Meditatie

 

meditatieMediteren zweverig? Helemaal niet! Mediteren is de laatste jaren steeds populairder aan het worden, steeds meer mensen ontdekken hoe fijn het is om te mediteren. Mediteren heeft misschien een vaag en zweverig imago, maar wat is hier eigenlijk van waar?

Mediteren wordt gebruikt om meer van het leven te genieten, het maakt je bewuster en relaxter. Bij meditatie streef je er naar om minder op de ‘automatische piloot' te leven, maar meer in het NU. In de maatschappij waarin we leven krijgen we enorm veel prikkels binnen. Onze hersenen zijn onophoudelijk bezig met het verwerken van deze prikkels. Denk maar eens aan de datgene wat bij het dagelijks leven hoort: tv kijken, luisteren naar de radio, reizen met het openbaar vervoer, fietsen naar school, het volgen van lessen, werken, etc.

Bij het mediteren draait het erom dat je leeft in het NU. Mediteren is een techniek die je kan helpen om je geest rustig te krijgen en je lichaam te ontspannen. De chaos in je hoofd te verminderen en je fijn te voelen bij jezelf.

Een meditatie voldoet over het algemeen gezien aan de volgende principes:

- Je focust je op één ding, of object. Bijvoorbeeld, je ademhaling, een bepaald woord, je zintuigen, maar het kan ook een gedachte zijn.

- Als je gedachten afdwalen van dit ene onderwerp, breng je je aandacht weer terug naar het onderwerp. Iedere keer als je wordt afgeleid door objecten op de achtergrond, zoom je weer in op het object op de voorgrond, waar je focus ligt.

- Alle gedachten en sensaties laat je tijdens het mediteren aan je voorbij gaan. Als je mediteert, hoor je nog steeds het geluid van voorbij razend verkeer, of denk je aan de klussen die je nog moet doen. Het grote verschil is, dat deze afleidingen je niet meer hoeven te storen. Tijdens het mediteren probeer je niet te oordelen, conclusies te trekken of over bijzaken na te denken. Je accepteert het moment zoals het is.

Allemaal leuk en aardig, dat mediteren, maar hoe doe je dat nou?

Er zijn veel verschillende vormen van mediteren. Als je voor het eerst wilt gaan mediteren, is het belangrijk om een eenvoudige techniek te kiezen. Je richt je aandacht op een bepaald object, of woord of je lichaam. Als je aandacht afdwaalt van dit thema breng je je gedachten weer terug naar het van te voren bedachte thema.

Voorbeelden zijn:

- Ademhaling: Je richt je focus op je ademhaling. Ga op je rug liggen, of ga op een stoel zitten (met een rechte rug en je voeten op de grond), en leg je handen op je buik. Probeer naar je handen toe te ademen, voel hoe je buik op en neer gaat. Als je eenmaal lekker ligt of zit, kun je je ademhaling gaan tellen.

- Vlammeditatie: Steek een kaarsje aan en zet deze op een plek waar je het goed kan zien. Wees je bewust van je ademhaling en kijk naar het vlammetje. Als je aan iets anders gaat denken dan aan het vlammetje, breng dan je aandacht weer terug naar de kaars zoals deze voor je neus staat.

- Bodyscan: Bij deze meditatievorm maak je als het ware een reis door je eigen lichaam. Je gaat elk stukje van je lichaam langs, met aandacht. Ga op je rug liggen en sluit je ogen. Ga met je aandacht naar je voorhoofd. Probeer je voorhoofd echt te voelen. Als je het gevoel hebt dat dit je lukt, ga je met je aandacht naar je oren, je neus, je mond, je nek, en zo verder naar beneden, net zolang tot je elk deeltje van je lichaam gehad hebt.

Ik mediteer nu al bijna 2 jaar en het levert mij heel veel op. Ik word er rustig van en kan meer helder nadenken als ik me in een stressvolle situatie bevind. Ik merk dat ik tijdens het mediteren in contact kom met mezelf. In het dagelijks leven heb ik daar vaak moeite mee, je moet zo ontzettend veel doen! Studeren, reizen, werken, vergaderen, sporten..

Door te mediteren heb ik een rustmomentje ingebouwd en dat is heel fijn! Mediteren is niet iets wat je van de een op de andere dag leert, maar het is zeker de moeite waard om eens te proberen! Het duurde bij mij ook een hele tijd voor ik echt de smaak te pakken had, maar als je volhoud en blijft proberen, weet ik zeker dat je het kan!

Als je echt wat met het mediteren wil doen, is een tip om een cursus te gaan volgen. Ik heb dat zelf ook gedaan en het heeft me heel veel opgeleverd!

Succes met oefenen!

Ymke

Foto2: Oddsock

 

Gerelateerde blogposts