Vetrollen en hoofdrollen

 

Hoe is het om jouw lichaam te hebben? Wat betekent gewicht voor jou en hoe ga je met je lichaam om? In 'Het lichaam van...' vragen we bekende en minder bekende mensen naar de relatie met hun lichaam. 

Vandaag het lichaam van Britt van Schie. Britt is zangeres en actrice. Ze timmert aan de weg in de musicalwereld in binnen- en buitenland. Daarnaast blogt ze over al haar sores in het leven en probeert ze, sinds kort, op Instagram een positief lichaamsbeeld te promoten. In de showbizz-wereld, waar je toch ook op je uiterlijk beoordeelt wordt, is dit voor haar een belangrijk thema. Iets wat ze zelf best lastig heeft gevonden, maar nu op een heel inspirerende manier mee omgaat.

Hoe is het om jouw lichaam te hebben?

"Wisselend. Ik heb lange tijd een haat/liefde verhouding met mijn lichaam gehad. Meestal word ik, als ik auditie doe voor een musicalproductie, beoordeeld op mijn uiterlijk. Ik pas niet in het plaatje van een onschuldig klein meisje of een Disney-prinses. Mijn uiterlijk maakt mij een heel specifiek type, wat me dus ook uitsluit van een heleboel rollen. Daar heb ik het lange tijd heel moeilijk mee gehad. Ik had het gevoel dat ik moest passen in iets dat ik niet was of kon zijn. Later besefte ik dat mijn lichaam en lengte juist mijn kracht is. Ik kom niet in aanmerking voor veel rollen, maar als ze op zoek zijn naar een authentiek type, maak ik juist extra veel kans. En dus probeer ik nu mijn lichaam juist als mijn kracht te zien. Het maakt mij zo uniek, dat ik me niet hoef te vergelijken met anderen."

Hoe voed jij jouw lichaam?

"Met een overdosis aan chocola en koffie. Nee, ik hou wel echt van eten. Ik ben een enorme zoetekauw. Ik móet echt iedere dag iets met suiker eten. Maar ik houd ook echt van lekkere broodjes en een goed diner. En kaas! Ik houd echt van kaas. Maar daarnaast probeer ik regelmatig te sporten. Ongeacht mijn gewicht vind ik het heel belangrijk om fit te blijven. Ik zit altijd lekkerder in mijn vel als ik gesport heb, maar het is ook belangrijk voor mij om mijn stem gezond te houden en daar hoort een goede conditie bij."

Hoe past jouw lichaam bij jou?

"Ik vind mezelf altijd een beetje Bridget Jones. Ik ben onhandig en kan een situatie zonder moeite ongemakkelijk maken. In dat opzicht past mijn lichaam goed bij me, omdat ik daarin nogal lang en ongemakkelijk gebouwd ben. Ik zie mezelf sowieso als een sterke en onafhankelijke vrouw, mijn lijf straalt dat ook uit. Mijn lichaam tekent mij als mens, ik was een heel ander iemand geweest als ik een ander lichaam had gehad en dus ben ik dankbaar voor wat ik heb en wie ik ben."

"Hi! This is me. I love chocolate more than working out, I would never define myself as sexy and my belly rolls make me SO insecure that I try to do everything to hide them, because I’m scared others will judge me for not looking like a Victoria Secret Model. But you know what the funny thing is? The only person who really cares about how I look is me. And I don’t have to have a six pack and a perfectly trained ass to feel sexy. I’m still taking tiny steps to accept the fact that my body is beautiful, that I’m healthy and happy (and currently burned from the South African beach) and that that’s amazing. I don’t look perfect, but, man, I love myself. At least, I try to.

Hoe zwaar weegt jouw gewicht?

"Ik was een tijd geobsedeerd door mijn gewicht. Het moest minder. Dan ging ik stoppen met snoepen en 5 keer per week sporten. Terwijl mijn gymvriendjes kilo’s verloren, bleef ik altijd op hetzelfde gewicht. En dus ben ik gestopt met wegen. Fit zijn en me fit voelen is belangrijker voor mij dan hoeveel ik weeg. Ik geloof ook echt dat dat bij iedereen heel anders werkt en dat we dus niet zouden moeten vergelijken in gewicht."

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Britt van Schie | Singer (@brittvschie) op

Wat betekenen de woorden 'dik' en 'dun' voor jou?

