10 Food trends van 2016

 

Ieder jaar zijn er weer andere trends op het gebied van eten. Denk maar eens aan de macaron die een tijd geleden enorm hip was. Een eenvoudig koekje uit Frankrijk dat werd verkocht voor hoge prijzen. Koffie van Starbucks is een ander goed voorbeeld. Ook dit jaar zijn er weer allerlei food trends in ontwikkeling. Online ben ik op zoek gegaan naar verschillende food trends van 2016. Veel food blogs en trendspotters leken het wel met elkaar eens. Ik heb een lijst samengesteld van 10 food trends die dit jaar hoogstwaarschijnlijk aanwezig zullen zijn.

Zijn er food trends die ik vergeten ben? Laat het dan zeker even weten! Ik ben heel benieuwd naar welke trends op het gebied van voeding ik nog meer kan verwachten het aankomende jaar.

2016

1. Ambachtelijke productie
We willen met zijn alleen steeds minder industrieel geproduceerd eten. We willen weten hoe ons eten is gemaakt en wat er allemaal exact in een product zit dat we kopen. Hierdoor worden de labels op producten ook steeds duidelijker. We willen steeds meer en vaker producten die ambachtelijk zijn bereid en gaan daarom eerder naar een bakker om vers brood te halen, dan naar de supermarkt om hier supermarkt brood te halen. Bovendien raken light producten echt uit. We gaan weer voor volle producten.

koeien
bron foto

2. Eerlijker vlees
Iets waar ik erg blij mee ben is dat we met elkaar steeds meer aandacht krijgen voor eerlijk vlees. Vlees dat op een 'goede' manier geproduceerd is. We willen meer biologisch vlees en letten meer op diervriendelijkheid. Initiatieven als Koopeenkoe worden steeds populairder.

3. Meer groentes
Groentes krijgen een steeds grotere plek op ons bord. Hiermee wordt de plek van vlees steeds kleiner. Het vlees verdwijnt niet volledig, maar bij recepten zal groente ene steeds grotere en belangrijke rol gaan innemen. 

coffee
bron foto

4. Vers gemalen koffie
Goede koffie vinden we steeds belangrijker. We zijn niet meer tevreden met een simpele koffie van de kiosk, maar we willen versgemalen koffie met verse geklopte melk. De keuze voor koffie zal in 2016 steeds kritischer worden. 

5. Streetfood
In Amerika zie je dit al jaren, maar in Nederland nog niet zo veel. Toch zal je in 2016 steeds vaker voedsel op straat kunnen kopen. De bekende food trucks winnen dit jaar enorm aan populariteit. Eten op straat is dan niet enkel fast food, maar juist allerlei vers bereide maaltijden. 

foodtruck
bron foto

6. Pittig eten
Dit jaar zullen we steeds meer interesse krijgen in flink pittig eten. Ikzelf ben niet zo goed met pittig en vind eten dan niet zo lekker meer, dus ik ben benieuwd of ik echt mee zal gaan in deze trend. Anyway, ons eten zal dit jaar meer en meer worden beïnvloed door smaken uit Mexico en Zuidoost-Azië.

7. Slow food aan huis bezorgen
Iets bestellen vanuit huis is heel handig, maar het nadeel vind ik dat de keuze vaak zo beperkt is. Het is altijd pizza, sushi of chinees. Veel verder kom je niet als je niet in Amsterdam woont. Gelukkig zal hier in 2016 steeds meer verandering in komen. We zullen dan meer slow food (ambachtelijke bereide) maaltijden kunnen bestellen. Ik kan niet wachten! De apps TringTring en Foodora winnen hierdoor aan populariteit.

8. Buitenlandse producten in Nederland
We halen het buitenland naar Nederland door in Nederland steeds meer buitenlandse producten te gaan produceren. Denk maar eens aan Nederlandse boeren die quinoa verbouwen.

pineberry
bron foto

9. Bijzondere kruisingen
Er zullen in 2016 meer bijzondere kruisingen worden geproduceerd. Denk hierbij aan pineberry (ananas x aardbei), Kalettes (boerenkool x spruitjes) en Broccokool (broccoli x bloemkool). Om eerlijk te zijn hebben ik geen van deze producten al geprobeerd, maar ik ben er nu wel benieuwd naar!  

