10 onbekende fruitsoorten

 

Eén van de voordelen van de zomer vind ik het heerlijke fruit. Ik kan echt genieten van de zoete aardbeien, allerlei soorten meloen of verse ananas door de yoghurt. Samen met bijvoorbeeld kiwi, nectarines, perziken en appels zijn dit de fruitsoorten waar ik het snelst op terugval. Onlangs las ik op internet echter ook een artikel over veel onbekendere, maar schijnbaar wel heel lekkere fruitsoorten en voor de fruitliefhebbers wil ik die graag met jullie delen.

1 Ackee
Deze vrucht komt oorspronkelijk uit West-Afrika en is ook te vinden in Jamaica, Haiti, Cuba en in de Caribische keuken. Deze vrucht wordt ook wel de ''vegetable brain'' genoemd omdat het enige eetbare aan deze vrucht het binnenste gedeelte is dat er uit zou zien als hersenen. Klinkt in eerste instantie niet heel aantrekkelijk, maar toch zijn dit erg lekker fruit te zijn.


Bron

2 Gehoornde meloen / kiwano
Deze vrucht hoort tot de komkommerfamilie en is heel opvallend door uitstekende hoorntjes. De schil van dit fruit is wat oranje en de binnenkant is als deze vrucht goed rijp is, is de binnenkant fel groen. Qua smaak is het een mix tussen een banaan, meloen en komkommer. De gehoornde meloen is ook in Nederland te vinden.


Bron

3 Cherimoya
Deze tropische vrucht wordt ook wel de Jamaica-appel genoemd omdat het wat weg heeft van een appel en in tropische landen geteeld wordt. De cherimoya is vaak ovaal en wit van binnen. Aan de binnenkant is deze zo goed als wit, zitten er wat pit in en smaakt de vrucht erg zoet. In Nederland kun je de cherimoya in diverse toko's terugvinden.


Bron

4 Cupuaçu
Deze vrucht wordt ook wel een superfood genoemd omdat er heel veel verschillende voedingsstoffen inzitten. Mensen omschrijven de smaak vaak als een combinatie van chocolade en ananas. Bovendien wordt het vruchtvlees, in dit geval een dikke substantie, vaak gebruikt als verzorgingsproduct voor de huid.


Bron

5 Mangosteen
De mangosteen is geen familie van de mango, al doet de naam dat wel vermoeden. Deze vrucht heeft een hele dikke schil en is ongeveer net zo groot als een tomaat. In landen als China en Thailand wordt deze vrucht al eeuwen gebruikt voor allerlei kwalen. Het vruchtvlees van deze vrucht is wit en aan de binnenkant heeft het mandarijnpartjes. Qua structuur is dit fruit te vergelijken met een lychee. Omdat een mangosteen heel snel gegeten moet worden als deze van de boom is, komen verse mangostenen in Nederland niet veel voor.


Bron

6 Mirakelbes
Deze vrucht komt uit West-Afrika en is heel erg bekend omdat het ervoor kan zorgen dat de smaak van andere gerechten kan veranderen. De bes zelf heeft weinig smaak en weinig mensen vinden dit dan ook een bijzondere vrucht. Als je na het eten van deze bessen echter ander voedsel of drinken tot je neemt, veranderen de sappen van de bes de smaak van dat eten of drinken. Een zure citroen smaakt dan ineens als een zoete sinaasappel. Persoonlijk zou ik dit graag een keer willen proberen!


Bron

7 Gatenplantvrucht
Deze vrucht komt van een kruipende klimplant en is als hij voor het eerst bloeit heel erg giftig. Dit komt omdat de vrucht op dat moment heel veel oxaalzuur bevat wat direct kan leiden tot blaarvorming, irritatie, zwellingen, jeuk en stemverlies veroorzaken. Dit fruitsoort is pas na een jaar rijp genoeg om veilig te kunnen eten. Helaas heb ik van deze vrucht geen duidelijk foto kunnen vinden. Wel zag ik een foto van de plant waar de vrucht aan groeit en de bladeren laten duidelijk zien waarom het een gatenplant is!


