Doe ik het wel goed? | Mankracht

 

Dat de volledige redactie van Proud2Bme en het grootste deel van de leden uit vrouwen bestaat, betekent natuurlijk niet dat de onderwerpen die aan bod komen enkel vrouwen aangaan. Mannen en vrouwen kunnen anders met dingen omgaan, maar worstelen veelal met dezelfde thema’s. Om eens een ander geluid te horen, het door een andere bril te zien, laten we in deze nieuwe interview reeks ManKracht mannen aan het woord. Verschillende mannen die vertellen over hun relatie met eten, de relatie met hun lichaam en hoe zij zich verhouden tot het huidige schoonheidsideaal. Ben of ken jij een man voor deze reeks? Meld je dan aan via redactie@proud2Bme.nl.

Vandaag interviewen we Ricardo. Ricardo is 31 jaar en na een lange, hobbelige weg gaat het leven hem naar eigen zeggen nu aardig voor de wind. Hij is tevreden met zijn vaste ritme van slapen, werken en ontspanning en hij geniet er met volle teugen van. Je zou heb beter kunnen vragen wat hij niet leuk vindt, want die lijst is een stuk korten dan de dingen die hij wel leuk vind. Voor nu zijn zijn grootste hobbies Lego, films, series, lezen, Trivia en de stilte opzoeken. Dat laatste is opvallend, omdat een andere hobby van hem drummen is. Hoewel het drummen nu even op een laag pitje staat, heeft hij de afgelopen tijd toch meerdere bandjes gehad waar hij de meest leuke tijden mee heeft beleefd.

Welke rol speelt eten in jouw leven?

Eten heeft altijd wel een grote rol gespeeld in mijn leven. Ik had in m’n jeugd al een aantal allergiën, waaronder een melk allergie en kleurstof allergie. Dus voor zover ik mij kan herinneren ben ik al bezig met wat ik wel en niet kan eten. Gelukkig groeide ik over de kleurstofallergie heen, maar de lactose intollerantie is helaas altijd gebleven. Maar daar heb ik lactase supplementen voor; zo kan ik alles eten zonder last van m’n allergie. Daarnaast ben een Bourgondiër (figuurlijk dan :p), dus eten doe ik graag.

Is jouw relatie met eten veranderd ten opzichte van vroeger?

Ja en nee. Ik heb nog steeds een ingewikkelde relatie met eten, maar ik ben mij er meer van bewust. Ik gebruik eten bijna niet meer als vervanging voor verveling, stress of verdriet. Het is in mijn ogen daarom ook een soort noodzakelijk kwaad. Ik ben 6 jaar geleden gestopt met roken. Ik ben gestopt met overmatig alcohol drinken. ....maar stoppen met eten, dat kan dan weer niet. Ik ben al een tijdje bezig om ervoor te zorgen dat mijn eetgedrag draait om het noodzakelijke en niet om de exces.

In hoeverre voel jij de druk om er goed uit te zien?

Weinig eigenlijk. Ik draag wat ik fijn vind en heb verder weinig met anderen te maken.

Wat doe jij wel/niet om aan een zeker schoonheidsideaal te voldoen?

Niet veel. Om het heel bot te zeggen: Jullie moeten ertegenaan kijken, maar ik zit 24/7 in dit lichaam. Dus ik zorg ervoor dat ik het lekkerst in m’n vel zit. Als dat met een bepaald ideaal botst, dan ligt het probleem bij de ander.

Is je gewicht belangrijk voor je?

Ja, vooral omdat ik graag wat gewicht kwijt zou willen. Ik heb helaas een hoop overgewicht ontwikkeld vanaf het moment dat ik op mezelf ging wonen. Daarnaast ben ik flink aangekomen door medicatie en sinds ik gestopt ben met roken, kwam het er nog meer aan. Aan de ene kant accepteer ik het maar en aan de ander kant maak ik mij soms wel zorgen over m’n overgewicht. Ik ben wel blij dat ik van binnen, in ieder geval voor nu, gewoon gezond ben. Zelfs m’n bloeddruk is normaal. Dat zal niet natuurlijk altijd zo blijven, als ik niet goed voor mijzelf zorg.

Hoe uit onzekerheid zich bij jou?

Onzekerheid uit zich bij mij in het zoeken naar bevestiging. “Doe ik het goed?” “Kan dit beter?” “Zal ik dit doen?” Oftewel, ik kan in die situatie moeilijk zelf beslissingen nemen. Vroeger ging ik eten; door het zoeken naar bevestiging voelde ik mij weer zwak, waardoor ik weer ging snacken. Tegenwoordig ga ik te rade bij mijzelf en probeer ik de onzekerheid aan te kaarten door te gaan zoeken naar de bron van die onzekerheid.

Ik moet zeggen dat 10 jaar therapie bij verschillende psychologen mij veel handvatten heeft gegeven om om te gaan met een hoop strubbelingen die ik regelmatig tegenkom.

Welk advies had je jezelf 5 jaar geleden willen geven?

Oef...dat is een goede. Ik hou van de gedachte dat ik vandaag de dag ben wie ik ben, omdat ik gewoon mijn leven leid. Door mijzelf 5 jaar geleden een advies te geven, zal ik anders doen/denken/zijn dan wie ik vandaag de dag ben. Denk aan de Chaos Theorie of het vlindereffect. 

Het vlindereffect, een principe dat stelt dat kleine zaken binnen bepaalde gevoelige systemen grote gevolgen kunnen hebben.

Oké, nu een antwoord waar je iets aan hebt, haha: Ik ben blij dat je 5 jaar hebt gevraagd, omdat ik toen al bezig was met allerlei manieren om aan mijzelf te werken; zowel mentaal als fysiek. Daarom zou ik willen zeggen: Maak je minder druk, je doet je best en meer kan je niet doen. Geniet van de kleine overwinningen en laat de grote teleurstellingen een les zijn, maar laat het je niet neerhalen. Het hoort er allemaal bij.


Ben of ken jij een man die mee wil doen aan de interviewreeks Mankracht? Stuur ons dan een mail redactie@proud2Bme.nl

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

pijntje - Dinsdag 4 december 2018 13:47
Goed dat er nu ook verhalen van mannen, zoals Ricardo komen. Net zoals de verhalen van ouderen met een ES. Top.
Belle - Woensdag 5 december 2018 09:00
Heel goed dit! En goed bezig Ricardo :)
Anna - Woensdag 5 december 2018 12:22
Inspirerend om te lezen, hij lijkt in ieder geval al een heel eind steviger in zijn schoenen te staan (en mooie uitspraken in het blog!).
Ingrid - Woensdag 5 december 2018 16:20
Wat fijn zeg een verhaal van een man, dank je wel Ricardo!
Jo - Donderdag 6 december 2018 13:45
Welke medicatie slik je waardoor je aankomt?
Anne - Vrijdag 7 december 2018 03:12
Fijn om te lezen !
We kampen toch met dezelfde basis problemen allemaal.
En goede adviezen op het eind .Ook opmerkelijk dat restrictie door allergie (dieet)weer een uitlokkende factor is !
x - Zaterdag 8 december 2018 13:15
dankjewel voor je openhartigheid

en... je kunt niet alles tegenlijk he? stoppen met roken en stoppen met overmatig drinken is al heel veel, stapje voor stapje! en heel fijn hoe in het leven staat wat je uiterlijk betreft en dat het probleem dan bij een ander ligt als je niet voldoet aan iemand's standaard, dat helpt mij heel erg! dankjewel!