10 keer ontbijten zonder brood

 

Ontbijten is iets waar veel Nerderlanders moeite mee hebben. Vaak heeft dit te maken met het niet nemen van de tijd hiervoor, geen trek hebben in de ochtend of niet weten waar je lichaam het beste op reageert in de morgen. Toch is ontbijten ontzettend belangrijk voor je spijsvertering en ook om een gezond en stabiel gewicht te behouden. Wil je af en toe niet ontbijten met boterhammen maar met iets anders lekkers, dan hebben wij hieronder een aantal leuke tips voor een ontbijtje zonder brood.

ontbijt

Honey Loops en fruit
Soms vind ik Honey Loops met melk een heerlijk ontbijtje. Het is best wel zoet, maar dat vind ik dan wel lekker. Aardbeien en een cracker met jam maken het ontbijtje compleet. Omdat ik melk bij de Honey Loops heb ingeschonken, drink ik er een lekker glas vruchtensap bij.  

Chocoladebroodjes
Je kunt er ook voor kiezen om croissantjes of chocoladebroodjes te eten als ontbijt. Deze kun je dan verwarmen in de oven of gewoon koud opeten. Kaasbroodjes of ham-kaas croissantjes zijn ook heerlijk bij het ontbijt.  

ontbijten zonder brood

Eierkoek, crackers en fruit
Eierkoeken en krentebollen kunnen prima gegeten worden bij het ontbij. Ik heb er bij dit ontbijtje boter en jam op en eet er nog wat fruit en twee crackertjes met kaas bij. 

ontbijten zonder brood

Crackers, fruit, kwark en een eitje
Soms heb ik zin in van alles en maak ik gewoon klaar waar ik zin in heb. Hier zie je koffie, een bakje Danio Yoghurt, een eitje, een mandarijn en twee crackers. Een lekker divers ontbijtje, zoals je ziet.  

ontbijten zonder brood

Cruesli met fruit
Dit is een ontbijtje wat ik regelmatig eet. Je kunt je cruesli natuurlijk gewoon met melk of yoghurt eten, maar met wat extra fruit en rozijnen is het ook erg lekker. Ik drink er hier ook nog een kopje thee en perensap bij van Appelsientje.

fluff

Mini flensjes met fruit en jam
De kleine pannenkoekjes die ik hier op mijn bord heb liggen kun je kopen bij Albert Heijn en zijn gemakkelijk op te warmen in een koekepan. Met jam of stroop zijn deze echt heel erg lekker. 

ontbijten zonder brood

Yoghurt en crackers
Naast een paar crackers met beleg, kan het lekker zijn om ook nog een schaaltje yoghurt te eten als ontbijt. Griekse yoghurt met pompoenpitjes en wat honing is een hele lekkere combinatie.  

ontbijten zonder brood

Cornflakes met melk
Deze combinatie is ook gewoon heel erg lekker. Cornflakes heb je in heel erg veel smaken en variaties en kun je eten met yoghurt, kwark of melk. Een kopje thee of een glas sap erbij en je hebt een heerlijk ontbijt. 

Muesli met griekse yoghurt, rozijnen en cranberry
Bij de muesli kun je eigenlijk van alles eten. Fruit, maar ook gedroogd fruit is er heel erg lekker bij. Ik eet regelmatig een handje cranberry's en rozijnen bij mijn muesli of cruesli door de yoghurt.  

ontbijten zonder brood

Havermout met appel en kaneel
Dit is een heel lekker ontbijtje met havermout, appel en een klein beetje kaneel. Heerlijk om in de ochtend te eten, extra lekker als de melk opgewarmd is. 

havermout

Eet jij het liefst boterhammen óf iets anders als ontbijt?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Lisa - Zaterdag 24 mei 2014 10:16
Dankje voor de inspiratie :) xxx
Jelle - Zaterdag 24 mei 2014 10:27
Ik zou het ook wel leuk vinden om een artikel te lezen over '10 keer lunchen zonder brood'. Ontbijt zonder brood is niet zo moeilijk om te bedenken, alternatieven genoeg. Maar tijdens de lunch heb ik ook niet altijd zin in brood. Zou daar graag wat over lezen.
Nikki - Zaterdag 24 mei 2014 10:31
Ik eet altijd boterhammen, ontbijtjes zoals hierboven zou ik graag nemen, maar mijn ouders vinden dat geen normaal/volwaardig ontbijt. Dat slaat natuurlijk nergens op, want dat is het zeker wel, maarja.