10. Homecooking
Tenslotte zal het thuis bakken van allerlei heerlijke gerechten steeds populairder worden in 2016. Dit doen we omdat we ons bewuster zijn van hoe ons eten wordt gemaakt én omdat we meer op ons geld letten.  

Welke food trend spreekt jou aan?

 

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

RosieV - Maandag 4 januari 2016 19:10
Ambachtelijke productie (doe ik)
Eerlijker vlees (doe ik zeker)
Meer groenten (doe ik zeker)
Vers gemalen koffie (ja opzich wel met van dat puffy melk of starbucks)
Streetfood (nee)
Pittig eten (doe ik zeker)
Slow food aan huis bezorgen (nee)
Buitenlandse producten in Nederland (doe ik zeker)
Bijzondere kruizingen (nee)
Homecooking (doe ik)
Merizz - Maandag 4 januari 2016 19:11
Ambachtelijk eten en eerlijker vlees vind ik echt een mooi streven. Als mensen meer ambachtelijke producten zouden kopen, blijven die kleine leuke gespecialiseerde winkeltjes bestaan. En als mensen eerlijker vlees zouden kopen, zouden ze zich gaan realiseren dat gewoon vlees misschien niet zo diervriendlijk is..
lucas14 - Maandag 4 januari 2016 19:14
Bijzondere kruisingen zijn leuk en verrassend meestal
Dana - Maandag 4 januari 2016 19:36
Ik ben wel benieuwd naar die kruisingen !
Ananas × aardbei wauw haha
Lost girl - Maandag 4 januari 2016 21:41
En als ze al die mooie nieuwe trends nou ook nog eens een stuk goedkoper maken;p hihi
Sien - Dinsdag 5 januari 2016 03:52
De kruisingen vind ik op zich leuk,maar alleen als de oorspronkelijke soorten ook blijven.
Ambachtelijk eten vind ik ook goed ,maar inderdaad ik denk dat trendy eten wel duur blijft.
Eigenlijk houd ik helemaal niet van trends ,ik wil zelf denken en doen en zelf uitmaken wat ik vind; ik haat het hoe die trends je steeds maar opgedrongen worden !! Niet alleen wat betreft het eten .
M. - Dinsdag 5 januari 2016 08:20
Hopelijk wordt veganistisch eten ook steeds meer 'in', met het oog op dierenwelzijn, het milieu, zowel fysieke als mentale gezondheid en lekker eten. Er zijn zoveel heerlijke plantaardige gerechten:)
@M - Dinsdag 5 januari 2016 11:48
Ja, ik hoop het ook!
Naar mijn idee bestaat eerlijk vlees niet. Diervriendelijk vlees al helemaal niet.
Geen enkel dier wil dood. Moorden is niet vriendelijk.

Be kind. Go vegan! :)
Birdy - Dinsdag 5 januari 2016 13:14
Ik ben zo blij om te horen dat steeds meer mensen in mijn omgeving dierenwelzijn belangrijk vinden. Ikzelf ben vegetarier en alle koop verder alleen biologische melk, eieren etc. Maar ook achter 'gewone' producten als leer, zijde, angora, dons, op dieren geteste cosmetica/shampoos etc gaat veel dierenleed schuil, ik hoop dat dit bij meer mensen bekend wordt zodat meer mensen diervriendelijke keuzes gaan maken. Er zijn superveel diervriendelijke alternatieven :)
Sien - Woensdag 6 januari 2016 07:54
Ik ben trouwens wel blij met trends die meehelpen om dierenleed te verminderen/uit te bannen en om bewuster met het milieu enz om te gaan ! Dus op zich vind ik wat hierboven genoemd wordt wel goed,maar ik krijg de kriebels van dat opdringerige !