Er bestaan allerlei therapieën en behandeltrajecten voor mensen met psychische problemen. Wanneer je ernstige psychiatrische problemen hebt, kan het zijn dat er hulp ingezet wordt vanuit een FACT team. Dit is een behandelings- en begeleidingsvorm die speciaal bedoeld is voor mensen met een ernstige psychiatrische aandoening (EPA). In verschillende blogs hebben we bijvoorbeeld al eerder geschreven over cognitieve gedragstherapie, ERT, PMT, EMDR, systeemtherapie en online behandelingen. In deze blog zal dieper in gegaan worden op de hulp van een FACT team, wanneer dit ingezet wordt en wat het precies is.
FACT staat voor Flexible Assertive Community Treatment. Het gaat hierbij om een bewezen effectieve behandeling en de begeleiding van mensen met een ernstige psychiatrische aandoening. Vaak is er naast psychiatrische problemen ook sprake van problemen op andere levensgebieden. De problemen van de desbetreffende persoon zijn soms zo complex, dat andere hulp niet mogelijk of niet voldoende is. De behandeling is gericht op het verminderen van de symptomen en het leren omgaan met de psychiatrische ziekte. De behandeling kan aansluiten bij de levensgebieden waarin de problemen zich afspelen.
Voor wie?
Deze methode richt zich op volwassenen met ernstige psychiatrische problemen die daarnaast ernstige beperkingen hebben in hun sociaal en/of maatschappelijk functioneren. De problemen spelen zich vaak af op meerdere leefgebieden en dit kan de complexiteit vergroten. In Nederland hebben naar schatting 160.000 mensen een ernstige psychiatrische aandoening zoals bijvoorbeeld een ernstige depressie of psychotische stoornissen. Vaak gaat dit ook gepaard met het leiden van een teruggetrokken leven met weinig sociale contacten. De kans op terugval of crisis is vaak aanwezig.
Er is meestal sprake van comorbiditeit. Bijkomende problemen zijn vaak gedragsstoornissen, een persoonlijkheidsstoornis, verslaving, een verstandelijke beperking of lichamelijke klachten. Onder de doelgroep vallen vaak ook de mensen die al langere tijd psychische hulp krijgen en soms blijvend zorg nodig hebben. Ook is er vaak al eerder sprake geweest van opnames in bijvoorbeeld een psychiatrisch ziekenhuis.
Waar bestaat een FACT team uit?
Een FACT team bestaat niet uit slechts één hulpverlener of behandelaar, maar uit een multidisciplinair team van professionals zoals een psychiater, psycholoog, casemanagers, een maatschappelijk werker, IPS Trajectbegeleider, Sociaal psychiatrisch verpleegkundigen en ervaringsdeskundigen. Bij ernstige en complexe problematiek op meerdere levensgebieden, is het van belang dat er nauw samengewerkt wordt door verschillende disciplines, om op die manier een complete behandeling te kunnen bieden. Het doel is om met de behandeling en begeleiding de cliënt te ondersteunen in het herstelproces. Hierbij staan de hulpvragen van de cliënt centraal. Er wordt flexibel ingespeeld op de behandelbehoefte en in periodes waarin het bijvoorbeeld minder goed gaat, kan waar mogelijk intensievere hulp geboden worden.
De doelen waaraan gewerkt wordt tijdens deze behandeling worden individueel bepaald en kunnen ingedeeld worden in vijf algemene subdoelen van het Flexibele ACT.
1. Behandeling: FACT is er op gericht om de cliënt een goede en passende behandeling te bieden. Hierbij wordt rekening gehouden met de richtlijnen en het hersteldoel van de client. Zo kun je denken aan psychologische interventies, medicatie, behandeling voor verslaving, gezinsbegeleiding, arbeidstoeleiding en psycho-educatie.
2. Crisisinterventie: Bij crisis, terugkerende psychoses of maatschappelijke problemen wordt crisisinterventie ingezet om de cliënt er zo goed mogelijk doorheen te helpen. Als opname nodig is, is het van belang dat dit zo kort mogelijk is om het gewone leven zo min mogelijk te verstoren.
3. Begeleiding: Als het aankomt op begeleiding, wordt de cliënt ondersteund in het herpakken van sociale en maatschappelijke rollen. Het meedoen in de maatschappij is belangrijk. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken reïntegreren als het gaat om werk.
4. Omgeving: Er is ook aandacht voor de wisselwerking van de cliënt met zijn/haar omgeving. De familieleden spelen hierin een belangrijke rol.
5. Veiligheid: Het is belangrijk een veilige omgeving te creëren, desnoods door het bieden van drang- en dwanginterventies. Dit komt vooral voor wanneer een cliënt vanuit de psychiatrische ziekte een gevaar vormt voor zichzelf of voor zijn/haar omgeving.
Hulp van een FACT team wordt geboden door veel verschillende GGZ instanties in Nederland.
Heb jij ervaring met een FACT team?
Bron: trimbos instituut
Fotografie: withbeautiful
Geef een reactie