Misschien dat ik later (als ik op mezelf woon) van deze gevarieerde ontbijtjes kan gaan genieten. De tips zijn in ieder geval om te smullen, k ga ze onthouden!
Bdankt voor de tips!
-- - Zaterdag 24 mei 2014 10:33
Ik eet echt 3 keer zoveel als ontbijt..
- Zaterdag 24 mei 2014 10:36
chocoladebroodjes, cornflakes en cruesli vullen bij mij voor geen meter. Ik heb het dan liever een kom cornflakes als td, of een chocoladebroodje.

Doe mij maar een bak overnightoats met kwark, geprakte banaan, kaneel en 2 knapperige crackers met roomkaas of appel/dadelstroop :D
Judith - Zaterdag 24 mei 2014 10:37
Dankjewel Nouska! :)..

Ik vind joun vintage servies en bestek er altijd zo leuk uitzien :p..
Vlinder... - Zaterdag 24 mei 2014 11:19
Ik vind 2 crackers ook wel erg weinig... ik eet het liefst brood heerlijk!
Angela - Zaterdag 24 mei 2014 11:46
Bedankt voor de inspiratie. Leuke ideeën om uit te proberen.
Pauliene - Zaterdag 24 mei 2014 12:11
Ziet er ontzettend lekker uit alleen bijna alles mag ik niet hebben omdat ik allergische ben voor zuivel
Didio - Zaterdag 24 mei 2014 12:36
Jammer dat ik niet zoveel geld heb om elke dag zo fancy te ontbijten..nou ja boterhammen met chocopaste voldoen ook
Psps - Zaterdag 24 mei 2014 12:40
Holypoep hoe kunnen jullie al lang geen diabetes hebben met al die suikerbommen die jullie eten. Ja ik weet, genezen van je eetstoorns en blabla maar dit gaat toch exh te ver. Mijn ouders zouden dit echt noet goed vinden
VliegjeVeerle - Zaterdag 24 mei 2014 12:57
Wat een fijn artikel, ik vind dit heel inspirerend om te lezen omdat ik zelf brood eten nog wat lastig vind, maar wel graag mijn ontbijtjes wil uitbreiden.
Moo, - Zaterdag 24 mei 2014 13:00
@psps als dit je diabetes geeft dan zou de helft van de wereld dat zo ongeveer moeten hebben
anoniem - Zaterdag 24 mei 2014 13:04
Ziet er allemaal lekker uit. Zou ik ook eens vaker willen proberen:)

Wat Jelle zegt: ik zou een blog over lunches zonder brood ook wel eens interessant vinden. :)

Thanks voor de blog alvast, ik ga morgen voor een variatie!
J. - Zaterdag 24 mei 2014 13:19
Ik vind het persoonlijk ook wel heel suikerrijk hoor!
En als ik maar 2 crackertjes eet met een potje yoghurt geraak ik nooit met de fiets op school. Dan ben ik al lang flauw gevallen.

Maar deze dingen zijn natuurlijk erg lekker, daar spreek ik jullie zeker niet in tegen!
ann - Zaterdag 24 mei 2014 14:06
@Didio: ook met weinig geld kun je best wel variëren. Een pak havermout kost geloof ik nog geen €0,50 en daar kun je behoorlijk wat porties uit halen. Als je houdbare melk haalt ipv verse is het ook weer goedkoper.
Appels kun je op de markt halen voor €0,99 of soms zelf minder, dat geldt ook voor ander fruit - op de markt is het vaak veel goedkoper...

Ook pannenkoeken zijn relatief goedkoop om te maken.

Crackers, cruesli is ook niet het duurste wat er is om te kopen, zeker niet als je kiest voor een B-merk. Of even één keer goed uitzoekt waar het het goedkoopst is.

Kaas kun je bv. ook per kilo kopen of op de markt, scheelt ook weer euro's...

Kortom: ook met een klein budget kun je door een beetje creatief te zijn bést varieren...
Dev - Zaterdag 24 mei 2014 14:08
Ik wissel meestal af in brood/crackers/yoghurt met muesli en fruit. Maar het lekkerste ontbijt vind ik koude pannenkoeken, als ik de avond van te voren pannenkoeken gebakken heb en nog over heb!
Anoniem - Zaterdag 24 mei 2014 14:38
@psps: Haha, diabetes krijg je echt niet door suiker eten, ik studeer ervoor en dat heeft echt met hele andere dingen te maken, roep niet zomaar wat zonder dat je weet of het wel klopt.