Bron

8 Pepino / meloenpeer
De pepino wordt ook wel de meloenpeer genoemd en is vaak vanaf ongeveer augustus rijp genoeg om te eten. Deze vrucht is heel sappig en rijk aan vitamine C, heel erg gezond dus! Net als een meloen kun je deze vrucht uitlepelen of in parten snijden.


Bron

9 Jodenkers
De jodenkers vind ik er heel bijzonder uitzien, als deze vrucht uitgegroeid is wordt deze namelijk omsloten door de plant waardoor het net een lampion lijkt. De plant waar de vrucht aan groeit heet dan ook een lampionplant. Deze vrucht lijkt een beetje op een tomaat en wordt daardoor minder snel gegeten als fruit, maar wel vaak gebruikt in salades.


Bron

10 Ramboetan / harige lychee
Deze vrucht groeit in trossen aan de ramboetanboom die wel 25 meter hoog kan worden. Het vruchtvlees is wit van kleur en in het midden zit een grote pit. De smaak van deze vrucht is zoet maar wel fris. Ramoet is trouwens Maleis voor haar, wat wel heel toepasselijk is voor deze vrucht.


Bron

Welke vrucht zou jij willen proberen?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Nikki - Woensdag 20 januari 2016 19:08
wat cool. Ik wil ze allemaal wel proberen!
Fear and freedom - Woensdag 20 januari 2016 19:25
Ohhh bijzonder zeg ! Ik zou het ook allemaal wel willen proberen,
al vind ik vooral de kiwano, cherimoya, pepino en ramboetan erg interessant.
Mamvan3 - Woensdag 20 januari 2016 19:54
De mangosteen kocht ik wel eens in de toko en op de zwarte markt in beverwijk. Het kost ongeveer een euro per stuk. Best duur maar wel erg lekker!
vanAnaarB - Woensdag 20 januari 2016 20:19
Ik zou nummer 4 graag proberen!
Denise - Woensdag 20 januari 2016 20:22
Mirakelbes en lychee
Annemoontje - Woensdag 20 januari 2016 20:41
Oeh dit is zoo leuk om te lezen haha ! Eens wat anders
Fien - Woensdag 20 januari 2016 20:46
Die Jodenkers groeien bij ons in de tuin haha! Alleen nooit geweten dat het zo heet ik noem het al mijn hele leven lampionnetjes :p
myrthe - Woensdag 20 januari 2016 21:08
ramboetans zijn echt het beste fruit wat er bestaat!!! en mangosteen is ook echt lekker, in azië lijken ze qua structuur alleen totaal niet op een lychee hoor! ze smaken ook echt heel anders. Ramboetans zijn meer te vergelijken met lychees alleen dan groter, meer vruchtvlees, zoeter en veeeeeeel lekkerder!!
Marilyn - Woensdag 20 januari 2016 21:55
Die Chermimoya is zo lekker. Het is een beetje een combinatie tussen een peer en een avocado vind ik.
Anne 93 - Woensdag 20 januari 2016 22:50
Leuke blog!! Kun je nummer 2 en 8 ook in de Nederlandse supermarkt tegenkomen? Of moet je daarvoor naar een toko? Wil ze best eens proberen!

Haha nummer 9 kregen we weleens van onze buren, die hebben er een tuin vol mee, nooit geweten dat je ze ook kon eten, wij gebruikte ze vaak (als ze nog niet rijp waren) voor bloemstukjes of andere creatieve projecten :) leuk om te weten dat je ze ook kunt weten!
Lost girl - Donderdag 21 januari 2016 09:42
Ik was er gisteren blijkbaar zo van geïntrigeerd dat ik er zelfs over droomde. Ik was vooral op zoek naar die met chocolade smaak, hihihi.
Justme - Donderdag 21 januari 2016 13:52
Ik heb de mangosteen, jodenkers en ramboetan weleens gegeten. Ben van alle 3 geen fan. Geef mij maar banaan, blauwe bessen of mango. Die fruitsoorten eet ik echt bijna elke dag. Zo lekker!