwars in een stuk flexibel, plakkend plastic. Om nog maar te zwijgen van de darmproblemen die je hebt gekregen van al die overdosissen aan kauwgom: je laat de hele dag door stinkende scheten en je buik voelt aan alsof je 8 maanden zwanger bent. Toch lukt het je niet om ermee te stoppen en toch haal je iedere keer weer die grootverpakkingen kauwgom in de supermarkt.

kauwgom
bron foto

Wat maakt die drang naar kauwgom, naar iets in je mond hebben, naar kauwen zo groot? Wat maakt dat je er niet meer zonder kan en dat je alle negatieve side effects voor lief neemt? Het antwoord is eigenlijk vrij simpel: honger en troost. Je ontzegt je lijf door je eetstoornis iedere dag weer voldoende en gezond eten. Jouw lijf snakt naar voedsel en jij houdt dit iedere keer voor de gek door er dan in plaats van eten, maar kauwgom in te stoppen. Iedere keer denkt je lijf: YES ENERGIE... en iedere keer is het nauwelijks iets wat je werkelijk aan energie geeft. 

Bovendien is de eetstoornis er niet voor niets. Je was ongelukkig, kon niet met nare emoties overweg, je had misschien een bepaalde leegte in je. Al die negatieve gevoelens zijn misschien een beetje afgevlakt door de eetstoornis, maar tegelijkertijd zijn ze ook erger geworden. De eetstoornis heeft jouw leven immers niet mooier gemaakt, maar leger, killer. Eten biedt dan soms wat troost, maar dat is nu nét hetgeen je niet mag van jezelf... en wat blijft er dan over: Cola light en kauwgom. Voordat je een eetstoornis ontwikkelde was je hier helemaal niet zo dol op, maar nu heb je het iedere dag in huis.

Hele dagen kauwgom kauwen en light drinken is niet goed voor je lijf, niet goed voor je psyche. Je houdt de eetstoornis ermee langer in stand en je ontzegt jezelf er gezonde, goede voeding door. Het is slecht voor je tanden en darmen en eigenlijk ook best zonde van het geld. Natuurlijk weet ik dat zo even stoppen met al die kauwgom en light drankjes niet makkelijk is. Ik weet helaas hoe groot en sterk de verslaving hiervoor kan zijn. Tóch ben jij de enige die het kan stoppen mét hulp van je omgeving. Die omgeving is hierin heel belangrijk, want je moet en hoeft dit niet alleen te doen. Juist door steun te vragen is de kans dat het je lukt ermee te stoppen veel groter.

kauwgom
bron foto

Ook ik heb lange tijd veel te veel kauwgom gegeten. Ik kreeg heel veel last van mijn kaken en de tandarts meldde me na een half jaar dat mijn kiezen ernstig afgesleten waren en deze deels gevuld moesten worden met een speciaal vulmiddel. Ik heb mijn potjes kauwgom afgegeven en met mijn omgeving afgesproken maximaal 5 kauwgompjes op een dag te eten. Dat was in het begin heel frustrerend en lastig en het ging soms mis. Dan kocht ik gewoon stiekem zelf wat extra pakjes want "Zoveel kwaad kon het nou ook weer niet!". Ik hield mezelf en mijn omgeving voor de gek. Na een tijd lukte het beter en ging ik het nog meer afbouwen tot het moment dat ik sporadisch nog weleens wat kauwgom at. Gewoon voor een frisse smaak of omdat iemand het aanbiedt. Light drankjes ben ik inmiddels helemaal geen fan meer van.