@proud: leuke blog, en fijne inspiratie, ik ben helemaal zat van die boterhammen elke keer! Bedankt :)
EB91 - Zaterdag 24 mei 2014 14:54
Ik mis nog brinta in het lijstje. Ook heerlijk als ontbijt. Vooral als het lekker dik is :)
Ellie-x - Zaterdag 24 mei 2014 15:07
Ik eet eigenlijk altijd brood of crackers, maar zou wel graag willen varieren met cruesli of muesli of broodjes
Roos - Zaterdag 24 mei 2014 15:59
Leuke ideeen en lekker gevarieerd :) Ik vind het overigens niet zo bijzonder zoet hoor, maar komt misschien omdat ik zelf meer van zoet dan hartig hou dus best veel zoete dingen eet.
miri - Zaterdag 24 mei 2014 16:43
wouw wat een aantal zoete ontbijtjes. geef mij maar een kop koffie en wat crackers of een lekker fruitontbijt.
A - Zaterdag 24 mei 2014 18:47
@ psps: Agree. Van deze hoeveelheden suiker word je zo insulineresistent als wat. Bovendien is het geen voeding, maar vulling (en zelfs die classificatie is twijfelachtig, want het meeste vult ook niet).

Psps - Zaterdag 24 mei 2014 19:43
@anoniem je studeert diabetes? Wat een originele studie. Grappig dat je daar iets leert wat de hele wereld tegenspreekt
@Moo daarom heeft ook bijna de helft van de wereld diabeters. Of nou ja, 33% van alle mensen uit amerika heeft diabetes en onze eetgewoontes komen net als al het andere ook van amerika, dus.. En het aantal groeit elk jaar
PomPomPom - Zaterdag 24 mei 2014 20:26
@Psps, sorry, maar jij hoeft dit toch niet te eten? Als mensen er volgens jou diabetes van krijgen, who cares, daar gaat het toch niet om? Ook wel een beetje generaliserend om te zeggen dat al onze eetgewoontes uit Amerika komen en dat 33% van de Amerikanen diabetes heeft, dus de helft van de wereld ook...
En Anoniem heeft gelijk, suikerziekte krijg je niet alleen door te veel suiker eten.
Roos - Zaterdag 24 mei 2014 20:38
"Van alleen veel suiker eten krijg je niet zomaar diabetes. Door andere oorzaken gaat er in het lichaam wat mis. De alvleesklier maakt niet meer genoeg insuline. Of het lichaam reageert niet meer op insuline. Waarom dat gebeurt, weten we nog niet precies. Er is veel onderzoek gedaan naar suiker, en daaruit blijkt dat je van suiker eten op zich geen diabetes krijgt. Toch is het beter om niet veel te snoepen. Want in snoep zitten meestal meer vetten en calorieën. Daarvan word je dik, en daar kun je wel diabetes type 2 door krijgen." bron: diabetesfonds.
Dit lijkt me duidelijk ...
== - Zaterdag 24 mei 2014 20:56
Wat een domme discussie over diabetes. Als je hier al suikerziekte van krijgt wat kun je dan nog wel eten, alleen maar gezonde dinge. Je moet ook eens kunnen genieten van wat anders en ik vind het een eetgestoorde gedachte om te denken dat je hier diabetes van krijgt en anders onwetend.

Ik vind het juist hele fijne ontbijtjes. maar jammer genoeg zal ik er dan altijd boterhammen bij moeten nemen, want dit is veel te weinig als ontbijt voor mij. Dan zal ik de rest van de dag moeten bij eten. Maar voor wanneer ik zo goed als genezen ben van m'n es lijkt me dit wel wat met wat extra erbij.
== - Zaterdag 24 mei 2014 20:57
Ow dat is wel wat ik wat gek ben. Eierkoeken als ontbijt. Als zag dat altijd gewoon als koeken. Zijn er meer mensen die dat eten als ontbijt?
G. - Zaterdag 24 mei 2014 21:19
Heerlijk gevarieerd! Soms wat meer -soms wat minder soms wat ongezond soms wat gezond.. Heel normaal om eens in de zoveel tijd zo'n ontbijtje te doen, tnx!

