CBT-E: Eetstoornis behandeling

 

Om eetstoornissen te behandelen worden verschillende soorten therapie aangeboden. Nu is er een relatief nieuwe behandelaanpak die effectiever en korter zou zijn dan de reguliere behandelingen. Als eerste behandelcentrum voor eetstoornissen in Nederland is Novarum gestart met het behandelen volgens de CBT-E, Cognitive Behavior Therapy Enhanced methodiek. Novarum heeft sinds het voorjaar van 2015 het zorgaanbod van klinische en ambulante behandeling gewijzigd.

Het lijkt een aantal voordelen met zich mee te brengen en het biedt perspectief voor eetstoornissen als anorexia en boulimia nervosa en eetstoornis nao, die doorgaans moeilijk te behandelen zijn. De Cognitive Behavior Therapy Enhanced (CBT-E) methodiek is ontwikkeld door de onderzoeksgroep van professor Chris Fairburn, van het Centre of Research on Eating Disorders van de Universiteit van Oxford. Verschillende internationale onderzoeken hebben de effectiviteit aangetoond. De methodiek is gericht op het werken aan factoren die de eetstoornis in stand houden en het ontwikkelen van vaardigheden om terugval te voorkomen.

meisje
Bron

Als het gaat om instandhoudende factoren bij eetstoornissen kan bijvoorbeeld gedacht worden aan het overmatig veel waarde hechten aan controle hebben over het lichaam, gewicht en eten. Ook kun je denken aan dat mensen met een eetstoornis zichzelf voornamelijk waarderen aan de hand van lichaamsvormen en gewicht en checkgedrag. Overmatig sporten, eetbuien, ondergewicht en compensatiegedrag, verminderde interesses op andere vlakken kunnen de eetstoornis ook in stand houden. 

Onderzoek uit Australië, Engeland en Italië toont aan dat de methode bewezen effectiever is dan de reguliere cognitieve gedragstherapie. Het gaat hierbij om cijfers waarbij het succes rond de 70% ligt in plaats van 50%. Novarum doet ook onderzoek naar het effect van de behandeling met CBT-E om na te gaan of het in Nederland net zo effectief is. In de afgelopen maanden is het grootste deel van de behandelaren bij Novarum getraind om behandelingen uit te kunnen voeren met deze methodiek. Professor Fairburn is actief betrokken bij de implementatie van de door hem ontwikkelde behandelmethodiek en heeft ook de start van het trainingsprogramma begeleid.

Snellere en effectievere behandeling
In vergelijking met de bestaande reguliere behandelmethodes bij eetstoornissen is de effectiviteit van de CBT-E hoger en is de gemiddelde behandelduur korter. De eigen regie en activering van cliënten is hierbij erg belangrijk en cliënten voelen zich erkend door de behandeling. De behandelingsmethodiek is gericht op de centrale instandhoudende mechanismen en het sluit aan bij de huidige opvatting over de zorg en het korter en effectiever behandelen. Alle niet bewezen effectieve interventies worden niet meer aangeboden. In deze methode komt de regie voor de behandeling veel meer bij de cliënt te liggen en door verschillende positieve aspecten wordt verwacht dat de cliënten hier blij mee zullen zijn. De methode is speciaal ontwikkeld voor de behandeling van eetstoornissen.

meisje
Bron

De methodiek CBT-E spreekt niet alleen cliënten aan, maar ook medici. Het aantal cliënten dat vroegtijdig met de behandeling stopt is een probleem en hierdoor krijgen veel cliënten niet de juiste behandeling. Binnen de Cognitive Behavior Therapy Enhanced methodiek is veel aandacht voor terugval-preventie, omdat de terugval bij eetstoornissen groot is. De methodiek is gericht op de binding van cliënten aan de therapie door bijvoorbeeld veel voorlichting te geven, therapietrouw te stimuleren en eigen regie en verantwoordelijkheid te geven.

Het richt zich op het probleemgedrag wat er voor zorgt dat de eetstoornis in stand gehouden wordt. Er worden keuzes gemaakt in wat wel en niet aan bod komt en daardoor neemt het minder tijd in beslag. De reguliere cognitieve gedragstherapie duurt vaak een stuk langer en is ook vaak opgebouwd uit zowel meer als minder bewezen effectieve interventies. De CBT-E methodiek bevat alleen de interventies die bewezen effectief zijn. 