Hoe ga jij om met kauwgom?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

123 - Zondag 26 februari 2017 13:13
Story of my Life, maar dit is gewoonte dat is blijven hangen -_-
imperfecite - Zondag 26 februari 2017 13:20
Wow dit kot plots heel dicht bij. Ik eet goed, maar dit is idd nog iets wat ik blijf doen..
JO - Zondag 26 februari 2017 13:22
Zooooooooo herkenbaar, aantal pakjes per dag, minstens 2 stuks tegelijk in m'n mond, afspraken maken, afbouwen etc etc
Nu helemaal niet meer, en mis het ook niet
maar ik was écht verslaafd, besef ik nu
zo blij dat ik daar vanaf ben
Lamilee - Zondag 26 februari 2017 13:55
* las zij met drie kauwgumpjes in haar mond*
Anellin - Zondag 26 februari 2017 13:58
Ik heb het zelfde maar dan met suikervrije snoepjes...
Heidi - Zondag 26 februari 2017 14:05
Iets te herkenbaar. Van de kauwgom inmiddels af, maar om over de cola light nog maar te zwijgen. Het zijn geen liters per dag meer gelukkig, maar het blijft een zwak punt.
Fighterrr4 - Zondag 26 februari 2017 14:09
Zo super herkenbaar dit!
Laura V - Zondag 26 februari 2017 14:50
Idd herkenbaar, thé/bruiswater,kauwgom om de honger te stillen zonder te hoeven eten. Een soort middenweg vinden tussen de eetstoornis en je lichaam... Jezelf en de eetstoornis goedpraten ....
Aecantrix - Zondag 26 februari 2017 16:38
Herkenbaar probleem ..
Maan - Zondag 26 februari 2017 17:03
Ooit had ik inderdaad ook iets met kauwgom en cola light, maar je kan net zo goed plastic gaan eten dan. Dat is hetzelfde.. ook lekker kunstmatig en je hebt iets te kauwen en je moet maar hopen dat je er op langere termijn geen (ernstige) ziekte(s) aan gaat overhouden... Zoetstoffen zijn echt puur vergif voor je lijf.. je houdt jezelf naar mijn mening alleen maar dubbel voor de gek als je dit soort producten tot je blijft nemen..
Ster - Zondag 26 februari 2017 17:33
Een eetstoornis is sowieso al ongezond, dan kan teveel kauwgum er ook nog wel bij wat mij betreft. Ik zie het bij mezelf niet echt als een te groot probleem
*** - Zondag 26 februari 2017 17:57
Ik kauw nooit kauwgom. En light frisdrank drink ik maximum 1x om de 2 weken of zo. Gelukkig ben ik hier nooit mee begonnen. Lijkt me enorm verslavend en moeilijk om vanaf te geraken. Maar ik geloof dat die drang om iets te kauwen of iets zoet te drinken sterk afneemt eenmaal je weer normaal eet.
Hanneke - Zondag 26 februari 2017 17:58
Ik merk dat ik kauwgom nu met honger associeer, doordat ik het alleen nam als het slecht ging. Dus mijn verslaving is wel een beetje over. Ik las dit wel terwijl ik cola light aan het drinken was :')
** - Zondag 26 februari 2017 18:31
Toevallig nu 2 kauwgompjes in mn mond terwijl ik dit lees.. heel herkenbaar. Light drankjes ook. Minstends 3 blikjes per dag
xxxm - Zondag 26 februari 2017 18:39
Ik eet ook heel veel kauwgum per dag.. probeer dit nu wel af te bouwen. Ik durfde deze blog ook niet te lezen omdat ik bang was dat het heel confronterend zou zijn. Heb het heel de dag uitgesteld. Ik heb altijd kauwgum bij me.
Nadine - Zondag 26 februari 2017 18:55
Ik kauw van voor ik naar school ga tot het avondeten op hetzelfde kauwgompje 🙄
M. - Zondag 26 februari 2017 19:09
Die verslaving aan cola light is zo herkenbaar (kauwgom niet; dat zet mij juist aan om echt iets te gaan eten). Uiteindelijk heb ik flinke tanderosie gekregen door de zuren in cola light.