:) ooit kan ik dit ook, misschien niet iedere dag iets anders maar wel gevarieerder dan nu (lees: 7 weken een favo ontbijt hebben en dan 7 weken een nieuw favo ontbijt.. Variëren maar dan anders ;)
Claire - Zaterdag 24 mei 2014 21:53
Ziet er ontzettend leuk uit!! Weer volop inspiratie. Heel motiverend ook.
Bananaaa - Zaterdag 24 mei 2014 22:43
Ik zal nooit begrijpen wat mensen in havermout of muesli zien ;) Als ik havermout eet voel ik me een baby en als ik muesli eet voel ik me een vogel
M. - Zaterdag 24 mei 2014 23:45
Leuk, inspirerend en motiverend blog! Ik probeer de laatste weken ook echt regelmatig dingen uit die ik hier lees :D. Super leuk!
Vind het wel jammer dat er dan weer zo'n negatieve reactie tussen staat die het positieve van dit blog wat naar beneden haalt. Merk wel vaker dat positief bedoelde blogs zo een negatief "bijsmaakje" krijgen. Je mening geven staat vrij, maar ik denk eerlijk gezegd dat ik maar eens ga stoppen met het lezen van reacties. De blogs zelf zijn vaak een stuk motiverender :) (no offense aan alle mensen die wel positieve reacties plaatsen)
--- - Zondag 25 mei 2014 14:59
Fruitsuikers zijn ook heel anders dan gewone suikers.
Ik eet ong. 300g à 400g fruit per dag en val daarvan af (was van anorexia doorgeschoten naar BED (zat net over de grens van een gezond gewicht, dus mag afvallen)).
En als je kijkt naar al die extreme sporters die aan clean eating doen. Die eten ook veel fruit. En die hebben echt geen diabetes.
Elise - Zondag 25 mei 2014 18:37
Ik snap niet waar sommige zich druk om maken. Ik ontbijt vaak met havermout en frambozen of banan ei pannenkoekjes (die overigens gezond zijn)
Je moet ooit weer leren om "normaal" te eten en te kunnen genieten
MChantalle - Maandag 26 mei 2014 08:11
@ Elise
Precies wat je zegt!
Daar bestaat ook mijn (heerlijke) ontbijt uit! :)
e-x - Maandag 26 mei 2014 12:02
Ik ben eigenlijk op zoek naar gewone muesli zonder/ of met zo min mogelijk rozijnen erin, omdat ik rozijnen echt niet lekker vindt, maar muesli daar en tegen wel heel lekker vindt hihi.

Heeft iemand tips welke ik dan het beste zou kunnen kopen?
Prue - Dinsdag 27 mei 2014 09:43
e-x: Zelf muesli maken met alle dingen die je lekker vindt! Is volgens mij per hoeveelheid nog goedkoper ook.
michelle - Dinsdag 27 mei 2014 09:58
kwark met muesli/cruesli, noten/rozijnen, honing/jam, name it :P
Prue - Dinsdag 27 mei 2014 10:33
Wat betreft suiker eten veroorzaakt geen diabetes, laat ik even los of dat wel of niet zo is. Wat wel zo is, is dat iemand met diabetes het beter doet wanneer hij of zij suiker zoveel mogelijk beperkt. Bij mijn vader is dat zo. Zijn bloedsuikerspiegel blijft veel lager en stabieler nu hij suikerrijke producten zoveel mogelijk laat staan. En nee, hij krijgt niet minder calorieen binnen want hij eet meer van andere dingen zoals groenten, kaas, noten etc. Ongetwijfeld niet wetenschappelijk. Maar dat hoeft van mij ook niet. De stelling: "pas als iets wetenschappelijk bewezen is, dan is het waar" gaat voor mij al lang niet meer op.
M.M - Dinsdag 27 mei 2014 11:48
Lekker! Goede ideeën
Angie Alyss - Dinsdag 27 mei 2014 13:24
Ik zit nu in opname en de porties hier zijn vier boterhammen, komen al die ontbijtjes daarmee overeen? T lijkt zo weinig?
Prue - Dinsdag 27 mei 2014 15:56
En overigens is er wel wetenschappelijk bewijs dat een hoog suikergebruik gelinkt kan worden aan diabetes. Ik heb het uit een artikel in PLOS ONE. Mag helaas geen links plaatsen. Zie High sugar consumption linked to Type 2 diabetes. Er is overigens nog wel meer aan artikelen te vinden op PLOS One.

Zie verder ook Robert Lustig.
suzanne - Vrijdag 30 mei 2014 20:23
Ik vind het veel om smorgens te eten zou me niet voor kunnen stellen om veel meer te eten krijg meestal niks tot 1 a 2 crackers smorgens erin pfff
someonex - Woensdag 29 oktober 2014 18:34
leuk blog! vier boterhammen hoor ik iemand zeggen?! wow he ik eet maximaal een boterham of een schaaltje met muesli,yoghurt en fruit...
anoniempjeeee - Dinsdag 22 september 2015 20:09
ik eet elke ochtend havermoutpap :)
Ik gooi er veel verschillende soorten fruit in.
De ene dag cacao erbij en de andere dag kaneel.
Tamara Oudijk - Vrijdag 18 maart 2016 16:00
Lekker zeg allemaal! Leuke inspirerende ideeën voor een heerlijk ontbijtje!