Heb jij ervaring met deze vorm van behandeling? We ontvangen graag (mag anoniem) jouw ervaringsverhaal. Dit kan je mailen naar redactie@proud2Bme.nl

Bron: Novarum


Jouw herstel of therapie ervaring delen op Proud2Bme? Mail ons! redactie@proud2Bme.nl

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Itsme - Dinsdag 25 oktober 2016 19:20
Erkent voelen door een behandeling is voor mij van nummer 1 betekenis. Maar ik merk dat bij mij een gevoel van benauwdheid/druk ontstaat bij de snellere duur van de behandeling. Ik ben ervan overtuigd dat een behandeling met langer traject op langer termijn effectiever is. Althans zo ervaar ik dat. Is er al iets bekend over deze methode op de lange termijn?
Muis - Dinsdag 25 oktober 2016 19:51
Lekker vaag bericht. Wat concreter en duidelijker over de inhoud, wat het exact inhoud zou beter zijn.
S. - Dinsdag 25 oktober 2016 20:25
Ik snap dat sneller ook niet zo. De meeste behandelingen zijn volgens mij al niet veel langer dan een maand of negen? Wat Itsme zegt heb ik ook, van die tijdsdruk.
Joo17 - Dinsdag 25 oktober 2016 20:36
Ik doe ook al een CBT-E behandeling, bij een PsyQ-vestiging met eetstoorniscentrum. Voor mij werkt het wel, alleen over de behandelduur kan ik weinig zeggen omdat ik het combineer met andere therapievormen voor andere diagnoses/problematiek. Ik ben dus al best wel lang bezig, maar het is wel effectiever dan de therapie die ik voorheen heb gehad. Deels ook vanwege de goede band met mijn behandelaar, die er eerder niet altijd was. Veel meespelende factoren dus, maar wel een goede behandeling naar mijn idee!
Stephanie - Dinsdag 25 oktober 2016 21:45
Om hier toelichting aan te geven..
Ik zelf heb vier weken deze therapie bij novarum gevolgd klinisch.
Je vult wekelijks lijsten in waarin je nagaat of je last hebt gejad van checkgedrag , eetbuien, bewegingsdrang etc.
Ook bij het eten schrijf je op wat je eet, word gevraagd voor het eten of er nog doelen zijn of uitdagingen waar je rekeningen mee moet houden en tojdens het eten kun je je gedachtes op schrijven op een papier die je naast je hebt liggen. Je kunt motivatiekaarten maken en je mag bijv muziek opzetten eigenlijk aangeven wat jou helpt. Bij mij qua eetplan mocht ik ook echt meedenken en aangeven als ik het niet trok. Hier werd wel rekening mee gehouden tot zekere hoogte het gesprek met je aangegaan.
In eerste instantie zag ik het verschil niet van de therapie maar nu wel meer.
Deniz - Dinsdag 25 oktober 2016 23:12
Vooral een technische benadering. Klinkt behoorlijk afstandelijk. Wie heeft er dan eigenlijk 'probleemgedrag'? vraag ik mij af.
.:Dawn:. - Dinsdag 25 oktober 2016 23:20
Bij Amarum doen ze dit ook al langere tijd. Ambulant bestaat dit traject uit eerst vier weken 2x per week therapie, dan acht weken 1x per week en dan om de week. In principe dus 20weken. Je werkt aan doelen die je aan het begin het opgesteld: eetlijsten, compensatie, zelfbeeld. Precies wat jij nodig acht om weer te kunnen functioneren in de maatschappij. Daarnaast moet je natuurlijk wegen en een eetdagboek bij houden.
Lost girl - Woensdag 26 oktober 2016 09:47
Ben benieuwd of het ook voor bed werkt. Zou fijn zijn als ze het daar ook op zouden testen. Klinkt wel positief.
Anne - Woensdag 26 oktober 2016 10:21

Ik vind het ook heel technisch klinken en het lijkt puur om gedragsverandering te gaan.Als je niet als mens groeit,lijkt het mij dat je later juist makkelijker terugvalt.
Je kunt toch niet alleen op technieken bouwen?En die uitgestippelde lijnen volgen en de afgemeten tijd !
Ik vind dit typisch iets voor een man om te bedenken....
Ben toch benieuwd ! : )
Nikki - Woensdag 26 oktober 2016 18:49
Ik heb dit gedaan bij Novarum en zal mijn ervaringsverhaal mailen.
Anne - Vrijdag 28 oktober 2016 05:42
@Nikki

Fijn ! En bedankt dat je het wilt doen. šŸ™‚
Robijntje - Zaterdag 29 oktober 2016 11:20
Robijntje - Zaterdag 29 oktober 2016 11:23
Ging iets mis..
Vorig jaar een booster van 10 weken gedaan en nu een individueel ambulant traject. Bij mij past het en ben er blij mee.