Mijn ervaring met haptonomie

 

By SIk geloof dat ik ongeveer anderhalf jaar geleden in contact ben gekomen met mijn huidige hapto-therapeute. Dit is mijn eerste ervaring met haptonomie en ik kan wel zeggen dat ik er heel veel uit haal.

Heel langzaam aan ben ik gaan leren voelen en sta ik meer in contact met mijn gevoelens. Ik ben nu zo ver dat ik ze herken, erken en ze toe durf te laten. Haptotherapie heeft mij daarin zeker geholpen.

Binnen de haptonomie werkt men met aanrakingen. Door middel van aanrakingen tussen jou en je therapeut kun je weer in contact komen en bewust worden van gevoelens. Met oefeningen en andere ademhaling kun je bepaalde blokkades en spanningen opheffen.

Ik oefen er met het ervaren, herkennen en een stukje accepteren van gevoelens. Ook is de acceptatie lichaamsgericht. Bij mij is het erg moeizaam gegaan, maar ik kan nu wel zeggen dat ik e.e.a. heb overwonnen. Ook in het contact met jongens heeft de acceptatie van mijn lichaam en aanrakingen me geholpen.

In het begin sloot ik me nog erg af. Laatst voelde ik ook een soort van doorbraak want ik voelde heel duidelijk de hand van mijn hapto-therapeute in plaats van een aanraking die ik niet goed thuis kon brengen en waar ik weinig bij voelde omdat ik me zo afsloot. Die verandering en groei was onmogelijk geweest zonder het vertrouwen dat ik heb in mijn hapto-therapeute.

Ik voel me erg op mijn gemak bij haar. Ik heb het gevoel als mens te worden gezien en te worden benaderd wat maakt dat dit mijn vertrouwen en groei vergroot. Ik ben er denk ik nog niet. Momenteel bevind ik mij ook in een terugval waar ik nog niet goed van weet wat de oorzaak is want ik ben erg gelukkig met mijn leven op het moment. Ik heb ook een switch achter de rug qua studie die me veel ruimte en lucht heeft gegeven en ik heb leuke sociale kontakten op kunnen bouwen. Ik ga weer uit en doe leuke dingen en vind het niet meer heel moeilijk om gezien te worden.

Dat is denk ik wel iets dat ik heb kunnen leren d.m.v. haptonomie en het doet me ook wel goed dat ik me niet meer zo krampachtig hoef te verstoppen, want het gaf een hoop spanning in mijn lijf waardoor ik ook gevoelens niet uitte. Zelf ben ik van mening dat het wel goed kan zijn voor iemand die een eetstoornis heeft of had en verder wil komen met het verwerken van gevoelens en gebeurtenissen en die constructief wil aanpakken.

Anoniem

Lees hier een interview met een haptotherapeut

 

Reacties

Imke - Donderdag 27 mei 2010 21:59
Lekker late reactie op dit stuk;)
Ik ben zelf een paar keer naar haptotherapie geweest, en dit was echt absoluut niks voor mij. Het was mij te ''zweverig'', het eerste wat ze zei toen ik binnenkwam was: ''Ik zie het meteen, jij bent niet aanwezig in je lichaam!'' Hier heb ik dus helemaal niks mee. En ik moest blokjes in een bak gooien, en zo kon ze zien of ik mijn ruimte nam of niet ofzo.
Maar ik kan me wel voorstellen dat het sommige mensen wél kan helpen :)
Lot - Donderdag 10 maart 2011 22:18
Zie dit nu pas ivm interview met de haptotherapeut.

Het lijkt me erg eng, maar denk dat het voor mij ook best nuttig zou kunnen zijn. Heb wel eens iets 'vergelijkbaars' gedaan, maar bleef toch steken op een grens die ik niet over kon op dat moment. Misschien als het moment juist is dat haptotherapie daar verder bij kan helpen.
Greet Willems - Dinsdag 10 juli 2012 01:50
Haptotherapie is vooral aanraken, dus ik begrijp niet dat je blokjes in een bakje moest gooien Imke, heel raar! Ook dat een therapeute je nog maar bij het binnenkomen in een vakje gaat plaatsen, volgens mij ben je niet bij de juiste persoon terechtgekomen.
Wil je meer weten over haptotherapie of haptonomie, een goede vriendin van mij heeft een haptopraktijk, je kan op haar website meer lezen over haptonomie.
Succes, Greet
**geen link plaatsen**
Pauline - Donderdag 27 december 2012 17:34
Ik had al jaren last van mijn nek, geen pijn maar een trillend hoofd bij ontspanning of een bepaalde manier van zitten. Fysiotherapie hielp niet en na weer een paar jaar wees mijn dochter mij op mijn trillende hoofd. Ik had er zelf niet eens erg meer in.

Sinds 1 maand ga ik nu naar een hapnotherapeut. Hij vertelde dat ik blokkades in mijn lichaam heb omdat ik alles vanuit mijn hoofd en niet uit mijn hart beredeneer. Dit klopt want ik ben alleen maar bezig met denken en niet met voelen. Ik vindt het een hƩƩl speciale ervaring een haptonoom. iemand die er is voor jou als mens. En probeert om je het unieke van jezelf weer te laten zien.
joanne - Woensdag 16 oktober 2013 00:44
ik heb jaren in wijk bij duurstede aan de singel bij een haptonoom geweest een vrouwelijke zij kon me wel helpen met mijn trauma,ik heb een kennis die is daar ook geweest die heel veel heeft meegemaakt in dr leven. na zoveel jaar werd die haptonoom kort af tegen dr en ze hoefde niet meer te komen de haptonoom had er geen zin meer in ik vond t zo raar ze deed rare uitlatingen tegen mijn kennis we hessen een klacht in gediend bij v.v.h.in amsterdam mijn kennis heeft gewonnen de klacht was gegrond ze was helemaal verkeerd bezig gewweest en dr zo maar mee stoppen zo als die hapthonoom deed ze staat nu geregistreerd die haptonoom net goed, ik wil ermee zeggen kijk goed uit bij wie je gaat ze heeft t wel meer mensen geflikt dus t advies ga daae niet heen er zijn heus hele goeien hoor.