"Ik noemde mezelf altijd dik en ik streefde naar dun worden. Maar het algemene beeld van ‘dun’ is niet voor iedereen realistisch en/of gezond. Ik vond het heel moeilijk om tegen ons schoonheidsideaal in te gaan, maar sinds ik mezelf ben gaan accepteren met mijn extra vetrolletjes, zit ik veel beter in mijn vel. We zouden dus naar mijn idee beter kunnen streven naar fit zijn, dan naar dun zijn."

"I used to set a goal for myself, like: I have one year to get a ‘bikini body’. And then I would deprive myself from sugar and work out 5 times a week and nothing would happen to me. My weight stayed exactly the same and while everyone around me turned into muscle, I stayed fluffy. And then I blamed myself, because apparently all these other girls could do it, so I did something wrong. Last week I hiked up to the top of Lions Head mountain, where I got to enjoy an incredible view of this amazing city. I’m fit enough to climb 669 meter above Capetown. I don’t need to have a six pack to be fit. Exercise is a celebration of what your body can do, not a punishment for what you ate.

Wat heeft jou gevormd?

"Zo veel. Alle obsessieve diëten, uitbuitingen in de gym en alle depressieve vreetbuien. De meerdere keren dat iemand me vroeg of ik vroeger een man was. De vragen of ik zwanger was. Na een tijdje ging ik me afvragen hoe gelukkig ik werd van het nastreven van het algemene schoonheidsideaal. Toen ik mijn eerste foto in bikini online plaatste, iets waar ik heel onzeker over was, werd ik overladen door positieve berichten. Dat heeft me het meeste gevormd in de afgelopen tijd.

Sowieso heb ik in de afgelopen jaren zúlke goede vrienden gemaakt van over de hele wereld. Vaak liet mijn onzekerheid mij denken: waarom gaan zij met mij om? Maar later realiseerde ik dat ze me accepteren en liefhebben om wie ik ben, om mijn positieve karakter, mijn ongemakkelijkheid, mijn humor, mijn kracht en dat het niemand iets uit maakt hoe ik eruit zie, behalve ikzelf. Het leven is dus een stuk leuker als ik mezelf mooi vind en van mezelf houd! Met de juiste mensen om me heen, durf ik langzaam net zoveel van mezelf te houden, als zij van mij houden. En dat is belangrijker dan wat dan ook."

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Ellie - Dinsdag 3 december 2019 20:44
Wat goed!
Kim - Woensdag 4 december 2019 09:07
Motiverende blog! En ik ben het super eens dat je fit voelen en zijn belangrijker is dan een getal op de weegschaal. Ikzelf wil nu ook heel graag van het wegen af, het maakt me kei onrustig. K twijfel dan omdat k denk dat het ' hoort' om je te wegen, maar het maakt me helemaal niet happy. blij om dit artikel nu te lezen. Heel helpend.
Cylu - Woensdag 4 december 2019 12:39
Heel mooi en motiverend :)
G. - Woensdag 4 december 2019 20:57
Wauw! Wat een stem, wat een uitstraling bijv. bij Chicaco musical. Geweldig. Bizarre is dat als ik alleen het youtube filmpje zou bekijken, ik nooit zou denken dat Britt iemand is die moeite heeft of moeite had met haar lijf. Rationeel weet ik dat er zoveel zijn die wel onzeker zijn, ieder mens is dat. Maar toch. Bizar te merken hoe je je eigen gedachten/ wishes op iemand anders projecteert.

Dankjewel voor het delen en keep up the good vibes Britt: moge er nog lang de juiste lieve mensen om jou heen zijn en jij je goed voelen over jouzelf. Xx
Britt - Maandag 9 december 2019 01:12
Hi G.

Ik wilde je heel even laten weten dat ik bij bijv. Chicago het podium niet op ging zonder corrigerend ondergoed. Super oncomfortabel, vooral bij het zingen, maar zonder dat voelde ik me niet compleet. Nu denk ik: fuck alles wat oncomfortabel is, waarom zou ik me schamen voor het feit dat ik er niet uit zie als een Victoria secret model!

Ik hoop dat je je zelfverzekerd voelt! Wees comfortabel met je zelf, deel dat en inspireer anderen! Je hoeft niet te zijn wat iedereen (en vooral jijzelf) van je verwacht. šŸ˜˜

En ook: je reactie verwarmt mijn hart. Dankjewel!

Liefs, Britt.
Saskia - Zondag 8 december 2019 07:10
Prachtig verhaal!