10 voordelen van aardbeien

 

Vroeger had mijn opa een eigen tuin waar hij van alles op verbouwde. Hij had hier ook een stuk grond met aardbeienplanten en in de zomer kwam hij dan geregeld thuis met een emmer vol met verse aardbeien. Dit waren de lekkerste aardbeien die ik ooit gegeten heb. Onwijs zoet, zo zijn in de winkel niet meer te krijgen. Ook nu kan ik echt genieten van aardbeien, gewoon zo uit een bak, door de yoghurt, op brood, of door een smoothie. Aardbeien zijn behalve dat ze heerlijk smaken, ook nog eens heel gezond. Daarnaast hebben ze nog allerlei andere positieve effecten op je gezondheid. Extra veel redenen om aardbeien te eten dus!

Witte tanden
Door de tijd heen worden je tanden wat geler door allerlei resten en tandplak. De hoge concentratie aan vitamine C in aardbeien is in staat dit laagje af te breken waardoor je wittere tanden kunt krijgen. In plaats van je geld te steken in een behandeling om je tanden te bleken, wat mogelijk ook nog schadelijk kan zijn, kun je ook zo nu en dan wat aardbeien prakken en dit aanbrengen op je tanden.

Vertraagt het ouder worden
De cellen in je lichaam verouderen nu eenmaal en vaak wordt dit nog extra versneld doordat we onze huid bijvoorbeeld blootstellen aan de zon en andere invloeden van buitenaf. Dit proces is natuurlijk niet tegen te houden, maar je kunt wel zorgen dat dat versnelde effect wat verminderd wordt. Aardbeien bevatten bijvoorbeeld veel antioxidanten die ervoor zorgen dat cellen minder snel verouderen. Uit verschillende studies blijkt dat je al een half uur na het eten van aardbeien in staat bent het niveau van anti-oxidanten te verhogen.

Vermindert de kans op hart- en vaatziekten
We weten allemaal dat gezond eten eraan bij kan dragen de risico's op hart- en vaatziekten te verminderen. Aardbeien horen zeker in dit gezonde eetpatroon. De hoge concentratie vitamine C helpt je bloedvaten te versterken.

Vermindert puistjes
Met behulp van aardbeien kun je een masker maken dat kan helpen om puisten behoorlijk te verminderen. Ook hierbij doen de anti-oxidanten in aardbeien hun werk. Door dit direct aan te brengen op je gezicht, zul je sneller het effect merken dan door ze te eten.

Sproeten vervagen
Hoewel ik sproeten bij anderen vaak heel erg leuk vind, zijn er ook mensen die balen van hun sproeten en ze liever weg zouden willen hebben. Aardbeien kunnen de kleur van je sproeten neutraliseren waardoor ze weer lijken op je eigen huidskleur.

Helpt tegen astma en allergieen
Aardbeien hebben een ontstekingsremmend effect waardoor ze kunnen helpen om bepaalde klachten zoals een loopneus en traanogen te verminderen. Verschillende onderzoeken tonen aan dat ook astma aanvallen verminderd kunnen worden door het aanpassen van je voedingspatroon.

Vermindert sombere gevoelens
Natuurlijk gaat een depressie niet over door een kilo aardbeien te eten, maar aardbeien voorkomen wel dat de aanmaak van homocysteine, een aminozuur, teveel ophoopt in het lichaam. De ophoping van dit aminozuur blokkeert namelijk de productie van hormonen als dopamine en serotonine, de stofjes die ervoor zorgen dat je je beter gaat voelen. Uiteraard kan deze blokkade leiden tot depressieve gevoelens, iets wat je juist wil voorkomen.

Ontstekingsremmend
Zoals gezegd werken aardbeien ontstekingsremmend. Sommige mensen zeggen dat aardbeien daarom bij kunnen dragen aan het voorkomen van verdere groei van tumoren of uitzaaiingen bij kanker. Persoonlijk vind ik dit nogal een grote uitspraak, maar het kan in ieder geval dus zeker geen kwaad om extra aardbeien toe te voegen aan je toetje.