Nu ik volwaardig eet, merk ik dat ik die cola light ook niet echt meer 'nodig' heb (vind t ook niet zo smakelijk meer op een of andere manier...).
S. - Zondag 26 februari 2017 19:40
Ik vond het zo moeilijk te stoppen met kauwgom, was er echt aan verslaafd en werd onrustig als ik het niet in huis had. Het is mij alleen gelukt door radicaal te stoppen met het kopen van kauwgom. Nu weer leren omgaan met suikervrije pepermunt :)
Amber - Zondag 26 februari 2017 20:06
Waauuw dit is zo'n openbaring. Ik ben aan 'de genezende kant' van m'n anorexia het gaat heel erg goed, maar heb inderdaad altijd heel veel zin om kauwgom te kauwen. Niet eens omdat ik het lekker vind maar gewoon omdat ik het 'fijn' vind om te kauwen. Grote onzin natuurlijk maar heb er nooit bij nagedacht en niet met mijn psychologen of therapeuten over gehad dat dit vanuit de eetstoornis kan komen. Hier moet ik maar eens op gaan letten...
Amber - Zondag 26 februari 2017 20:07
Toevoeging op m'n vorige reactie en wat veel andere ook zeggen, tijdens het lezen ook kauwgom in mijn mond en cola zero op tafel. Hallo confrontatie
Lost girl - Zondag 26 februari 2017 20:24
Jep schuldig. Alleen dan vooral de cola light. Zo'n twee liter per dag. Ben echt verslaafd aan de cafeïne en het gevoel iets in je mond te hebben wat een soort zelfde sensatie geeft als eten. De prik en zoetigheid leidt me af en ik word echt verdrietig en gestrest als ik geen cola bij me heb. Het is mijn enige hulpje op het moment dat ik weer goed ga eten. Er is niet genoeg eten om mijn honger te stillen dus stil ik het met light. Misschien dat ik het bij mijn volgende behandeling weer aandurf om te minderen.
Jacqueline - Zondag 26 februari 2017 20:52
Helemaal vanaf gelukkig en mijn tanden en kiezen waren ook enorm achteruit gegaan. Nu is de tandarts weer tevreden en mijn buik is ook veel rustiger. Maar het lukt denk ik alleen als je ook weer goed gaat eten en niet meer constant honger hebt.
kim - Maandag 27 februari 2017 06:18
de eetstoornis heeft me afhankelijk gemaakt van cola zero, kouwgom, pilletjes, gewoon troep..! ipv voeding. het is een grote schijn. comfortzone en controle die je hebt in de es. het enigste wat wel echt gevoed word is dat monstertje!, waardoor je op de achtergrond verdwijnd..
Aniek - Dinsdag 28 februari 2017 00:24
Zoo herkenbaar, 6 kauwgom tegelijk in mijn mond, en als de smaak ervan af is weer de volgende. Ik moet zeggen dat ik ook vind dat er een positieve kant aan zit, het helpt mij soms om géén eetbui te houden. En met mate kan kauwgom ook goed zijn voor je gebit om de zuren te neutraliseren.
C - Vrijdag 3 maart 2017 16:29
4 stuks per keer x 25 keer per dag = ...... juist!
Minstens 100 kauwgompjes per dag ...... !
Ik denk er na al die jaren niet eens meer over na om er mee te stoppen.
Al zooooooo vaak geprobeerd .........
Chews - Donderdag 9 augustus 2018 21:11
Ik ben zo blij om te horen dat ik niet de enige ben die me volpropt met kauwgom. En dat het misschien niet eens komt omdat ik een vreetzak ben maar omdat mijn lichaam eten wilt. En dat het misschien overgaat als ik ooit besluit om hiermee op te houden en gewoon obese te worden. Ik ben echt zo blij, ik zou met zoveel vrijer voelen als ik niet de hele dag kauwgom wil vreten YAAASSSS
Maureen - Donderdag 12 december 2019 09:20
Heb na het lezen van dit stuk meteen alle kauwgompotjes in zakje gedaan en als symbool afscheid genomen door ze { met pijn 😁} in vuilnisbak te gooien. Nu maar hopen dat ik sterk blijf.
Olijf - Woensdag 3 februari 2021 20:52
Mijn vriendin heeft hier last van en ik weet niet hoe ik dit moet aanvliegen... mijn vragen hiernaar leveren meestal geen positieve reacties op.
Tips?