20x niet in de koelkast bewaren

 

Koelkasten zorgen ervoor dat je verse producten langer kan bewaren en dat is super handig. Toch hoort niet alles thuis in de koelkast. Sterker nog, er zijn producten die er wat kwaliteit betreft juist op achteruit gaan in de koelkast. Baadt het niet, dan schaadt het niet, gaat hier niet op. Deze 20 producten kan je beter niet in de koelkast bewaren.

1.Bananen
Als ik ergens een hekel aan heb, dan is het wel aan bruine bananen. Als er toch bruine plekken op zitten, doe ik ze dan ook het liefst door een smoothie. Je zou misschien denken dan een koelkast voorkomt dan een banaan gaat rotten, maar bananen kunnen juist niet goed tegen kou en gaan eerder rotten in de koelkast.

In vrieskou blijven bananen echter wel goed, maar dan zijn ze dus wel bevroren. Kan handig zijn voor een ijskoude smoothie, maar niet zo handig om zo te eten. Het beste koop je bananen voordat ze helemaal rijp zijn, zodat ze thuis nog een beetje door kunnen rijpen. Wist je trouwens dat je bananen het beste op kan hangen? Check deze video van Daphne maar.

2. Meloenen
Zodra je een meloen hebt gesneden moet je hem inderdaad in de koelkast bewaren, maar bij een hele meloen hoeft dit niet. Bij een gesneden meloen vertraagt de kou het rottingsproces, maar bij een onbesneden meloen doet de schil dit al. Wat de kou ook stopt is het rijpingsproces, waardoor een gekoelde meloen minder antioxidanten bevat dan een niet gekoelde meloen.

3. Appels en peren
Appels en peren kun je prima buiten de koelkast bewaren. In de koelkast verliezen ze juist wat smaak, geur en een prettige textuur.

4. Tropisch fruit
De naam zegt het eigenlijk al. Tropisch fruit houdt van tropische temperaturen. In ieder geval niet van de temperaturen in de koelkast. Ze blijven buiten de koelkast het lekkerst en het langst goed!

5. Citrusvruchten
Zoals sinaasappels, citroen en limoen liggen liever buiten de koelkast. Ook deze vruchten groeien in een warm klimaat.

6. Uien
Uien houden van frisse lucht. Zelf heb ik ze altijd in een mandje liggen op een keukentafeltje. 

7. Knoflook
Knoflook ligt bij mij in hetzelfde mandje. Ook knoflook is een product dat graag wil ademen. Het vocht in de koelkast kan er ook voor zorgen dat je knoflook gaat schimmelen.

8. Pepers
Ook pepers vind je bij mij thuis bij het mandje met knoflook en uien. M'n favoriete smaakmakers, haha. Als je pepers in de koelkast bewaard, kunnen ze wat van hun pittigheid verliezen.

9. Tomaten
Als ik denk aan dingen die niet in koelkast thuis horen, denk ik direct aan tomaten. Hier heb ik namelijk meer dan eens een discussie over gehad. Tomaten zouden namelijk een hoop smaak verliezen in de koelkast, maar sommige mensen houden nu eenmaal van koude tomaten. Dilemma! Op zich blijven ze prima goed in de koelkast, dus het is echt een smaak kwestie.

10. Komkommers
Komkommers houden echter echt niet van kou en blijven minder lang goed in de koelkast. Komkommer blijft buiten de koelkast prima goed.

11. Sperziebonen
Ook sperziebonen zijn buiten de koelkast juist langer houdbaar dan in de koelkast. Tenzij je ze al hebt gedopt, dan kan je ze beter binnen 2 a 3 dagen opeten.

12. Winterpenen
Hoewel de naam het een beetje tegenspreekt liggen winterpenen liever niet in de kou en zijn ze in de koelkast minder lang houdbaar. Buiten de koelkast, op een koele en donkere plek, blijven winterpenen wel een paar weken goed, terwijl ze in de koelkast maar een weekje goed blijven.

13. Aardappelen
Ook aardappelen kan je beter niet in de koelkast bewaren, tenzij ze natuurlijk voorgesneden zijn. Als je aardappels in de koelkast bewaart zet de kou het zetmeel om in suikers. Klinkt lekker zoet, maar doet in werkelijk niet veel goed voor de smaak van de aardappel. Ook houden aardappelen niet van vocht. Ze kunnen daardoor gaan schimmelen.

Aan de andere kant moet je ook oppassen dat je aardappelen niet te warm bewaart. Het best bewaar je ze op een koele, donkere en droge plek buiten de koelkast. Ik heb wel eens dat er ineens een plantje uit mijn aardappel groeit. Dan heb ik hem te warm of gewoon te lang bewaard. Je kan dit 'uitlopertje' (zoals het wordt genoemd) ruim wegsnijden en dan is de aardappel in principe gewoon eetbaar.