Ogen
Als je slecht geslapen hebt en last hebt van wallen, dan kunnen aardbeien nog weleens helpen om die wallen te verminderen. Het ontstekingsremmende effect van aardbeien kan immers ook toegepast worden op de zwelling die onder je ogen die de wallen veroorzaakt. Ook zorgt vitamine C voor goed zicht en voorkomt en vertraagt het de achteruitgang van het zicht.

Zwangerschap
Aardbeien zitten vol met vitamines en mineralen die voor een baby ontzettend belangrijk zijn om te kunnen groeien. Als je dus in verwachting bent en last hebt van de welbekende ''cravings'', dan kun je met een gerust hart kiezen van aardbeien. Deze zijn zowel voor jou als voor je baby ontzettend gezond.

Hoe eet jij je aardbeien het liefst?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Jansje - Woensdag 1 juli 2015 10:22
Leuke blog! Ik ben gek op aardbeien en ik vind het wel n beetje zonde om ze op mijn gezicht te leggen. Ik eet ze liever op ;-)
Merizz - Woensdag 1 juli 2015 10:28
Inspirerende blog! Heel veel dingen wist ik nog niet over aardbeien :)
Zelf hebben wij aardbeien inde moestuin en die zijn inderdaad veel zoeter en lekkerder! Ik eet ze het liefste gewoon zo op, of ik maak er jam van :)
Liz - Woensdag 1 juli 2015 10:37
grappig om te weten waar aardbeien nog meer goed voor zijn. Ik vind ze voornamelijk gewoon heel erg lekker!
Carleennnxx - Woensdag 1 juli 2015 11:03
Haha bij mij helpt het niet met sprietjes minderen xp
Wel leuk om te weten allemaal :)
X
I - Woensdag 1 juli 2015 12:33
Lekker, šŸ˜‹šŸ“šŸ“, ik eet ze gewoon zo of een smoothie ervan maken met yoghurt
Anne-Maria - Woensdag 1 juli 2015 15:12
Aardbeien, ik ben er dol op! Mijn tante heeft plantjes in de tuin staan, en momenteel komen ze dus iedere dag zo uit de tuin. En idd, geen winkel kan ertegenop. Ik eet ze het liefst zo; in de yoghurt vind ik ze ook lekker en 's morgens bij de cruesli. Mmmm :).
*** - Woensdag 1 juli 2015 15:36
Ik wil mijn sproetjes niet kwijt :-( :-( Hopelijk is dat dus een fabeltje want ik blijf in ieder geval ongestoord verse aardbeien uit de tuin eten!
Dream_about_a_better_life - Woensdag 1 juli 2015 17:12
Ik eet mijn aardbijen altijd met een beetje slagroom, zo lekker!
d - Woensdag 1 juli 2015 17:33
Ik heb ook een volkstuin en ik eet ze op als ontbijt of lunch of avondeten al naar gelang de tijd dat ik er ben en iedere keer pluk en eet ik dan de rijpste, die ruiken echt zoals aardbeien moeten ruiken en smaken idd. Heerlijk.
DarkRose - Woensdag 1 juli 2015 17:36
Lekker een smoothie van maken, of gwn eten met yoghurt of 'n beetje suiker
xsnoesje - Woensdag 1 juli 2015 19:44
buiten in het zonnetje
aardbeitjes op een plakje cake met slagroom
puur genieten
:)
Elise - Woensdag 1 juli 2015 19:51
Mooi ik ben zwanger. Aardbeien zijn heerlijk en van het zien van een aardbei word je al vrolijk.
Robin - Woensdag 1 juli 2015 22:25
Ik maak vaak een smoothie met diepvriesaardbeien en zuivel en suiker. Verse aardbeien pureren vind ik een beetje zonde (hoewel ik ze zo niet lust).