Passie of prestatiedrang? | Mankracht

 

De volledige redactie van Proud2Bme bestaat uit vrouwen, maar dat betekent natuurlijk niet dat mannen geen problemen hebben. Mannen en vrouwen kunnen anders met dingen omgaan, maar worstelen veelal met dezelfde thema’s. Om eens een ander geluid te laten horen, komen we met de nieuwe interview reeks ManKracht. Hierin delen verschillende mannen hun verhaal. Ben of ken jij een man voor deze reeks? Meld je dan aan via redactie@proud2Bme.nl. Vandaag interviewen we Bram.

Bram is 26 jaar en werkt als meubelmaker. Lange tijd heeft hij op een redelijk hoog niveau gemountainbiked. Tijdens een depressie heeft het fietsen op een laag pitje gestaan. Hij houdt van kamperen, zelfs in de winter. In zijn vrije tijd vindt hij het leuk om zelf meubels en andere dingen te maken. Op dit moment maakt hij bijvoorbeeld graag lampen. 

Welke rol speelt eten en bewegen in jouw leven?

Nou, best een grote rol eigenlijk. Ik vind bewegen heel belangrijk en eten hoort hier ook bij. Ik probeer wel altijd gezond te eten. Dit lukt niet altijd natuurlijk, maar ik merk wel dat het met elkaar gepaard gaat. Als je veel beweegt en veel sport, dat je dan ook anders met je eten bezig bent dan wanneer je dit niet doet. Het lijkt elkaar mee te tillen naar een hoger niveau. Op het moment dat je veel sport ben je bewust bezig met je lichaam en op die manier let je ook meer op je eten. 

Is jouw relatie met eten en beweging veranderd?

Ja. Een aantal jaar geleden fietste ik meerdere keren per week. Ik mountainbikete wedstrijden op een redelijk niveau. Ik at sowieso heel veel toen, omdat dat ook wel echt nodig was. Maar ik was ook wel echt bezig met wat ik at. Nu sport ik veel minder. Een tijd geleden ben ik richting een depressie gezakt. Het fietsen kwam op een steeds lager pitje te staan. Ik kon de kracht niet meer vinden om het fietsen op dit niveau vast te houden. Toen dit weer wat beter ging kreeg ik een relatie. Voor mijn gevoel had ik steeds minder de drang om op het oude niveau terug te komen. Dat is denk ik een stukje prestatiedrang geweest. Ik ben, zeker als het op sport aankomt, wel graag de beste. Ik merkte dat dit gevoel een beetje zakte toen ik iets meer rust kreeg. 

Ik wil wel weer meer gaan fietsen, maar dit roep ik al een tijdje en dat doe ik niet. In de zomer wil ik zeker weer wat meer gaan sporten. Dat zal ook zeker mijn eetpatroon weer een beetje gaan veranderen. Ik heb nu ook weer een goede basis. Ik ben stabiel en kan mij nu ook weer gaan focussen op andere dingen, zoals het fietsen. 

Waaraan merkte je dat het niet goed ging?

Alles kostte heel veel energie. Die energie had ik niet echt meer. Ik merkte dat ik eigenlijk niet meer naar mijn werk wilde. Daar kwam het uit voort, denk ik. Ik vond het moeilijk om dingen voor elkaar te krijgen. Ik moest mijzelf er echt toe zetten iets te gaan doen. 

Wat heb je hiervan geleerd?

Wat je doet in je dagelijks leven is wel echt erg belangrijk. Ik heb lang gezocht hoe ik dit zelf wil gaan invullen. Veel werken en veel geld is niet per se de oplossing. Je moet vooral doen wat je op dat moment gelukkig maakt. Als dat een nieuwe baan zoeken is moet je dan doen, als dat minder fietsen en meer met sociale activiteiten bezig zijn is, moet je dat doen. In mijn geval moest ik het allebei. Ik hield het anders echt niet vol. Soms kom je er laat of te laat achter of iets je wel of niet gelukkig maakt. Helaas ben ik de eerste keer in een depressie geraakt. Hier heb ik op dat moment niet heel veel van geleerd. Een tijd later kreeg ik hartkloppingen als ik werd gebeld door mijn nieuwe baas. Opnieuw deed ik werk waar ik niet gelukkig van werd en veel druk door ervoer. Ik had toen eigenlijk al veel eerder actie moeten ondernemen. 

In hoeverre voel jij de druk om er goed uit te zien?

Van buitenaf niet. Vanbinnen wel. Ik vind het zelf belangrijk om er goed uit te zien. Ik voel mijzelf fijner en beter als ik er fris en verzorgd uit zie. Hier heeft kleding ook mee te maken. Kleding is één van de eerste dingen die mensen zien als ze naar je kijken. Ik vind sowieso dat er geen schoonheidsideaal zou moeten zijn. Buiten het feit om dat dit voor iedereen denk ik anders is. Mensen kijken anders naar schoonheid, dit is niet bij iedereen hetzelfde. Schoonheid zit ook niet alleen van buiten. Het is denk ik een combinatie van uiterlijk en innerlijk. 

Hoe uit onzekerheid zich bij jou en hoe ga je hiermee om?

Goede vraag, want ik ben niet echt vaak onzeker. Hoewel... dat is niet helemaal waar. Op liefdesgebied was ik altijd onzeker. Dit werkte voor mij ook nooit zo goed. Ik heb tot voor kort ook nooit een langere relatie gehad. Misschien is dit ook de reden dat ik zoveel heb gesport. Misschien een beetje compensatie, hier voelde ik mij goed bij. Hier was ik goed in en dan voel je je ook goed. Ook al had ik dat besef toen weg, toch bleef het sporten op de eerste plek staan. Mijn eerdere relaties gingen uit en het sporten bleef. Er moet altijd een factor zijn in mijn leven waar ik voor de volle 100 procent voor ga. Toen was dat fietsen en nu vind ik mijn relatie belangrijk en daar ben ik dan ook heel erg mee bezig... 

Welk advies had je jezelf 5 jaar geleden willen geven?

Moeilijke vraag. Vijf Jaar geleden... Ik weet niet eens waar ik was 5 jaar geleden. Toen was ik 21. Ik denk dat ik nog bij mijn ouders woonde. Tussendoor heb ik in Antwerpen gewoond. Ik was toen net weer terug. Achteraf had ik liever eerder het besef gehad dat balans zo belangrijk is. De balans tussen werk sport en relatie wil ik op de goede manier afgestemd hebben en dit is naar mijn idee iets wat ik gaandeweg heb geleerd leert door ervaring op te doen als er dingen goed of fout gaan. In mijn geval heb ik een paar keer een baan gehad die mij leuk leek maar achteraf ben ik daar te lang blijven werken, terwijl ik veel druk en stress ervoer. Vijf jaar geleden had ik wel willen weten wat ik nou echt zoek in mijn werk zonder over die grenzen te moeten gaan.


Ben of ken jij een man die mee wil doen aan de interviewreeks Mankracht?
Stuur ons dan een mail redactie@proud2Bme.nl

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

L:) - Vrijdag 25 januari 2019 19:29
Mooi interview, hoop dat je in de zomer weer verder kan met fietsen, en je het veel geluk brengt.
Lau - Vrijdag 25 januari 2019 21:20
Goed om te lezen dat het je nu lukt om te zoeken naar wat jou gelukkig maakt. Én de moed hebt daarvoor te knokken. Niet meer dat dal, maar bergop en vooruit kijken.
Herkenbaar dat je niet lekker op je werk zat. Ik moet ook wat anders zoeken. Wat een bijzonder en gaaf beroep heb je nu.