14. Avocado's
Omdat je avocado's meestal koopt voordat ze goed en wel rijp zijn, kan je ze het beste buiten de koelkast bewaren. In de koelkast rijpen ze namelijk niet goed. Als de avocado eenmaal rijp is kan je hem wel in de koelkast bewaren.

15. Basilicum
Ook basilicum houdt niet van kou en gaat juist eerder rotten in de koelkast. Zelf koop ik basilicum het liefst als een plantje, maar ook geknipte stengels blijven langer goed als je ze als het ware als een bosje bloemen in wat water zet.

16. Eieren
Bij mijn ouders thuis liggen eieren standaard in de koelkast. Ik was niet anders gewend, tot het me plots opviel dat ze in de supermarkt helemaal niet in de koelkast liggen. Hoe zit dat nou? In principe kun je eieren prima in de koelkast bewaren en blijven ze met een koude temperatuur ook langer goed.

Echter zijn eieren wel gevoelig voor temperatuurschommelingen. Daardoor kan er namelijk condens in het ei ontstaan waardoor het sneller kan bederven. Van warm naar koud is minder erg dan van koud naar warm. In de supermarkt liggen eieren dan ook buiten de koeling, zodat ze niet ineens veel afkoelen onderweg naar huis.

Eenmaal thuis kan je eieren dus prima in de koelkast bewaren, maar wel doe je er verstandig aan om de eieren niet in de deuropening van je koelkast te bewaren, want daar vind het meeste temperatuur schommeling plaats. Het beste bewaar je ze helemaal achterin je koelkast, in een doosje, zodat ze niet uitdrogen.

17. Honing
Honing kan echt ontzettend lang goed blijven, mits je het goed bewaart. Op een donkere plek in een luchtdichte pot, maar niet in de koelkast, want dan kan het kristalliseren en krijg je keiharde honing. 

18. Pindakaas
Het mag wel in de koelkast, maar net als met honing wordt de pindakaas keihard, terwijl het buiten de koelkast evengoed heel lang houdbaar is. De combinatie van pindakaas en honing op je brood is overigens echt heel lekker.

19. Chocolade
Chocolade in de koelkast zal niet gauw smelten, maar echt lekkerder wordt het er ook niet op. Wanneer chocolade koud is verliest het namelijk zijn smaak. Ook kan chocolade niet zo goed tegen temperatuurschommelingen en is het gevoelig voor vocht. Bovendien neemt chocolade makkelijk de geur van de omgeving op en liggen er juist in de koelkast een hoop producten met een sterke geur. Leg het dus ook niet naast bakje met uien en knoflook. Chocolade blijft het lekkerst als je het bewaart op een koele en donkere plek. Hoe puurder de chocolade, hoe langer deze houdbaar is.

20. Beef Jerky
Beef jerky is juist zo lang houdbaar, omdat er zo veel vocht uit het vlees is gehaald. Door het vlees in de koelkast te stoppen, komt er juist weer vocht bij, waardoor het minder lang houdbaar is. Ook wanneer je de verpakking al hebt geopend, zou het nog wel een week goed moeten blijven op kamertemperatuur.

Over het algemeen houd ik zelf altijd een beetje aan hoe het in de supermarkt bewaard wordt. Uitzonderingen op die regel zijn bijvoorbeeld eieren en voorverpakte, verse basilicum stengels, maar over het algemeen klopt het wel. Ook staat er vaak bewaar-advies op verpakkingen, dus die kan je ook altijd lezen. Als fruit of groente al voorgesneden is moet je het vaak wel in de koelkast bewaren.


Wat bewaar jij wel of niet in de koelkast?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Hihi - Donderdag 27 juni 2019 13:07
Haha ik bewaar bijna deze dingen wel in de koelkast, maar ook omdat ik niet zou weten waar ik ze anders zou moeten laten in mijn kleine kamertje waar geen bakje, mandje of laatje meer bij past :p toch interessant om te ezen
Jo - Donderdag 27 juni 2019 13:14
‘ Van warm naar koud is minder erg dan van warm naar koud.'
Foutje?
Leerzaam artikel 😊
Irene - Team Proud2Bme - Donderdag 27 juni 2019 13:58
Oops! Aangepast :-)
Dankjewel x
Anoniem - Donderdag 27 juni 2019 14:12
De richtlijnen in de supermarkt aanhouden kan natuurlijk wel, maar vergis je er niet in: Een aantal producten dat in de supermarkt niet gekoeld is, dient wel bewaard te worden in de koelcel. Dat betekent dus dat sommige groente- en fruitsoorten die ongekoeld in de winkel liggen soms koel geleverd worden, koel bewaard worden totdat ze de winkel in gaan en 's avonds uit de schappen worden gehaald en in de koelcel worden gezet.
Maya - Donderdag 27 juni 2019 14:46
Ik bewaar fruit liever in de koelkast. Lauw vind ik het niet lekker.
Moonlight - Donderdag 27 juni 2019 17:43
Eens!
*** - Vrijdag 28 juni 2019 15:05
Ik ook! Behalve dan bananen. Ik zou er zelfs nooit aan denken die in de koelkast te leggen.
Breadfish - Donderdag 27 juni 2019 15:32
Eieren die in de supermarkt in de koelkast liggen, moeten thuis ook in de koelkast.
Dit is vooral een verschil per land.
"Koelkasteieren" zijn namelijk schoongemaakt - maar ze zijn zo goed schoon gemaakt dat de schaal er (nog) poreuzer van wordt. Hierdoor bederven ze sneller. Je bewaart ze in de koelkast om hiervoor te compenseren.
In Nederland liggen eieren in de supermarkt buiten de koelkast. De eieren zijn niet zo goed schoongemaakt. De schil beschermt nog 'volledig'. Dus kan je ze buiten de koelkast bewaren.
w - Vrijdag 28 juni 2019 18:18
Eieren worden puur buiten de koelkast in de supermarkt bewaard, zoals in de vlog staat. Eieren kunnen snel bederven als ze van koude naar warmte gaan. Dus als ze uit de koeling in de supermarkt bv. een kwartier in je hete auto onderweg naar huis worden getransporteerd, kan dat al veel meer kwaad doen, dan dat je ze in de gekoelde supermarkt bewaart, die overgang is veel minder groot. Ook 'ongewassen' eieren dien je het best gewoon in de koelkast te bewaren tenzij je ze binnen een aantal dagen consumeert of thuis een koele ruimte hebt, waar je ze ook, op je eigen 'gevoel' zo lang kunt bewaren als je goed dunkt. Wij bewaarden vroeger ook eieren weken in een kelder, maar tegenwoordig heeft bijna niemand meer een kelder of een echt koele ruimte in huis en kom je uit op de koelkast.
Rebecca - Donderdag 27 juni 2019 15:40
Ik vind tomaten en komkommer die niet uit de koelkast komen echt heel vies. Ze zijn juist lekker fris uit de koelkast, haha.
Em - Donderdag 27 juni 2019 17:46
Appels en peren kan je beter wél in de koelkast bewaren, dan blijven ze veel langer goed en de smaak veranderd echt niet dat is een fabeltje.
Vooral als het echt warm is zoals afgelopen dagen (30/35 graden) kunnen de appels en peren veel sneller gaan rotten.
Maan - Donderdag 27 juni 2019 19:02
Ik bewaar heel veel in m’n koelkast, omdat de meeste dingen daar koel en/of knapperig van worden en ik dat lekker vind. Chocola moet wat mij betreft écht in de koelkast. Chocola van buiten de koeling vind ik te zacht en daardoor veel minder lekker. Banaan in de koelkast heb ik overigens snel afgeleerd haha
S* - Donderdag 27 juni 2019 20:35
In de titel staat 20x maar in intro 25.

Ik heb geleerd dat wat in de supermarkt niet in de koeling staat hoeft dat thuis ook niet. Ik doe zelf fruit wel altijd in de koelkast vind ik lekker. Bij aanbiedingen van grote pakken kaas vries ik dit in evenals sommige kruiden. Verder gaan sommige versproducten wel de koelkast in om rijping of rottingsproces te vertragen.
Redactie - Proud2Bme - Donderdag 27 juni 2019 21:36
Hi S,

Dank voor je reactie en je oplettendheid! We hebben het aangepast!

Liefs.
pijntje - Donderdag 27 juni 2019 21:26
Dank voor de tips. Sommige dingen wist ik niet. Dus handige blog.
Haha 'knoflook licht', ik denk dat je 'knoflook ligt' bedoelt. Ik zie er de lol wel van in ;)
M - Donderdag 27 juni 2019 22:00
Ik weet hoe het 'hoort' maar ik doe gewoon lekker wat ik zelf wil ;-) Gebaseerd op eigen ervaring én op wat ik persoonlijk het lekkerste vind. Gelukkig hoef ik zelden eten weg te gooien, dus blijkbaar een goede strategie.
Vevi - Vrijdag 28 juni 2019 15:58
Veel producten die benoemd worden gaan sneller kapot als je ze verkeerd bewaard, anderen verliezen hun smaak en worden melig.
Bananen worden melig en beginnen hun struktuur te verliezen.
Tomaten worden korrelig en verliezen hun suikers.
Komkommer liggen hier nog wel gewoon in de koelkast...buiten de koelkast zijn ze 4 dagen houdbaar, binnen de koelkast 1,5 week.
Eieren horen vind ik niet in de koelkast omdat ze daar geurtjes en smaakjes van andere producten opnemen én omdat ze hier te koud door worden en je bij gerechten zoals een taart of cake/koekjes eieren op kamertemperatuur nodig hebt om de struktuur goed te krijgen.
Basicilum wist ik niet, maar gaan we zeker aanassen!
Aardappels liggen hier in de inloopkast, uien onderin een mandje in de keuken en tomaten, knoflook, pepers en gember liggen hier op mijn barretje.